Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#4341 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 31 sierpień 2016 - 08:22

(cd z uwagi na ograniczenie ilości grafik)

gallery_2211_188_10629.jpg gallery_2211_188_60980.jpggallery_2211_188_9599.jpg

skala 5km uwagi jak wyżej.

gallery_2211_188_23982.jpggallery_2211_188_70087.jpg

Dla UMP nie zrobiłem zrzutu mapki z całym kursem, ale można sobie wyobrazić jak wygląda ;)

Jak widać moje uwagi o kolorach kursu na mapie mają spory sens jeśli widać o co chodzi. Przy kolorowych drogach ogarnięcie całego kursu, a nawet odróżnienie kursu od drogi może być czasami problematyczne, gdy droga ma zbliżony/identyczny kolor do kursu. Oczywiście można próbować dobrać kolor kursu, ale to trochę zabawy jest, bez gwarancji idealnej czytelności, którą jednak zapewnia mapka fenixa ;).

Przy okazji sprawdziłem w jakich przypadkach Edge 520 wywala się przy wyznaczaniu zakrętów wg kursów. Jak podejrzewałem mapa nie ma znaczenia, edge wylicza wg załamań ścieżki kursu, jak jest skręt w którymś kierunku to wstawić tam powinien informację o skręcie. U mnie blokuje się praktycznie przy każdym kursie, a na pewno przy tych dłuższych, tworzonych tak w Connect jak i innych serwisach (na podstawie aktywności nie próbowałem), czyli wczytuję kurs, pytanie czy chcę nawigować do początku (tak/nie - nie ma różnicy), a następnie blokuje się przy przeliczeniach i wyłącza o jakimś czasie, po włączeniu co prawda można kursem jechać i nawet komunikaty są, ale bez gwarancji, czy znowu się nie zablokuje (na ogół blokuje się po jakimś czasie). Znaczenie mają włączone opcje kursów: "Szczegółowa nawigacja" (opcja ogólna kusów) lub "Punkty kursu" (czy jakoś tak - dotyczy danego kursu). Wystarczy wyłączyć choć jedną z tych opcji i problemu nie ma. 

Pierwsza odpowiada za monity dotyczące zwrotów i prawdopodobnie to jest to co powoduje problemy. Druga to informacje na ekranie o punktach "zaszytych" w danym kursie i to po wyłączeniu pierwszej opcji śmiało można wykorzystać umieszczając informacje typu "punkt żywieniowy" czy ważny zwrot/zakręt itd. - obsługa jak w każdym innym bezmapowym edge ;).

• KiESWY lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#4342 KiESWY

KiESWY
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 sierpień 2016 - 18:39

Dzięki za zrzuty!

Zaskakująco słabo prezentuje się UMP (szczególnie ten brak nazw miejscowości). Może to kwestia skórki? Ja zwykłem używać "hires" - ale jak mówisz, to od kompilacji zależy to jaki będzie efekt na ekranie.

Poeksperymentowałem trochę z plikiem TYP dla Feniksa. Ta mapa rzeczywiście wygląda obiecująco (na przykład zoom do 3km).

Trochę rozjaśniłem zieleń lasów. Ciekawe jak to będzie wyglądać w EDGE...

Rozumiem, że pola danych przy mapie Feniksa wyłączyłeś specjalnie? Czy to z kolei feler tej mapy?

Co do kursów; w 500ce robiłem je w programie Garmin Training Center. Moim zdaniem dużo bardziej intuicyjnym niż internetowy Connect. Tam na ślad mogłem nałożyć relacje skrętu i punkty kontrolne / żywnościowe. Pewną automatyzację oferowało GPSIES (można było zdefiniować na ile metrów przed skrętem ma pojawić się komunikat), ale perfekcja przewidywania skrętów była dość przeciętna.

Tego "systemowego" chyba nawet nie spróbuje, nie wydaje mi się potrzebne.

Cóż; urządzenie zamówione, sprawdzian za 3 tygodnie...

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

PS. I tak pewnie będę próbował skompilować własną mapę. Z samą tylko siatką dróg z ich oznaczeniami, terenem zabudowanym, lasami, wodą... Nie omieszkam zameldować o wynikach.

#4343 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 wrzesień 2016 - 09:03

UMP ma tak "zaszytą" dokładność wyświetlania (czyli przy określonej skali pokazuje się tylko to co widać), że dla e520 nie bardzo się nadaje. Czyli w e520 nie ustawisz "hires" ;). No chyba, że po zmianie w źródłach i przekompilowaniu (przy okazji pozbyciu się niepotrzebnego tu routingu), no ale to już trochę roboty jest. 

W Edge nawigacyjnych (1000/820/810...) nie ma tego problemu, bo tam wystarczy zwiększyć szczegółowość i widać to co potrzeba.

Zrzuty ekranów z mapy fenixa były robione podczas skalowania - podobnie jak przed ostatnie skale dla wszystkich mapek 3km i 5km (ostatnie to podgląd mapy kursu z opcji kursów). Zrzuty z polami danych były robione po zatwierdzeniu skali. Pola danych oczywiście do wyboru przez użytkownika, dochodzi jeszcze pole nawigacyjne, ale dla mnie mało użyteczne (coś koło "jedziesz NW") więc nie używam.

Równiez w staruszku GTC dodaję punkty kursów, stary, ale pozwala na dodanie punktów tylko tam, gdzie to ma jakiś sens czy konkretne znaczenie (bardziej skomplikowane skrzyżowania, punkty żywieniowe itp.).

Oczywiście ciekaw jestem efektów dopasowania mapy pod Twoje preferencje ;)

#4344 pan_piotr

pan_piotr
  • Użytkownik
  • 600 postów
  • SkądGōrny Ślōnsk

Napisano 01 wrzesień 2016 - 09:46

http://www.aliexpres...cd-13150f2007b5

to jest podróba ? 

