No właśnie nie jest - niestety. Gdy dla appki/profilu "Navigate" wybieram jedynie mapy Garminowe oraz routowanie "Automobile" (jak i "Motorcycle"), wybieram np. zapisany punkt to Fenix rysuje prostą kreskę ode mnie do wybranego punktu. I tak samo jest z mapą w Edge-u, zresztą to bardzo podobne mapy są, nawet ciekawi mnie na czym polega różnica między nimi. U mnie w Edge-u opcja routowania "Automobile" chyba była, ale dawno nie sprawdzałem. Chyba, że masz jakieś inne mapy w swoim Feniksie - albo ja coś bardzo popsułem u siebie .
Sprawdziłem - nie popsułeś
Faktycznie mapy garminowskie Fenixa nie zawierają routingu (lub wyłączają) dla trasowania samochód/motocykl. Na mapie OSMapa-LIGHT jak najbardziej jest to możliwe, podobnie jak na Twojej mapie PL Topo.
Zawsze można do nawigacji samochodowej użyć map alternatywnych np. UMP. W tym przypadku na Fenixie routing będzie działać poprawnie, wtedy można nawigować na urządzeniach sportowych również w samochodzie, oczywiście nie tak wygodnie jak dedykowane urządzenia nawigacyjne, czyli bez głosowych komunikatów czy widoku skrzyżowań itp. ale w awaryjnych zastosowaniach jak najbardziej jest to możliwe. Tylko trzeba pamiętać o mapie, która zapewni routing samochodowy, większość map alternatywnych powinna mieć, jednak warto używać map dedykowanych do nawigacji samochodowych np. UMP.
@Prozor, swoją drogą znasz jakieś narzędzie (oficjalne bądź nie), którym można w jakiś sposób "otworzyć" mapy - tak Garminowe jak i inne? Może edytować w jakiś sposób/podejrzeć, sprawdzić poziomy warstw itd? Chętnie kiedyś ogarnąłbym temat jak to działa od kuchni.
Kiedyś (dawno, ponad 10 lat temu...) robiłem mapkę garminowską okolic mojego terenu, na podstawie śladów GPS, map satelitarnych itp. Trochę dłubaniny było, teraz lepszą dokładność zapewniają mapy OSM... Ale podstawowym narzędziem do tego był GPSMapEdit czy chyba raczej jego open source wersja i pierwowzór MapEdit++ (różnice itd: http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Mapedit)- od 2011 roku program nieco ewoluował w wersję płatną (autor zastrzega, że jest to osobna wersja, a nie fork, choć do podglądu zawartości plików źródłowych i plików wynikowych *.img (mapy garmina) nadaje się doskonale. Warunek - mapy nie mogą być w formacie NT, bo ten nie jest obsługiwany. Oczywiście mapy też nie mogą być zablokowane.
W praktyce każdą mapę można podłączyć do systemu na PC. Jeśli masz kod odblokowujący mapę, to również mapę zablokowaną Sposób opisał Lechu GPSManiak (jak dobrze myślę, autor mapy PL Topo): http://gpsmaniak.com...y-mapsource.htm
wymagany cgsmapper, ale może być wersja freeware (można jeszcze gdzieś znaleźć), lub komercyjna, niestety od dłuższego czasu niedostępna bo autor chyba musiał wycofać oprogramowanie z rynku - oficjalnie nic nie wiadomo, ale sądzę, że raczej naciski garmina. Wcześniej przy kompilacji map użytkownika wystarczyło skorzystać z dedykowanej strony i kompilator online robił swoje (choć z pewnymi ograniczeniami), przy okazji można było użyć bardzo bogatej bazy map użytkowników...
Ewentualnie inne kompilatory MapTk (Map Toolkit) lub mkgmap używane obecnie do generowania map OSM.
Edytorem otworzysz mapę (img lub mp - w tzw. "polskim" formacie, domyślnym do edycji), możesz podejrzeć, pozmieniać np. zmienić widoczność leveli map - bardzo dużo można, tylko trzeba wiedzieć co i jak, kiedyś u GPSManiaka było ładnie opisane i wyjaśnione każde zagadnienie z tym związane, teraz już tylko szczątkowo, o ile w ogóle. Raczej poszukaj na forum http://garniak.pl/konkretnie w " Tworzenie map" - aczkolwiek trochę szukania będzie... Po przygotowaniu mapy (zmianach) trzeba przekompilować z formatu polskiego mp, na format garmina w/w kompilatorami.