Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#8341 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 03 marzec 2020 - 14:40

Pełne odcięcie i stworzenie od nowa to miliardy a początkowy efekt podobny jak pierwsze Androidy - pusty system operacyjny, praktycznie bez funkcji. Nie wiem, może dało się zrobić "Symbiana 2.0", wziąć co dobre, naprawić, przebudować to co niedomagało. Moja Nokia E7 to było schyłkowe, ale przecudowne narzędzie, którego używałem lata. 1000 razy lepsza niż ówczesna konkurencja. Widać było dobrą drogę, ale pieniędzy też już na pewno zabrakło. Nokia była w szczytowej formie dobre kilka lat wcześniej. U schyłku Symbiana i przed wykupieniem działu przez Microsoft moim zdaniem już jakiś czas leciała na oparach ratując się oszczędnościami, które były zbyt małe by przebudować system i stworzyć nowy produkt oraz władować miliardy w marketing, które to finanse miał Google.

Nie mam przed oczami danych, może się trochę mylę, ale o ile pamięć mnie nie myli to były rzędy wielkości różnicy. Można porównać wyniki Nokii w okolicy 2005 roku, później 2007-2008 roku i 2010 oraz analogiczne dane u Google-a.

#8342 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 03 marzec 2020 - 15:10

Google kupiło Androida praktycznie za grosze w 2005 roku. Kosztowało to ich 50 mln USD, ale nie można zapominać, że to nie był produkt zaprojektowany i wykonany od podstaw - android jest zbudowany na jądrze linuxa z wszystkimi tego konsekwencjami. Z kolei Apple miał gotowy, niedawno praktycznie stworzony od nowa i ustabilizowany MacOS X, na którym dało się zbudować także w krótkim czasie system mobilny. W obu przypadkach mamy unixowe systemy operacyjne, które były rozwijane przez wiele lat, a do tego w przypadku Apple, efekt miliardów wpompowanych przez Rosa Perrota w rozwój NextStep w latach 90tych - tak naprawdę to jest jeden z głównych filarów sukcesu Apple, z czego niewielu sobie zdaje sprawę. Trudno mi wyrokować post factum, czy w okresie powiedzmy 2000-2007 Nokia była na tyle silna finansowo i technologicznie, żeby stworzyć Symbiana 2.0 na rozwojowej, unixowej platformie.

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#8343 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 03 marzec 2020 - 16:52

wiele Twoich wypowiedzi można by skwitować krótkim "fanboj Wahoo, szkoda gadać" :P

Mylisz się, używam Bolta i trenażera Kickr, ale bardzo kusi mnie Edge 1030 albo 830 ;)

w przypadku tych urządzeń to jest oczywiste, że się wciska klawisz i ono działa, a w przypadku smartfona...

...u mnie jest tak samo :D

#8344 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 marzec 2020 - 17:28

I jeszcze raz zaznaczę - mówię o Garminach x30 a nie prehistorii. To, że Garmin miewał problemy każdy wie i nie neguje. Acz to, że coś się zmieniło każdy widzi.

Wracając do wcześniejszego komentarza o Androida, tak pytałem poważnie.

Modele z linii 520 to prehistoria? Ciekawe, skoro x30 wyszły raptem w zeszłym roku. Chciałbym zauważyć, że Wahoo Bolt był konkurencją dla 520, a jedną z jego głównych zalet było to, że po prostu działał. W przeciwieństwie do Garmina. Co najciekawsze właśnie w kontekście twoich komentarzy na temat Androida, Wahoo działa właśnie na tym systemie. :)

https://joshua0.drea....org/65779.html

• beskidbike lubi to

#8345 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 03 marzec 2020 - 18:12

Mam na myśli prehistorię technologiczną - nie jestem specem bo nie miałem, ale podobno postęp wydajnościowy między 520 a 520+ był niezadowalający a już sam 520 nie powalał. Czytałem o dużych oczekiwaniach i dużych zawodach.

