Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#1181 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 czerwiec 2013 - 10:49

Witam
jutro dojedzie Edek 510 , naczytałem się o tych licznikach i zamieniam swoją ROX 9.1 na Garmina :-) , i teraz pytanie czy pliki smf i slf czyli te z bazy danych sigma DC da się zaimportować do programu garmina ? , mam tu na myśli garmin connect . Czy można korzystać z programu instalowanego na kompie? jesli taki istnieje dla 510 czy tylko GC czy pozostaje tylko opcja exportu do kompa plików csv , dziękuje za informacje

#1182 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 05 czerwiec 2013 - 11:18

Garmin to tylko .gpx , .fit oraz .tcx

Sigma z tego co wiem nie ma nigdzie wsparcia, jezeli ktos sam z siebie nie napisal jakiegos tools'a to zapomnij.

#1183 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 czerwiec 2013 - 11:24

dzięki za info a co z programem na kompa tylko GC , czy jest inna opcja?

#1184 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 czerwiec 2013 - 11:30

spec, zobacz tutaj: http://www.forumszos...opic.php?t=4160
Używam od kilku lat i szczerze polecam!

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#1185 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 czerwiec 2013 - 11:56

No właśnie - albo Sporttracks, albo np. GoldenCheetah (pobierz wersję 3RC7 - prawie skończona z goldencheetah.stand2surf.net). No ale żadnym z nich nie przekonwertujesz hurtowo wszystkich danych, do ST praktycznie będziesz potrzebować wtyczek tak do importu, jak też do eksportu danych, GC (GoldenCheetah, a nie Garmin Connect!!!) ma wbudowaną możliwość importu między całą masą formatów również Sigma Log File (*.slf) oraz eksportu do TCX.

W przypadku importu oczywiście trzeba każdą aktywność zapisać w osobnym pliku, ST i GC zaimportuje masówkę (zaznaczyć wszystko do importu), ale hurtowy eksport do TCX'a jest możliwy tylko w GC - wybierasz Activity -> Batch export (Ctr+B) i wybrać Export as Garmin Training Centre TCX - (tak, wiem - powinno być Center ale to błąd w programie!) oczywiście musisz wskazać gdzie to eksportować. Później niestety trzeba ręcznie (plik po pliku!) importować te pliki do Connecta...

Teoretycznie planowana jest integracja z serwisem GC w wersji 3.1, ale póki co czekamy na finalną wersję 3.0, choć wersja kandydująca pracuje całkiem sprawnie.

a co z programem na kompa tylko GC , czy jest inna opcja?

Oprócz webowego Connect Garmina możesz między innymi użyć darmowego, choć dość starego Garmin Training Center (czasami się przydaje), Sporttracks (raczej płatny już...), WKO+ lub - i co polecam właśnie GoldenCheetah, który w obecnej wersji jest niesamowicie konfigurowalny. Fakt, trzeba poświęcić trochę czasu na "rozgryzienie" i przyjęcie nieco innej filozofii obsługi programu (źródło z maka...), ale dzięki temu można zrobić w nim bardzo dużo analiz, może być bezpłatną alternatywą dla WKO+ - zwłaszcza dla posiadaczy mierników mocy program jest bardzo przydatnym narzędziem.

Jak się kiedyś będę nudził, to postaram się zrobić opis podstawowych funkcji programu i jak go wykorzystać w praktyce.

Wersje RC są dostępne na Win/Mac, wersja finalna będzie również dostępna na Linuxa, jednak program pracuje dobrze pod Wine (choć nie wiem czy w tym przypadku będzie działać obsługa ANT+ w module treningowym).

Jeszcze jedno, właśnie sprawdziłem i może to Was zaciekawi - właśnie w module treningowym jest zaimplementowana opcja odtworzenia wybranej aktywności z podglądem mapy i... Google StreetView. Trochę poklatkowe, ale jest i działa. Trzeba dodać urządzenie "Robot" i można sobie popatrzeć, przy rzeczywistym podłączeniu przez ANT+ jest to przejazd zarejestrowaną trasą.

Co więcej - jest możliwość zaimportowania aktywności i zrobienia z niej treningu, nie tylko będzie wyświetlany Google SV, ale również docelowa moc itd. To już prawie VR dla malućkich ;-).

Taki przykładowy ekranik:
Dołączona grafika
Odtwarzane "robotem", w przypadku połączenia przez ANT+ byłyby realne parametry, a w przypadku utworzenia treningu również moc docelowa.
Oczywiście wszystko jest konfigurowalne, możliwość wyświetlenia multum parametrów jakie sobie zażyczymy, oczywiście muszą być wspierane przez transmisję lub wirtualne (np. wirtualnie wyliczana moc z krzywej trenażera, choć póki co nie można wpisać własnego wzoru na krzywą, a krzywych trenażerów za dużo nie ma).

