Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#5381 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 August 2017 - 13:47

Philips Saferide 80 - szczegóły w wątku o oświetleniu (użyj wyszukiwarki w wątku wpisując frazę "Philips Saferide), wady: niestety już dość długo nie produkowana, no i dość spora mydelniczka z niej, co purystom może przeszkadzać, wolą oślepiać innych latarkami lub lampkami nadającymi się do użycia poza drogami publicznymi...

W swojej dodałem mocowanie typu gopro (wymagane wywiercenie w alu jednego otworu) i montuję zamiast kamery.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#5382 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 posts

Posted 03 August 2017 - 14:29

Mam pytanie odnośnie mapy do E520 - czy UMP w dalszym ciagu nie pokazuje nazw miejscowości przy powiększeniu skali? 

Wybieram się za 3 dni w trasę rowerem szosowym z Warszawy w Bieszczady. Ślad trasy mam już określony przez rwgps. 

OSMAPA czy UMP lepiej się sprawdzi i w jakiej wersji (LIGHT/Ogonki..) ? 

#5383 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 03 August 2017 - 14:50

Nic w tym temacie się nie zmieniło, również moje rekomendacje. Jeśli chcesz, możesz sprawdzić osobiście.

#5384 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 posts

Posted 03 August 2017 - 14:59

Nic w tym temacie się nie zmieniło, również moje rekomendacje. Jeśli chcesz, możesz sprawdzić osobiście.

W takim razie UMP odpada.

To jeszcze pytanie http://garmin.openstreetmap.nl/vs OSMapa ? Czy to będzie to samo czy któraś może się okazać bardziej 'aktualna'?

#5385 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 03 August 2017 - 15:27

Najbardziej aktualna będzie mapa źródłowa, czyli *.nl, ale to może mieć znaczenie jedynie w przypadku używania routingu, bo szczegółowość jest i tak wystarczająco duża, obecnie jeśli coś dochodzi, to raczej offroad. Routingiem e520 nie dysponuje, tak więc warto przy eksporcie go wyrzucić nawet z mapki light (aktualizacja na koniec maja) - oszczędzi się trochę pamięci, a może inaczej - w to miejsce da się wcisnąć dodatkowy obszar. 

#5386 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 posts

Posted 04 August 2017 - 07:35

Mam spory problem z wykryciem E520 podczas zapisu mapy w urządzeniu z poziomu BaseCamp [MapInstall] . W samym Windows 7 czy BaseCamp czy Garmin Express garmin jest wykrywany jako urządzenie. Problem jest w MapInstall. Ktoś się spotkał z tym problemem? Przeinstalowałem wszystko ale bez zmian.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

#5387 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 August 2017 - 08:15

Bo E520 nie jest urządzeniem nawigcyjnym "mapowym" stąd te programy garmina nie wysyłają danych do tego typu urządzeń.

Do samego eksportu i wybierania obszarów z wyłączeniem danych kalkulacji tras - routing tu jest nie potrzebny, używam nieco zmodyfikowanego MapSource, umożliwiającego zapisanie pliku wynikowego na dowolnym dysku (w folderze \garmin). Do pobrania tutaj. Jak masz BC, to pobierz i zainstaluj MS w wersji 6.16.1, następnie zamień pliki z archiwum. Po uruchomieniu wysyłka "do urządzenia" będzie wysyłać plik na dowolny dysk (również wymienny jak podłączony edge 520), pozostanie jedynie zmienić nazwę pliku.

Z nieco innej beczki: wpadł mi (póki co do testów) Edge 1000. Wiem, żadna nowość, ale dopiero teraz mogę się z nim zapoznać, z e810 przeniosłem się na 520.

Póki co to tak w skrócie: większość danych, łącznie z ustawieniami ekranów i profilami sportów można po prostu przenieść poprzez przekopiowanie. Niewielkie wyjątki typu rekordy (czy jak to tam zwał) i czas na odpoczynek oraz fizycznie same aplikacje IQ, tzn. przenieść się dadzą, nawet będą widoczne na ekranach, ale mogą powodować np. informacje, że na danym profilu "jest już wykorzystanych 63 pól IQ z 10 możliwych, usuń część", tak więc lepiej aplikacji IQ nie przenosić, tylko zainstalować z poziomu connect/express. 

