Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 05 czerwiec 2013 - 10:49
jutro dojedzie Edek 510 , naczytałem się o tych licznikach i zamieniam swoją ROX 9.1 na Garmina :-) , i teraz pytanie czy pliki smf i slf czyli te z bazy danych sigma DC da się zaimportować do programu garmina ? , mam tu na myśli garmin connect . Czy można korzystać z programu instalowanego na kompie? jesli taki istnieje dla 510 czy tylko GC czy pozostaje tylko opcja exportu do kompa plików csv , dziękuje za informacje
Napisano 05 czerwiec 2013 - 11:30
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Napisano 05 czerwiec 2013 - 11:56
W przypadku importu oczywiście trzeba każdą aktywność zapisać w osobnym pliku, ST i GC zaimportuje masówkę (zaznaczyć wszystko do importu), ale hurtowy eksport do TCX'a jest możliwy tylko w GC - wybierasz Activity -> Batch export (Ctr+ i wybrać Export as Garmin Training Centre TCX - (tak, wiem - powinno być Center ale to błąd w programie!) oczywiście musisz wskazać gdzie to eksportować. Później niestety trzeba ręcznie (plik po pliku!) importować te pliki do Connecta...
Teoretycznie planowana jest integracja z serwisem GC w wersji 3.1, ale póki co czekamy na finalną wersję 3.0, choć wersja kandydująca pracuje całkiem sprawnie.
a co z programem na kompa tylko GC , czy jest inna opcja?
Oprócz webowego Connect Garmina możesz między innymi użyć darmowego, choć dość starego Garmin Training Center (czasami się przydaje), Sporttracks (raczej płatny już...), WKO+ lub - i co polecam właśnie GoldenCheetah, który w obecnej wersji jest niesamowicie konfigurowalny. Fakt, trzeba poświęcić trochę czasu na "rozgryzienie" i przyjęcie nieco innej filozofii obsługi programu (źródło z maka...), ale dzięki temu można zrobić w nim bardzo dużo analiz, może być bezpłatną alternatywą dla WKO+ - zwłaszcza dla posiadaczy mierników mocy program jest bardzo przydatnym narzędziem.
Jak się kiedyś będę nudził, to postaram się zrobić opis podstawowych funkcji programu i jak go wykorzystać w praktyce.
Wersje RC są dostępne na Win/Mac, wersja finalna będzie również dostępna na Linuxa, jednak program pracuje dobrze pod Wine (choć nie wiem czy w tym przypadku będzie działać obsługa ANT+ w module treningowym).
Jeszcze jedno, właśnie sprawdziłem i może to Was zaciekawi - właśnie w module treningowym jest zaimplementowana opcja odtworzenia wybranej aktywności z podglądem mapy i... Google StreetView. Trochę poklatkowe, ale jest i działa. Trzeba dodać urządzenie "Robot" i można sobie popatrzeć, przy rzeczywistym podłączeniu przez ANT+ jest to przejazd zarejestrowaną trasą.
Co więcej - jest możliwość zaimportowania aktywności i zrobienia z niej treningu, nie tylko będzie wyświetlany Google SV, ale również docelowa moc itd. To już prawie VR dla malućkich ;-).
Taki przykładowy ekranik:
Odtwarzane "robotem", w przypadku połączenia przez ANT+ byłyby realne parametry, a w przypadku utworzenia treningu również moc docelowa.
Oczywiście wszystko jest konfigurowalne, możliwość wyświetlenia multum parametrów jakie sobie zażyczymy, oczywiście muszą być wspierane przez transmisję lub wirtualne (np. wirtualnie wyliczana moc z krzywej trenażera, choć póki co nie można wpisać własnego wzoru na krzywą, a krzywych trenażerów za dużo nie ma).
