Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sztywne podjazdy ....

88 odpowiedzi w tym temacie

#61 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 08 lipiec 2010 - 14:02

Stóg Izerski można jechać na 4 sposoby:
1.od strony Czerniawy Zdrój (część Świeradowa) – raczej mtb z uwagi na fatalną nawierzchnię, pierwsze 100-150 m ok 30%. Najkrótsza droga i najcięższa
2.od strony ul. Zdrojowej, obok Domu Zdrojowego, dalej ul. Graniczną obok hoteli „Czeszka” i „Słowaczka” i dalej do agrafki i w prawo już główną na Stóg. Najcięższy kawałek do agrafki
3.od ul 11-go Listopada/Nadbrzeżnej ul Górska pierwsze 500 m nowiutki asfalt, potem 500 m trelinka do skrzyżowania z ul Graniczna, dalej jak w pkt 2
4.od ul Nadbrzeżnej tzw „droga starotartaczną” najdłuższy ale i najłatwiejszy z tych 4
To oczywiście podjazdy którymi da się przynajmniej w teorii (pkt 1) wyjechac szosówką

Sepia Góra (po drogiej stronie doliny) od ul 11-go listopada przez most w kierunku nieczynnego dworca PKP, w prawo przez topry i w lewo ul. Lipową, w prawo ul. Sosnowa i znów w lewo ul Sybiraków, do szlabanu i dalej już drogi Nadleśnictwa, znów w prawo, prosto, w lewo i dalej już lekki łukiem w prawo cały czas aż do przewyższenia. długośc ok 4 km. Można jechać dalej i przejechać Grzbiet Kamieniecki (sporo %) wyjeżdżając na Rozdrożu Izerskim lub bliżej Świeradowa na tzw wodospadach. Można tez w przeciwnym kierunku.

Krobica – Kotlina świeżutki asfalt trudne ok 2000 m

Hejnice przez Bili Potok na Smedave ok 10 km śliczny asfalt jak to w Czechach, można dojechać do Harrachova, Jakuszyc, Szklarskiej robiąc pętle i wrócić .

Zresztą tras w okolicach Świeradowa jest sporo, jak, coś to chętnie odpowiem na pytania. Pozdr.

#62 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 lipiec 2010 - 14:39

Sepia Góra (po drogiej stronie doliny) od ul 11-go listopada przez most w kierunku nieczynnego dworca PKP, w prawo przez topry i w lewo ul. Lipową, w prawo ul. Sosnowa i znów w lewo ul Sybiraków, do szlabanu i dalej już drogi Nadleśnictwa, znów w prawo, prosto, w lewo i dalej już lekki łukiem w prawo cały czas aż do przewyższenia. długośc ok 4 km. Można jechać dalej i przejechać Grzbiet Kamieniecki (sporo %) wyjeżdżając na Rozdrożu Izerskim lub bliżej Świeradowa na tzw wodospadach. Można tez w przeciwnym kierunku. Krobica – Kotlina świeżutki asfalt trudne ok 2000 m

a jak wygląda nawierzchnia na drodze pomiędzy Kotliną a rozdrożem pod Sępią Górą oraz na drodze pomiędzy Przecznicą a Kamienicą?

Nota bene szukając jakiś danych o nawierzchni w/w dróg znalazłem ciekawy raport, który co prawda nie odpowiedział na moje pytania, ale opisuje stan niektórych dróg w okolicy
http://www.mirsk.pl/...t_stan_drog.pdf

#63 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 13 lipiec 2010 - 12:09

Między Kotliną a „Rozdrożem pod Sępia” obawiam się ze jest kartoflisko jak było.
Od Krobicy przez Przecznice do Rębiszowa stara nawierzchnia. Od Rębiszowa podjazd i zjazd w stronę Proszowej jest nowiutki asfalt ale, ok 20 m przez które przejeżdża ciążki sprzęt z kamieniołomów pozostawiono starą zniszczoną nawierzchnie, zjeżdżając w stronę Rębiszowa od Proszowej można się mocno zdziwić. Dalej Proszowa – Kwieciszowice i trochę za, stara nawierzchnia. Od tego momentu aż do Starej Kamienicy nowy asfalt.
Pozdr.

#64 Gosc_Hakaes_*

Gosc_Hakaes_*
  • Gość

Napisano 14 lipiec 2010 - 20:01

Bardzo fajna jest przełęcz Puchaczówka z obu stron można sprawdzić profile na rowerowej bazie podjazdów.