Po takiej wstępnej konfiguracji (plus wcześniejsza rejestracja na koncie connect) można używać - co ciekawe dużej różnicy pomiędzy e520, a e1000 nie ma, przynajmniej jeśli chodzi o kwestie podstawowego użytku treningowego. Podobnie kwestie nawigacyjne, dużych zmian w stosunku do e810 też nie ma, wyznacza i przelicza szybciej, to faktycznie plus. 

Co do map i nawigacji - chyba we wszystkich nowszych (czyli po 810) edge wprowadzili to dziwne wyświetlanie szczegółowości mapy, nawet mapa podstawowa OSM Garmin Cycling (czy jak ją nazwali) zachowuje się podobnie jak UMP, czyli przy skali powyżej 3km i chyba szczegółowości "wyższej" (albo nawet najwyższej) widoczne pozostają jedynie drogi typu autostrady czy krajówki, lokalne/gminne/itp znikają co skutecznie utrudnia rozpoznanie. Może stwierdzili, że taka duża skala rowerzyście potrzebna nie będzie? Co najmniej dziwne. Ciekawe czy tak samo jest na e820. 

Muszę wygrzebać jakąś kartę SD do umieszczenia dodatkowych map, bo choć e1000 ma te 8GB pamięci, to z aktualnymi mapami fabrycznymi oraz danymi wysokościowymi (i coś tam jeszcze) pozostaje znikoma ilość miejsca do wykorzystania. Jeśli mapy OSMapa będzie zachowywać się podobnie jak na e520 (wszystko na to wskazuje) to wygląda na to, że podstawowa Lite sprawować się powinna najlepiej: pełny widok na znacznie większej skali, usunięte nadmiarowe elementy typu budynki i obszary zielone (wbrew pozorom nawet w lasach daje to większą czytelność ekranu).

Co ciekawe cieniowanie map (będące niejako dodatkową mapą) działa z każdą mapą, jednak kwestią dyskusyjną jest używanie cieniowania bo jednak trochę zaciemnia ekran mapy - o ile może być przydatne w terenach górzystych, to raczej używanie na terenach nizinnych jest mało użyteczne. Zdecydowanie bardziej wolę warstwice.

Oczywiście dane DEM są przydatne nie tylko do cieniowania map, ale również do rysowania profili wysokościowych wyznaczanych tras.

Szybkość działania jest komfortowa, zauważalnie lepiej niż w e810, jeśli (zgodnie z benchmarkiem Tree) e820 jest 4x (minimalnie szybszy od e520) wolniejszy w działaniu, to... kiepsko. Ekran wydaje się być lepszy od e520, ale jeszcze nie porównywałem w różnych warunkach, nie chodzi o rozdzielczość itp. tylko o to jak się na niego patrzy, no właśnie co do patrzenia - sam ekran wydaje się mieć wielkość idealną, zwłaszcza przy używaniu mapki, ale również wyświetlane pola są czytelne, choć ekranowi e520 pod tym względem niczego zarzucić nie można, to jednak nieco większy ekran zauważalnie zwiększa komfort użytkowania. Obudowa mogłaby być mniejsza, ideałem byłoby, gdyby była nieco większa niż sam ekran. Może w tym kierunku pójdzie następca e1000.

Responsywność ekranu jest bardzo dobra, choć należy nieco zweryfikować przyzwyczajenia ze smartfona - tutaj żeby wybrać jakąś opcję należy przycisnąć przez chwilę, a nie po prostu dotknąć. Może to i dobre. No właśnie smartfon i e1000. W porównaniu do samartfona to jednak jest mały sprzęt, no chyba, że do mojego starego 3,5" - wtedy niewiele się różnią, ale do 5" i więcej (co obecnie niestety jest standardem) to jednak nazywanie e1000 cegłą jest grubą przesadą. Oczywiście różnica wielkości pomiędzy e520, a e1000 jest dość znaczna, jednak wydaje się bardziej poręczny, niż e810. 

Wkrótce przeprowadzę jeszcze kilka interesujących mnie testów (np. czas działania w różnych warunkach), ale już teraz mogę potwierdzić, że dla tych, którzy potrzebują nawigacji lub też dobrej orientacji w terenie (zwłaszcza offroad) na podstawie mapy zdecydowanie wygodniejszy jest ekran e1000 niż e520 i analogicznie e820 - właściwie ekran e1000 do tych celów mógłby być nawet większy, wypełniając dotychczasowy plastyk obudowy. Jakby były jakieś pytania to zadawać do póki mogę go testować (no chyba, że mi się tak spodoba, że przygarnę na stałe ;))

• nonamed likes this

#5388 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 posts

Posted 04 August 2017 - 10:03

Super. Dzięki za pomoc. Sprawdzę MapSource. Dałbym sobie rękę uciąć, że pół roku temu z poziomu BaseCamp robilem zapis w Edge520 :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

#5389 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 posts

Posted 04 August 2017 - 10:50

Bo E520 nie jest urządzeniem nawigcyjnym "mapowym" stąd te programy garmina nie wysyłają danych do tego typu urządzeń.

