Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Posted 14 August 2021 - 08:36
2. Podpiąłem pod di2 light on/off, jak ustawić żeby po akcji off->on lighting network wróciło do trybu „auto”, który miałem przed wyłączeniem? Teraz ustawia się tryb „individual” i jest trochę klikania żeby zrobić znów auto.
Posted 14 August 2021 - 10:04
- Proste. Definiujesz, że przycisk wywołuje ekran np. kompasu czy wirtualnego partnera, który będzie umieszczony na końcu, no chyba, że ekran podstawowy jest gdzieś w środku (wątpliwe), to wtedy ekran wywoływany musi być przed tym ekranem. Ekran wywoływany ukrywasz. Po naciśnięciu przycisku wywoływania ekranu zdefiniowanego pokaże się kolejny, czyli podstawowy ekran.
- Jeśli masz na stałe zdefiniowany tryb indywidualny, to raczej nic nie zrobisz, widocznie po wywołaniu i włączeniu oświetlenia ustawia tryb auto (ale głowy nie daję - nie sprawdzałem tego).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 14 August 2021 - 11:53
- Proste. Definiujesz, że przycisk wywołuje ekran np. kompasu czy wirtualnego partnera, który będzie umieszczony na końcu, no chyba, że ekran podstawowy jest gdzieś w środku (wątpliwe), to wtedy ekran wywoływany musi być przed tym ekranem. Ekran wywoływany ukrywasz. Po naciśnięciu przycisku wywoływania ekranu zdefiniowanego pokaże się kolejny, czyli podstawowy ekran.
- Jeśli masz na stałe zdefiniowany tryb indywidualny, to raczej nic nie zrobisz, widocznie po wywołaniu i włączeniu oświetlenia ustawia tryb auto (ale głowy nie daję - nie sprawdzałem tego).
1. Dzięki! Co prawda w 520 kolejność ekranów jest ustawiona na sztywno, ale faktycznie jak wybrałem ostatni ekran którego nie używam (lap summary) to powrót jest na kolejny - czyli podstawowy.
2. No właśnie jak wyłączę lampki to potem uruchamiają się w „individual”. Pokombinuję jeszcze.
Posted 14 August 2021 - 14:16
Bo zastanawiałem się w jaki sposób sobie ustawiłeś skrót do pierwszego ekranu, i przypadkiem wpadłem właśnie na ten sposób (skrót do ekranu który jest niewidoczny w danym profilu)
Posted 14 August 2021 - 15:42
Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka
Posted 15 August 2021 - 15:03
Dodano kolejną betę do serii Fenix 6 np.
Fenix 6X Pro/6X Pro Solar Ver. 18.80 Beta - 08/13/2021
- Added first-time tip to Adventure Racing.
- Removed ability to add Connect IQ data fields to Adventure Racing.
- Fixed issue where Pulse Ox setting may inadvertently be adjusted.
- Other minor improvements and bug fixes.
(This version can be downloaded from: Garmin Support Download Section)
Dwie pierwsze zmiany to ostatnio wprowadzona aktywność Adventure Racing (czyli bez wspomagania GPS, rejestrować można), w tym usunięcie pól CIQ mogących obchodzić ograniczenia AR (np. wyświetlanie mapy itp.).
Mnie najbardziej cieszy poprawka Pulse Ox, bo ten w ostatnich betach miał tendencję do włączania się (na ogół przy aktywnościach) w tryb całodziennego sprawdzania, nawet jeśli był wyłączony. Wolę sprawdzać poziom natlenienia krwi na żądanie, bo czerwona dioda dość mocno zżera akumulator...
Za głosem forum, nowa lampka do szosy. A stary ION 100R zawitał już na stałe w MTB jako lampka sygnalizacyjna/awaryjna.
Jako że jestem już „fully connected”, to poziom którego akumulatora pokazuje oryginalne pole garminowskie? Radaru czy lampki przedniej?
Wystarczy mieć nierówne poziomy naładowania i widać, której lampki akumulator standardowe pole pokazuje. U mnie dokładnie to samo, co wyświetla się na widżecie obsługi lampek, czyli poziom naładowania akumulatora radaru.
Żeby mieć wgląd w oba akumulatory trzeba albo grzebać w ustawieniach lampki i tam sprawdzać, albo lepiej posiłkować się polem IQ np. Smart Bike Lights, wyświetlając małe pole stanu lampek:
Oczywiście w/w pole nie służy tylko do tego, a również do zaawansowanej konfiguracji świateł. Tyle tylko, że zaawansowaną obsługę radaru raczej nie uruchomisz na E520 (wymaga CIQ 3.0+ i większej pamięci), ale samą obsługę świateł i owszem.
