Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#8281 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 luty 2020 - 14:11

Nie dwa, pól z możliwością pokazywania W' jest więcej np. w Sph graph jest wyświetlane W', zresztą to pole którego użyłeś, czyli Dr Skiba W' Bal - Simple DataField ponoć ma problemy na Edge. Użyj wersji pełnej, tej której ja używam i która działa dobrze: Dr Skiba W' Bal ma najwięcej możliwości i daje więcej informacji i chyba mi się lepiej sprawdzał niż pole W' Balance.

Moc z trenażera jest pobierana pewno z ANT+ FE-C. Może pole pobiera dane z miernika mocy i ignoruje z FE-C? Choć to dziwne byłoby.

Target? Nie wiem, pola target nie mam, mam moc docelowa, zresztą nie mogę teraz sprawdzić, przełącz na j.polski. Albo nawet na angielskim podaj pełną ścieżkę do tego pola. U mnie działa jak podałem wyżej. Trenuję na trenażerze nieinteraktywnym i na jednym z ekranów mam jedno z pól z mocą docelową, które pokazuje mi to co powinno. Działa tak samo również nie tylko na trenażerze.

Miernik mocy w pedałach/korbie przesyła na ogół oprócz mocy również kadencję. Z moim P2M te pola działają dobrze. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8282 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 28 luty 2020 - 14:35

Nie korzystałem jeszcze z segmentów Stravy na Edge. Zaznaczyłem kilka gwiazdką w Stravie i wg wszelkich instrukcji powinny się one znaleźć w Edge po synchronizacji. U mnie tak się nie dzieje. Jak wchodzę w Usługa Strava Live Segments na Edge 830, to widzę tam tylko jeden segment, który sobie wyszukałem w liczniku. 

Mogę prosić o pomoc? 

#8283 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 28 luty 2020 - 14:42

Nie dwa, pól z możliwością pokazywania W' jest więcej np. w Sph graph jest wyświetlane W', zresztą to pole którego użyłeś, czyli Dr Skiba W' Bal - Simple DataField ponoć ma problemy na Edge. Użyj wersji pełnej, tej której ja używam i która działa dobrze: Dr Skiba W' Bal ma najwięcej możliwości i daje więcej informacji i chyba mi się lepiej sprawdzał niż pole W' Balance.

Moc z trenażera jest pobierana pewno z ANT+ FE-C. Może pole pobiera dane z miernika mocy i ignoruje z FE-C? Choć to dziwne byłoby.

Target? Nie wiem, pola target nie mam, mam moc docelowa, zresztą nie mogę teraz sprawdzić, przełącz na j.polski. Albo nawet na angielskim podaj pełną ścieżkę do tego pola. U mnie działa jak podałem wyżej. Trenuję na trenażerze nieinteraktywnym i na jednym z ekranów mam jedno z pól z mocą docelową, które pokazuje mi to co powinno. Działa tak samo również nie tylko na trenażerze.

Miernik mocy w pedałach/korbie przesyła na ogół oprócz mocy również kadencję. Z moim P2M te pola działają dobrze. 

no dobra, nie mowiłem o polach w których jest W' tylko o samodzielnych polach - są 2 juz mniejsza o słówka

ok - sprawdze pełną wersję.  

to może to o co mi sie rozchodzi to wcale nie target i użyłem po prostu złego pola.... 

użyłem pola - workouts->target 

czyli dokładnie po polsku na 99% będzie to - moc docelowa ( ostatnie na liście w polach z ćwiczenia =workouts) - u mnie to pole wyświetla moc z 3 sek ( bieżącą )  nie qmam . 

dzięki 

#8284 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 luty 2020 - 14:57

Sprawdzę wieczorem (o ile się wyrobię z czasem) czy to to samo, ale u mnie na pewno działa tak jak działać powinno. Przy braku docelowej mocy mam ---, jak jest moc docelowa to wyświetla moc zaplanowaną (a jak zakres to średnią z zakresu).

Nie korzystałem jeszcze z segmentów Stravy na Edge. Zaznaczyłem kilka gwiazdką w Stravie i wg wszelkich instrukcji powinny się one znaleźć w Edge po synchronizacji. U mnie tak się nie dzieje. Jak wchodzę w Usługa Strava Live Segments na Edge 830, to widzę tam tylko jeden segment, który sobie wyszukałem w liczniku. 

Mogę prosić o pomoc? 

Przede wszystkim ustaw:

19c60ebaa4fea855552fd8dfc1b3b6af.jpg

"Używaj segmentów Strava" - to powyżej to widżet connect segmentów (ja używam segmentów connect) - gdybym chciał użyć segmentów Strava, to wybieram "Używaj segmentów Strava" i od tego czasu synchronizowane byłyby segmenty oznaczone gwiazdką w Strava, a na w/w liście byłaby opcja do wyboru "Używaj segmentów Garmin". 

