Żeby coś było utracone, to musiałoby być zapisane. Jako, że nic nie zostało zapisane, to nic nie można odzyskać. Z próżnego i Salomon nie naleje. I tym filozoficznym akcentem musisz pogodzić się z brakiem zapisu
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Posted 01 July 2017 - 20:36
- pimpf likes this
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 02 July 2017 - 13:26
Czy jest jakiś sposób w E520 żeby na wgranym kursie , tekst w ustawionych custom cues był mniejsza czcionką? W tej chwili zawsze ucina na ekranie cały tekst. Jedynie krótkie frazy "prosto" "lewo" mieszczą się w komunikatach...
Kurs tworzę w RWGPS
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zmniejszenie tekstu nic nie da, bo problem leży nie w tym, że edge ucina tekst do wyświetlenia, tylko, że tego tekstu jest konkretnie do 10 znaków - problem leży w eksporcie RWGPS - np. zakręt w prawo w pliku tcx eksportuje jako
"Skr w praw", konkretnie wygląda to tak:
<CoursePoint>
<Name>Skr w praw</Name>
<Time>2017-07-02T12:30:42Z</Time>
<Position>
<LatitudeDegrees>54.17923</LatitudeDegrees>
<LongitudeDegrees>15.59034</LongitudeDegrees>
</Position>
<PointType>Right</PointType>
<Notes>Skręć w prawo w Chodkiewicza</Notes>
Jest to dopasowane do starszej specyfikacji kursu crs/tcx, głowy nie daję, ale nowsze modele powinny wyświetlać dłuższą nazwę/opis niż tylko 10 znaków. Czyli np. można byłoby zastąpić dane występujące w <Name> danymi występującymi w <Notes> - jednak należałoby sprawdzić czy to w ogóle działa, no i albo ręcznie wymienić wszystkie pola w pliku, albo znaleźć narzędzie, które to umożliwi, albo ewentualnie napisać na kolanie prosty programik wyszukujący i zastępujący kolejne wystąpienia <Name></Name> polami w <Notes></Notes.
Po sprawdzeniu mogę potwierdzić, że ilość znaków wyświetlanych w polu <Name> jest nie większa niż 15. Tak więc samo przeniesienie pola <Notes> nie bardzo ma sens, no chyba, że będzie to pierwsze 15 znaków tego pola - pozostałe i tak nie będą wyświetlone. Czyli przykładowy skręt w prawo będzie wyświetlany tak: "Skręć w prawo w" - trochę lepiej niż samo "Skr w praw", ale ja wolę jasny i krótki komunikat: "PRAWO", no chyba, że dodatkowy opis wnosi coś konkretnego.
- nonamed likes this
Posted 02 July 2017 - 15:22
Wielki dzięki za info. Czyli jeśli dobrze rozumiem, żeby wyświetlić w E520 tekst wpisanych w CUE points o długości max 15 znaków muszę ten tekst wpisać w tagach <Name></Name> :
<CoursePoint> <Name>max 15 znakow</Name> <Time>2017-07-01T07:43:45Z</Time> <Position> <LatitudeDegrees>52.43197</LatitudeDegrees> <LongitudeDegrees>21.03888</LongitudeDegrees> </Position> <PointType>Generic</PointType> <Notes>max 10 znaków</Notes> </CoursePoint>
Posted 02 July 2017 - 18:28
Tak, to co widać na ekranie % nachylenia podlega jakimś dziwnym zasadom wyświetlania - w samym pliku jest już nachylenie dość dokładnie wyliczane (np. 5.44922), żadnych dużych skoków itd. Nie wiem skąd to opóźnienie (no dobra, procesorek się nie wyrabia i może być opóźnienie ze 3 sekundy?) i faktycznie czasami dziwne odczyty.
W jakim programie otwierasz zapisany plik ( fit)? W BaseComp po imporcie pliku z Edge 820 -nic się nie dzieje .Jak importuje z Sigmy jest Ok.To samo w CompeGpsLand.
Dziś znowu ,,cyrk'' z tym wyświetlanym nachyleniem- jak jest wahnięcie ca+-10 % to 820 całkowicie głupieje( widać wcale nie musi być zjazd/podjazd wystarczy spora różnica nachylenia)
Dzisiejszy przykład:
Jest droga na Przełęcz Karkonoską drogą przez Borowice, jakieś 200 m już przed skrętem z Drogi Sudeckiej na właściwą stromiznę jest stabilne ca 8% i nagle już po odbiciu w lewo na odcinku pewnie 10 m robi się +20% albo i lepiej . No to Garmin z tych 8% które Garmin dobrze pokazywał ( generalnie całe te ca pierwsze 8km było ok, reszta drogi również) skacze na 0% i tak trzyma przez cały kilometrowy odcinek pierwszej stromizny ( gdzie na 1 km avg ponad 15% ), czyli w moim przypadku ca 7 min.
