Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 15 maj 2012 - 06:40
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 15 maj 2012 - 07:20
Zauważyłem, że na garmin connect, czy to w sporttracku, nachylenie maksymalne jest dość zaniżane, a np. na ride with gps jest już wyższe, tzn. takie jakie powinno być.
Szczególnie tyczy się to stromych hopek, na których gołym okiem można dostrzec te kilkanaście procent, a po przyjeździe do domu okazuje się, że to marne 8, czy 9, co jest zakłamaniem.
Jest na to jakiś sposób? Nawet dokładny 3D Route Builder mnie oszukuje. :-P
Teraz z innej beczki: Ostatnio zastanawiałem się, czy można ustawić Garmina tak, by przy określonych współrzędnych wyznaczał automatycznie okrążenie (mi chodzi o podjazd 1,5km) za każdym razem, gdy się tam przejedzie, bez koniecznego wgrywania trasy co trening.
Bo takimi hopkami nie ma się co podniecać, co za różnica czy 8 - 9, czy parę procent więcej na hopce?
No ale jeśli chcesz się rajcować, że podjechałeś 19% to po prostu w ST wyłącz wyrównywanie danych wysokości (preferencje -> analizy). Po wyłączeniu wyrównywania maksymalne nachylenie ostatniego treningu wzrosło u mnie z 36,5% (wyrównanie 10%) do 42% (oczywiście MTB, na szosie u mnie max kilkanaście %)- a i to z uwzględnieniem korekty elewacji, bo bez tego każda zmiana ciśnienia powodować może że faktycznie można podniecać się zmianą max nachylenia o kilkadziesiąt procent. Bez sensu. Wolę wyrównanie mieć włączone, aczkolwiek po korekcie elewacji można to sobie darować, bez tego wyrównywanie jest niezbędne zwłaszcza gdy wysokość jest pobierana na podstawie sygnału gps - za duża niedokładność danych.
Jak chcesz przeglądnąć sobie dokładnie zmianę nachylenia pomiędzy poszczególnymi zarejestrowanymi punktami, to popatrz sobie na wykresy (w powiększeniu) w Garmin Base Camp. Wyraźnie można wyłapać skoki ciśnienia atmosferycznego...
Garmin Connect pokazuje maksymalne nachylenie? Tak z ciekawości: gdzie?
Automatycznie włączanie okrążeń na podstawie kursów? Niee.... takich rzeczy nawet w Erze nie uświadczyłbyś... Trzeba niestety nacisnąć ten jeden jedyny raz przycisk okrążenia na starcie i wtedy i owszem, co okrążenie przy przejeździe przez punkt startu rejestrowane będzie kolejne okrążenie. Tyle tylko, że trzeba ustawić to sobie w edku, że tak ma rejestrować. Szczegóły w instrukcji obsługi na stronie 11 "Używanie funkcji Auto Lap w oparciu o Pozycje" - ponoć międzyczasy ustawione w kursach też działają, czyli wystarczy wybrać dany kurs i międzyczasy zapisane wcześniej będą rejestrowane automatycznie.
No niestety, tego się boję. Mój edek tez był wymieniony, właśnie ze względu na uszkodzenie przycisku Lap/Reset (najczęściej używany).Tylko gwarancja kiedyś się skończy - a wtedy przy takiej akcji jak moja to już zostajemy z ręką w nocniku :-/
jakie to są lepsze opaski? jakieś przykłady?
Garmin robi coś lepszego niż ta w zestawie?
Starsze premium (miękki pasek, zapinany na nadajniku) miały wady związane z elektrodami, jeśli masz ten typ z tej serii produkcyjnej, to zgłoś do serwisu garmina, wymienią Ci bezpłatnie na poprawioną opaskę.
Ale spróbuj najpierw płukania koszulek w płynach antystatycznych, to co Virenque proponuje - może wystarczy?
Ja używam opaski Adidasa, opisywałem wcześniej.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 15 maj 2012 - 10:14
Zauważyłem, że na garmin connect, czy to w sporttracku, nachylenie maksymalne jest dość zaniżane, a np. na ride with gps jest już wyższe, tzn. takie jakie powinno być.
Szczególnie tyczy się to stromych hopek, na których gołym okiem można dostrzec te kilkanaście procent, a po przyjeździe do domu okazuje się, że to marne 8, czy 9, co jest zakłamaniem.
Jest na to jakiś sposób? Nawet dokładny 3D Route Builder mnie oszukuje. :-P
Teraz z innej beczki: Ostatnio zastanawiałem się, czy można ustawić Garmina tak, by przy określonych współrzędnych wyznaczał automatycznie okrążenie (mi chodzi o podjazd 1,5km) za każdym razem, gdy się tam przejedzie, bez koniecznego wgrywania trasy co trening.
Bo takimi hopkami nie ma się co podniecać, co za różnica czy 8 - 9, czy parę procent więcej na hopce?
Ale ja się nie podniecam, tylko tworzę profil wyścigu i to ma znaczenie, czy na ostatniej górce jest 6 czy 13%. Ta pierwsza liczba jest zwyczajnie myląca, a chciałbym być dokładnym w tym co robię.