Do samego eksportu i wybierania obszarów z wyłączeniem danych kalkulacji tras - routing tu jest nie potrzebny, używam nieco zmodyfikowanego MapSource, umożliwiającego zapisanie pliku wynikowego na dowolnym dysku (w folderze \garmin). Do pobrania tutaj. Jak masz BC, to pobierz i zainstaluj MS w wersji 6.16.1, następnie zamień pliki z archiwum. Po uruchomieniu wysyłka "do urządzenia" będzie wysyłać plik na dowolny dysk (również wymienny jak podłączony edge 520), pozostanie jedynie zmienić nazwę pliku.

Ściągnąłem to .exe MapSourceGarniak. Mam w oddzielnym folderze na C:/  . BaseCamp całkiem odinstalowany.

W jaki sposób dociągnąć teraz mapę OSMapa-LIGHT do MapSource? Ściągnąłem 'Instalator dla BaseCamp' wypakowałem do katalogu MAPS który utworzyłem ręcznie w katalogu z MapSource.exe , ale to nie takie proste :)

EDIT: chyba jednak prościej będzie przez MapSource instalonwany z pakietem BaseCamp.

#5390 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 August 2017 - 11:08

Przecież nic nie pisałem o odinstalowywaniu BC. MS ma być instalowany po BC (inaczej oryginalne MS nie da się zainstalować, bo to aktualizacje, będzie pyszczeć, później należy podmienić exe i bibliotekę językową). Ściągnąć instalator OSM-L (.exe), żadnego ręcznego wypakowywania, trzeba normalnie zainstalować. Uruchomić MS (wersję Garniak), zaznaczyć obszary do eksportu (odznaczyć użycie danych do kalkulacji tras) kontrolując wielkość pliku wynikowego, tak żeby nie przekroczył ilości dostępnej pamięci (plus rezerwa na aktywności itp.). Przesłać do urządzenia wybierając dysk edge, po przesłaniu zmienić nazwę na nazwę mapy bazowej edge (dla jasności: z gmapsupp.img na gmapbmap.img, oczywiście najpierw należy usunąć gmapbmap.img z pamięci edge 520)

#5391 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 posts

Posted 04 August 2017 - 11:12

A można zainstalować MapSource do wersji 6.16.3 ? Bo taki widzę do pobrania update na stronie garmina:

http://www8.garmin.c...t/mappingsw.jsp 

#5392 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 August 2017 - 11:19

Może i można, ale wersja "przerobiona" jest i tak 6.16.1, tak więc jeśli nie będzie zgodności wersji bibliotek z programem to już Twój problem. Zasada jest prosta - jeśli docelowy program pracuje w takiej, a nie innej wersji, to taką wersję należy zainstalować. Oczywiście możesz instalować ostatnią dostępną i z niej korzystać (ale nie zapiszesz pliku wynikowego w e520). Twój wybór.

#5393 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 04 August 2017 - 11:59

Kiedy może ukazać się następca 520 ?

#5394 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 August 2017 - 12:57

Pi razy oko za jakieś 2 lata, może 1,5. I to raczej będzie face lifting. Nic Garmina nie mobilizuje do wprowadzania jakiś rewolucji, tak więc nawet jeśli byłaby jakaś ewolucja to podobnie jak Fenix 3 -> 5: zwiększenie (skandalicznie) małej pamięci (obsługa nieco większej ilości pól IQ), ewentualnie obsługa czujników BT. Zresztą popatrz na e1000, na rynku od kwietnia 2014r., niby cykl modelowy był ok. 2 letni, ale właściwie ostatnie modele są na tyle dobre (i dobrze się sprzedają), że nie opłaca im się wdrażać nowych. Tu też, nawet jeśli będzie na wiosnę przyszłego roku (no chyba, że jesień bieżącego, aczkolwiek wątpliwe) to raczej byłaby to zmiana obudowy, dodania drobnych funkcji programowych niedostępnych dla wcześniejszego modelu (np. te, które są w e820, a nie ma w e1000), obsługi czujników BT. No chyba, że zaszaleją i wprowadzą moduł GSM z miejscem na kartę SIM, co mogłoby pozwolić wykorzystać wszystkie funkcje dostępne teraz za pośrednictwem smartfonu, którego trzeba wozić jeśli chce się mieć do tego dostęp. Oczywiście należałoby zaprogramować jakąś "cienką" wersję connecta pracującego na systemie garmina, żeby dostarczyć podstawową komunikację, może z obsługą "sklepu" z IQ. Ale do tego trzeba mieć przyzwoitych programistów, a poziom tych pracujących w Garminie jest "taki se" i nie wiem, czy daliby radę ;)

