Jump to content

Photo

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 replies to this topic

#10781 Dziaku

Dziaku
  • Użytkownik
  • 73 posts

Posted 02 December 2021 - 12:36

Chyba lepiej mieć funkcje i możliwości różnych ustawień, niż ich nie mieć. Aczkolwiek nie oznacza to, że koniecznie trzeba z nich korzystać, zwłaszcza na początku użytkowania. Aktualnie opcje domyślne proponowane przy pierwszym uruchomieniu (lub po resecie do wartości fabrycznych) są całkiem dobre dla nowego użytkownika. Jednak przeniesienie większej części ustawień (zwłaszcza w przypadku urządzeń bez ekranów dotykowych) do aplikacji na urządzeniach mobilnych (ale i na pc też) byłoby pożądane i mogłoby wpłynąć na wybór danego urządzenia przez potencjalnego użytkownika.

Podobnie zresztą jak niedawne czarnopiątkowe obniżki cen E530 do poniżej 8 stów (choć i teraz kosztują ok. 1 tys. zł na amazon.pl). Problem w tym, że Wahoo niedawno podniósł cenę Bolt v2 do "oficjalnej" ceny E530, która faktycznie w sklepie Garmina wynosi 299€. Ale oficjalna cena nie oznacza, że nie da się kupić taniej. Wręcz oznacza, że drożej kupić się nie powinno, a w praktyce dochodzi do incydentalnych obniżek niemalże o połowę (jak "czarnopiątkowych"), a nawet aktualnie cena amazon to 210€ , a Bolt v2 jest droższy o 80€, co może wpływać na decyzję o wyborze urządzenia, choć jeśli ktoś od jakiegoś czasu jest użytkownikiem jednego urządzenia, to raczej z niechęcią będzie zmieniał przyzwyczajenia. Niestety inny producent, inny interfejs użytkownika, inny sposób jego obsługi. 

A właśnie - domyślam się, że kupiłeś E530 w cenach "czarnopiątkowych" (podejrzewam spory skok ilości użytkowników tego urządzenia), ale przejście z Wahoo jak wspomniałem nieczęsto się zdarza, głównie z uwagi na niechęć użytkowników do zmiany wyuczonych wzorców obsługi ;), co spowodowało (pewno oprócz ceny, właściwie odsprzedać też nie będzie trudno) że zdecydowałeś się na przejście z Bolt v2 na E530?

Tak dokładnie E530 kupiłem na niemieckim amazonie, z płatnością revolutem wyszło poniżej 800 zł

Po 1. jestem gadżeciarzem, a wahoo mi się już trochę znudziło

Po 2. jestem nerdem i lubię numerki, statystki i wykresiki - analiza treningu w Garmin Connect vs Wahoo Fitness to przepaść,

Po 3. ClimbPro,

Po 4. W planach mam zacząć biegać i być może pływać a w przyszłości może triathlon -> myślę o jakimś zegarku sportowym -> Wahoo Rival to jakiś żart w tej cenie, a Garmin ma fajny ekosystem (sumowanie obciążeń z różnych dyscyplin itd.)

• stryjek likes this

#10782 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 December 2021 - 12:52

Po 2. jestem nerdem i lubię numerki, statystki i wykresiki - analiza treningu w Garmin Connect vs Wahoo Fitness to przepaść,

A to polecam CIQ - tu dopiero można numerków, statystyk i wykresików dorzucić.

Muszę wrzucić do Garmin Iq Connect - Aplikacje, Pola, Widżety... polecane i używane przeze mnie apki/pola/widżety. Jest z czego wybierać ;)

• JHartman likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10783 kapa3991

kapa3991
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 05 December 2021 - 18:13

Mam pytanie odnośnie zegarka Garmin Fenix 6x.
Czy te zegarki wyznaczają próg mleczanowy dla aktywności takich jak jazda na rowerze, rowerze stacjonarnym.
Wiem, że automatycznie wykrywa tą wartość dla biegania - jest nawet dedykowany test.
Jak jest w przypadku kolarstwa?

#10784 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 05 December 2021 - 22:26

Tak, jak najbardziej. Oczywiście o ile będziesz miał na stacjonarce pomiar mocy. Może być z trenażera (o ile jest w miarę dokładny).

