Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#7581 Mateusz Mati

Mateusz Mati
  • Użytkownik
  • 7 posts

Posted 02 September 2019 - 21:12

Czy ktoś używa softy 7.85 na edge 1030 dodaje wiele rzeczy z edge 830
  • jijx likes this

#7582 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 September 2019 - 21:33

Co Ty nie powiesz... A czytał może poprzednie nasze posty, czy tak ni z gruchy, ni z pietruchy wyskoczył jak Filip z konopii? Sugeruję najpierw zapoznać się z wpisami innych użytkowników, a później wrzucać coś od siebie. Na dodatek prosiłbym o zachowanie jako takiej poprawnej polszczyzny, z zastosowaniem znaków interpunkcyjnych. Byle co może trafić tam gdzie jest na to miejsce - na śmietnik :P.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#7583 Wojtek K.O.M.

Wojtek K.O.M.
  • Użytkownik
  • 187 posts
  • Skądśląsk

Posted 05 September 2019 - 20:27

4 września pojawił się nowy soft beta wersji 3.68 przeznaczony dla czujników mocy Vector 3 i 3S

Changes made from version 3.60 to 3.68:

• Fixed power and cadence spikes over ANT+ and BLE
  • Prevent pedals from getting unintentionally unlinked
  • Fixed right sensor missing error appearing during a coast
  • Fixed power spikes due to missed messages from the right pedal
  • Fixed large balance drop outs
  • Fixed issue where power would go to 0 Watts over BLE
  • Fixed power spikes while coasting over BLE
  • Fixed power spikes when BLE connects while riding
  • Fixed potential cadence spikes after a short coast
  • Improved pedal wake-up detection
  • Improved communication to Garmin Connect Mobile

Lista zmian obiecująca!!! A dzisiaj moje Vectory SZALAŁY, może nowy fw poprawi działanie.

:) 

#7584 bgp

bgp
  • Użytkownik
  • 31 posts

Posted 05 September 2019 - 20:42

Czy udało się komuś wykonać z sukcesem test FTP na E530? Dziś próbowałem drugi dzień z rzędu i po przejechaniu całości zgodnie z procedurą niestety pojawiła się kolejny raz informacja: "Nie można obliczyć wartości FTP z treningu . Spróbuj ponownie." Używam pomiaru Stages w korbie, tętno mierzę za pomoca pasa Tacxa, wszystko działa prawidłowo podczas treningów interwałowych w terenie i pomieszczeniu.  Mam ustawione automatyczne obliczanie - może powinienem je wyłączyć.Jednocześnie w ustawieniach stref treningowych mocy mam ustawione 250W i od tej wartości są wyliczane strefy. Czy pomoże ktoś proszę,

#7585 vpablov

vpablov
  • Użytkownik
  • 217 posts

Posted 05 September 2019 - 20:44

przecież możesz sam wyliczyć i wpisać wynik z tego testu.  Jaki to test 20 min?

#7586 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 posts

Posted 05 September 2019 - 20:46

przecież możesz sam wyliczyć i wpisać wynik z tego testu. Jaki to test 20 min?

dokładnie - średnia moc minus 5%

swoją drogą te wyliczane przez Garmina FTP są raczej g…o warte. Mi teoretycznie wylicza to co trening, ale nie to wiele wspólnego z rzeczywistością. Imo lepiej cyklicznie robić test w kontrolowanych warunkach na trenażerze i strefy określać według tego.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#7587 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 05 September 2019 - 21:23

Mi wiecznie zaniża. Co nie jest dziwne, bo nie cisnę max 20 min %)
Tak jak chłopaki piszą, samemu zrobić bez żadnych trybów itd. W podsumowaniu aktywności w GC zawsze jest podane też max moc z 20 min.

