Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11830 odpowiedzi w tym temacie

#4501 Jarython

Jarython
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 19 październik 2016 - 19:56

Cześć, chyba czas powrócić do garniaka i chciałbym sobie coś na przyszły sezon sprawić.

Nie lubię jednak licznika na kierownicy, więc zastanawiam się jak 520/820 poradzi sobie w kieszonce. Czy są jakieś przeciwwskazania, żeby tam leżał?

Z drugiej strony może lepszym wyborem będzie zegarek garmina? Chociaż nie wiem czy nie będzie mnie drażnić fakt posiadania czegoś na nadgarstku, więc najchętniej tez bym odpiął pasek i wrzucił kopertę do kieszonki. 

Nie wiem też czy taki Fenix obsługuje zewnętrzny pulsometr?

Co myślicie?

#4502 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8634 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 październik 2016 - 20:01

Fenix spokojnie będzie współpracował z opaską.

Moja propozycja to Edge i uchwyt na kierownicę, ale przymocowany do sztycy :) Trochę jak SRM-y u torowców ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4503 pan_piotr

pan_piotr
  • Użytkownik
  • 600 postów
  • SkądGōrny Ślōnsk

Napisano 19 październik 2016 - 20:12

co bedzie lepszym wyborem 520 czy 810 ?

#4504 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 19 październik 2016 - 20:28

Nie mam porównania, ale z 520 jestem zadowolony w pełni. Osobiście uważam, że jeśli nie potrzebujesz np. nawigacji, to najlepszym wyjściem jest pójście w nowszy sprzęt, a takim jest 520.

Kwestia potrzeb, to najważniejsze kryterium.

Połączyłem. Można było to napisać w jednym poście, lub edytować pierwszy. Wyjątek gdy pisze się przez Tapatalka.
Prozor

#4505 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 październik 2016 - 13:14

co bedzie lepszym wyborem 520 czy 810 ?

Porównywałem oba już w tym wątku i wyraźnie był wskazany zwycięzca e520, no chyba, że priorytetem jest typowa nawigacja.

Aktualizacja v.8.0 oprogramowania Edge 520, dwie zmiany ale dość istotne:

1. Wsparcie autostartu LiveTrack (wymagana nowa wersja mobilnego connecta i zaznaczenie opcji, że chce się mieć ten autostart live tracku) - istotne dla zazdrosnych żon itp. ;)
  2. Dodanie pól Dystans i Czas przed/za jako pól konigurowalnych. Pola oczywiście przydatne tak przy segmentach jak przy ściganiu się z kursem. Dotychczas występowało tylko jako pole na mapie, miałem nawet wykorzystane pola po przeniesieniu ekranów z E810 (pola: strata czasu / strata (odległość) lub zamiast straty było przed), jednak miało to swoją wadę, bo dane były widoczne jedynie gdy ekran był w trybie nocnym. Po aktualizacji widzę już normalne pola "Czas przed" (lub pewno "Strata czasu) i "Przewaga" (lub pewno "Strata") km. Przydatne na dodatkowych ekranach, gdzie nie tyle mapa jest ważna co informacje typu "Czas do celu", "Dystans do celu", moce itp.  - można dość dokładne rozplanować siły tuż przed końcówką (jazda na kurs na wyścigu czy zwłaszcza czasówce), albo dłuższym segmencie.

Aktualizacja dość spora, bo ponad 14MB i jeśli ktoś (jak ja) ma dość dużą mapkę i mniej pamięci, to radzę chwilowo na czas aktualizacji przenieść mapkę do PC, albo skasować/zarchiwizować część starszych aktywności ;).

• pimpf lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#4506 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 24 październik 2016 - 07:08

Panowie przeszukałem instrukcje, menu i nic: Jak w Edge 520 ustawić obwód koła/ustawić auto ?

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#4507 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 24 październik 2016 - 07:56

Ustawiasz obwód/auto w sparowanym czujniku prędkości. Jak go nie używasz to i tak prędkość jest z GPS, więc nic nie musisz wprowadzać.

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

• HarveyDent lubi to

#4508 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 24 październik 2016 - 10:24

Mam pytanie dot. konfigurowania pól w ekranach w Garmin 520. Otóż za cholerę nie chce mi się konfigurować tych ekranów dla kolejnych rodzajów aktywności. Mam skonfigurowane 4 ekrany dla aktywności "Train" ale chciałbym mieć podobne dla "Race" i dla "Indoor". Czy da się to jakoś skopiować, czy trzeba się naklikać po prostu i niech ja Wam nie zawracam głowy?

#4509 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 24 październik 2016 - 11:57

puchaty, można jedynie kopiować całe aktywności (folder Garmin/sports). Więc robisz, profil z ekranami które mają być wspólne dla pozostałych. Duplikujesz wraz ze zmianą nazwy pliku i potem tylko zostaje dopasować na urządzeniu każdy z nich wedle potrzeb race/indoor itd

• puchaty lubi to

#4510 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 październik 2016 - 06:35

Sama nazwa pliku nic nie da, zostanie zingorowana po przekopiowaniu. Czyli jeśli skopiujesz pod nową nazwą, to i tak w samym pliku profilu będzie jego nazwa, która jest wyświetlana w edge. Po restarcie pozostanie tylko jeden plik z daną nazwą profilu.

Ja robię tak: przekopiowuję bazowy plik konfiguracyjny do PC, odłączam e520, zmieniam plikowi przekopiowanemu nazwę w samym Edge, podłączam do PC i przekopiowuję do profilów (folder garmin\sports) ten profil co go wcześniej skopiowałem na PC (bazowy). 

