Damn, to tak juz bedzie zawsze?
liczylem na jakis update oprogramowania,
kilka tyg temu pokazywal poprawne dane - tak jak strava na tel.
Napisano 08 wrzesień 2016 - 12:11
Może poprawią, bo kilka tygodni temu to zależało na pewno tylko od ciśnienia atmosferycznego (wahania były), ja tam i tak zawsze mam punkty kalibracyjne po włączeniu wykrywane, można zresztą skorygować ręcznie (choć to akurat upierdliwe). Jakby uwzględnili różnicę to byłoby klawo...
To nie jest aż 60 metrów.
Różnice w metrach na terenie Polski rozkładają się w ten sposób.
więc problem może być jeszcze inny...
A u mnie mniej więcej się zgadza ok. 95m (przybliżona wysokość na 3 piętrze ) - 50-60 (o ile dobrze pamiętam, sprawdzę jeszcze wysokość wskazywana na ogół przez edge po włączeniu) = 45-35m. Wg mapki jest to niecałe 40 m.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 08 wrzesień 2016 - 12:26
Prozor, którą mapę poleciłbyś do 810? OSM czy UMP, i która konkretnie (do stosowania na szosie), bo jest tego kilka różnych wersji. Nie chciałbym, by w połowie trasy wyprowadziło mnie na polne / leśne drogi. Czytałem wątek, czytałem i już sam nie wiem. Raz pojawia się, że OSM jest słaba, innym razem że super... ciężko się zdecydować.
Napisano 08 wrzesień 2016 - 13:56
Odstęp dla centrum Sulęcina to około 38,60
http://www.gugik.gov...o/modele-danych
Jeśli różnica wynosi 50-60 metrów to jest jeszcze inna przyczyna, lub nałożenie dwóch błędów - odstępu i błędu pomiarowego urządzenia. Pomiary pionowe dla GPS są obarczone bardzo dużym błędem szczególnie dla takich prostych urządzeń jak garmin - gdzie jego dokładność pozioma wynosi kilka metrów
HDJ ROCKER PLATE - Platforma pod trenażer
https://rockerplate.pl - Shimano i Continental + Kolarskie motywy dla etui na telefon
Napisano 08 wrzesień 2016 - 21:57
Hehe... A dziś po włączeniu mam 92m wysokości. I to przy sporym spadku ciśnienia atmosferycznego.
Napisano 09 wrzesień 2016 - 07:57
na 820 wygląda to tak : wpisuję u siebie 429m odstawiam licznik na biurko a wysokość sama spada po 2 min do 370m i zawsze startuje z tej wysokości , na forum Garmin problem znany , gorzej mają osoby które mieszkają nad morzem mają -60m , coś jest na rzeczy bo na forum garmina narzekają ,że e520 wywala ich z segmentów strava mnie też wywala czasem na 820
ps, macie nowy soft do e1000 i e520
Napisano 09 wrzesień 2016 - 08:32
No właśnie to mi wygląda na wyrównywanie do geoidy, choć nad morzem powinna być mniejsza różnica. Trochę dziwne...
Wysokość dla Stravy nie powinna mieć żadnego znaczenia, gorzej jak przesuwa koordynaty.
Mapa wysokości - wystarczy kliknąć na dowolny punkt i podaje wysokość .
Co ciekawe jak sprawdzałem jazdy to punkt powrotu na ogół schodzi w dół i to do wysokości
W nowym sofcie poprawki głównie, no ale może coś poza tym co opisali jawnie, również będzie. Np. w Fenixie zawsze mnie wkurzało, że przy pływaniu liczy wysokość (zmiana ciśnień, wiadomo woda...), po zakończeniu pływania wysokość bywała kosmiczna, od pewnego czasu jest jak być powinno, czyli na czas aktywności "pływanie" wysokość jest blokowana i po zakończeniu pływania przywracana początkowa. Nigdzie poprawek tego typu nie opisali, a są i dobrze
Napisano 09 wrzesień 2016 - 09:09
ja stosuję na co dzień następujące rozwiązanie (podane zresztą chyba przez Prozora parę tysięcy wpisów wcześniej ;-)
1. ustawiam w garminie w miejscu codziennych startów sprawdzoną wysokość npm,
2. po włączeniu urządzenia i złapaniu sygnału z satelit, wciskam start i zaraz potem stop - i następnie odrzucam taką aktywność, ale wysokość zostaje ustawiona na właściwą (przypisaną do miejsca startu)
3. rozpoczynam właściwy trening.
Podane wyżej czynności muszę wykonywać zawsze, żeby mieć pewność że wracając w to samo miejsce wrócę na tą samą wysokość npm ;-) (zwykle rozbieżności nie są większe niż 1 do 2 m.)
Przykład z wczoraj:
https://www.strava.c...ities/705090436
Oczywiście jak zapisuję aktywności w jakichś innych lokalizacjach wyżej wymienionej procedury nie wykonuję, bo można by zwariować :-)
Napisano 09 wrzesień 2016 - 09:14
Trochę nie do końca pasuje mi to co pokazuje ta mapa. W najniższym punkcie u mnie pokazuje -1 a z tego co wiem depresji tu nie ma zresztą gdyby tak było to baltyk wpadaj by do Odry a nie Odra do Bałtyku.
Tzw. poziom morza i "zero metrów" to wartość umowna. Nie znam dokładnych wartości, ale niekoniecznie i nie zawsze będziesz miał dokładnie zero metrów "światowego" poziomu morza na danym morzu.
Choć z drugiej strony faktem jest, że wielkich depresji w Polsce nie mamy, największa ma zaledwie 1,8 m poniżej poziomu morza (choć też nie mam pewności, wg którego poziomu ją liczono - globalnego czy bałtyckiego).
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 09 wrzesień 2016 - 10:10
Napisano 10 wrzesień 2016 - 11:48
Przy okazji robienia mapki do e520 przypomniało mi się, że używając MapSource sporo miejsca można zaoszczędzić (np. z 70MB na 50MB), nie włączając danych routingu do mapy, wystarczy odznaczyć opcję "użyj danych kalkulacji tras" .
Napisano 10 wrzesień 2016 - 18:04
Jakie doświadczenie macie z czasem działania edge 820 ? Mi dzisiaj po 3h jazdy zostało 17% baterii ?!
Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka
ILE ???
Japitu... a ja się zastanawiałem nad wymianą 810 na coś nowszego.... kurcze po 10h przy oszczędnym ustawieniu spokojnie zostaje mi ok 15%...
Pozdrawiam