Oczywiście można korzystać z bogatej bazy treningów ErgDB wtedy można mieć wyświetlane zadane parametry treningu, aktualne, % wymaganej mocy i tak dalej. Dodatkowo w oknie można sobie wrzucić film (własny) lub Google SV z trasy:
https://lh6.googleus...0=w1221-h687-no

Powyższe stawia pod znakiem zapytania korzystanie z płatnego $10/mc TrainerRoad.com - za tym serwisem przemawia chyba tylko baza planów treningowych i duża baza wirtualnych pomiarów mocy trenażerów...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1186 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 czerwiec 2013 - 13:41

jeszcze ostatnie pytanie w runtastic mam treningi można przenieść do GC , z plikami z sigmy dam sobie spokój dużo pracy chyba ,ze są chętni będzie z 200 plików oczywiście możemy się dogadać co do wynagrodzenia :-) na pw

#1187 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 czerwiec 2013 - 14:36

jeszcze ostatnie pytanie w runtastic mam treningi można przenieść do GC

- jeśli z tego serwisu da się wyeksportować do TCX, GPX i FIT to tak. Tyle tylko, że roboty pewno z tym jest tyle samo bo i tak pewno nie da się wyeksportować hurtowo danych.

W ogóle jaki jest sens importu danych do Connect Garmin? Tylko do statystyk, jakiekolwiek sensowne analizy (wytrenowanie, zmęczenie, CP, FTP, linie trendów itd...) tam się nie zrobi, to i po co przenosić tam dane? Rozumiem uzyskanie danych dla GoldenCheetah bo mogę sprawdzić swój poziom wytrenowania, zaplanować treningi, sprawdzić wzrost (spadek) formy i tak dalej, ale nie bardzo widzę sens przenoszenia logów do Connecta.
Możesz napisać, po co Ci to?

#1188 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 czerwiec 2013 - 14:44

myślałem nad tym żeby mieć całość w jednym miejscu wiesz od początku do końca sezonu w sumie masz rację , a można w GC wpisać np ogólne dane np ilość treningów z poprzednich miesięcy czas treningu dystans itp , każdy trening z danego dnia widziałem ze jest taka opcja i tylko taka? jak dodam ręcznie powiedzmy cały marzec kwiecień i maj dzień po dniu to będzie widoczny w łącznych statystykach ? , np na koniec sezonu pytam bo jest z tym roboty :-)

trochę się pomęczyłem wczoraj wpisałem ręcznie parę treningów i pokazuję ładnie w historii kalendarza więc już nie pytam :-) , zaraz będzie kurier z 510 i 610 mam nadzieję , ze będę zadowolony , a jeszcze zapytam o popularność grup GC , czy wpisujecie się do grup jeśli to nie tajemnica chętnie się zapisze i sprawdzę wyniki

#1189 Gosc_fazi25_*

Gosc_fazi25_*
  • Gość

Napisano 06 czerwiec 2013 - 09:49

Wymienilem baterie jak radziliscie w Edge 500 i na razie po kilku jazdach zadnych skokow pulsu i dziala teraz dobrze, wiec jednak byla podmeczona dzieki :)

#1190 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 czerwiec 2013 - 10:42

ile taka bateria do edka kosztuje ? , jak długo wytrzymała poprzednia i czy wymiana w miarę prosta?

#1191 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 06 czerwiec 2013 - 12:52

trochę się pomęczyłem wczoraj wpisałem ręcznie parę treningów i pokazuję ładnie w historii kalendarza więc już nie pytam :-) , zaraz będzie kurier z 510 i 610 mam nadzieję , ze będę zadowolony , a jeszcze zapytam o popularność grup GC , czy wpisujecie się do grup jeśli to nie tajemnica chętnie się zapisze i sprawdzę wyniki

U mnie akurat dużo grup nie widać. Miastowej nie ma żadnej. Strava do porównywania wyników jest chyba bardziej popularna ;)
Radon RPS 2009 (Shimano 105 5600/Ultegra 6700) + Garmin Edge 500

#1192 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 06 czerwiec 2013 - 14:22

ile taka bateria do edka kosztuje ?

Jesli pytasz o ta z paska, to ok 1zl. Jak sie nie myle cr2032.

#1193 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 czerwiec 2013 - 14:24

myślałem , ze z urządzenia wymieniłeś baterie , ktoś na forum wymieniał ?

Edek + Forerunner 610 na miejsc soft zaktualizowany działa bardzo fajnie , kupiłem większa ilość na sklep i cena była dobra :-) , chętni na Garmina można pisać na pw , zastanawiam się nad zakupem foli na wyświetlacz i etui gumowego używa ktoś ?