Napisano 15 maj 2012 - 11:06
Ale ja się nie podniecam, tylko tworzę profil wyścigu i to ma znaczenie, czy na ostatniej górce jest 6 czy 13%. Ta pierwsza liczba jest zwyczajnie myląca, a chciałbym być dokładnym w tym co robię.
A, chyba że tak - pomiędzy 6, a 13% jest odczuwalna różnica ;-).
#810 Gosc_szymas_*
Napisano 22 maj 2012 - 17:10
a jaki problem z 305 na nadgarstku ?Zastanawiam się nad Edkiem 500, tylko mam problem. Chciałbym go wykorzystywać także jako pulsometr do biegania, stąd pytanie: czy są dostępne paski na rękę z uchwytem?
W Polsce dostępne np. w Garmin24, choć koszt mały nie jest (99 zł).
Obrazek
Obrazek
Jak widać na załączonym obrazku ;-) zestaw przeznaczony jest przede wszystkim do 310XT, do E500 użyjesz tylko paska.Zastanawiam się nad Edkiem 500, tylko mam problem. Chciałbym go wykorzystywać także jako pulsometr do biegania, stąd pytanie: czy są dostępne paski na rękę z uchwytem?
powiem tak jak pomia kadencji nie jest dla ciebie wazny to sobie poczciwa 305 kup
Tompoz
Tompoz jaja sobie robisz? 305 na nadgarstku?!
Tompoz
Napisano 22 maj 2012 - 20:52
Edit:
czym się różnią strony:
http://garmin.sklep.pl/
http://www.garmin24.pl/
Napisano 23 maj 2012 - 08:41
Ano jeśli piszesz "305" to trzeba określić czy jest to Edge czy Forerunner - bo jeśli ten pierwszy to robisz sobie jaja, a jeśli ten drugi to jest ok. Z tresci postu wynikało, że autor jest zainteresowany Edkiem, to dlatego stwierdziłem, że 305 na nadgarstku to robienie sobie jaj.a jaki problem z 305 na nadgarstku ?
W instrukcji obsługi Forerunner 305 nie ma, żeby F305 obsługiwał pomiar mocy.
No chyba, że Adson_ pytasz się czy 500 obsługuje pomiar mocy, bo piszesz mało zrozumiale. Jeśli dotyczy to Edge 500 to tak, obsługuje wszystkie mierniki mocy z komunikacją protokołem ANT+.
Napisano 23 maj 2012 - 10:00
Dzięki za pomoc, wszystko wskakuje jak należy, przy okazji mam pytanie jak wyeliminować zrzut temperatury do TraningPeaks?!
Chyba tylko poprzez wczytywanie zamiast pliku *.fit to *.tcx. W tym drugim wczyta Ci wszystko bez danych temperatury - bo ich tam nie ma. Oczywiście, E500/800 zapisuje aktywności jako *.fit, ale po wczytaniu np. do Garmin Connect czy Garmin TC możesz aktywność wyeksportować do pliku *.tcx, a ten wczytać do TP DA (oczywiście po wybraniu urządzenia Garmin Edge 705/605).
#815 Gosc_szymas_*
Napisano 23 maj 2012 - 19:40
teoretycznie ma właśnie formę zegarka i jest dedykowany dla biegaczy. przynajmniej w sklepie garmina. sam się zastanawiam nad 500. wszystko ma co bym chciał mieć chyba, i z tego co znalazłem, piasty do pomiaru mocy są z nim kompatybilne. Ktoś wie na pewno?
Edit:
czym się różnią strony:
http://garmin.sklep.pl/
http://www.garmin24.pl/
a jaki pomiar mocy masz badz planujesz mie
Tompoz
Napisano 23 maj 2012 - 20:13
http://www.bikestacj...ath=682_780_781
te droższe z tego co jest w opisie w bikestacji różnią się tylko wagą (oś aluminiowa i karbonowe wstawki). ale mogę czegoś nie wiedzieć.
Napisano 24 maj 2012 - 09:00
Na pewno. Virenque używa 500 z Powertapem, a ja jego starszego brata, Edka 705.
Potwierdzam Tyle że musisz kupić Powertapa z dopiskiem "+" - one mają ANT+, dzięki któremu sa kompatybilne z Edgami.
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 01 czerwiec 2012 - 08:45
1 Czy w czasie treningu, działa podswietlenie ? Jeżeli uzywam garmina przed treningiem, swieci ekran, w czasie jazdy nie da się włączyć podswietlenia.
2 Czy za pomocą programu garmin connect, moge wgrać wyscig tak zeby pokazywał w którym momencie mam wykonać skręt w na danym skrzyzowanu ?
Dzięki.
Napisano 01 czerwiec 2012 - 09:27
1. W czasie treningu działa podświetlenie, jeśli je sobie wcześniej włączyłes w opcjach. Może podświetlać Ci ekran przez cały czas trwania treningu lub tylko wtedy, kiedy klikniesz 'LIGHT' na Edku. Musisz trochę pogrzebac w ustawieniach Edka. [Specjalnie nie wskażę dojścia do ustawienia długości podświetlenie, żebyś metodą 'prób i błędów' doszedł do tego sam i przy okazji poznał pozostałe opcje i możliwości drzemiące w Edku ;-)]
2. A o tym już było w tym temacie - i tu także pozostawiam Ci pole do działania ;-)