#7588 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 posts

Posted 05 September 2019 - 21:28

Mi wiecznie zaniża. Co nie jest dziwne, bo nie cisnę max 20 min %)
Tak jak chłopaki piszą, samemu zrobić bez żadnych trybów itd. W podsumowaniu aktywności w GC zawsze jest podane też max moc z 20 min.

taaa, zrobiłem zimą uczciwie test na trenażerze - wyszło 280W. Potem całą wiosnę cisnąłem, jedne zawody, drugie, a ten mi z uporem maniaka „wyliczał” 230-240 nawet po mocnych treningach. Inna sprawa, że na trenażerze „łatwiej” wycisnąć więcej, bo opór non stop jest i brak bezwładności, żeby bez bólu korbę odpuścić.

Tri - S-Works Shiv 2017

#7589 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 05 September 2019 - 21:32

No to widzisz, mi na trenażerze jest znacznie trudniej osiągnąć moce z drogi. Dlatego nie robię już testu na nim nigdy. Może to wina tego konkretnie trenażera. Mam najtańszy z Decathlonu, bodajże Inride 100?

#7590 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 posts

Posted 05 September 2019 - 21:40

No to widzisz, mi na trenażerze jest znacznie trudniej osiągnąć moce z drogi. Dlatego nie robię już testu na nim nigdy. Może to wina tego konkretnie trenażera. Mam najtańszy z Decathlonu, bodajże Inride 100?

a jak mierzysz moc? z trenażera, czy korby?

ja wprawdzie robiłem testy albo na wahoo kickr albo swoim tacx neo, aczkolwiek wydaję mi się, że nawet najtańszy trenażer potrafi wygenerować właściwy opór, jedyne co, to kwestia precyzji pomiaru mocy, prawdopobnie tani trenażer może mieć z tym problem.

Tri - S-Works Shiv 2017

#7591 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 05 September 2019 - 23:00

Jaki pomiar z trenażera? %)
On kosztuje 300 zł i opór reguluje się cięgnem :)
Mocy tam idzie luźno i pod 1000W wygenerować, tylko jednak jest trudniej. Ten sam trening na trenażerze, co w terenie, to trzeba o wiele mocniej się namachać w moim odczuciu.

#7592 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 September 2019 - 07:29

Bo ten Twój BTwin to dość prymitywny hamulec magnetyczny z kiepską inercją, hamujący (jak większość magnetyków z niewielką bezwładnością) przez niemalże cały czas tak samo przez cały obrót korby, co powoduje że w pobliżu "martwej strefy" (korby w pionie) musisz włożyć nieproporcjonalnie dużo siły do przepchnięcia ich w pobliżu ustawienia pionowego. Trening na Kcikr w porównaniu do tego wynalazku to jazda po autostradzie. 

Brak bezwładności na Kickr? To przesiądź się właśnie na prymitywny trenażer magnetyczny. Koło zamachowe Kickr o wadze 16 funtów (7,25 kg) jest dość masywne i zapewnia całkiem dobrą bezwładność. Bez dodatkowego hamowania może toczyć się długo, w odróżnieniu od rolki Inride czy innych tanich magnetyków...

dokładnie - średnia moc minus 5%

swoją drogą te wyliczane przez Garmina FTP są raczej g…o warte. Mi teoretycznie wylicza to co trening, ale nie to wiele wspólnego z rzeczywistością. Imo lepiej cyklicznie robić test w kontrolowanych warunkach na trenażerze i strefy określać według tego.

I tak, i nie. Nie - bo nie jest to średnia moc minus 5%. Zwłaszcza jak ktoś stwierdzi, że po rozgrzewce zrobi sobie 20 min. Tylko, bez uprzednich 5 minut na maksa. Wtedy co prawda można poszpanować wysokim FTP, ale przejedź z tym godzinę. Na ogół nie ma szans. Na dodatek trzeba brać poprawkę na zmęczenie organizmu (psychiczne, nerwomięśniowe itd), żeby utrzymać te -5% przez więcej niż drugie tyle czasu co test.  

taaa, zrobiłem zimą uczciwie test na trenażerze - wyszło 280W. Potem całą wiosnę cisnąłem, jedne zawody, drugie, a ten mi z uporem maniaka „wyliczał” 230-240 nawet po mocnych treningach. Inna sprawa, że na trenażerze „łatwiej” wycisnąć więcej, bo opór non stop jest i brak bezwładności, żeby bez bólu korbę odpuścić.