Ktoś wyżej podesłał już informację odnośnie działania Wahoo na okrojonym Androidzie. Powiem tyle - próg wejścia sporo niższy, o programistę Androida obecnie sporo łatwiej niż od speców składających komputery i dedykowane systemy operacyjne od zera lub na bardzo ograniczonych linuksach lub RTOS-ach lub tez po prostu na mikrokontrolerach, chociaż to już słabo z tak rozbudowanym wyświetlaczem idzie w parze. Natomiast korzyści powinny być spore, to, że może i nie są to już inna sprawa. W telewizorach nie mamy wbudowanego Windowsa bo to taki sam overkill jak tworzenie komputerka rowerowego na Androidzie. Z drugiej strony wszystko można mocno okroić, w tym Windowsa, więc nie upieram się przy tym. Tak tak, zrozumiałem, że mocno okrojony, niemniej gdyby Garmin podszedł do tego na poważne to powinien móc lepiej wykorzystać możliwości swoich urządzeń. A może nawet już podszedł w obecnej, tej ponownie chwalonej serii: czy którykolwiek Wahoo da radę działać 25h na baterii (pytam bo nie wiem)? Gdzieniegdzie pisze się nawet o 48 godzinach w "battery saver mode", ale w to to już chyba nie uwierzę póki nie zobaczę ;)

#8346 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 03 marzec 2020 - 18:25

520 nigdy nie miałem. Z tego co się zorientowałem po internetach, to działał całkiem spoko. Po za nami do której raczej nie był głównie projektowany. Upchnąć jakąś sesowną mapę tam to już wyzwanie. Błąd garmina polegał na tym, że słuchał tego narzekania na mało pamięci i szybo oraz po taniości chciał rozwiązać problem. Dołożyli memorki i powstał 520+. Mapy dalo się zainstalować, ale szybko się okazało że moc obliczeniowa na takie harce jest delikatnie nie wystarczająca. Więc znów lamentom nie było końca.

#8347 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 03 marzec 2020 - 18:38

A dla przypomnienia dat:

Edge 520 - III kwartał 2015

Edge 820 - III kwartał 2016

Edge 1030 - III kwartał 2017

Edge 520 Plus - II kwartał 2018

Edge 530 i 830 - II kwartał 2019

#8348 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 marzec 2020 - 19:16

Wahoo nie jest oparty na androidzie. W recenzjach i porównaniach najczęściej słyszałem, że komputerki rowerowe od Wahoo to odpowiednik Apple. I uogólniając zauważyłem, że właśnie użytkownicy Apple wybierają Wahoo.

NIEPRAWDA.

To, że użytkownicy ogryzka wybierają Wahoo, oznacza tylko tyle, że wybierają urządzenie pracujące na Adroidzie, tyle tylko, że nie mają tego świadomości. Dowód? Każde oprogramowanie urządzenia Wahoo można zainstalować na urządzeniu z Androidem, dziś w ramach testów (pisałem już o tym) zainstalowałem na smartfonie oprogramowanie Bolta:

30dba167b57077c52f75e2c5d656165b.jpg

Powyżej to zrzut ekranu po uruchomieniu aplikacji Bolt. Oczywiście bez fizycznych klawiszy obsługi jest nieużywalna, bo nie da się wcisnąć np. START czy innych klawiszy urządzenia. Ale po przeróbce aplikacji najprawdopodobniej mogłaby działać na dowolnym urządzeniu androidowskim (z ANT+). Gdyby Wahoo miał urządzenie z ekranem dotykowym, to mogłoby dojść do sytuacji, gdzie wystarczyłoby zainstalować oprogramowanie i... używać. No chyba, że apka sprawdzałaby na jakim sprzęcie się uruchamia. 

Więcej szczegółów w linku podanym przez sirkozi

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8349 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 marzec 2020 - 19:52

Tak tak, zrozumiałem, że mocno okrojony, niemniej gdyby Garmin podszedł do tego na poważne to powinien móc lepiej wykorzystać możliwości swoich urządzeń. A może nawet już podszedł w obecnej, tej ponownie chwalonej serii: czy którykolwiek Wahoo da radę działać 25h na baterii (pytam bo nie wiem)? Gdzieniegdzie pisze się nawet o 48 godzinach w "battery saver mode", ale w to to już chyba nie uwierzę póki nie zobaczę ;)

Garmin 25h? Który?

Ok, ale tak konkretnie to rozchodzi się o kwestię baterii czy o co? Niestety nie da się porównać Garmina z Wahoo w tej kwestii. Zupełnie inna technologia ekranu, do tego kwestia pojemności zainstalowanej baterii.

Z mojej perspektywy, jako użytkownika, mam głęboko gdzieś czy urządzenie jest na androidzie, windzie czy garminos, pod warunkiem, że działa. Wahoo ma pod tym kątem bardzo dobre opinie. Garmin dopiero jest na dobrej drodze do tego.