#65 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 lipiec 2010 - 01:05

Między Kotliną a „Rozdrożem pod Sępia” obawiam się ze jest kartoflisko jak było.

co rozumiesz pod pojeciem kartoflisko? kocie łby/bruk czy coś innego?
pytam, bo akurat na tym podjeździe nie byłem, ale miałem dane, więc zrobiłem wykres i ze zdjęcia na zumi zaliczyłem jako asfalt, ale np. bruk z góry wygląda bardzo podobnie i łatwo się pomylić. Gdzieś w necie było napisane, że jest to "leśna szosa" ale z takimi opisami różnie bywa. Nie chciałbym kogoś wpuścić, że asfalt, a w połowie zjazdu przy 70 km/h mu się nawierzchnia zamieni w kamienie xD

Od Krobicy przez Przecznice do Rębiszowa stara nawierzchnia. Od Rębiszowa podjazd i zjazd w stronę Proszowej jest nowiutki asfalt ale, ok 20 m przez które przejeżdża ciążki sprzęt z kamieniołomów pozostawiono starą zniszczoną nawierzchnie, zjeżdżając w stronę Rębiszowa od Proszowej można się mocno zdziwić. Dalej Proszowa – Kwieciszowice i trochę za, stara nawierzchnia. Od tego momentu aż do Starej Kamienicy nowy asfalt.

Bardzo dokładnie wyjaśniłeś, ale mi chodziło o co innego - drogę z Przecznicy w górę, aż do skrzyżowania z szosą leśną (która biegnie z Sępiej Góry po północnej stronie grzbietu kamienickiego na Kamienicę). To drugi z podjazdów który wstępnie zaliczyłem jako asfaltowy, a mam ku temu poważne wątpliwości - vide załącznik.

Załączone pliki

#66 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 15 lipiec 2010 - 08:41

Ok już spisze wyjaśnić.
Droga pomiędzy jak to określiłeś „rozdrożem pod Sepia” a Kotliną to stary całkowicie zniszczony asfalt oraz najpewniej cześć gruntowa dawno tam nie byłem ale jeśli gmina zrobiła drogę od Krobicy do Kotliny (do końca zabudowań) to wyłącznie do granic swego władztwa dalej to już Nadleśnictwo, które nic nie robi z drogami w lasach. Także pod określeniem „kartoflisko” kryje się droga właściwie nieprzejezdna dla szosówki
„Kamienica”, hehehe myślałem o wiosce, w sumie to tych „Kamienic” są trzy bodajże, ale oki. Więc z Przecznicy przez grzbiet Kamieniecki problem bo asfalt kończy się wraz z końcem Przecznicy, dalej gruntowa droga i podjazd po tłuczniu ok 1,5 km dalej grunt aż do … asfaltu i dalej już asfalt przez grzbiet aż do Rozdroża Izerskiego choć zniszczony to jednak jest i da się nim jechać. Ta trasę lepiej jechać od Świeradowa bo masz cały czas asfalt.
Zaznaczony odcinek to częściowo jeszcze asfalt (19%) ale dalej już tak jak opisałem wyżej, grunt i tłuczeń tak że MTB .

#67 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 lipiec 2010 - 00:04

Ok już spisze wyjaśnić.
Droga pomiędzy jak to określiłeś „rozdrożem pod Sepia” a Kotliną to stary całkowicie zniszczony asfalt oraz najpewniej cześć gruntowa dawno tam nie byłem ale jeśli gmina zrobiła drogę od Krobicy do Kotliny (do końca zabudowań) to wyłącznie do granic swego władztwa dalej to już Nadleśnictwo, które nic nie robi z drogami w lasach. .

W takim tekście znalazłem, że droga była remontowana pod koniec 2008 r przy udziale także LP. Więc skoro lasy się włączyły, to może tego asfaltu jest ciut więcej?
http://www.zakwisie....ismo/numer4.pdf
Na razie zatrzymam więc wariant "Krobica - Kotlina - Sępia Góra - Kamienica" jako szosowy, z zastrzeżeniem, że nie znam kawałka drogi przez las :P Może w międzyczasie znajdzie się ktoś, kto tamtędy przejedzie?

Więc z Przecznicy przez grzbiet Kamieniecki problem bo asfalt kończy się wraz z końcem Przecznicy, dalej gruntowa droga i podjazd po tłuczniu ok 1,5 km dalej grunt aż do … asfaltu i dalej już asfalt przez grzbiet aż do Rozdroża Izerskiego choć zniszczony to jednak jest i da się nim jechać. Ta trasę lepiej jechać od Świeradowa bo masz cały czas asfalt. Zaznaczony odcinek to częściowo jeszcze asfalt (19%) ale dalej już tak jak opisałem wyżej, grunt i tłuczeń tak że MTB .

Dobrze, to podjazd szosowy zakończę na punkcie "zakręt w prawo", a punkt końcowy oznaczę jako "Radoszków - zakręt w prawo", bo na wyczucie gdzieś tutaj kończy się cokolwiek co możnaby nazwać "szosą". Co do wariantów od Świeradowa Zdr. to proszę bardzo, mam zmierzone wszystkie trzy.

Załączone pliki

#68 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 26 lipiec 2010 - 11:44

Przeturlałem się wczoraj przez Kotlinę, i potwierdzam ze nowy asfalt jest tylko do końca zabudowań, dalej jest ok 500 m starego przykrytego grubą miejscami na ok 3-4 cm warstwą żwiru i piasku. Na upartego dało by się szoską przejechać ale …. chyba szkoda opon/szytek. W ogóle asfalty w lasach są z roku na rok w gorszym stanie dlatego jeśli górki to ja polecam jednak Czechy.
Traska nr 1 to chyba najlepszy asfalt jeśli chodzi o „kamienice”
pozdr.

#69 tomash2310

tomash2310
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądNowy Targ

Napisano 26 lipiec 2010 - 19:22

Mam pytanie. Sorry za odbiegnięcie od tematu ale jakim programem robicie takie przekroje tras?:>

#70 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 lipiec 2010 - 19:36

http://podjazdy.ovh.org/wstep.html
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#71 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 26 lipiec 2010 - 21:19

Mam taki mały problem. Na stronie bikemap obliczam sobie nachylenie podjazdu. Tak sobie surfowałem po mapie Polski i wpadłem na pomysł by obliczyć nachylenie Równicy.
Nachylenie w % obliczam ze wzoru: przewyższenie (w metrach) przez długość podjazdu (w metrach) i wszystko razy 100.
Słyszałem, że ten podjazd jest dość stromy ale 50% ? xD
Screen poniżej, no chyba, że na tej stronie są aż tak kolosalne błędy.
Dołączona grafika

Ile tak naprawdę ma ta Równica % ? max i średnio i jaką długośc

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#72 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 26 lipiec 2010 - 21:54

Wilier, przecież tu masz obliczone nachylenie Równicy --> http://www.genetyk.c...y/rownica1.html
A tu temat o obliczaniu nachylenia (ze wzorami) --> http://www.forumszos...opic.php?t=1587
Szukajcie a znajdziecie ... ;)

#73 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 26 lipiec 2010 - 21:59

Dzięki przyjacielu ; )
a temat z obliczaniem to już kiedyś znalazłem ; ) tam właśnie pisze przewyższenie przez długość razy 100

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#74 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 lipiec 2010 - 18:29

Wilier na te pierdoły z googlemaps czy innych stron nie patrz, bo koło mnie często znajduję podjazdy gdzie jest po 20%. Wedle obliczeń Michała, podjazd na Osową od szosy ma maksymalnie 12% na 100m, natomiast wedle mapmyfittness można uzyskać nawet 20%.

#75 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 09 sierpień 2010 - 21:43

Makowska Góra z obu stron przylegajaca do Makowa Podhalanskiego.W niedalekiej odległości równiez bardzo wymagająca zwlaszcza pod szczytem Harbutowice-Bieńkówka. Mało znane podjazdy a nachylenie przekracza 20 % w kilku momentach

#76 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 10 sierpień 2010 - 08:08

odpowiednio 26 i 28% maksymalnie na 50 metrach. Kapitalne góry ;)

#77 MK747

MK747
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 sierpień 2010 - 20:02

Podjeżdżałem dzisiaj Przechybę naprawdę fajny podjazd :-D
Niestety ten kawałek szutrowy to się nie da przejechać na szosie, bo wysypali tłuczeń i to gruby więc lipa :-(

#78 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 sierpień 2010 - 20:29

Podjeżdżałem dzisiaj Przechybę naprawdę fajny podjazd :-D
Niestety ten kawałek szutrowy to się nie da przejechać na szosie, bo wysypali tłuczeń i to gruby więc lipa :-(

poczekaj, poczekaj, kiedyś się ubije :mrgreen:
niestety "Nadleśnictwo nie przewiduje dalszej modernizacji drogi na Przehybę" tyle usłyszałem przygotowując ten tekst do RT:
http://www.rowertour...id=714&id_nr=25

i niestety ten tłuczeń leży już od zeszłej jesieni...
Ale i tak jest dobrze, jeszcze kilka lat temu Przehyba miała tłuczeń na dole, koło leśniczówki ... teraz jest na końcu :-P

#79 MK747

MK747
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 sierpień 2010 - 21:30

podjazdy, czy podjazd slezky dom w Tatrach jest dalej aktualny na szosie, pytam ponieważ się wybieram...

#80 transatlantyk

transatlantyk
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądOstrowiec Św.

Napisano 16 sierpień 2010 - 04:50

Na bikestatsie jest relacja "wilka", wynika z niej, że jest tam właśnie remont, ale podjechali jakoś :-)

Dodaj odpowiedź