Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sztywne podjazdy ....

88 odpowiedzi w tym temacie

#41 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 styczeń 2008 - 00:23

Mowicie szywne podjazdy.... Ja chcialbym wam polecic trzy gorki w okolicy Krosna.

1. Korczyna Zawisle - Czarnorzeki Dzialy - zupelnie boczna droga, bardzo waska, miejscami slabej jakosci asfalt, ale roznica wzniesinen na dystansie 2,5 km to 200m, nachylenie conajmniej w dwóch miejscach z pewnoscia przekracza 20%... Z resztą sztywno jest juz na samym starcie.
Jak trafic? Jadac od Rynku w Korczynie w kierunku Czarnorzek glowna droga po kilkuset metrach tuz przed ostrym zakretem skrecamy w boczna droge - skret w prawo. Pozniej okolo 1 km do przystanku koncowego PKS - tam zaczyna sie własciwy podjazd.

2. Niebylec-Strzyzow - lokalna droga laczaca droge krajowa nr 9 i wojewodzka Strzyzow-Rzeszow, podjazd poczatkowo lagodny, ale koncowka bardzo ostra, po wejsciu w kuliminacje wzniesienia rozległa panorama Pogorza Strzyzowskiego i Dynowskiego. Na zjezdzie do Strzyzowa wykrecilem swoj rekord predkosci - 80 km/h, bez zadnego nastawiania sie na niego, przy zmeczeniu dlugim treningiem. Jesli ktos sie nastawi na rekord to mozna poleciec okolo 90 km/h. Asfalt bdb. Roznica wzniesien - okolo 200 m (na oko).
Jak trafic? Jadac od Lutczy po minieciu centrum Niebylca po lekkim zjezdzie tu przed stacja bezynowa/LPG nalezy skrecic w lewo.

3. Szczawne-Kulaszne - podjazd na drodze wojew. z Komanczy do Zagorza, miejscami ostroznie liczac ponad 10%. Walory widokowe bardzo dobre. Na serpentynach rozlegle widoki doliny Oslawy rozdzielającej Beskid Niski i Bieszczady, asfalt - srednia krajowa, roznica wzniesien - okolo 250-300 metrow (na oko).

Mam jeszcze jeden na mojej liscie ulubionych - słynne "Serpentyny Gór Słonnych", czyli podjazd z Zaluża na Przełęcz Przysłup. Tu zacytuje autora rowerowej bazy podjazdów, który opsuje go jako "najbardziej wysycony agrafkami podjazd w Polsce [...] Droga na odcinku 3 kilometrów pokonuje 11 zakrętów w kształcie patelni. Nigdzie indziej w Polsce nie ma takiej szosy" Ten podjazd to jednak inna kategoria. Mozę założe temat "Ulubione serpentyny"?

#42 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 styczeń 2008 - 03:11

Mam jeszcze jeden na mojej liscie ulubionych - słynne "Serpentyny Gór Słonnych", czyli podjazd z Zaluża na Przełęcz Przysłup. Tu zacytuje autora rowerowej bazy podjazdów, który opsuje go jako "najbardziej wysycony agrafkami podjazd w Polsce [...] Droga na odcinku 3 kilometrów pokonuje 11 zakrętów w kształcie patelni. Nigdzie indziej w Polsce nie ma takiej szosy" Ten podjazd to jednak inna kategoria. Mozę założe temat "Ulubione serpentyny"?

Hihi, już mnie ludzie cytują jak wyrocznię ;-) Po napisaniu tegoż zacząłem się zastanawiać czy nie przesadziłem i zacząłem liczyć agrafki na Górze Żar ... Uff, jest mniej. Fajne górki podajesz - będą zawsze na uwadze przy wycieczce w tamte rejony.

W ramach uaktualnienia bazy przewiduję ok. 130 podjazdów, opisanie tego zajmie sporo czasu, więc zastanawiam się za które najpierw się zabrać. Może się wysłowicie, które z podjazdów na obrazku chcielibyście zobaczyć w pierwszej kolejności? Ustawię sobie wtedy kolejność i będę sukcesywnie wgrywał na stronę. Jeśli nic nie napiszecie - poleci alfabetycznie, a początek to głównie MTB :-P

Tutaj obrazek z nazwami plików - łatwo się domyślić o co chodzi:

http://www.genetyk.c...djazdy/new.html

Podjazdy będą robione według kolejności zgłoszeń. Liczy się także kolejność w poście :-)

#43 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 styczeń 2008 - 10:50

a może jakieś podjazdy w okolicach poznania:)?? w koziegłowach na dziewicza góre jest jakiś podjazd:)i jeszcze góra Pożegowska w puszczykowie tam jest sajgon:):)