A przy okazji - jak ktoś się zastanawia co to jest tryb Trial oświetlenia: w tym trybie zostaje wyłączone światło tylne, przednie świeci
- Marcin321 likes this
Posted 18 August 2021 - 13:51
Ciekawa apka dla Fenixa 5/6 (i pokrewnych) GarminSMS. Umożliwia wysyłkę SMS do zdefiniowanych odbiorców - w odróżnieniu od systemowego narzędzia umożliwiającego tylko odpowiedź na wiadomość przychodzącą. Do kompletu niezbędna jest apka towarzysząca (android, iOS nie umożliwia tego typu działań) GarminSMS. To ostatnie co prawda płatne (niecała dycha), ale może być to przydatne i wygodniejsze niż konieczność wyciągania telefonu i wysyłanie sms. A może i nie
Posted 18 August 2021 - 19:44
Tak, to jest to. Możesz również zrobić to przy starcie systemu (procedura w pierwszym poście tego wątku):
Master reset (z wymazaniem) raczej wszystkich (a przynajmniej nowszych) edge:
- Wyłączyć edge
- Nacisnąć i przytrzymać Lap i Start/Stop
- Trzymając powyższe przyciski włączyć edge
- Trzymać przyciski do czasu aż zniknie z ekranu napis garmina (tzw. "splash screen")
Ale zgodnie z uwagą z instrukcji - pliki dodane ręcznie z komputera nie zostaną usunięte np. mapy użytkownika, albo dodane dane użytkownika do ekranu startowego w pliku startup.txt. Prawdopodobnie nie zostaną usunięte również pliki w folderze Garmin\Debugging - warto przed sprzedażą czy wysłaniu do serwisu (gdy będzie wymiana na nowy) wykasować folder \Garmin\Debugging\Backup (ten ostatni lub nawet cały Debugging) bo jest tam robiona kopia różnych danych np. profili (i ustawień ekranów, pól itd.), lokalizacji, ustawień itd.
Oczywiście warto zrobić sobie kopię, jeśli chcemy wszystkie te dane przenieść na nowy egzemplarz. Wystarczy wszystkie przekopiowane pliki *.fit przekopiować do folderu NewFiles.
Posted 21 August 2021 - 20:23
Zauważyłem ostatnio, że Edge 500 co kilka jazd"gubi"segment. Po analizie aktywności zauważyłem, że ślad prowadzony jest momentami obok trasy, którą jechałem i domyślam się że w związku z tym strava nie zalicza segmentu.
We wcześniejszych sezonach nie zauważyłem tego problemu, teraz zdarza się to raz na 10-15 aktywności.
Jakie mogą być przyczyny?
Posted 23 August 2021 - 15:34
witajcie ponownie,
Wracam, podzielić się testem fenixa podczas podniebnych wojaży.
Test oblany niestety, nadajnik GPS został złapany jedynie na lotnisku, a przez cały lot ani razu nie udało się wpaść w zasięg.
IMG_popr.jpg 179.2KB 27 downloads
Zegarek był przy oknie, jak i przy różnych innych (dostępnych dla pasażera) miejscach. Sprawdzałem zarówno w rzędach przednich jak i tylnych. Jestem rozczarowany, ale niestety parametry z GPS były niedostępne (leciałem różnymi modelami 737- maxem 8 i 800tką). Kompas działał wyśmienicie, wysokościomierz barometryczny zatrzymał się gdzieś w okolicach 2200 m, ale też wskazywał w odpowiednim momencie zmianę wysokości (zanim poczułem w uszach zniżanie).
Dzięki Prozor za słuszną sugestie, rzeczywiście wysokość GPS to trafione pole danych. Mnogość funkcji w Fenixie powoduje, że zapomina się o tych cennych do konkretnej aktywności/potrzeby.
Zrobiłem sobie następujące pola danych wykorzystując aktywność wędrówka:
- prędkość, wysokość, nachylenie, kompas, ciśnienie otoczenia, tętno
-max wys., wys. GPS, ciśnienie barometryczne, temperatura, kierunek GPS, siła sygnału GPS
Jestem otwarty na wskazówki, jeśli uważasz, że coś jeszcze można tu dodać to pisz a dodam. Aktywność zapisze, i podzielę się nią oczywiście (nie miałem zamiaru tego zapisywać, ale do testów faktycznie się przyda ). Dla mnie to będzie pierwszy lot od 2019, więc też mam nie planowaną przerwę w lataniu.
Attached Files
Posted 24 August 2021 - 14:06
Ciekawy widżet dla 1030(+): DFA Alpha 1 - oszacowanie progu VT1.
