Kurcze jako najwyższy model licznika nie spodziewałem się ze nie będzie miał tego co zegarek....ech...może trzeba się zastanowić czy mając fenix 3 kupować dodatkowo e1000 lub 520....
Przede wszystkim fenix, pomimo że jest dość uniwersalny, nie zapewnia komfortu użytkowania Edge. Niedawno wszedłem w posiadanie miesięcznego Forerunnera 920XT (poprzedni właściciel po zakupie popływał kilka razy na basenie, ale stwierdził, że psu mu to na budę i jak chcę to mogę brać za nieco ponad tysiaka z HRM Run, bo raz i tak dostał w prezencie, dwa, że i tak ciągle zapomina brać go na basen - no to po testach odkupiłem...) no i raczej nie wyobrażam sobie używania jako głównego urządzenia pomiarowego na rowerze: o wiele mniejszy ekran (a ja ślepawy), max 4 pola (IQ daje co prawda ciut większe możliwości, ale...), mniejsza ilość ekranów, brak sterowania trenażerem, brak obsługi pilotem, brak mapy (nawet takiej jak w 520), która czasami się przydaje, profil wysokości też mikroskopijny...
Długo byłoby wymieniać. Jako urządzenie wielofunkcyjne 920 jest ok, ale do edge się nie umywa. Jeśli lubisz protezy, to ok, ale jeśli serio potrzebujesz porządnego komputera treningowego, to edge wygrywa i jeśli tylko masz potrzebę przełączania ekranu z automatu na ekran podjazdu (oczywiście, żeby mieć profil podjazdu, musisz mieć wgrany kurs, tak często jeździsz po kursach?) to faktycznie nie ma po co kupować Edge. Ale jeśli potrzebujesz kursowych/segmentowych profili podjazdów, to wystarczy zakup pilota i sprawa załatwiona.
Jeśli chodzi o Virb Edit, to synchronizacja plików wideo i śladu gps mogłaby być lepiej zrobiona. Być może w wersjach Elite pliki wideo i gps są dzielone z automatu, ale jeśli mam włączone automatyczne nagrywanie przy start i wyłączenie przy stop (pauzę ignoruje niestety...), to pliki wideo są dzielone wg maksymalnego pliku dla fat32 (4GB) no i teoretycznie dla całego filmu można byłoby wrzucić kolejne wideo kawałek po kawałku i wrzucić raz plik fit ze śladem gps. Niestety, dla każdego kawałka trzeba synchronizować, czyli znaleźć na wideo jakiś punkt szczególny np. tablicę miasta, odnaleźć to mniej więcej na mapie, przełączyć na street view i zsynchronizować czerwony punkt, tak aby dopasować do tego co widać na wideo. Da się, po odrobinie wprawy nawet nie jest takie upierdliwe. Dużą wadą VE jest mułowatość przetwarzania danych - niestety...
Jeszcze jedno - przy większych aktualizacjach na początku jest pytanie o ustawienia użytkownika i ustawienie profili rowerów - o ile profil użytkownika wystarczy potwierdzić, to na pytanie czy ustawić profile rowerowe należy zdecydowanie wybrać NIE. Nie powinno być żadnego kasowania, czy dodawania niepotrzebnych profili domyślnych. A najlepiej kopiować sobie od czasu do czasu zawartość pamięci edge, a przynajmniej ustawienia itd.