#44 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 styczeń 2008 - 13:33

a może jakieś podjazdy w okolicach poznania:)?? w koziegłowach na dziewicza góre jest jakiś podjazd:)i jeszcze góra Pożegowska w puszczykowie tam jest sajgon:):)

Proszę bardzo - Wielkopolska do wyboru do koloru :lol:
http://www.cyklista.ovh.org/

Na razie w lesie zalega lód, więc polecam ostrożność ;-)

#45 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 styczeń 2008 - 13:35

wiem fajnie jest opisane brakuje tylko góry Pożegowskiej, latem musze zabrać tam poziomice i miarę, sprawdzę nachylenie:)

[ Dodano: 2008-01-13, 13:44 ]
znalazłem widnieje jako osowa góra, podjazd numer 1, jest też profil:) ta baza podjazdów to strzał w 10!!!

#46 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 styczeń 2008 - 13:46

wiem fajnie jest opisane brakuje tylko góry Pożegowskiej, latem musze zabrać tam poziomice i miarę, sprawdzę nachylenie:)

nie brakuje - gora pozegowska to osowa gora w Wielkopolskim Parku Narodowym. Pożegowo to taka dzielnica Mosiny, która rozbudowała się na stokach Osowej Góry.
Na samym szczycie góry są zbiorniki z wodą (duże murowane okrągłe walce).

Masz nań 3 szosy:

http://www.cyklista.ovh.org/o3.html
http://www.cyklista.ovh.org/o1.html
http://www.cyklista.ovh.org/o2.html

#47 Gosc_noerror_*

Gosc_noerror_*
  • Gość

Napisano 14 styczeń 2008 - 16:15

[quote]W ramach uaktualnienia bazy przewiduję ok. 130 podjazdów, opisanie tego zajmie sporo czasu, więc zastanawiam się za które najpierw się zabrać. Może się wysłowicie, które z podjazdów na obrazku chcielibyście zobaczyć w pierwszej kolejności? Ustawię sobie wtedy kolejność i będę sukcesywnie wgrywał na stronę. Jeśli nic nie napiszecie - poleci alfabetycznie, a początek to głównie MTB :-P [/quote]

Może by tak Świeradów Zdrój - Stóg Izerski
Zawsze zastanawiałem się ile toto ma km i %[/quote]

#48 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 styczeń 2008 - 17:12

Zawsze zastanawiałem się ile toto ma km i %

To musiałbym go jeszcze podjechać - bo dla mnie jest dziewiczy. Wiem gdzie jest i mam mape, ale to nie wystarczy. W bazie mam tylko to, co podjechałem - za wyjątkiem 3 podjazdów. Na razie niestety jest środek zimy i tam pewnie leży śnieg. Może nawet sporo tego śniegu ;-)

#49 Mioku

Mioku
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 14 styczeń 2008 - 21:15

Cześć

Ja bym chętnie zobaczył profil podjazdu na Lysą Horę, według mnie to jeden z najbardziej wymagających (długość-nachylenie) podjazdów szosowych w tej części europy, w dodatku z domu do podnóża góry mam tylko 78 km :-)

#50 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 14 styczeń 2008 - 21:43

Pod Łysą hore jechałem chyba 3 razy, i mam bardzo dobre wspomnienia, świetny podjazd,
http://ciclismo.siti...ia.aspx?id=8435 tu masz profil.

#51 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 styczeń 2008 - 22:25

Pod Łysą hore jechałem chyba 3 razy, i mam bardzo dobre wspomnienia, świetny podjazd,
http://ciclismo.siti...ia.aspx?id=8435 tu masz profil.

Profil jest, ale mocno uproszczony. Ja preferuje jednak wersje, gdzie jest narysowany faktyczny przebieg drogi, a nie linia laczaca kilka punktow o znanej wysokosci. Jaki jest najbardziej stromy kilometr to mozna sie domyslac, ze miedzy 5 a 6, ale moze 5,5 a 6,5?

Co do stromizny, to mamy tutaj pare 10 i 11, oraz 13 na krotkim odcinku. Nie sadze, aby to bylo trudniejsze niz np. Modre sedlo kolo Pecu, tez szosa, z kawalkiem delikatnego bruku spoko pod kolarzowke, zmierzone przeze mnie, z najbardziej stromym kilometrem o nachyleniu 14,9%, a 7 ostatnich kilometrow o srednim nachyleniu razem 10.8%. Lysa hora wypada znacznie slabiej - najbardziej stromy kilometr 11% a ostatnie 4 km nie ma nawet 10% sredniego nachylenia, nie mowiac o 7 km gdzie wynik jest wrecz tragiczny. Oczywoscie porownujemy tu podjazd trudny z bardzo trudnym, wiec na tle Okraju czy Salmopola to naprawde ciezki podjazd :-)

