Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Posted 23 November 2012 - 11:16
Na pewno można już z zapisanego wcześniej śladu zrobić kurs i wgrać na swoje urządzenie, tak jak np. Ośka pokazuje swoje trasy
Posted 23 November 2012 - 11:23
witam
sory za ,lajtowe, pytanie ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi
czy za pomocą edge 500 można zaplanować trasę i poruszać Sie po niej i korzystać z 500 jak z nawigacji
Jasne że można. Ja używam np. www.bikeroutetoaster.com, ale można też za pomocą www.gpsies.com, Garmin Connect, Garmin Training Center i kilku innych.
Tak jak napisał kolega cons można też utworzyć kurs na podstawie poprzedniej aktywności.
Fajną opcją jest też "wirtualny partner"
Posted 23 November 2012 - 11:41
Zakładam opaskę, biore Edka w rękę i idę biegać.
Po powrocie mam wgląd w interesujące mnie dane (te same co na rowerze), czyli tętno, czas, dystans, moc (biegam z PowerCal'em). Kadencja mi nie potrzebna, prędkość z poszczególnych kilometrów pokazuje mi Strava, tracka z trasy mam na mapce - i tyle; wszystko co potrzebuję. Dlatego zdziwiło mnie pytanie o ustawianie czegokolwiek w Edku pod bieganie ...
Posted 23 November 2012 - 11:55
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Posted 23 November 2012 - 16:02
-- jest sens w utworzeniu profilu do biegania: jeśli na rowerze (rowerach) mamy czujniki prędkości, to e500 będzie wyszukiwał nadajnik ant+ tego czujnika. W profilu biegu (lub roweru bez gsc10) definiujemy brak czujnika, system przełączy się na wykorzystywanie pozycjonowania gps do obliczeń prędkości/drogi.Ja do biegania nie tworzyłem żadnego profilu, no bo i co niby miałbym tam wprowadzać?
Ps. Po sprawdzeniu nieco zaktualizowałem mój powyższy wpis ;-).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 23 November 2012 - 21:23
A tak w tematyce okołogarminowej - dziś zamówiłem podstawkę pod Edka podlinkowaną kilka postów wcześniej przez 1415chris. Jak paczuszka dojdzie, to zdam relację. CHociaż testy przebiegać bedą juz raczej w warunkach pokojowych, czyli na trenażerze.
Edge 900 napakowany gadżetami --> http://www.bikeradar...-in-2013-35888/
Powoli zaczyna to przypominać sytuację z lustrzankami cyfrowymi - Do momoentu Nikona D50 było wszystko OK, ale jak tylko wszedł na rynek D80, to zaczęła się z kolejnego na kolejny model pogoń za wpakowaniem do lustrzanki coraz to większej ilości nie zawsze przydatnych wynalazków typu obrotowe wyświetlacze, możłiwość kręcenia filmików HD itd. itp. ... I teraz lustrzanka cyfrowa ma z lustrzanką niewiele wspólnego. Czekać tylko, aż producenci wpakują tam możliwość dzwonienia i bedzie to 'aparat fotograficzny z wbudowanym telefonem', coś jak 'telefon z wbudowanym aparatem foto' ;-)
Posted 07 December 2012 - 00:14
Przepisali kilka swoich pomysłów zebranych podczas rozmowy przy kawie, które opisali wcześniej, i opisali je co najmniej tak, jakby to był jakiś przeciek prosto z Garmina :-D
Każdy, kto zna choć trochę politykę Garmina, wie doskonale, że NIGDY nie powstanie model wyposażony we wszystkie funkcje ;-) Wszystko po to, abyś musiał mieć co najmniej dwa urządzenia.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 07 December 2012 - 09:42