Oczywiście można korzystać z bogatej bazy treningów ErgDB wtedy można mieć wyświetlane zadane parametry treningu, aktualne, % wymaganej mocy i tak dalej. Dodatkowo w oknie można sobie wrzucić film (własny) lub Google SV z trasy:
https://lh6.googleus...0=w1221-h687-no
Powyższe stawia pod znakiem zapytania korzystanie z płatnego $10/mc TrainerRoad.com - za tym serwisem przemawia chyba tylko baza planów treningowych i duża baza wirtualnych pomiarów mocy trenażerów...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 05 czerwiec 2013 - 14:36
- jeśli z tego serwisu da się wyeksportować do TCX, GPX i FIT to tak. Tyle tylko, że roboty pewno z tym jest tyle samo bo i tak pewno nie da się wyeksportować hurtowo danych.jeszcze ostatnie pytanie w runtastic mam treningi można przenieść do GC
W ogóle jaki jest sens importu danych do Connect Garmin? Tylko do statystyk, jakiekolwiek sensowne analizy (wytrenowanie, zmęczenie, CP, FTP, linie trendów itd...) tam się nie zrobi, to i po co przenosić tam dane? Rozumiem uzyskanie danych dla GoldenCheetah bo mogę sprawdzić swój poziom wytrenowania, zaplanować treningi, sprawdzić wzrost (spadek) formy i tak dalej, ale nie bardzo widzę sens przenoszenia logów do Connecta.
Możesz napisać, po co Ci to?
Napisano 05 czerwiec 2013 - 14:44
trochę się pomęczyłem wczoraj wpisałem ręcznie parę treningów i pokazuję ładnie w historii kalendarza więc już nie pytam :-) , zaraz będzie kurier z 510 i 610 mam nadzieję , ze będę zadowolony , a jeszcze zapytam o popularność grup GC , czy wpisujecie się do grup jeśli to nie tajemnica chętnie się zapisze i sprawdzę wyniki
Napisano 06 czerwiec 2013 - 12:52
trochę się pomęczyłem wczoraj wpisałem ręcznie parę treningów i pokazuję ładnie w historii kalendarza więc już nie pytam :-) , zaraz będzie kurier z 510 i 610 mam nadzieję , ze będę zadowolony , a jeszcze zapytam o popularność grup GC , czy wpisujecie się do grup jeśli to nie tajemnica chętnie się zapisze i sprawdzę wyniki
U mnie akurat dużo grup nie widać. Miastowej nie ma żadnej. Strava do porównywania wyników jest chyba bardziej popularna
Napisano 06 czerwiec 2013 - 14:22
Jesli pytasz o ta z paska, to ok 1zl. Jak sie nie myle cr2032.ile taka bateria do edka kosztuje ?
Napisano 06 czerwiec 2013 - 14:24
Edek + Forerunner 610 na miejsc soft zaktualizowany działa bardzo fajnie , kupiłem większa ilość na sklep i cena była dobra :-) , chętni na Garmina można pisać na pw , zastanawiam się nad zakupem foli na wyświetlacz i etui gumowego używa ktoś ?
Napisano 07 czerwiec 2013 - 10:57
Oprócz grup można tworzyć połączenia z dowolnymi ludźmi i udostępniać co innego dla połączeń, a co innego dla grup.
Folia jest przydatna, przynajmniej jeśli chodzi o e500 ekran nie jest zbyt twardy i można go dość szybko porysować. Być może w 510 jest Gorilla Glass (choć wątpię...) - wtedy folia nie będzie potrzebna. Gumowe/silikonowe etui chyba tylko w przypadku gdy chce się zmienić kolorek...
Napisano 07 czerwiec 2013 - 15:35
No, ale dobrze - założyłem grupę forumszosowe.org - wyszukanie przez "znajdź grupę" i wystarczy wpisać nazwę (może być bez .org), dołączenie po zatwierdzeniu, widoczność tylko przez członków grupy.
Dobra... przestało lać, lezę do domu bom głodny... Z dzisiejszej jazdy nici, trzeba będzie chomika odpalić, jutro pewno też... buuu...
Napisano 07 czerwiec 2013 - 16:35
Napisano 07 czerwiec 2013 - 17:53
Napisano 07 czerwiec 2013 - 21:20
Zaakceptowałem pierwsze zgłoszenia do grupy forumszosowe.org na connect.garmin.com ;-)
link bezpośredni do grupy: forumszosowe.org
spec, masz konkretny teren w Tymbarku - zdziwiłem się, kurde jakoś mi się Tymbark kojarzył z butelkami napełnionymi sokiem, a tu takie fajne górki :mrgreen:
Napisano 07 czerwiec 2013 - 21:45
znalazłem jeszcze cos takiego dla fanów GARMINA
http://www.tanitapol...la-bc-1000.html
używał ktoś tego?