• puchaty lubi to

#4511 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 25 październik 2016 - 06:49

Sprawdzę w domu co i jak bo nie mam w robo garmina. Ale mam pytania, bo chyba nie do końca rozumiem:
1. Jak się nazywa ten bazowy plik konfiguracyjny, który przekopiowuję do PC?
2. Jak mam zmienić plikowi przekopiowanemu w samym Edge nazwę, skoro go odłączyłem od PC? Chodzi o to abym zmienił nazwę profilu w Garminie np z training na training1?

#4512 rjarosz

rjarosz
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 25 październik 2016 - 08:07

Witam,

Od kilku tygodni mój edge520 pokazuje zaniżone (tak mi się wydaje) wskazania temperatury. W innych licznikach i edge500 są one trzy/cztery stopnie wyższe...

#4513 dawidr

dawidr
  • Użytkownik
  • 516 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 październik 2016 - 09:35

Może te 4°C to przesada ale też zauważyłem, że 520-staka pokazuje niższą temperaturę o ~2°C niż 500-etka którą sprzedałem dwa tygodnie temu.

Giant TCR Advanced 2016

#4514 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 październik 2016 - 09:37

Sprawdź wg jakiegoś normalnego, dobrze mierzącego temperaturę termometru. Ale różnice pomiarowe pomiędzy egzemplarzami różnych liczników (w tym edge) mogą być różne, od zaniżających do zawyżających. Mój akurat mierzy dość dobrze (np. różnica między tablicami nad szosą to ok. 0,5*C w pochmurny dzień), ale co egzemplarz to inny rozrzut pomiaru temperatury.

Puchaty - podłączysz Edge do PC, w folderze \garmin\sports masz pliki fit profil. Wybierasz ten, który chcesz mieć jako bazowy i postępujesz dalej jak opisałem powyżej ;)

Tak, zmieniasz nazwę w Edge na taką jaką chcesz mieć w tym nowym profilu, bo ten "bazowy" przekopiowany do PC ma w sobie zaszytą nazwę. Kiedyś wystarczyło podłączyć edge pod PC skopiować sobie profil np. "Train" i kopii nadać inną nazwę, aby po odłączeniu był widoczny kolejny profil. Po którejś tam kolejnej aktualizacji zmienili na nazwę wewnętrzną, zaszytą w pliku fit i jeśli nawet jest kopia pliku "train" pod inną nazwą pliku, ale w środku ma to "train" to system edge przy starcie wywali nadmiarowy plik i zostawi tylko jeden, o ile pamiętam to chyba nawet jeśli nazwa pliku jest inna niż tego co w pliku, to też zostanie zmieniona. 

Dlatego sprawdza się sposób z zachowaniem kopii pierwotnego pliku, później po odłączeniu zmiana nazwy w samym urządzeniu, a następnie przywrócenie pliku pierwotnego - nazwy plików nie powinny kolidować, bo po zmianie nazwy profilu powinna zostać zmieniona również nazwa samego pliku - ale głowy nie daję, gdyby jednak nazwa została stara, to najpierw trzeba byłoby zmienić nazwę tego co w edge przed przekopiowaniem tego co w PC.

Trochę mieszania, ale w praktyce idzie to dość szybko, najdłużej sam proces ponownego uruchamiania edge. 

O ile się nie mylę to w Edge 820 wprowadzili możliwość kopiowania profili z poziomu samego urządzenia. Może kiedyś wprowadzą to również w e520, bo na dobrą sprawę to prosta funkcja...

• puchaty lubi to

#4515 sempik

sempik
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 25 październik 2016 - 10:56

[...] O ile się nie mylę to w Edge 820 wprowadzili możliwość kopiowania profili z poziomu samego urządzenia. [...]

Nie mylisz się. Potwierdzam, wczoraj korzystałem z tej funkcji.

#4516 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 04 listopad 2016 - 09:36

Próbuję przerobić plik Totals żeby wprowadzić całkowity przebieg roweru i po wprowadzeniu swoich danych zamieniam plik w garmin-edge 820. Po ponownym uruchomieniu dane są oryginalne a zawartość pliku Totals wraca do stanu z przed zamiany. Robię to za pomocą strony kiesewetter.nl przerabiam na csv i zmieniam dane w wordpad a następnie konwenteruje do fit czy ktoś wie dlaczego garmin ponownie wrzuca plik z przed zmiany
  • gielu lubi to

#4517 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 04 listopad 2016 - 10:43

Może te 4°C to przesada ale też zauważyłem, że 520-staka pokazuje niższą temperaturę o ~2°C niż 500-etka którą sprzedałem dwa tygodnie temu.

u 2-ch znajomych w 510 jest tak samo, potrafi pokazać średnio ok 3-4st mniej niż w rzeczywistości i niż 500-tka.

#4518 sempik

sempik
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 04 listopad 2016 - 15:25

Edge 820. Wpisałem dwa numery telefonów do powiadomień w "wykrywaniu zdarzeń", czyli automatyczne powiadamianie przy wypadku. Jeden chcę usunąć i ZONK. Dodawać można, ale usuwać już nie bardzo. Ktoś się zetknął z tym problemem?

#4519 wh69

wh69
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 05 listopad 2016 - 21:28

Witam Wszystkich

Też potwierdzam  zaniżanie wskazań temp w Edge 1000 po aktualizacji softu do wersji 10.0

zaniża mi o ok 3-4 stopnie C

#4520 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 05 listopad 2016 - 21:48

Mam e820 i warunkach domowych jak włączę to rzeczywiście temperaturę pokazuje około 4°C niższą. Ale na zewnątrz podczas pracy jest ok.

Dodaj odpowiedź