Pewne funkcje nie tyle telefonu, co generalnie modemu byłyby na pewno mile widziane w urządzeniach Garmina. Nie wiem czy najlepszą opcją jest wprowadzenie modemów telco tylko do zegarka, czy do różnych urządzeń Garmina w tym Edge. eSIM-ów na ten sam numer chyba można mieć kilka, więc pewnie przyszłość to wprowadzenie do większej gamy urządzeń Garmina modemów telco oraz eSIM.
Zalety tego są oczywiste - awaryjny kontakt ze światem w przypadku zdarzeń, informacja o wypadku, live track czy zwykła prosta komunikacja SMS z innymi użytkownikami, z którymi chcemy się spotkać. Obsługa słuchawek bluetooth i prostych połączeń głosowych też nie powinna stanowić problemu. Wszystko to oczywiście bez telefonu, lub po prostu z telefonem od kilku godzin rozładowanym pod siodełkiem, pod ramą czy w kieszeni Chętnie ważący 200g i posiadający ponad 6 cali ekranu telefon zostawię w samochodzie albo wręcz w domu.
Zdecydowanie nie zbliżałbym zaawansowanych komputerów rowerowych do telefonów. Prosty, czytelny interfejs jest po prostu praktyczny, nie chcę przycisku "share on facebook/twitter/etc." w Edge-u. Już widzę perspektywę siebie jadącego w ulewie i omyłkowo klikającego w "share on facebook", zamiast wybierającego obliczenie najszybszej trasy z powrotem do auta... dla mnie nie tędy droga.
Zacząłem temat o stabilności zaznaczając, że stabilność POWINNA być lepsza niż w uniwersalnych systemach - wiem - bywa różnie. Dobrze, że poprawili politykę testowania. Za rok nikt nie będzie pamiętać o niestabilnych Edge-ach. Ja Edge-a 530 posiadam dopiero kilka tygodni, więc nie ma sensu bym się wypowiadał - działa idealnie. Ale moje telefony zwykle też działają idealnie - to z powodu korzystania raczej z tej wyższej półki, takie telefony po prostu muszą działać idealnie. Nieważne czy z Androidem czy z iOS (jedni i drudzy mają wydajne topowe urządzenia jak choćby iPhone 11 oraz Samsung S10), tylko cena takiego idealnego działania to przykładowo 4GB RAM i 4 rdzeniowy procesor oraz kilka tysięcy złotych. I oczywiście można kupić sporo niezłych urządzeń choćby chińskich marek, które za wiele niższą cenę będą też działały całkiem dobrze tylko po co w komputerze rowerowym 4GB RAM i tak potężny procesor? Kompletnie na nic, jedyne co dadzą to szybsze zużycie baterii. Baterii, która będzie musiała być także rozmiaru 3 Edge-ów. Garmin faktycznie jakiś czas był nieco do tyłu z wydajnością, Edge Explore czy 520 (znajomych, na filmach YT - ja nie miałem) zostawały w tyle, ale seria x30 wszystko doprowadziła do świetnego poziomu.