Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#4481 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 08 październik 2016 - 07:59

Czy w e820 w nawigacji po adresie jest automatyczne przeliczanie trasy po zjechaniu z kursu?

#4482 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 08 październik 2016 - 09:05

Po adresie tak, ale jak masz załadowany kurs i z niego zjedziesz to niestety nie. Jest tylko info, że jesteś poza kursem.

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

#4483 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 08 październik 2016 - 15:58

U mnie akurat po zjechaniu z kursu Garmin przeliczał trasę. Było to dzisiaj na pierwszej, testowej, jeździe z nowym GPS.

#4484 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 08 październik 2016 - 16:04

To muszę sprawdzić ustawienia, bo u mnie podczas kursu nie działa ta funkcja

#4485 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 08 październik 2016 - 17:28

Nawet nie wiedziałem, że jest. Po prostu w czasie jazdy znajomi zmienili końcówkę trasy i wtedy Garmin zaczął mnie kierować z powrotem na trasę.

#4486 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 08 październik 2016 - 18:53

Miałem mio cyclo i tam normalnie przeliczalo ale jak jechałem po kursie to kierował na drogę ale w to miejsce w którym się z niej zjechało. A mam jeszcze pytanie czy w e820 mogę sobie wyznaczyć nawigację do punktu czy adresu bez ograniczeń odległości np 300km?

#4487 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 08 październik 2016 - 19:06

Miałem mio cyclo i tam normalnie przeliczalo ale jak jechałem po kursie to kierował na drogę ale w to miejsce w którym się z niej zjechało. A mam jeszcze pytanie czy w e820 mogę sobie wyznaczyć nawigację do punktu czy adresu bez ograniczeń odległości np 300km?

Nie wiem jeszcze jak to jest dokładnie z przeliczaniem drogi w Garminie. Jak już "zrobię" z nim więcej km dojdę pewnie do tego.

Co do jazdy na duże odległości np. 300 km to w życiu nie zaufałbym nawigacji żeby wyznaczyła mi trasę nawet jakby była taka możliwość. Zawsze wcześniej sprawdzam trasę, jakość asfaltów, roboty itp., tworzę ślad i wgrywam go jako plik GPX do Garmina.

#4488 gielu

gielu
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 08 październik 2016 - 19:19

Nie wiem jak to wygląda w garmin-edge ale mio można było utworzyć długa trasę w necie z tym że w razie jakiś problemów na drodze nie mogłeś z niej zjechać bo i tak cię kierował w to miejsce z którego zjechałes dlatego zawsze wolałem nawigowac żeby urządzenie wyznaczyła trasę a w momencie gdy okazało się podczas jazdy że droga mi nie odpowiada poprostu jechałem inną jak zjechałem z tej co mi wyznaczyła nawigacja albo umierał się żeby wrócić albo przeliczal

#4489 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 październik 2016 - 08:30

To muszę sprawdzić ustawienia, bo u mnie podczas kursu nie działa ta funkcja

Bo musiałeś wyłączyć funkcję przeliczania trasy. Domyślnie jest włączona i działa tak z każdym urządzeniem "mapowym" (znaczy z funkcją nawigacji czyli 810, 820, 1000, ale i też ze starszymi np. 800). Jakość prowadzenia po przeliczeniu zależy jednak od jakości mapy, o ile w terenie to jeden grzyb, to dla nawigacji szosowej ważne jest, żeby mapa miała poprawny routing po szosach, unikając dróg leśnych, polnych itd. stąd polecana przeze mnie UMP do tych zastosowań, OSM pomimo dużej dokładności i szczegółowości ma ciągle braki w oznaczeniu typu drogi i może się zdarzyć (w niektórych rejonach nagminnie), że po zjeździe z kursu powrót na niego (ale nie oznacza to powrotu w miejsce opuszczenia kursu! To nie MIO ;)) będzie przeliczony po drogach mało przejezdnych rowerem szosowym i to pomimo ustawienia restrykcji unikania dróg nieutwardzonych. Mapy UMP jako mapy przeznaczone stricte do nawigacji samochodowej mają (już) drogi oznaczone poprawnie i raczej tego typu kwiatki występować nie powinny. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#4490 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 postów
  • SkądSobótka

Napisano 10 październik 2016 - 12:38

Znacie jakiś magików od naprawy Edga?

Niestety mój 500 zaczyna szwankować, przygasa ekran, pływają cyferki, wyświetlacz nie reaguje i nic się nie wyświetla albo pojawia się czarny pas przez pół wyświetlacza.

Pomaga już lekkie potrząśnięcie :), wobec tego wywnioskowałem ze coś tam nie styka :)

Jakieś pomysły co z tym zrobić?

Serwis garmina zaproponował odpłatną wymianę na nowy :(

#4491 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 10 październik 2016 - 12:55

Czyli wysłali Cię do sklepu na zakupy?