Android ma otwarte źródła, więc jak najbardziej jestem w stanie zrozumieć, że komuś może się nie podobać jak został napisany. Ciekawy jestem skąd przekonanie, że system Garmina jest taki dobry. Jest zamknięty, a źródeł chyba nie mamy (?). Z mojej perspektywy to pod spodem może być niezłe bagno, patrząc chociażby po takich ograniczeniach jak to, że nie mogę sobie odpalić trasy ze Stravy podczas jazdy. Wątpię, żeby to było tak zaprojektowane, a raczej wynika z istniejącej architektury do której ktoś dodawał nową funkcjonalność.

Dyskusja skojarzyła mi się ze znanym memem. :)

comment_TVgTnvUK2yOvitAETiaMDtHFSpVT2u8Y

#8350 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 03 marzec 2020 - 20:57

Czy 25h to nie wiem, ale w sprzyjających warunkach te 20 można by wycisnąć.

#8351 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 03 marzec 2020 - 21:19

Edge 530 i 830, podobno 20 godzin jest realne w miarę zwykłym użytkowaniu bez mocnego podbijania jasności. Battery saver, który wyłącza ekran podobno jest w stanie sporo wydłużyć. Ja właśnie mam 5% i nie pamiętam kiedy ostatnio ładowałem. Ale oczywiście pasowałoby zrobić porządny test ;)

Mem ma zaskakująco dużo sensu tutaj - zaprzęganie Androida to komputera rowerowego to overkill, choć rozumiem powody startupu -  swoje racje też ma. Nie jestem fanem tego systemu od strony pisania pod niego, ponieważ kilka lat temu miałem styczność z tymże od tej strony. Z tego co rozumiem udało się go już oczywiście bardziej okiełznać, więc też nie mogę się wypowiadać 100% jak jest teraz. I też nie zdziwiłbym się, jeżeli Garmin ma niezłe bagno pod spodem, zresztą jak wiele dużych firm z długim stażem i softem przekazywanym przez pokolenia kolejnych programistów czy też nieraz stażystów ;)

W sumie czekam na to jak Wahoo odpowie na udaną serię Edge 530/830, wydaje się, że są w stanie ponownie popchać trochę technologię do przodu, choć sądzę, że takim najprostszym nowym krokiem z ich strony może się okazać po prostu dotykowy komputer. Z drugiej strony, skoro mają tego Androida pod spodem to w sumie nieco zaskakującym jest, że jeszcze nie wprowadzili eSIM-a lub nawet zwykłego SIM-a.

#8352 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 03 marzec 2020 - 21:19

830 z paskiem HR, pomiarem mocy i czujnikiem prędkości robi 20 h bez zająknięcia.

#8353 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 marzec 2020 - 21:26

W sprzyjających warunkach (ekstremalnych raczej) to i z E520 mogem wyciągnąć >24h:   https://connect.garm...vity/2535536557 - test balkonowy z aplikacją IQ wyświetlającą na ekranie na zmianę tylko parę parametrów, odświeżanie ekranu do minimum, zero podświetlenia.

Normalny test balkonowy E1030 (bez podświetlenia ekranu): prawie 27h: https://connect.garm...vity/2716389979

#8354 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 03 marzec 2020 - 21:33

Jeszcze zapytam co to test balkonowy jest? :D

#8355 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 03 marzec 2020 - 21:44

Włączasz urządzenie bez autopauzy (ma rejestrować dane) kładziesz na balkonie i niech sobie pracuje do wyczerpania akumulatora. Po rozładowaniu podłączasz pod zasilanie, włącza się jednocześnie umożliwiając zapisanie aktywności (czas od rozładowania do podłączenia nie jest wliczany do zarejestrowanego czasu).

Co prawda nie należy spodziewać się takiego czasu w normalnych warunkach użytkowania, bo zwłaszcza podświetlanie ekranu (i zostawianie na 5% jest niepotrzebne - lepiej na np. 30s) zżera sporo energii, podobnie jak obsługa radaru (tu można zauważyć spore straty energii). Samo BT niewiele wpływa na zużycie energii (tak do 2h), podobnie obsługa czujników. Za to wyłączenie ekranu (funkcja oszczędzania energii) dość mocno wydłuży czas pracy. Nie sprawdzałem o ile, bo nie chciało mi się zostawiać na tak długo pracującego urządzenia ;)

#8356 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 03 marzec 2020 - 21:59

Dziś pierwszy raz ładowałem swojego 530 od zakupu. Wytrzymał 19:40 z tego na zewnątrz (z GPS) 4:30. Zostało 5% baterii Reszta w pomieszczeniu.