#4345 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 wrzesień 2016 - 11:02

Wygląda mi to na starego Edge 200. Z tego co widzę, sporo ich sprzedają w cenach  oscylującą w granicach $60-$70, problemem może być jedynie wersja azjatycka, czyli jedynym zrozumiałym dla europejczyka językiem jest tam angielski, plus znaczki chińskie/japońskie/koreańskie (wszystkie lub jeden z nich). Polskiego nie ma, nie można normalnie zaktualizować oprogramowania do wersji poza azjatyckiej.

Zresztą nawet w momencie pojawienia się na rynku e200 nie był to model wart zakupu, bo jest to prosty rejestrator GPS z możliwością wyświetlenia na ekranie paru stałych parametrów jazdy. Z drugiej strony czy warto wydać na to teraz $70? Nie sądzę...

#4346 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 01 wrzesień 2016 - 15:51

Mio 100 kosztuje 299 zł i ma to samo, tyle że gwarancja pl

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

#4347 Robertson

Robertson
  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 02 wrzesień 2016 - 21:00

Mam szybkie pytanie czy wszystkie te superwypaśne liczniki z gps itp trzeba ładować jak smartfony codziennie?

#4348 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 02 wrzesień 2016 - 21:25

Jeśli jeździsz ponad 10h dziennie to tak

#4349 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 05 wrzesień 2016 - 10:46

Skąd pobrać tą mapę OSM Light tak żeby sobie przygotowywać swoje fragmenty w MapSource? 

#4350 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 wrzesień 2016 - 12:38

http://garmin.osmapa.pl wchodzisz na "ściągnij mapę" wybierasz "Instalator dla BaseCamp" (oczywiście również dla MapSource) dla mapy którą chcesz ściągnąć i dalej chyba wiesz co robić :)

• trace_error lubi to

#4351 PaWeell

PaWeell
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 07 wrzesień 2016 - 13:54

Cześć,

Czy ktoś mial problem z wykrywaniem prawidlowej wysokosci Garmin edge 810?

musze wpisywac wysokosc recznie przed ruszeniem w trase inaczej pomiar jest zaniżony o ok 50 m

przewyzszenia pokazane są prawididlowo,

kilka tyg wstecz pokazywal poczatek trasy na odpowiedniej wysokosci- nie wiem czy cos sie przestawilo..

#4352 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 wrzesień 2016 - 17:24

Uroki wysokościomierza barometrycznego.

Ustaw ręcznie wysokość dla lokalizacji, z której rozpoczynasz treningi, a problem zniknie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4353 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 postów

Napisano 07 wrzesień 2016 - 18:08

Niekoniecznie zniknie. Mam ustawioną ręcznie wysokość (93m) a niekiedy edek zaczyna sobie trening z wysokości 0m.

#4354 PaWeell

PaWeell
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 07 wrzesień 2016 - 18:18

Uff czyli też tak macie:-)
Ciekawe jest to ze w Austrii 2 tyg jeździłem i było dobrze a w PL juz przy pierwszej jeździe zaczął zdziwiac.

#4355 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 wrzesień 2016 - 20:33

w 820 to samo , jest to problem w sofcie zaniża  60m pomimo wpisania ręcznie wysokości , opisywane jest to na forum Garmina , pewnie zepsuli też w nowym sofcie do 810 , więc nie jest to wina urządzenie tylko oprogramowania

#4356 PaWeell

PaWeell
  • Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 08 wrzesień 2016 - 07:22

software version 5,10

#4357 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 wrzesień 2016 - 08:01

Wersja oprogramowania Edge chyba nie ma znaczenia. No może nie do końca (wyjaśnienie poniżej). Prędzej chodzi o oprogramowanie GPS. Podejrzewam, że ta różnica to różnica pomiędzy elipsoidą, a geiodą. Różnica na terenie Polski wynosi właśnie mniej więcej te pół setki metrów:

slide_12.jpg

Czyli:

slide_11.jpg

Co ciekawe, wcześniejsze wersje oprogramowania bazowały na ciśnieniu atmosferycznym. Czyli jeśli przy wyłączeniu była taka wysokość przy takim ciśnieniu, a po włączeniu ciśnienie spadło/wzrosło to edge wyliczał również wzrost/spadek wysokości wg wzrostu/spadku ciśnienia.

Obecnie wygląda na to, że edge nawet po wyłączeniu od czasu do czasu pobiera dane wysokościowe i wygląda to na dane teoretycznej wysokości elipsoidy w danym miejscu. Ciekawe...

#4358 d8wid

d8wid
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 wrzesień 2016 - 10:56

To nie jest aż 60 metrów. 

Różnice w metrach na terenie Polski rozkładają się w ten sposób.
geoida-cm.jpg

więc problem może być jeszcze inny... 

HDJ ROCKER PLATE - Platforma pod trenażer
https://rockerplate.pl - Shimano i Continental + Kolarskie motywy dla etui na telefon 

#4359 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 wrzesień 2016 - 11:18

Antyterrorystyczny system zakłóceń ;)

Ile ja się naszukałem na jakiej wysokości mieszkam.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#4360 d8wid

d8wid
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 wrzesień 2016 - 11:32

W centrum miasta z gęstą zabudową trudniej ...

Ale normalnie na geoportal.gov.pl skany map topograficznych wystarczą żeby z przybliżeniem do metra sobie sprawdzić. 

HDJ ROCKER PLATE - Platforma pod trenażer
https://rockerplate.pl - Shimano i Continental + Kolarskie motywy dla etui na telefon 

Dodaj odpowiedź