A ile fizycznie jesteś zdolny pociągnąć godzinę - może faktycznie przez godzinę dałbyś radę nie 280W, a właśnie o te 4 - 5 dych mniej. Może faktycznie oszacowanie przez algorytmy Firstbeat dają realny pogląd na możliwość przejechania godziny z daną mocą.

Nie ma szans, żeby wyliczył 230W jeśli dany trening przejechałeś przez godzinę w okolicy swojego wyliczonego FTP. I odwrotnie. 

Biorąc powyższe pod uwagę zaleca się wykonywanie testów CP o różnej długości czasu, tak żeby zoptymalizować wszystkie strefy treningowe, a nie tylko bazować na szacowanym FTP z 20min -5% i bazowych % z tego. W takim przypadku miałbym strefę Z7 sięgającą 2,5 minuty, a Z5 niemalże 30 minut. Bez sensu, trzeba brać poprawkę na realne możliwości organizmu i przetestowanie każdej strefy osobno.

#7593 bgp

bgp
  • Użytkownik
  • 31 posts

Posted 06 September 2019 - 07:53

dzięki za rady, czyli którą wartość mocy ostatecznie brać do wyliczenia FTP, średnią moc, max. średnią moc (z 20 min) czy NP?

#7594 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 06 September 2019 - 08:30

bgp, maksymalną średnią moc z 20 min. Tak jest też to nazywane w Garmin Connect.

Prozor, ten trenażer kupiłem pod cardio ze 4 lata temu. Zeszłą zimę dopiero zacząłem jeździć pod kątem treningów. Dlatego teraz czekam aż Elite Suito będzie dostępny. Póki co jest tylko na Allegro za 2900 jakoś, ale na Trigarze ma być za 2600 chyba.

#7595 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 posts

Posted 06 September 2019 - 08:38

@Prozor - na ostatnich zawodach leciałem 240W średnio, ale przez 3 godziny i dodatkowo w perspektywie półmaraton do przebiegnięcia na który musiałem sobie zostawić trochę sił, zatem te 280-300 to raczej realna wartość :)

Tri - S-Works Shiv 2017

#7596 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 September 2019 - 09:00

Jak 240W przez 3h to zdecydowanie jak najbardziej realna wartość ;)

#7597 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 06 September 2019 - 12:28

Cały ten 20 minutowy test FTP można o kant d... potłuc.

https://www.training...ting-protocols/

Niewiele tak naprawdę mówi o naszych możliwościach i na pewno nie jest to moc z jaką jesteśmy w stanie jechać godzinę.

Testowanie kilku CP i krzywa mocy dają obraz możliwości ridera. 

Polecam pooglądać webinaria na TraininPeaks, poczytać ich arty dla rozjaśnienia tematu. Wszystko podane w zasadzie na tacy.

BTW: IMHO naprawdę warto zainwestować te parę stówek w WKO i oprzeć treningi na krzywej.

• Prozor likes this
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#7598 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 September 2019 - 13:08

Dzięki, właśnie tego (The Physiology of FTP and New Testing Protocols i jeszcze chyba co najmniej jeden artykuł z TP w tym temacie) szukałem jako przykład i jak na złość nie mogłem odszukać ;)

#7599 Daniel_105

Daniel_105
  • Użytkownik
  • 185 posts

Posted 06 September 2019 - 19:10

Panowie pomóżcie. Jestem nowym użytkownikiem garmin edge 520 plus więc nie bijcie jeśli padło już pytanie. Dlaczego czas okrążenia i stopera, a mam wrażenie że pozostałych pól danych w tym mocy także, odświeżane jest co dwie sekundy? Zapis danych mam ustawiony sekundowy. Nie widzę w opcjach innych ustawień.

#7600 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 06 September 2019 - 19:28

Bo jest słaby procesor pewnie. U mnie w 820 to samo jest. Raz jest dobrze, raz nie.

Reply to this topic