Setup: pomiar  + pulsometr + Di2, 4 pola IQ, podświetlanie 10% na 30sekund, WiFi i BT włączone, tryb oszczędny wyłączony

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#8357 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1077 postów
  • SkądŚREM

Napisano 03 marzec 2020 - 23:30

Ja mam 530 jakoś od tygodnia i bierze mi 2% baterii na 1h. Ustawienia to: gps+glonass, podswietlenie 10% na 15s, autopauza, zapis 1s, cad+speed i tel. Wczoraj z właczonym podswietleniem na 10% pobierał 3% baterii :)

#8358 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 04 marzec 2020 - 09:45

akurat pola W' są wyłącznie dwa i więcej nie ma w całym IQsklepie

https://apps.garmin....a3-13fa0647b003

i Skiby to : https://apps.garmin....36-eaf0316d5ea3

Power Bar też jest tylko jeden wiec nie podawałem linków

https://apps.garmin....88-9335327582df

mi w 820 też działało jak trzeba.... 

Prozor - a co masz jak dodajesz pole TARGET ? bo mi sie pokazuje "---" 0 

tam  w każdym innym polu mam tytuł to w polu TARGET w miejscu tytułu mam "---" 

no i jak uruchamiam trening - to Target non stop mi pokazuje bieżącą moc choć mam jechać powiedzmy 320W i na ekranie z treningiem (czy wykresie treningu  - pole / wykres obok ) taka moc właśnie jest ( jak trzeba ) hmm.

no to lepsza sprawa jest z tym pierwszym W' w mojej 530 

niiiiby działa - ale uwaga uwaga - co drugi interwał wartość W' sie zamienia się na czas :) - nie wiem czego ale lecą sekundy - kończy sie okrążenie i wraca na %W'.... kolejny interwał i znowu jakieś sekundy sie pokazują i coś odlicza .... 

coś nie trybi .... 

aha - Prozor - pole target jednak zaczeło działać albo działało zawsze - może nie widziałęm tych małych cyferek bez ukularów :) po prostu pokazuje bieżącą moc a sam target jest w tym samym polu u góry małymi cyferkami ... wiec musze chyba w binoklach jeździć żeby to dobrze widzieć :) 

a jeszcze pytanie do użytkowników trenażerów ( tryb ERG ) 

zrobiłem trening w GConnect - synchro jest w Edku - odpalam , paruje trenażer,  odpalam trening - i nic.... nie widzi okrążeń nie widzi mocy - nic ( to było w piątek 4 dni temu - może coś im sie skopało chwilowo ?) 

treningi z TrainingPeaks - śmigają ustawiają moc zaprogramowaną nie miałem żadnych problemów

a ten zrobiony w GC prosty na dodatek - 6 powtórzeń po 60sek na 420-450W i 75sek regeneracja 

nie mogę podejrzeć treningu ( te z TP na starcie mogę zrobić podgląd i widze wykres tego z GC NIE )

nie synchronizuje mocy i nie steruje trenażerem . 

czy tylko treningi z TP mogą sterować oporem trenażera a te z GC mają jakiś problem ? czy o co chodzi  ? czy w piątek po prostu coś nie działało na serwerach ? 

Pozdr 

#8359 MaciekTu

MaciekTu
  • Użytkownik
  • 431 postów
  • Skądwwwa

Napisano 04 marzec 2020 - 09:49

Ja mam 530 jakoś od tygodnia i bierze mi 2% baterii na 1h. Ustawienia to: gps+glonass, podswietlenie 10% na 15s, autopauza, zapis 1s, cad+speed i tel. Wczoraj z właczonym podswietleniem na 10% pobierał 3% baterii :)

kurcze jak to czytam to jakiś samoładujący sie edek :)

moja 530 zjada koło 5% w pomieszczeniu z podświetleniem 10% na godzine (no moze przesadziłem bardziej 6-7%) 

na dworze bez podświetlenia z GPS to już bardziej 7-8% co jest bliskie obiecywanym przez G 15 godzinom 

w porównaniu do 820 która jadła na GPS +-15% na godzine a przed wymianą na nowy zjadała nawet 40%  na godzine - to duża poprawa. :)

#8360 Feltf95

Feltf95
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 04 marzec 2020 - 10:03

Na Wiggle chyba dobra cena na 1030  https://www.wiggle.c...cycle-computer/

może idzie nowe? ;)

można prosić o podpowiedź? czy gwarancja na 1030 jest tylko na 365 dni a może dłuższa? - nie rzuciło mi się nic na temat gwarancji w oczy. 

Dodaj odpowiedź