Zresztą moduł GSM jest dość mocno energochłonny - widzę w starszym smartfonie, który z włączonym GSM wytrzymuje do 2 dni, a po wyłączeniu do 2 tygodni. Różnica spora, więc tu może być podobnie i raczej żeby nie okazało się, że Edge z telefonem w środku działa tyle samo co przeciętny smartfon, no i ludziska nie mają motywacji go kupować, bo i po co, żeby wozić powerbank?

Sprawdziłem: Edge 810 był na rynku od chyba końca 2012 (jakby nie patrzeć raczej jako face lifting e800), niech będzie, że od początku 2013, zakładając, że e1000 nie był następcą, to e820 pojawił się w połowie 2016r. - tak więc należy przyjąć, że FL 520 nastąpić może mniej więcej (raczej więcej) w tym samym przedziale czasowym ;)

• System likes this

#5395 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 04 August 2017 - 14:09

Miałem kupić pod koniec tamtego roku 520, ale jak zobaczyłem ile ma pamięci, to w pierwszej chwili pomyślałem, że to błąd strony. :)

I wstrzymałem się z zakupem, bo trochę duża kasa za tak mało pamięci - trudno wgrać sensowną mapę Polski.

I tak sobie czekam na nowy model. :\

#5396 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 August 2017 - 14:53

Bo ta pamięć nie po to jest, żeby wgrywać na nią mapę. Przynajmniej z punktu widzenia producenta. A, że ktoś zaskoczył na możliwość wyrzucenia mapy bazowej i w jej miejsce wrzucenia mapy szczegółowej, no cóż - hack :)

#5397 bons

bons
  • Użytkownik
  • 3 posts

Posted 04 August 2017 - 16:43

Cześć,

Nie potrafię okiełznać edge 520. Mam problem z sesjami treningowymi, tzn:

• W momencie gdy mam ustawiony trening interwałowy nie działa funkcja auto pause . W profili aktywności jest ta opcja załączona.
  • Po zakończeniu treningu, wyłącza się rejestracja trasy - tak jakbym dojechał do celu.

Potrafi ktoś pomóc?

#5398 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 posts

Posted 04 August 2017 - 17:55

@Prozor - podpowiedz proszę - jak do MapSource zaciągnąć plik *.img z mapą? (mam tu na myśli konkretnie mapę OSMapa-Fenix)

#5399 Parker

Parker
  • Użytkownik
  • 83 posts

Posted 04 August 2017 - 18:35

Nowy garmin na horyzoncie

http://road.cc/conte...er-battery-1000

• Marcin321 likes this

#5400 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 August 2017 - 19:38

Cześć,

Nie potrafię okiełznać edge 520. Mam problem z sesjami treningowymi, tzn:

• W momencie gdy mam ustawiony trening interwałowy nie działa funkcja auto pause . W profili aktywności jest ta opcja załączona.
  • Po zakończeniu treningu, wyłącza się rejestracja trasy - tak jakbym dojechał do celu.

Potrafi ktoś pomóc?

W treningach nie działa, trzeba planować umiejętnie treningi z uwzględnieniem opcji wciskania "lap". Wciskaj po prostu start/stop.

Po zakończeniu treningu wystarczy wcisnąć start i dalej masz rejestrację danych.

Czyli nowy garmin na jesień, oprogramowanie użyteczne na wiosnę. Jak dobrze pójdzie ;).

Takiej mapy nie podepniesz, jest do umieszczenia bezpośrednio w pamięci. No chyba, że się uprzesz - to instrukcja jak to zrobić tutaj.

Mapy fenixa z całego świata znajdziesz tutaj, łącznie z instrukcją jak to podpiąć pod MS. Jeśli będzie to dla Ciebie za trudne, to... instaluj inną mapę :)

Reply to this topic