#1194 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 czerwiec 2013 - 10:57

Grupy wprowadzono do CG całkiem niedawno, zwłaszcza że pierwsza propozycja grup była mało praktyczna, obecnie użyteczność jest dość spora, problemem jest brak świadomości użytkowników, którzy jeśli się już "grupują" to robią to już na ogół w innych serwisach typu strava, czy endo. CG jest przeznaczony dla użytkowników urządzeń treningowych garmina, ale nie ma ograniczenia, że nie można korzystać z serwisu nie mając żadnego urządzenia (oprócz licznika, a nawet bez niego), działają komunikaty w obrębie grupy, można ogłosić wspólny trening, dzielić się kursami, treningami itd.

Oprócz grup można tworzyć połączenia z dowolnymi ludźmi i udostępniać co innego dla połączeń, a co innego dla grup.

Folia jest przydatna, przynajmniej jeśli chodzi o e500 ekran nie jest zbyt twardy i można go dość szybko porysować. Być może w 510 jest Gorilla Glass (choć wątpię...) - wtedy folia nie będzie potrzebna. Gumowe/silikonowe etui chyba tylko w przypadku gdy chce się zmienić kolorek...

#1195 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 czerwiec 2013 - 12:28

dzięki za informację tak myślę to może założymy grupę forum szosowego ? kto za

#1196 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 czerwiec 2013 - 15:35

Hehe... Jak dla mnie głównym założeniem grup są grupy/zespoły/itp. terytorialne - czyli rzucasz okiem na kalendarz i widzisz, że zaplanowano trening itd. z danymi gdzie się zebrać i kiedy. Później można porównać dane (o ile są udostępnione). Tak trochę domniemam sobie, bo w praktyce jeszcze tego nie obcykałem...

No, ale dobrze - założyłem grupę forumszosowe.org - wyszukanie przez "znajdź grupę" i wystarczy wpisać nazwę (może być bez .org), dołączenie po zatwierdzeniu, widoczność tylko przez członków grupy.

Dobra... przestało lać, lezę do domu bom głodny... Z dzisiejszej jazdy nici, trzeba będzie chomika odpalić, jutro pewno też... buuu...

#1197 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 czerwiec 2013 - 16:35

już wysłałem , dziś pierwszy trening z Edkiem i jestem mega zadowolony u nas ani kropelka nie spadła od rana więc jako , ze jutro start w Wiśniczu dziś tylko 2 godzinki 61 km ale fajnie działa wykresy dane przez iphona poszły odpalam kompa wszystko już jest zero kabli z tą grupą to myślałem ,że można sprawdzać na zasadzie mój dzisiejszy trening po co pisać jak można sobie zerknąć jak tam konkurencja się przygotowuje do wyścigu sezonu :-) , a w wakacje nawet można się gdzieś natknąć na kolegę z forum który zabrał szosę na wakacje to takie moje przemyślenia

#1198 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 07 czerwiec 2013 - 17:53

Pytanie co do altimetru w Edku 500 - trzeba kalibrować przed każdym treningiem? Tydzień lub dwa tygodnie temu ustawiłem wysokość w punkcie pod blokiem na parkingu (wg mapy topograficznej z Urzędu Miejskiego) tam gdzie zawsze włączam Garmina, dzisiaj zauważyłem, że wysokości były mniejsze o 50 metrów (pewnie wina ciśnienia atmosterycznego, dzisiaj było w okolicach 1020 hPa).
Radon RPS 2009 (Shimano 105 5600/Ultegra 6700) + Garmin Edge 500

#1199 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 czerwiec 2013 - 21:20

Widocznie nie miałeś dobrego pozycjonowania - sprawdź jeszcze raz, czy masz ustawiony (i gdzie) punkt wysokości.

Zaakceptowałem pierwsze zgłoszenia do grupy forumszosowe.org na connect.garmin.com ;-)
link bezpośredni do grupy: forumszosowe.org

spec, masz konkretny teren w Tymbarku - zdziwiłem się, kurde jakoś mi się Tymbark kojarzył z butelkami napełnionymi sokiem, a tu takie fajne górki :mrgreen:

#1200 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 czerwiec 2013 - 21:45

zapraszam mam fajne traski :-) , czasem się można spotkać z Markiem Rutkiewiczem i raz z Rafałem Majką ale była frajda siedzieć na kole przez chwilę :-) , widzę ze grupa się powiększa może złapie ten pomysł , a ja od siebie daję dodatkowy rabat na garmina dla wszystkich z naszej grupy forum szosowego na liczniki pulsometry itp i suple :-) pisać pw
znalazłem jeszcze cos takiego dla fanów GARMINA
http://www.tanitapol...la-bc-1000.html
używał ktoś tego?

Dodaj odpowiedź