Co prawda dość wczesna wersja (0.1) stąd ograniczona kompatybilność (tylko 1030(+)), ale oszacowanie w porównaniu do FatMaxxera jest dość zbliżone.
choć minimalnie zawyżone - o ile założyć, że FatMaxxer bazując na metodach Kubios wyznacza ⍺1 z większą dokładnością. Muszę przetestować i porównać, ewentualnie można przyjąć, że próg VT1 wypada nie przy 0,75 a np. 0.8 przy użyciu DFA Alpha 1. FatMaxxer wymaga paska Polar 10/9, a DFA Alpha 1 działa z każdym paskiem (raczej nie optycznym czujnikiem).
Poziom Alfa 1 = 0.75 to okolice progu aerobowego (VT1), a 0.5 okolice progu anaerobowego (VT2):
Dzięki temu możemy na bieżąco kontrolować strefy treningowe, zwłaszcza jeśli trenuje się systemem spolaryzowanym z unikaniem strefy pomiędzy VT1 - VT2, czyli trening alfa 1 > 0.75 i poniżej < 0.5
Do czego może być to używane? Przeczytać opis: A New Detection Method Defining the Aerobic Threshold for Endurance Exercise and Training Prescription Based on Fractal Correlation Properties of Heart Rate Variability - czyli równie dobre (no, prawie) jak testy wymiany gazowej. Warto przeczytać opis FatMaxxera: http://www.muscleoxy...ime-dfa-a1.htmlbo wiele wyjaśnia.
Wysłałem do autora pytanie o możliwość utworzenia zamiast widżetu pola danych rejestującego do pliku aktywności fit dane alfa 1 z opcją średniego alfa 1 okrążenia, statystyk potreningowych, wprowadzenia opcjonalnego offsetu (np. kalibracja na podstawie dokładniejszych pomiarów z FatMaxxera), wsparcia dla 530/830 (mocniejsze procesory, mniejsze ekrany -> nie powinno być problemu). Ciekaw jestem w którym kierunku to będzie się rozwijać... Zawsze pozostaje opcja użycia FatMaxxer na telefonie, komunikaty apki i tak są przekazywane na ekran Edge, więc widać kiedy alfa 1 spada do określonych wartości. Z drugiej strony musiałbym zaproponować autorowi FatMaxxera dodanie prostego pola CIQ odczytującego z FatMaxxera aktualny stan alfa 1 i zapis do pliku aktywności fit, dzięki czemu można byłoby dokładnie analizować potreningowo zmiany progów VT1/VT2.
FatMaxxer pozwala łatwiej kontrolować pozostanie w niskiej/wysokiej strefie treningowej z uwagi na możliwość obserwacji wykresu aktualnego alfa 1. Z drugiej strony wartość liczbowa powinna i tak wystarczyć, bo > 0.75 (okolice) to trening tlenowy, a < 0.5 to beztlenowy. Proste.
Z drugiej strony należy pamiętać, że okno analizy alfa 1 ma ok. 2 minutowy czas zbierania danych, stąd interwały krótsze nie nadają się do określenia progów VT1/VT2. O ile VT1 raczej zrozumiałe (nikt nie robi interwałów tlenowych przez < 2minuty), to próg anaerobowy VT2 należy oszacowywać przy interwałach > 2 minuty, czyli strefa 5 mocy.
Należy pamiętać, że alfa 1 jest badana na podstawie HRV tętna stąd progi będą w odniesieniu do tętna. Samo oszacowanie należałoby przeprowadzić procedurą testową rampy podnosząc co 2 - 3 minuty poziom mocy/tętna do ustabilizowania alfa 1. W przypadku oszacowania VT2 rampę można zacząć pod progiem VT2, bez konieczności przechodzenia od niskich wartości HR.
- cowall likes this
Posted 25 August 2021 - 08:43
Garmin aktualizuje oprogramowanie rodziny Fenix 6, sporo poprawek i zmian:
- Nowa aktywność Adventure Race: Ta nowa aktywność uniemożliwia korzystanie z pól danych GPS do nawigacji, dzięki czemu zegarek może być używany w wyścigach przygodowych i biegach na orientację, gdzie urządzenia GPS są niedozwolone.
- Dodano nowe animacje treningu, które można aktualizować za pomocą Express lub synchronizacji Wi-Fi.
- Dodano możliwość oceny odczuwanego wysiłku i odczucia podczas biegu, jazdy na rowerze lub pływania. Podczas zapisywania aktywności pojawiają się monity. Przejdź do [Aktywność] Ustawienia > Samoocena, aby zobaczyć opcje.
- Dodano widżet do śledzenia snu z wynikiem snu i spostrzeżeniami Firstbeat Analytics TM.
- Dodano kalorie metaboliczne do wszystkich kalorii zgłoszonych w polu danych kalorii i zapisanych w pliku aktywności.
