(cd z uwagi na ograniczenie ilości grafik)
skala 5km uwagi jak wyżej.
Dla UMP nie zrobiłem zrzutu mapki z całym kursem, ale można sobie wyobrazić jak wygląda
Jak widać moje uwagi o kolorach kursu na mapie mają spory sens jeśli widać o co chodzi. Przy kolorowych drogach ogarnięcie całego kursu, a nawet odróżnienie kursu od drogi może być czasami problematyczne, gdy droga ma zbliżony/identyczny kolor do kursu. Oczywiście można próbować dobrać kolor kursu, ale to trochę zabawy jest, bez gwarancji idealnej czytelności, którą jednak zapewnia mapka fenixa .
Przy okazji sprawdziłem w jakich przypadkach Edge 520 wywala się przy wyznaczaniu zakrętów wg kursów. Jak podejrzewałem mapa nie ma znaczenia, edge wylicza wg załamań ścieżki kursu, jak jest skręt w którymś kierunku to wstawić tam powinien informację o skręcie. U mnie blokuje się praktycznie przy każdym kursie, a na pewno przy tych dłuższych, tworzonych tak w Connect jak i innych serwisach (na podstawie aktywności nie próbowałem), czyli wczytuję kurs, pytanie czy chcę nawigować do początku (tak/nie - nie ma różnicy), a następnie blokuje się przy przeliczeniach i wyłącza o jakimś czasie, po włączeniu co prawda można kursem jechać i nawet komunikaty są, ale bez gwarancji, czy znowu się nie zablokuje (na ogół blokuje się po jakimś czasie). Znaczenie mają włączone opcje kursów: "Szczegółowa nawigacja" (opcja ogólna kusów) lub "Punkty kursu" (czy jakoś tak - dotyczy danego kursu). Wystarczy wyłączyć choć jedną z tych opcji i problemu nie ma.
Pierwsza odpowiada za monity dotyczące zwrotów i prawdopodobnie to jest to co powoduje problemy. Druga to informacje na ekranie o punktach "zaszytych" w danym kursie i to po wyłączeniu pierwszej opcji śmiało można wykorzystać umieszczając informacje typu "punkt żywieniowy" czy ważny zwrot/zakręt itd. - obsługa jak w każdym innym bezmapowym edge .