Szybki test BC-1000 z Edge 810. Szczerze mówiąc, mogli to lepiej rozwiązać - ok sam pomiar łopatologiczny: waga, szuka wagi, odnalazł, wejdź na wagę, pomiar. Po pomiarze wyświetla tylko 3 pola: wagę, % tłuszczu i nawodnienia. Mało, zważywszy że waga przekazuje znacznie więcej informacji.
Problem w tym, że dostęp do nich jest dopiero po przekazaniu pomiaru do connect. Na dodatek synchronizacji przez BT nie da się zrobić tylko dla wagi, dane z ostatniego pomiaru (i chyba tylko ostatniego pomiaru - przynajmniej z danego dnia! ale jeszcze głowy nie daję) są zachowywane w pliku synchronizacyjnym wagi i synchronizowane tylko z aktywnością co jest co najmniej dziwne. Na dodatek nie można w edge sprawdzić pomiarów po zamknięciu okna z tymi 3 danymi, brak dostępu do danych archiwalych. Znowu lipa.
Coraz bardziej jestem skłonny do wybulenia tych 22 zł za ASD. Przynajmniej jest możliwość dodania całej rodziny, dostępu do danych historycznych i automatycznego eksportu danych. Co prawda na płytce jest program do pc windows, ale na prawdę nie chce mi się uruchamiać kompa z win do pomiaru. Jeszcze jedno - jeśli ktoś chce używać profilu "atleta" czyli wyliczeń zawartości tłuszczu dla osób aktywnych fizycznie (>10h tygodniowo lub mniej, ale w ostatnich latach sporo aktywności , puls spoczynkowy <60).
Pierwszy pomiar i zdziwienie - wskaźnik % tłuszczu nieco poniżej 20%. No, aż taki gruby to ja nie jestem, żeby mi 1/5 wagi ciała sadło zabierało. Poprawka w Edge i zmiana profilu na "aktywny sportowiec", kolejny pomiar i tak wyglądają dane w connect:
Wielkość wt., maj 05, 2015
Masa 67,8kg
Tkanka tluszczowa 9,6%
Woda w organizmie 61,3%
Masa kości 3,1kg
Masa mięśniowa 58,3kg
Ocena składu ciała 9
Trzewna tkanka tłuszczowa 5
Wiek metaboliczny 32lata
Dzienna dawka kalorii 3.645C
Jak widać z zrzucenia 10 kg raczej nic nie będzie, o ile chcę zachować większość muskulatury. Góra 4 kg. W tych 58,3 kg mięśni są też mięśnie gładkie (serce, układ pokarmowy), a i pewno pozostałe narządy wewnętrzne razem z mózgiem ;-). No cóż, ten "mięsień" jest najważniejszy ;-).
Masa kości jest statystycznie wyliczana raczej jako współczynnik przewidywanej masy kości do wzrostu.
Ciekaw byłem trzewnej tkanki tłuszczowej, czyli otłuszczenia narządów wewnętrznych np. wątroby itd. Wskaźnik 1-12 oznacza "zdrowy", no i mieszczę się w połowie skali zdrowego. Wskaźnik od 13 do 59 oznacza otłuszczenie narządów wewnętrznych, co jest zagrożeniem dla zdrowia (nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca). Tu na szczęście jest OK.
Podobnie ocena składu ciała 9 - skala w tym przypadku jest 1 - 9 i dziewiątka oznacza "bardzo umięśniony" (niższy poziom tkanki tłuszczowej niż przeciętna osoba i masa mięśni powyżej przeciętnej). Przy moim podłym ;-) "kieszonkowym" wzroście kaczyńskopodobnym ;-) wskaźnik BMI wskazuje na otyłość, z czym nigdy nie mogłem się zgodzić. Wskaźnik budowy ciała temu jawnie przeczy :-).
No i na koniec wiek metaboliczny, spodziewałem się, że będzie niżej niż wiek rzeczywisty czyli niemalże 48 lat, ale 32 lata metaboliczne połechtało moje ego ;-)
Trochę mnie dzienna dawka kalorii zastanawia, choć z drugiej strony wyliczenia mogą być słuszne - 70% kalorii zużywanych w ciągu dnia jest na podstawową przemianę materii i ilość tkanki mięśniowej w tym przypadku ma podstawowe znaczenie. No i to tłumaczy dlaczego powoli schodzę z wagi pomimo sporej ilości pochłanianego żarełka ;-).
========================
Ok, ukończyłem wstępne tłumaczenie ANT+ Weight Scale Display, zobaczę jak to będzie w apce wyglądać, po ewentualnych poprawkach aplikacja będzie gadać po polsku ;-).
Przy okazji autor w/w aplikacji oferuje aplikację (właściwie pierwotna, ANT WSC powstał później i opiera się na tym samym serwisie), która umożliwia posiadaczom Garminów:
- Garmin Forerunner 60
- Garmin Forerunner 310xt
- Garmin Forerunner 910xt
- Garmin Forerunner 610
- Garmin Swim
Wysyłanie danych do serwisu connect (i wielu innych) poprzez ANT+. Działa to podobnie jak w Edge z komunikacją BT, jednak do wysyłania używa się ANT+ - tak działa z komputerem PC i zainstalowanym Agentem ANT. Jeśli ktoś chce pominąć używanie PC do wysyłki danych ze swojego Forerunner'a, a ma smartfon/tablet z ANT (wbudowany układ lub na USB), to może użyć aplikacji Garmin ANT+ Watch Uploader, a właściwie jego wersji PRO (niecałe 12 zł, podobne funkcje ma ANT Uploader).
Uwaga - ANT szybkością transmisji nie grzeszy i jeśli ktoś chce zsynchronizować większą ilość aktywności, to zdecydowanie szybciej będzie (o ile jest taka możliwość) przesłać aktywności kablem przez usb.