Tak, mam e520 i dokładnie w ten sam sposób jeżdżę trasy z kursem. Na ogół właściwie to tylko wrzucam kurs i zaznaczam opcję "widoczny cały czas na mapie" (coś koło tego), czyli kurs nie musi być wgrywany, żeby trasa była zaznaczona. Tylko kolor trzeba dobrać, żeby odróżniał się od siatki dróg. Właściwie z 520 to ten sposób preferuję, nie musi mi piszczeć, że z kursu zjechałem (zresztą te informacje można wyłączyć również przy jeździe po kursie), czyli mogę wjechać w jakieś miasto, pojechać innymi drogami niż pierwotnie zaplanowane i kierować się na drogę wyjazdową, albo w trakcie obrać inną drogę. Choć w przypadku maratonu w grę wchodzi określona trasa...
Tak czy siak, zjedziesz z kursu, na mapie widzisz którędy przebiega kurs, a że znalezienie drogi na właściwy kurs mając przed oczami mapkę nie stanowi dla Ciebie problemu, to kłopotu mieć nie będziesz. Jedyna uwaga, że trochę zachodu jest z ustawieniem skali mapy, automat jak dla mnie jest mało lub nawet bezużyteczny, bo o ile pamiętam skaluje mapę tak aby widać było cały ślad, czyli znalezienie drogi w dużym oddaleniu jest mało wygodne, osobiście ustawiam inną skalę dla jazdy poza miastem (3 - 5 km), a przybliżoną w mieście (dopasowaną do aktualnych potrzeb przejazdu). Sprawdza się, jednak wymaga to wciśnięcia prawego górnego przycisku na ekranie mapy, drugi raz wchodzi się w opcje wyboru skali, później albo wybór automatyczny, albo ustawienie skalowania (przyciski dół/góra - przewijanie ekranu), potwierdzenie. Czyli parę razy trzeba przyciski ponaciskać, w dotykowcach jest o wiele łatwiej, no ale aż takie upierdliwe to to nie jest, byleby tylko przewidzieć zawczasu, że inna skala mapy mogłaby być przydatna, czyli przeskalować przed dojazdem do bardziej skomplikowanych rozjazdów np. miasta, żeby później nie stawać i nie kombinować którędy to teraz jechać .
A do kursu 100 km to raczej tak duży podkład nie jest potrzebny. Prawdę mówiąc nie wiem nawet, czy się zmieści 70MB? Wielkość mapy nie wpływa na stabilność, ale jednak trochę miejsca warto mieć, na aktywności, kursy, segmenty itd, no i dochodzi jeszcze ok. 10 MB na aktualizacje firmware - co prawda jeśli nie będzie tyle miejsca, to powinieneś otrzymać komunikat o niemożności przeprowadzenia aktualizacji z tego powodu.