Oczywiście dla Edge 520 również jest aktualizacja:
Changes made from version 4.10 to 5.20:
- Added support for Connect IQ data fields. On the Edge 520, you can have four Connect IQ data fields active at a time. To install Connect IQ data fields, manage your Edge 520 in Garmin Connect Mobile or Garmin Express. After installing data fields, they will be available in the 'Connect IQ' category when selecting data fields to put on a data screen.
- Fixed a bug preventing the Vector installation angle wizard from advancing.
- Fixed a bug causing the 'Next:' field in a workout to show incorrect information when a series of steps are repeated.
Jak widać tu również skok wersji o całe 1.1 numerka - po co się ograniczać
Ale pewno zaraz będzie kolejna poprawka błędów, więc parcia na instalację raczej nie mam...
Póki co chyba najważniejsza jest poprawka ostatnia, bo to faktycznie było upierdliwe. Z drugiej strony zauważyłem, że zrobienie zagnieżdżonych pętli w treningach jest niestety nie możliwe, pozostają proste, jednopoziomowe, przez co ostatni trening był zupełnie nie taki jaki miał być...
Podsumowując - dobrze, że wreszcie dodali wsparcie dla IQ (na stronie IQ już dodano modele Edge 520/1000), bo parę ciekawych rodzynków można już dla edge znaleźć np. pole W' bal w czasie rzeczywistym, czy też szczytowe moce z konfigurowanych czasów. Co prawda IQ jak dla mnie szału nie robi, ale z całej masy w większości pierdół dla w 920XT po przeglądzie można dobrać "zapomniane" przez garmina pola np. graficzne prezentacje stref mocy/tętna itd. są dość praktyczne, bo wystarczy rzut oka bez skupiania się na interpretacji cyferek. Aplikacje szału nie robią, ale dobrze, że jakieś są np. do pomiaru HRV (choć porównując z Elite HRV mam rozbieżność/zawyżenie o ok. 10 jednostek...), ale też IQ ma swoje wady i ograniczenia np. brak możliwości modyfikacji pliku fit w czasie rejestracji (np. brak możliwości uzupełniania o dane lap wg pozycji, którego w 920xt nie ma, a w poprzenikach i edge jest...), "tarcze" zegarów pomimo ich niekiedy wymyślności i ciekawych danych nie mogą pracować w trybie niskiego poboru energii, tak więc w efekcie szybciej akumulator jest wyczerpywany, no ale dla Edge raczej "tarcz zegarków" i widgetów nie będzie, choć kto to wie? Póki co na razie dostępne są pola danych oraz aplikacje.
W przypadku Edge raczej należy oczekiwać dodatkowych pól np. W' bal, wykresów tętna/mocy/kadencji/balansu/itd., czy też prostych aplikacji. Póki co większość to pierdołki, zwłaszcza dla Edge, no ale od czasu do czasu warto rzucić okiem, może coś wpadnie ciekawego.
Aktualizacji jeszcze nie instalowałem (bety też nie sprawdzałem) no i jestem ciekaw, czy dla Edge też jest ograniczenie do 16 slotów IQ i 512 MB jak dla FR? W przypadku FR ma to jakieś uzasadnienie, bo pamięci tam raczej niewiele w porównaniu do Edge (zwłaszcza 1000).