W mobilnym connect w menu trening wybierz segmenty i po prawej stronie na górze 3 kropki -> zaznacz Segmenty Strava (można wybierać segmenty Garmin/Strava). Później synchronizacja urządzenia, pobierze segmenty oznaczone gwiazdką. Oczywiście musi być wykupiona opcja premium Strava dot. segmentów. 

• Bzyk lubi to

#8285 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 28 luty 2020 - 15:38

Wszystko działa! Pięknie dziękuję! 

#8286 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 29 luty 2020 - 16:59

Ok, jednak jeszcze pomęczę. Wiem, że segmenty Stravy nie działają w czasie nawigowania (bez użycia Strava Routes) i z tego co dzisiaj zauważyłem w czasie „podążania” za treningiem też nie działają? 

#8287 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 29 luty 2020 - 22:31

W sensie jak robisz zaplanowany trening ? 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8288 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 29 luty 2020 - 22:55

Dokładnie tak. 

#8289 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 29 luty 2020 - 23:14

To nie działają

• Bzyk lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8290 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 01 marzec 2020 - 09:15

Dzięki. To w takim razie na nic mi się to przyda. 

#8291 Onix

Onix
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 marzec 2020 - 18:20

Cześć,

Odgrzebię trochę temat, bo stoję przed podobnym dylematem a nie chce zaśmiecać forum nowym wpisem.

Aktualnie skłaniam się coraz bardziej do 820, ponieważ zależy mi na navi + opcji Reroute jak się okaże, ze trzeba jakiś objazd zrobić.

Tylko mam pytanie do aktualnych użytkowników, aby rozwiać wątpliwości:

- Dobrze rozumiem, że na Garmina można ściągnąć apki Komoot i Stravy z IQ connecta i bezproblemowo wrzucać trasy od razu na urządzenie? Bez zbędnego łączenia urządzenia z kompem?

- Jak to w końcu jest z segmentami Stravy, czy one będą działać razem z nawigacją? Gdy wrzucę sobie trasę np. z Komoot? (oczywiście mając Summit i ogwiazdkowane ulubione segmenty)

Czytałem gdzieś, że segmenty działają tylko gdy trasę wyznacza się w Stravie, inaczej lipa - wole dopytać :)

- Czy 820 łączy się z czujnikami Bluetooth? Czy tylko Ant+?

No i jeszcze jedno pytanko - czy bezpośrednio z aplikacji mobilnej Garmina, da się narysować trasę i wrzucić na urządzenie ?

Gdy np. w trakcie wypadu, stwierdzam ze pojadę w inne miejsce.

Sorry za pytania z poziomu nooba, chce rozwiać wątpliwości przed zakupem a doświadczenie mam zerowe :)

Użytkownik Prozor edytował ten post 02 marzec 2020 - 12:05
Przeniesione do właściwego działu.

#8292 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 postów

Napisano 01 marzec 2020 - 21:30

Na wszystkie pytania Ci nie odpowiem.. Apki wrzucisz, jeśli są (Strava jest). Map używam od Openstreetmap.org. Nawigacja do punktów w 820 ssie.. Ja się zachwycałem przeróżnymi funkcjami różnych liczników, a okazało się, że ze wszystkich mapowych ficzerów najważniejsze jest przesuwanie mapy palem.

#8293 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 marzec 2020 - 12:19

Za wyborem e820 przemawiać może tylko dobra cena z drugiej ręki. 

• Tak, aplikacje IQ i owszem, ale używanie aplikacji IQ wymaga zakończenia aktywności. Wymaga oczywiście połączenia ze smartfonem. Niekoniecznie trzeba posiłkować się zewnętrznymi aplikacjami, connect (w tym mobilny) dobrze wyznacza trasy, można z dowolnego serwisu pobrać np. gpx (tcx, fit) i importować do connect, a serwis automatycznie utworzy z tego kurs, który może być wysłany do urządzenia.
  • Segmenty Strava tylko w trasach Strava. Segment to (rozszerzony nieco) kurs, w danej chwili może być obsługiwany jeden kurs. Obsługa kursów z segmentami jest możliwa, ale wymaga utworzenia kursu z zaszytymi segmentami, stąd albo zaplanowanie w Strava (i będą zawarte wszystkie segmenty oznaczone gwiazdką występujące po drodze), albo w Connect, ale wtedy będą to segmenty garmina.
  • Zawsze można nawigować do danego segmentu. Urządzenie wyznacza trasę do segmentu, segment jest zaliczany. Następnie wyznacza się trasę do następnego segmentu i tak dalej...
  • E820 obsługuje tylko czujniki ANT+. Nowsze urządzenia serii x30 również BLE.
  • Jak już wspomniałem powyżej: oczywiście, że się da wyznaczyć trasę w mobilnym connect, ale w przypadku urządzeń nawigacyjnych można przecież to zrobić w samym urządzeniu. Co prawda E820 nie należy do najszybszych urządzeń w wyznaczaniu trasy (ale od jakiegoś czasu nie jest tak źle jak na początku: zasługa optymalizacji tak mapy, jak sposobu rekalkulacji), to jednak wygodniej to robić z urządzenia, zwłaszcza jeśli trasa nie jest zbyt skomplikowana, czy jedzie się etapowo.