#4492 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 postów
  • SkądSobótka

Napisano 10 październik 2016 - 13:08

Czuję się bardziej wysłany na drzewo ;)

#4493 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 październik 2016 - 13:12

A to czemu? Standardowa procedura wymiany pogwarancyjnej. Z drugiej strony $89 (ok. 350 PLN) za fabrycznie odnowioną jednostkę warte jest rozważenia.

Ewentualnie możesz rozkręcić bebechy i spróbować poprawić przewodność styków wyświetlacza.

#4494 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 postów
  • SkądSobótka

Napisano 10 październik 2016 - 13:48

Myślałem że takie rzeczy się naprawia ;)
Poza tym koszy wymiany to 421zł

#4495 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 październik 2016 - 14:04

To może daj do serwisu "GSM".

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#4496 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 październik 2016 - 16:02

Myślałem że takie rzeczy się naprawia ;)
Poza tym koszy wymiany to 421zł

Garmin "naprawia" po amerykańsku. Czyli wymiana sprzętu, klient oddaje niesprawny, a w zamian dostaje sprawny. O ile na gwarancji jest to wyjątkowo korzystne, bo w ciągu tygodnia ma się w pełni funkcjonalny sprzęt, to niestety po gwarancji takie coś trochę wali po kieszeni. Na szczęście na ogół elektronika jak się ma zepsuć, to psuje się w czasie pierwszych miesięcy i podlega wymianie gwarancyjnej. No chyba, że sprzęt jest już dość stary, rozszczelnił się i dostała się wilgoć do środka powodując korozję (jak prawdopodobnie w tym przypadku). Widocznie kosz wymiany określony w dolcach to kosz netto, a u nas (i w ogóle w Europie) fiskus swój haracz też chce zdobyć, no cóż...

Faktycznie dobry serwis powinien pomóc, bo i ja sądzę, że problemem jest problem styków. W teorii wystarczy rozebrać, przeczyścić i zabezpieczyć przed dostaniem się wilgoci.

• stryjek lubi to

#4497 Parker

Parker
  • Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 13 październik 2016 - 14:53

E1000 nadaje się do trekingu czy tak nie bardzo? Ktoś używał tego urządzenia do tego typu aktywność?

#4498 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 październik 2016 - 22:37

edge820

Changes made from version 3.20 to 4.10:

• New Feature! Added support for LiveTrack Auto Start.
  • Added Touch Sensitivity setting to improve touchscreen performance with gloves and in wet conditions.
  • Added the ability to swipe through data screens while recording a ride while the screen is locked.
  • Improved elevation recording due to poor initial calibration and drift throughout a ride.
  • Fixed an issue where position could be reported incorrectly on an iOS device.
  • Fixed calibration for ANT+ Indoor Trainers.
  • Fixed Auto Sleep setting to be specific to an Activity Profile.
  • Improved Lap Summary page load time.

edge 1000

Changes made from version 9.20 to 10.00:

• New feature! Added support for LiveTrack Auto Start.
  • New feature! Added support for GroupTrack.
  • Added Distance and Time Ahead/Behind as configurable data fields.
  • Added Bike Lights options to Shimano Di2 remote controls. Now you can control ANT+ Bike Lights remotely with your Shimano Di2 Dura Ace shifters!

#4499 willi22

willi22
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądPolska

Napisano 16 październik 2016 - 13:46

Panowie mam pytanie:

Posiadam e810 i ostatnio chciałem sobie uruchomić na garniaku segmenty po ex porcie ze stravy. Dop tego użyłęm tej strony 

http://gniza.org/segments/#/

Teraz do rzeczy gdy wrzucę prze konwertowane segmenty do garnika, New files czy jakoś tak to podczas pierwszej jazdy po wrzuceniu do garniaka segmentów wszystko działa, uruchomiają się mi 130 m przed startem danego segmentu. 

Lecz problem polega na tym że jak skończę jazdę i zapiszę ją to ppppo ponownym uruchomieniu garniaka wszystkie segmenty wrzucone do garnika znikają.

#4500 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 233 postów
  • SkądLublin

Napisano 18 październik 2016 - 12:58

edge 1000

Changes made from version 9.20 to 10.00:

• New feature! Added support for LiveTrack Auto Start.
  • New feature! Added support for GroupTrack.
  • Added Distance and Time Ahead/Behind as configurable data fields.
  • Added Bike Lights options to Shimano Di2 remote controls. Now you can control ANT+ Bike Lights remotely with your Shimano Di2 Dura Ace shifters!

Cześć,

Jeżeli korzystacie z segmentów Stravy to ostrzegam przed tym FW dla Edge 1000. U mnie po aktualizacji segmenty zniknęły - komunikat "Nie zapisano segmentów" i jakoś nie mogę ich przywrócić niestety. Próbowałem synchronizacji, rozłączenia i połączenia aplikacji GC i Strava - nic nie działa. Na forum Garmina jest zgłoszenie tego samego problemu, więc to nie tylko u mnie.

Pozdrawiam

Dodaj odpowiedź