- Dodano ustawienie umożliwiające włączanie/wyłączanie komunikatów dźwiękowych treningu.
- Automatycznie wyłącz oszczędzanie baterii, gdy bateria jest wystarczająco naładowana.
- Zaktualizowano komunikaty dźwiękowe treningu, aby zapewnić precyzję setnych odległości.
- Zaktualizowano oznaczenia minut intensywnej aktywności, aby dostosować je do wskazówek CDC.
- Poprawiona informacja zwrotna na temat odczytów poziomu stresu.
- Ulepszone obliczenia kalorii dla czynności z wykorzystaniem miernika mocy.
- Lepsze wyniki codziennych obliczeń Body Battery.
- Poprawiono widoczność strony alertu Climb Pro.
- Ulepszona kalibracja i ustawienia miernika mocy.
- Ulepszony układ strony karty docelowej. (Dotyczy tylko tactix Delta – Solar Edition z balistyką)
- Lepsze oszacowanie baterii ciała, gdy urządzenie jest wyłączone przez dłuższy czas.
- Naprawiono problem polegający na tym, że kompas przestawał reagować podczas aktywności SUP.
- Naprawiono problem z nieprawidłowymi wartościami energii na karcie zasięgu. (Dotyczy tylko tactix Delta – Solar Edition z balistyką)
- Naprawiono problem z ręcznym ustawianiem czasu podczas początkowej konfiguracji.
- Naprawiono problemy z wyświetlaniem podczas edycji układów pól danych.
- Naprawiono błąd powodujący nieprawidłowe wyświetlanie zestawów regeneracyjnych podczas treningów.
- Naprawiono problem polegający na tym, że sugerowany trening mógł rysować z prawie pustym diagramem.
- Naprawiono problem z edycją ekranów danych w aplikacji Ultra Run.
- Naprawiono problemy z obcinaniem tekstu podczas kalibracji wysokościomierza lub barometru dla niektórych języków.
- Naprawiono problem z konfiguracją stanu mapy. (Dotyczy tylko tactix Delta)
- Naprawiono problem z domyślną wartością FTP dla XC Ski.
- Naprawiono problem z odległością do zielonego układu podczas korzystania z trybu „Wielkie liczby” w profilu aktywności golfowej.
- Naprawiono potencjalną awarię podczas korzystania z ClimbPro.
- Naprawiono problem polegający na tym, że niektóre dane treningowe nie były aktualizowane po pobraniu zapisanego tętna z odpowiedniego pasa na klatkę piersiową.
- Naprawiono problem polegający na tym, że klawisz LAP może nie przyspieszać kroku treningu.
- Naprawiono problem polegający na tym, że dystans/tempo na bieżni nie były rejestrowane, jeśli zegarek był również podłączony do innego urządzenia treningowego znajdującego się w pobliżu.
- Ulepszenia Connect IQ i poprawki błędów.
- Inne drobne ulepszenia i poprawki błędów.
Ostateczna beta działała dobrze, co powinno przełożyć się na stabilne działanie wersji produkcyjnej. Aktualnie jest 10% wdrożonej aktualizacji, czyli parę dni (prawdopodobnie do końca tygodnia) może zająć zaktualizowanie wszystkich urządzeń. U mnie aktualizacja już pobrana, właśnie się instaluje. Radzę sprawdzić System -> aktualizacje (często zegarek wykonuje aktualizacje systemu w nocy).
Posted 25 August 2021 - 09:28
Jeżeli masz oprogramowanie beta to zegarek sam nie wróci do wersji produkcyjnej (public release). Musisz wykonać temat ręcznie:
https://www8.garmin....=14527#Instruct
DOTYCZY TYLKO COFANIA DO POPRZEDNIEJ STABILNEJ WERSJI.
Posted 25 August 2021 - 10:57
Jeżeli masz oprogramowanie beta to zegarek sam nie wróci do wersji produkcyjnej (public release). Musisz wykonać temat ręcznie:
Tylko przy cofnięciu oprogramowania do starszej wersji. Nowa normalnie aktualizuje się. U mnie zaktualizowało się automatycznie tzn. pobrało aktualizację, zainstalowałem oczekującą żeby nie czekać do nocy (normalny czas aktualizacji oprogramowania w zegarku):
Posted 25 August 2021 - 11:17
Dokładnie. Zresztą jak z każdej bety czy to w Fenix 3, czy Fenix 6, czy dowolnym Edge od kiedy pamiętam (oczywiście tym, które automatycznie aktualizowały oprogramowanie ). Zawsze nowsza wersja publiczna zainstaluje się na wcześniejszej becie. Tylko jeśli ktoś chce przywrócić starszą wersję (w stosunku do bety) musi to robić ręcznie.