#10785 Dziaku

Dziaku
  • Użytkownik
  • 73 posts

Posted 06 December 2021 - 09:44

Jestem po pierwszej trasie z E530 na zewnątrz. Szczerze mówiąc trochę mnie nawigacja rozczarowała, przeliczanie trasy zdecydowanie działa lepiej w Wahoo. Na plus garmina na pewno to że przed zakrętem wyskakuje podgląd mapki a nie sama informacja typu skręt w prawo (jak w wahoo chociaż widziałem w garminie też tak się da ustawić). Czytelność mapy jak i obsługa mapki również w wahoo jest łatwiejsza (chociaż czytelność na garminie to pewnie kwestia ustawień - jechałem na ustawieniach automatycznych)

No i mam zagwozdkę co robić, garmina niby mogę oddać do 31.01.22 także trochę czasu do namysłu jest :)

#10786 kapa3991

kapa3991
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 06 December 2021 - 10:07

Tak, jak najbardziej. Oczywiście o ile będziesz miał na stacjonarce pomiar mocy. Może być z trenażera (o ile jest w miarę dokładny).

Mam pomiar z Direto Xr.
Ale zegarek nie ustala progu mleczanowego. Nie wiem, czy to kwestia tego, że mam wprowadzony ręcznie próg, czy coś jest zepsute.
Robiłem ostatnio test ftp - nic
Intensywny podjazd na Alpe - nic.

#10787 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 06 December 2021 - 10:24

No i mam zagwozdkę co robić, garmina niby mogę oddać do 31.01.22 także trochę czasu do namysłu jest :)

Trochę zależy jakie masz potrzeby. E530 to świetne narzędzie do bardzo wielu zadań, ale wymaga trochę więcej klikania, ustawiania, czasem kombinacji czy instalacji dodatkowych aplikacji/widgetów/pól ze sklepu Connect IQ. Wahoo to podobno zdecydowanie bardziej łopatologiczne narzędzie (zwłaszcza dla osób nieprzyzwyczajonych do interfejsu Garmina) ale oferujące wielokrotnie mniejsze możliwości.

Jestem po pierwszej trasie z E530 na zewnątrz. Szczerze mówiąc trochę mnie nawigacja rozczarowała, przeliczanie trasy zdecydowanie działa lepiej w Wahoo

Mógłbyś rozwinąć? Chodzi o czas przeliczania? Zależy z którym Wahoo porównujesz - Garmin przelicza trasę a z tego co kojarzę starszy Bolt ją tylko wczytuje. W Garminie też możesz wyłączyć przeliczanie na podstawie wbudowanych map i korzystać z klasycznego sznurka z pliku, wtedy wczytanie pliku to będzie sekunda. Tylko czemu z tego rezygnować.. :P.

#10788 Dziaku

Dziaku
  • Użytkownik
  • 73 posts

Posted 06 December 2021 - 11:01

Chodziło mi o przeliczanie po zjechaniu z kursu, nie o samo ładowanie kursu - źle się wyraziłem. Garmin każe zawrócić mimo że na kurs można wrócić na następnym skrzyżowaniu, wahoo to jakoś lepiej ogarnia. I tutaj bolt v2 względem v1 ma pełnoprawne mapy (tak jak Roam)

Może żeby zobrazować na konkretnym przykładzie o co chodzi:

kurs.png

Niebieska nitka to moja zaplanowana trasa (komoot), czerwony oczywiście jak pojechałem. I na tym czerwonym fragmencie Garmin mi cały czas dawał tylko komunikat "Zawróć", nawet jak już byłem prawie z powrotem na kursie, w Wahoo mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby kiedykolwiek mnie zawrócił

#10789 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 December 2021 - 11:58

Mam pomiar z Direto Xr.
Ale zegarek nie ustala progu mleczanowego. Nie wiem, czy to kwestia tego, że mam wprowadzony ręcznie próg, czy coś jest zepsute.

Włącz wskaźniki fizjologiczne -> Automatyczne wykrywanie -> przygotowanie wydolnościowe włączone.

Chodziło mi o przeliczanie po zjechaniu z kursu, nie o samo ładowanie kursu - źle się wyraziłem. Garmin każe zawrócić mimo że na kurs można wrócić na następnym skrzyżowaniu, wahoo to jakoś lepiej ogarnia. I tutaj bolt v2 względem v1 ma pełnoprawne mapy (tak jak Roam)

Może żeby zobrazować na konkretnym przykładzie o co chodzi:

kurs.png

Niebieska nitka to moja zaplanowana trasa (komoot), czerwony oczywiście jak pojechałem. I na tym czerwonym fragmencie Garmin mi cały czas dawał tylko komunikat "Zawróć", nawet jak już byłem prawie z powrotem na kursie, w Wahoo mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby kiedykolwiek mnie zawrócił

Najprawdopodobniej masz ustawione, żeby wracać do punktu zjechania z trasy (to chyba ustawia się w opcjach przeliczania trasy, nie mam przy sobie urządzenia ;) nie mogę od razu sprawdzić. U mnie zawsze proponuje trasę najbliższą do kursu, no chyba, że jest jakiś punkt kursu wstawiony tak, że trzeba do niego jechać.