Problem w tym, że edge to rowerowe komputerki treningowe i jako takie nigdy nie będą miały kamerek do geotagowania. Być może w którymś z przyszłych modeli znajdzie się moduł komunikacji z telefonem komórkowym lub nawet może być miejsce na kartę SIM do transferu danych online (może równiez do użycia jako tel. komórkowy ale właśnie w ograniczonym zakresie - transfer danych plus łączność głosowa). Akurat to mogłoby mieć zastosowanie w praktyce. O ile teraz analiza danych przez trenera na trenażerach jest realizowana dzięki ANT+, to z racji ograniczonego zasięgu (no i braku transmisji danych urządzeń edge w ANT+, stacjonarnie pobiera się dane bezpośrednio z czujników) i paru innych ograniczeń, obecnie nie możliwe jest użycie samego edge 500/800 do monitoringu zawodników trenujących na szosie (lub terenie). Uzupełnienie w/w urządzeń o możliwość transferu danych w czasie rzeczywistym wraz z modułem BT do przekazywania głosowych informacji do słuchawki zawodnika (bez konieczności używania dodatkowego urządzenia komunikacyjnego np. telefonu) byłoby raczej tym, co trenerzy chcieli mieć w tym urządzeniu, zamiast jakiś tam wydumanych funkcji geotagowania, wielodotyku, czy też sterowania głosem (brak możliwości użycia tego np. z językiem polskim w nuvi). Ewentualnie użycie samego BT do komunikacji i transferu danych poprzez inne urządzenie komunikacyjne.
Ps. Powyższe to też jest moje wysysanie z palca...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 07 December 2012 - 10:14
Chociaż nie zaprzeczę, że niektóre opcje wyglądaja ciekawie i byłoby miło, jakby się kiedyś pojawiły realnie w Edku. Oczywiscie przy jednoczesnej przystępnej cenie tegoż ;-)
Posted 16 December 2012 - 18:40
http://www.flickr.co...tream/lightbox/
Posted 18 December 2012 - 15:45
Uzupełnienie w/w urządzeń o możliwość transferu danych w czasie rzeczywistym wraz z modułem BT do przekazywania głosowych informacji do słuchawki zawodnika (bez konieczności używania dodatkowego urządzenia komunikacyjnego np. telefonu) byłoby raczej tym, co trenerzy chcieli mieć w tym urządzeniu, zamiast jakiś tam wydumanych funkcji geotagowania, wielodotyku, czy też sterowania głosem (brak możliwości użycia tego np. z językiem polskim w nuvi). Ewentualnie użycie samego BT do komunikacji i transferu danych poprzez inne urządzenie komunikacyjne.
Wydaje mi się to mało prawdopodobne. Ludzie jeżdżący na treningi ze słuchawkami i trenerami w samochodach - to jest jakiś malutki odsetek zawodowców; a celem Garmina nie jest wyprodukowanie idealnego urządzenia treningowego dla zawodowców, a sprzedanie jak największej ilości urządzeń amatorom. Co za tym idzie - urządzenie nie może być jednak za bardzo zaawansowane, musi mieć cenę która nie odstraszy za wielu. 1500zł jeszcze można dać, ale 2500-3000zł wyłoży już znacznie mniej osób.
Ale to że pracują nad nowym modelem - nie jest wykluczone, bo już od ponad roku nie było nowego FW do Edge 800, a przydałby się niewątpliwie bo bugów jest tam mnóstwo.
Posted 01 January 2013 - 18:15
Posted 01 January 2013 - 18:18
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 01 January 2013 - 20:44
Potwierdzam. U mnie GE705 tak samo miał aż się nie spociłem kapkę pod paskiem. Przed wyjściem z domu możesz także zamiast śliny, użyć ciut wody i posmarować tęże wodą miejsce ciut pod mostkiem i czujnik na pasku. nie będziesz mieć wtedy wrażenia, że oblizujesz po raz 19346 niemyty wcześniej pasek ))Odrobina śliny przeważnie rozwiązuje problem.
Posted 01 January 2013 - 20:45
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera