Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Posted 26 April 2011 - 19:10
Posted 26 April 2011 - 21:15
Aha, żeby było ciekawiej - jeździłem już w koszulka (dość obcisła rzecz jasna) + kamizelka, przylegające cieplejsze koszulki plus bluzy, plus kamizelka (lub kurtka) i w żadnym razie problemów nie miałem. No ale mam pasek (i nadajnik) adidasa - gdyby popsuli coś w oprogramowaniu odczytującym sygnały to i tak by to wylazło. Raczej jeśli są problemy, to szukałbym w czujniku i nadajniku, a nie odbiorniku.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 26 April 2011 - 21:43
Ja mam właśnie tę najwyklejszą opaskę (ale z GE705) i jeździłem i w luźnych i w obcisłych koszulkach, w potówkach i bez, na MTB i na szosie, w kurtkach i nigdy problemu nie miałem. Nie stosuję żelu, polegam wyłącznie na własnej, za przeproszeniem, ślinie...
Chyba rzeczywiście w sofcie Wam namieszali... Pamiętam, jak po którymś upgrade Edek się wieszał i były inne cuda. Po tygodniu Garmin aktualizację softu wycofał...
Posted 27 April 2011 - 20:17
Zakupiłem sobie spray elektrostatyczny oraż żel do USG.Spryskałem delkiatnie koszulkę sprayem i nałożyłem odrobinę żelu na obu elektrodach na pasku na klatke piersiową.
Pojechałem na trening i wszystko gra - żadnych zakłóceń pulsu nie było,także sprawę mam rozwiązaną.
Pozdrawiam!
Posted 27 April 2011 - 20:47
Witam
Zakupiłem sobie spray elektrostatyczny oraż żel do USG.Spryskałem delkiatnie koszulkę sprayem i nałożyłem odrobinę żelu na obu elektrodach na pasku na klatke piersiową.
Pojechałem na trening i wszystko gra - żadnych zakłóceń pulsu nie było,także sprawę mam rozwiązaną.
Pozdrawiam!
Używanie edka będzie Cie drożej kosztować...
Posted 28 April 2011 - 16:24
Trochę jeżdżę ostatnio po kniejach, gdzie nawet Bing nie ma wytyczonych szlaków, więc niejakim ratunkiem są mapy satelitarne Google (o wiele dokładniejsze o tych z Bing). Znalazłem rozszerzenie do Google Chrome które zastępuje w Garmin Connect mapy Bing mapami Google.
Rozszerzenie nazywa się Gfix
https://chrome.googl...pockpbldc?hl=pl
Pewnie komuś się przyda, bo trochę osób w wątku narzekało na mapy Bing.
Posted 30 April 2011 - 22:55
Z firmware 2.7 jestem zadowolony - jednosekundowa rejestracja danych bardzo mi przypada go gustu, zwłaszcza w terenie ślad wygląda jak wyglądać powinien, ale i na szosie widać poprawę. Jedynym minusem tak częstego zapisu nie jest wbrew pozorom objętość pliku wynikowego - plik zawierający dane z ok. 1:28:30 - zapisanych punktów 5187, wielkość pliku *.fit to 173kb (plik *.tcx to już wielkość 3826 kB, ta sama trasa zapisana w TCX w trybie "smart" miała tylko 537 kB, czyli prawie 10 razy mniejszy plik), a może być tworzenie kursu na jego podstawie - sporo danych, kurs może być dłużej przetwarzany przez Edzia. W takim przypadku proponuję użyć programu CourseCompacter z pakietu www.coursemapper.com - radzę kurs spakować do *.zip, następnie wczytać w programie, przeanalizować algorytmem C z dokładnością do 5 m - z w/w 5187 punktów trasy pozostało 173 punkty, a plik tcx z kursem ma wielkość nie 3826 kB, a zaledwie 68 kB. Oczywiście, że jest różnica w czasie konwersji przez edzia na *.fit (pierwszy przerabiany jest dłuuuugo), przetwarzaniu tego pliku, wyświetlaniu mapy i profilu wysokości. Oryginalny plik kursu po konwersji na *.fit przez edzia ma 107 kB, za to przetworzony przez course compactera ma tylko 4 kB, konwersja i wyświetlanie danych jest błyskawiczne.
Posted 10 May 2011 - 21:38
Na sofcie 2.5 miałem totalny syf. Po zmianie na 2.6 wszystko było ok i wysokości zgadzały się z rzeczywistością. W chwili obecnej na 2.7 znów mam totalny bullshit zamiast właściwych wysokości. I to nie parę metrów, a wręcz ok 100.