Nie wiem czemu tak się dzieje ,jakiś błąd oprogramowania , hardware?? w tym samym czasie brat jechał na Edge 520 było ok , kolega na edge 1000 tez ok a na moim 820 ,,bzdury''
W sumie jeden z powodów kupna Edge 820 był taki że nachylenie w Sigmie Rox jest/było b,opóźnione , ale może cos poprawili w oprogramowaniu bo dziś nawet +19% miejscami pokazywała ( kiedyś na Karkonoskiej Sigma dochodziła do jakiś max 12%)
Posted 02 July 2017 - 18:51
W Edge820 w powiadomieniach o pogodzie ciągle pokazuje mi jedną i tą samą miejscowość i to jeszcze oddaloną o jakieś 60km..
Jest możliwość zmiany/ustawienia aktualnej pozycji w jakiej się znajduje ?
STRAVA--->>>https://www.strava.c...hletes/11534325
Posted 02 July 2017 - 19:12
Wielki dzięki za info. Czyli jeśli dobrze rozumiem, żeby wyświetlić w E520 tekst wpisanych w CUE points o długości max 15 znaków muszę ten tekst wpisać w tagach <Name></Name> :
[ciach ;)]
Tak dokładnie - edytor np. EditPad lite i poprawić pola - można poprzez znajdź i zamień wszystkie identyczne frazy (notatnik poprawnie nie otworzy, tzn. otworzy, ale źle rozpoznaje koniec linii).
Posted 02 July 2017 - 19:18
W jakim programie otwierasz zapisany plik ( fit)? W BaseComp po imporcie pliku z Edge 820 -nic się nie dzieje
GoldenCheetah (najnowsza wersja rozwojowa), masz tam możliwość sprawdzenia R-R z pulsometru (jeśli jest włączony zapis RR, edge chyba ma to fabrycznie, bo już nie pamiętam czy w Edge 520 włączałem, na pewno w Fenixie 3 musiałem uaktywnić) czy nawet dodatkowych pól IQ (jeśli pola danych/aplikacje zapisują dane do pliku fit).
Posted 02 July 2017 - 22:30
Tak, HRV (Heart rate variability) czyli zmienność rytmu zatokowego w GoldenCheetah prace nad wsparciem HRV i wykresami RR (Resting Rate) trwały już jakiś czas tutaj wątek na grupie dyskusyjnej GC. Oczywiście analiza HRV to nie żadna nowość, ale dotychczas trzeba było posiłkować się zewnętrznymi programami.
Tylko jeden minus - synchronizowane dane ze Stravy nie mają danych HRV, trzeba bezpośrednio importować pliki.
Posted 02 July 2017 - 23:08
Najprawdopodobniej na nowych powinien bez aktywacji, ale zawsze można to zrobić plikiem fit - pobrać, umieścić w new files, po uruchomieniu będzie działać rejestracja, działało na e810, 920xt, fenix3, na e520 chyba nawet nie musiałem tego robić.
Posted 03 July 2017 - 00:38
E500 tego nie wspierał, dopiero 510 i wyżej (ale 510/810 trzeba było uaktywnić). Przydaje się do oceny zmęczenia mięśnia sercowego (choć nie tylko) i ogólnej oceny treningu - na powyższym widać, że dzisiejsze >3 godzinne taplanie się przełajem po kałużach za bardzo obciążające dla serducha nie było, po samym tętnie nie do końca tak dokładnie można to ocenić. Ciekawie można porównać interwały.
Posted 03 July 2017 - 11:49
Studiowałem temat i nawet przez pewien okres korzystałem porannie z aplikacji HRV na telefon i pokrywało się to z moim samopoczuciem.
Podobnie jest z tym że trudniej się wbić na HRmax czy ogólnie w wysokie zakresy.
Co do interwałów to nic nie zmieni bo i tak będę je trzepał tak jak do tej pory, bo nie jestem robotem z komputerkiem w głowie
Mi na razie wystarczy PMC, trzymanie się zakresu dla Training Stress Balance i obserwacja siebie.
Posted 03 July 2017 - 20:26
Dziś znowu ,,cyrk'' z tym wyświetlanym nachyleniem- jak jest wahnięcie ca+-10 % to 820 całkowicie głupieje( widać wcale nie musi być zjazd/podjazd wystarczy spora różnica nachylenia)
U mnie jakoś tak od maja, na 520, też się czasami pokazują cuda. Podjazd tak z 6% a pokazuje 0%, 0.1%. Wcześniej, w tym samym miejscu pokazywał właściwe wartości. Pewnie jakiś „feature”. ;-)
--
Marcin Trzaska
Posted 04 July 2017 - 15:12
1. Garmin Edge 500 ma synchronizację ze Stravą?
2. Co lepiej wybrać? Edge 25 + sensor prędkości Sigma czy lepiej Edge 500? Do obu można wgrać plik .gpx?