Jestem po pierwszej trasie z E530 na zewnątrz. Szczerze mówiąc trochę mnie nawigacja rozczarowała, przeliczanie trasy zdecydowanie działa lepiej w Wahoo. Na plus garmina na pewno to że przed zakrętem wyskakuje podgląd mapki a nie sama informacja typu skręt w prawo (jak w wahoo chociaż widziałem w garminie też tak się da ustawić). Czytelność mapy jak i obsługa mapki również w wahoo jest łatwiejsza (chociaż czytelność na garminie to pewnie kwestia ustawień - jechałem na ustawieniach automatycznych)

Z tego co pamiętam to właśnie Roam z uporem maniaka kazał wracać do punktu zjazdu z trasy, w Edge może tak być przy ustawieniu prowadzenia do punktu zjazdu z trasy, albo jeśli trasa objazdu jest na liście tras do unikania (np. wyłączona jazda drogami gruntowymi).

Czytelność mapy należy ustawić pod swoje wymagania, bazowanie na tym co fabryka dała jest mało praktyczne. Dobrze pokazał to GPLama:

(masz to na poprzedniej stronie), dodatkowo warto ustawić styl mapy (motyw) pod swoje upodobania, motyw klasyczny najbardziej przypomina mapę papierową, ale najczytelniejszy jest motyw kontrastowy. I uwaga na włączenie/wyłączenie popularności dróg, to może zmieniać czytelność mapy (zwłaszcza map niestandardowych).

• Dziaku likes this

#10790 Dziaku

Dziaku
  • Użytkownik
  • 73 posts

Posted 06 December 2021 - 12:06

Dzięki, będę kombinować z tymi ustawieniami, szkoda tylko że pogoda nie zachęca do testów na zewnątrz :D

#10791 kapa3991

kapa3991
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 06 December 2021 - 12:36

Włącz wskaźniki fizjologiczne -> Automatyczne wykrywanie -> przygotowanie wydolnościowe włączone.

Najprawdopodobniej masz ustawione, żeby wracać do punktu zjechania z trasy (to chyba ustawia się w opcjach przeliczania trasy, nie mam przy sobie urządzenia ;) nie mogę od razu sprawdzić. U mnie zawsze proponuje trasę najbliższą do kursu, no chyba, że jest jakiś punkt kursu wstawiony tak, że trzeba do niego jechać.

Z tego co pamiętam to właśnie Roam z uporem maniaka kazał wracać do punktu zjazdu z trasy, w Edge może tak być przy ustawieniu prowadzenia do punktu zjazdu z trasy, albo jeśli trasa objazdu jest na liście tras do unikania (np. wyłączona jazda drogami gruntowymi).
Czytelność mapy należy ustawić pod swoje wymagania, bazowanie na tym co fabryka dała jest mało praktyczne. Dobrze pokazał to GPLama:
https://youtu.be/wOSF34S8UDg
(masz to na poprzedniej stronie), dodatkowo warto ustawić styl mapy (motyw) pod swoje upodobania, motyw klasyczny najbardziej przypomina mapę papierową, ale najczytelniejszy jest motyw kontrastowy. I uwaga na włączenie/wyłączenie popularności dróg, to może zmieniać czytelność mapy (zwłaszcza map niestandardowych).

Wszystko jest włączone jak należy :(
A da się jakoś w tym miejscu powrócić do ustawień fabrycznych?
Daje opcję resetuj i cały czas wraca mi do progu 174, który wpisałem ręcznie.
cc9537538f8fa213fcc7781cd61c97c8.jpg

#10792 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 December 2021 - 13:39

A może ta wartość pokrywa się z wykrytą przez urządzenie i dlatego wraca do takiej samej wartości?

Wpisz na próbę np. 185, sprawdź jakie strefy się ustawią, a potem usuń to 185 i zobacz, co się stanie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#10793 kapa3991

kapa3991
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 06 December 2021 - 14:55

Zrobiłem tak i teraz znowu wraca do 185 :)
Zawsze u mnie musi być coś zepsute.