Załączone pliki

#52 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 14 styczeń 2008 - 22:47

Na wiosne zamierzam wybrać się na Martinske hole, profil bardzo zachęca, tylko nie wiem jak to wyglada z nawierzchnią, może się wypowie ktoś kto tam był :-P

#53 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 styczeń 2008 - 23:10

Na wiosne zamierzam wybrać się na Martinske hole, profil bardzo zachęca, tylko nie wiem jak to wyglada z nawierzchnią, może się wypowie ktoś kto tam był :-P

No ja bylem - oto dowod:
http://www.genetyk.c...cja/_02_09.html

A to odpowiedz na pytanie:
Nawierzchnia - w 2002 roku - bardzo dobrej jakosci asfalt na calej dlugosci podjazdu. Nie powiem jak teraz, bo nie wiem.

Jak juz podjedziesz to nie zapomnij dopisac sie do klubu zdobywcow podjazdow - to nic nie kosztuje, a jest troche frajdy :-)
http://www.challenge...u/list/846-.htm

#54 Gosc_noerror_*

Gosc_noerror_*
  • Gość

Napisano 15 styczeń 2008 - 18:28

Zawsze zastanawiałem się ile toto ma km i %

To musiałbym go jeszcze podjechać - bo dla mnie jest dziewiczy. Wiem gdzie jest i mam mape, ale to nie wystarczy. W bazie mam tylko to, co podjechałem - za wyjątkiem 3 podjazdów. Na razie niestety jest środek zimy i tam pewnie leży śnieg. Może nawet sporo tego śniegu ;-)

Może Cię nie zrozumiałem, ale dodam że jest tam zaj******sty asfalty jak na drogę w górach ;)

#55 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 styczeń 2008 - 23:30

Może Cię nie zrozumiałem, ale dodam że jest tam zaj******sty asfalty jak na drogę w górach ;)

Pewnie tak, pisalem ze dla mnie dziewiczy w tym sensie, ze jeszcze nie dotknalem swoimi oponami. Nic straconego, asfalt nie znika w naszym kraju tak szybko jak snieg :lol:

[ Dodano: 2008-01-20, 01:38 ]

hmmm ... taki troche Żar, tylko bardziej jakby stabilny podjazd niz na Żar ...

No Żar to Żar, tutaj jest o co powalczyć:

[ Dodano: 2008-02-09, 22:24 ]

Załączone pliki

#56 Mioku

Mioku
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 30 marzec 2008 - 17:38

Dziś zaliczyłem drugi w tym roku, ale pierwszy w normalnych warunkach podjazd na Żar, czas 26:55 (od mostu), cały podjazd w siodełku, głównie 39-21,23
pozdro

#57 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 kwiecień 2008 - 21:15

Dziś zaliczyłem drugi w tym roku, ale pierwszy w normalnych warunkach podjazd na Żar, czas 26:55 (od mostu), cały podjazd w siodełku, głównie 39-21,23
pozdro

To gratulacje, wychodzi średnia prędkość 17,8 km/h tudzież 1083 hm/h!

Całkiem niezły wynik. Ja przekraczam 1000 hm/h tylko chwilami, na tak długim podjeździe (8 km) jeszcze nigdy nie osiągnąłem tak dobrego rezultatu i pewnie w najbliższym czasie nie osiągnę :mrgreen:

#58 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 sierpień 2009 - 23:49

Przeklejone z innego tematu na skutek czyszczenia forum:
http://www.podjazdy.ovh.org/szosa.html

#59 Radzio

Radzio
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądWodzisław Śl.

Napisano 06 lipiec 2010 - 20:14

http://www.gpsies.co...zdajwxsddgnaubd

Podjazd, o którym wspominał Przemysław Niemiec, gdy był gościem na Eurosporcie podczas Giro. Jadąc od Wisły skręcamy przy hotelu Gołębiewskim, początek ok. 500m bruku, później lekko w prawo i tu jest krótkie wypłaszczenie, a później ok. kilometr sztywnego podjazdu z nachyleniem ponad 10%. Od Ustronia zasadnicze trudności zaczynają się gdy skręcamy z ulicy Furmańskiej, z tej strony podjazd bardzo nierówny, miejscami na pewno ponad 20%, Asfalt trochę dziurawy na ul. Furmańskiej, później dobrej jakości. Polecam dla tych, którzy jadą z Ustronia do Wisły i chcą uniknąć dużego ruchu na głównej drodze.

#60 mickrz

mickrz
  • Użytkownik
  • 423 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 lipiec 2010 - 12:07

Radzio, dzięki za opis bo się zastanawiałem trochę nad tym i myślałem o zupełnie innym miejscu :-D

Dodaj odpowiedź