Zamiast ok 120 pod robotą mam ok 30. CH.. mnie strzeli niedługo.
Posted 10 May 2011 - 22:26
Zapisz sobie punkty, gdzie zaczynasz trening, jako ulubione i wprowadź dla nich rzeczywistą wysokość. Mój Edge 705 pokazuje różne wysokości zaraz po włączeniu, jak nacisnę "start" pod domem, automatycznie odczytuje wartość "68 m" zapisaną dla tego punktu ...W chwili obecnej na 2.7 znów mam totalny bullshit zamiast właściwych wysokości. I to nie parę metrów, a wręcz ok 100.
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Posted 10 May 2011 - 23:35
W promieniu 30 metrów od ustawionego punktu. I tylko jeden raz w danym treningu - potem trzeba zgrać dane lub zresetować trening. I trochę dłużej łap pozycję (wcześniej włączaj jeśli to możliwe, bo nawet jak dobrze ustawisz start to i tak się rozjedzie o kilka- kilkanaście metrów.Zapisz sobie punkty, gdzie zaczynasz trening, jako ulubione i wprowadź dla nich rzeczywistą wysokość. Mój Edge 705 pokazuje różne wysokości zaraz po włączeniu, jak nacisnę "start" pod domem, automatycznie odczytuje wartość "68 m" zapisaną dla tego punktu ...W chwili obecnej na 2.7 znów mam totalny bullshit zamiast właściwych wysokości. I to nie parę metrów, a wręcz ok 100.
Posted 11 May 2011 - 06:52
Tak czy siak, punkt startowy warto (a nawet trzeba) skalibrować. Ewentualnie kilka - np. mam skalibrowaną wysokość na oknie gdzie ustalam pozycję przed wyjściem z domu i na wszelki wypadek po zakończeniu ustalania pozycji wciskam start, po informacji, że znaleziono punkt wysokości wyłączam stoper, a następnie resetuję wskazania - ten "trening" później usuwam. Drugi punkt wysokości to miejsce przed domem, z którego na ogół ruszam w trasę - gdyby nie to, że okna mam po przeciwnej stronie budynku, to pewno nie byłoby konieczności ustalania 2 punktów, wystarczyłby startowy, ale budynek zasłania część satelitów, które edek na oknie widział i ustalenie pozycji przed wyjazdem nie zawsze jest od ręki, co za tym idzie mogą być problemy z ustaleniem punktu wysokości - zwłaszcza jak mi się spieszy. W tym przypadku wysokość mam skalibrowaną "z parapetu" - co i tak jest zdecydowanie dokładniejsze, niż wskazania wysokości z dnia poprzedniego przesunięte o dobową zmianę ciśnienia.
Oczywiście błędnie wskazaną wysokość zarejestrowaną w śladzie można skorygować - tak np. Sporttracks (z wtyczką Elevation Correction), ale i Garmin Connect ma możliwość włączenia korekty wysokości - czasami z tego też korzystam, zwłaszcza gdy wysokościomierz głupoty wskazuje np. jazdę na wysokości -50m...
Posted 11 May 2011 - 07:47
69, 101, 169, 153, 151, 152.
Hm.. jest gdzieś jakiś program, www, cokolwiek gdzie mógłbym sprawdzić jaka jest wysokość w danym punkcie na mapie?
Posted 11 May 2011 - 07:48
Posted 11 May 2011 - 10:18
Przed chwilą odpalałem kilka razy licznik w tym samym miejscu i wysokości jakie wskazywał różniły się dość mocno.
69, 101, 169, 153, 151, 152.
Hm.. jest gdzieś jakiś program, www, cokolwiek gdzie mógłbym sprawdzić jaka jest wysokość w danym punkcie na mapie?
Najprościej: uruchom licznik ("start") w danym miejscu, zarejestruj kilka sekund danych (bez autopauzy), zatrzymaj licznik. Wczytaj dane do Garmin Connect, wejdź w wczytaną aktywność , na dole masz (obok zdjęcia e500) Informacje dodatkowe: korekty wysokości, domyślnie jest wyłączone, wciśnij: włączone. Po aktualizacji będziesz miał prawidłową wysokość wyświetloną w sekcji "wysokość" - taką wpisz jako punkt wysokości do e500 i spokój będzie.
Posted 11 May 2011 - 12:07
Dzięki prozor ;-)
Równie dobrze mógłbym pośmigać po konkretnych punktach w okolicy, ale nie chce mi się za bardzo krążyć ;-)