#10794 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 December 2021 - 16:34

Wszystko jest włączone jak należy :(
A da się jakoś w tym miejscu powrócić do ustawień fabrycznych?
Daje opcję resetuj i cały czas wraca mi do progu 174, który wpisałem ręcznie.
cc9537538f8fa213fcc7781cd61c97c8.jpg

Mniej przekombinowań, resetuj ustawia domyślne (fabryczne) wartości % LTHR (w tym przypadku i bardzo dobrze - najlepsze strefy wg lthr), usuwając ręcznie wpisane z palca wartości w polach procentowych.

Możesz zrobić to w connect mobilnym czy webowym (lepiej nawet bo wygodniej, choć nie powinno mieć znaczenia), ale trzeba zsynchronizować z urządzeniem (wybierz synchronizację). Albo zrób to w urządzeniu, w Edge 1030 to Moje statystyki -> Strefy treningowe -> Strefy tętna -> Próg mleczanowy -> Ustaw wartość  Autowykrywanie tętna LT (masz to zaznaczone? Pewno nie...)

No i ustawienie w Strefy tętna -> Według -> % tętna LT. 

Jak wyżej, jeśli % są dziwne (u mnie po ostatniej aktualizacji jakieś dziwne były) to reset stref (ikonka prawy dolny róg).

Dzięki, będę kombinować z tymi ustawieniami, szkoda tylko że pogoda nie zachęca do testów na zewnątrz :D

Sprawdziłem kurs testowy - kawałek tras dookoła bloku mieszkalnego (i trochę dalej). O tyle dobrze ustawiony kurs, że jeśli jest słabszy sygnał GPS lub przejdę na drugą stronę mieszkania, to Edge pozycjonuje po drugiej stronie budynku i z automatu zmienia trasę. Przechodzę na balkon i znowu zmienia trasę. Działa bez pudła: "zejście z kursu -> szybkie przeliczenie odcinka aktualna pozycja => wyznaczony wcześniej kurs -> dalsza nawigacja".

W ustawieniach przeliczania są tylko opcje "monit", "automatycznie", "wyłączono". Być może masz ustawienie "wyłączono" i stąd brak komunikatu i przeliczenia przy zmianie trasy? Automatyczne przeliczanie działa tyko, gdy zostanie wybrana taka opcja w danym profilu. Sprawdź co masz i ewentualnie popraw na "automatyczne". Monit jest przydatny wtedy, gdy sami chcemy decydować, czy urządzenie ma przeliczyć trasę, czy dla danego zjazdu z kursu jednak nie i do czasu manualnego powrotu na kurs nawigowanie należy do użytkownika (np. patrząc na mapę), a po powrocie na kurs będzie dalej prowadzona nawigacja wg. kursu. 

#10795 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 December 2021 - 17:43

Aaa... Przypomniało mi się, na stronie 539 masz pytanko #10763:

Po aktualizacji 1030 do fw 13.10 zauważyłem brak wykrywania pułapu tlenowego. Widzę, że jest rozpoczęty temat na forum Garmina.
Też u Was występuje ten problem?

i faktycznie po ostatniej aktualizacji oprogramowania pułap tlenowy nie jest wykrywany we wszystkich Edge serii x30.

#10796 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 December 2021 - 17:46

jednak nie dotyczy to rodziny Fenix 6, bo akurat F6 wykrywa próg mleczanowy na rowerze, czyli jeśli:

Mam pomiar z Direto Xr.

dotyczy zegarka (Fenix 6?), to raczej problemu być nie powinno.

#10797 FigoiFago

FigoiFago
  • Użytkownik
  • 137 posts

Posted 06 December 2021 - 19:55

Ja mam ustawione automatyczne przeliczanie przy zejsciu z kursu i nie wiem czy zdarzyło sie kilka razy żeby przeliczył, a nie darł japę Zawróć.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

#10798 kapa3991

kapa3991
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 06 December 2021 - 20:30

jednak nie dotyczy to rodziny Fenix 6, bo akurat F6 wykrywa próg mleczanowy na rowerze, czyli jeśli:

dotyczy zegarka (Fenix 6?), to raczej problemu być nie powinno.

Nie powinno być, a niestety jest. Zobaczę jeszcze,czy chociaż podczas testu na próg, w aktywności bieganie wyznaczy próg.

#10799 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 07 December 2021 - 09:05

Da się włamać do Edge 1030 plus żeby wymienić baterię ?

#10800 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 December 2021 - 10:17

Tak, popatrz na Ali ja to wygląda (dół z baterią).

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

Reply to this topic