#8294 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 02 marzec 2020 - 12:29

Na Wiggle chyba dobra cena na 1030  https://www.wiggle.c...cycle-computer/

może idzie nowe? ;)

#8295 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 marzec 2020 - 13:15

Raczej urealnienie ceny (z bonusem) bo cena sugerowana to raczej gruba przesada. Być może chwilowa promocja? Większość kupujących (urządzenia z ekranem dotykowym) pewno wybiera 830 zamiast 1030 i te zalegają na półkach. Cena niższa od e830 może zachęcić do kupna tych, którzy chcą mieć nieco większy ekran. U innych sprzedawców raczej ceny trzymają się powyżej 4 stów funciaków.

Z drugiej strony E1030 wprowadzono na rynek w (o ile dobrze pamiętam) sierpniu 2017, czyli nowy model Edge 1040 (prawdopodobnie) powinien być zaprezentowany albo w kwietniu, albo właśnie w sierpniu bieżącego roku. Rewolucji raczej nie należy się spodziewać (jak zwykle), raczej wykorzystanie tego co jest w E830, czyli nowszym ekran (raczej wielkość ekranu się nie zmieni), szybszy procesor, chipset gps Sony, dłuższy czas pracy, możliwe użycie paneli słonecznych doładowujących akumulator podczas dnia. Na eSim chyba jeszcze za wcześnie. Być może USB typu C. 

Jeśli chodzi o oprogramowanie to na pewno funkcje dostępne w e530/830, a niedostępne w e1030 (licencja): Trialforks, funkcje Firstbeat (chyba tylko detekcja oddechu: Respiration Rate), ewentualnie może coś Firstbeat wymyśli nowego np. jakąś odmianę Real-Time Coaching.

Albo wyjdzie face lifting czyli wersja 1030 plus ograniczona do zmiany chipu na sony, ewentualnie procesora i być może ekranu, a na całkiem nowy model trzeba będzie poczekać kolejny rok - na 2021 planowana jest seria 540/840, a w związku z unifikacją sprzętową i programową Edge jest bardzo możliwym, że trzy urządzenia zostaną wypuszczone na rynek jednocześnie.

#8296 Onix

Onix
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 marzec 2020 - 13:22

Dzięki wielkie za wyczerpująca odpowiedź! Na takiej pigułce wiedzy mi zależało.

Za wyborem e820 przemawiać może tylko dobra cena z drugiej ręki.

Aż tak źle? W takim razie nie warto w 820 iść ? wg was 520+ było by lepszym wyjściem?

Serii x30  nie biorę pod uwagę, bo wychodzą już ponad budżet jaki chce zainwestować na pierwszy komp.

#8297 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 marzec 2020 - 13:29

520+ to 820 z przyciskami bez ekranu dotykowego. W odróżnieniu od 820 jest jeszcze w ofercie Garmina.

Ostatnie modele e820 (i z bieżącej wymiany gwarancyjnej) mają poprawioną czułość ekranu, przynajmniej tak twierdził Bzyk - wymienił na gwarancji i z nowego był chyba zadowolony, przynajmniej do zmiany urządzenia na nowszy typ, ale IMHO jako urządzenie nawigacyjne i tak ma raczej za mały ekranik. 

#8298 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 02 marzec 2020 - 13:38

520+ to 820 z przyciskami bez ekranu dotykowego.
Ostatnie modele e820 (i z bieżącej wymiany gwarancyjnej) mają poprawioną czułość ekranu, przynajmniej tak twierdził Bzyk - wymienił na gwarancji i z nowego był chyba zadowolony, przynajmniej do zmiany urządzenia na nowszy typ, ale IMHO jako urządzenie nawigacyjne i tak ma raczej za mały ekranik.

Tez mi wymienili 820 na nowy i wydawalo mi sie ze ekran dzialal lepiej.
sprzedalem go asap i nie zaluje.

530 mozna kupic za 1100 nowke 2-3 stowki wiecej niz 820.... Ktoara po miesiacu chce sie wyrzucic. Chyba ze nie uzywa sie navi i nie przeszkadza ladowanie co 4 jazde i szybkosc windowsa 3.1 to spoko

#8299 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 02 marzec 2020 - 13:42

eSIM to byłby prawdziwy przełom i coś co dawało by Garminowy prawdziwą przewagę nad Wahoo dla przeciętnego użytkownika. Bo umówmy się, teraz są to niuanse i pierdoły, których większość i tak nie wykorzystuje ;)

1030 kusi ceną, ale kompaktowość 830 jest fajna :)

#8300 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 02 marzec 2020 - 13:48

Tak, nowe 820tki mają bez porównania lepsze ekrany. Nawet możliwe do obsługi w jesiennych i zimowych rękawiczkach.
Jednak zamulają tak samo :-P
830 to jest ogień! I ta bateria <3

Dodaj odpowiedź