Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#3521 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 233 postów
  • SkądLublin

Napisano 17 luty 2016 - 08:06

Nie, tylko obwód koła. Zresztą kłóciłoby się to z filozofią "activity profiles" - brak przypisania czujników do konkretnego profilu.

#3522 uve

uve
  • Użytkownik
  • 144 postów

Napisano 17 luty 2016 - 11:11

To jest lipa, że nie ma profili rowerowych i nie można wpisać przebiegu.

#3523 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 postów
  • SkądZgorzała

Napisano 17 luty 2016 - 12:14

Taka jest decyzja Garmina - wszelkie dane o przebiegi rowerów, butów i innego sprzętu dodawane są przez garmin connect. Możesz też prowadzić takie statystyki w Stravie. Nie widzę specjalnie powodu, żeby akurat licznik rowerowy, którego sednem jest analiza danych w kompie, musiał informować o tym, jaki jest przebieg. No, ale mylę się, bo skoro Tobie jest to potrzebne, to pewnie innym rownież. Garmin powinien zatem wprowadzić poprawkę softu, bo to jest pewnie niezmiernie proste. To samo dotyczy zegarków biegowych i używanych butów. Dla mnie kompletnie mija się z celem, ale skoro uważasz, że by się przydało, to może napisz do nich.

pozdr

• Prozor lubi to

#3524 uve

uve
  • Użytkownik
  • 144 postów

Napisano 17 luty 2016 - 12:18

Lubię wiedzieć ile sprzęt ma przejechane. Gdzie w Garmin Connect mogę wprowadzić aktualny przebieg roweru, bo również nie widzę takie opcji.

Druga sprawa to czy wasze garminy również zaniżają temperaturę? Moja 520 oszukuje o około 4 stopnie w dół. 

#3525 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 postów
  • SkądZgorzała

Napisano 17 luty 2016 - 12:39

Wchodzisz w Garmin Connect, przechodzisz do zakładki sprzęt i tam masz aktywności typu buty, rower, inny oraz wycofane. 

Możesz tam wpisywać dane dotyczące roweru, konkretnych butów lub w "inne" wpisujesz co chcesz. 

Możesz mieć kilka rowerów - jeden będzie domyślnie dodawany. Możesz to zmienić dla każdej aktywności. Możesz nawet usawić alert, kiedy GC powie Ci, że powinieneś zmienić rower (sic!). Przy rowerze brzmi to absurdalnie, ale przy butach może się przydać. Choć to pewnie bardziej widać i czuć :)

Mój garmin temperaturę pokazuje ok. Jest jednak dość duża bezwładność. 

pozdr

#3526 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 luty 2016 - 12:41

O ile pamiętam w Connect edytować aktualnego przebiegu zmienić się nie da, ale możesz wprowadzić sprzęt i przypisać do danego typu aktywności:

Istniejące aktywności: Dodaj do wszystkich Kolarstwo aktywności od dnia NaN/NaN/NaN. Czyli z datą wsteczną. Jak jest jeden rower, to problemu nie ma, jak kilka to co innego, albo jak szosa/mtb. Niestety nie można wybrać typu aktywności kolarskiej.

Do butów to faktycznie się przydaje, ale do roweru to nie wiem. Pewne czynności eksploatacyjne faktycznie warto wykonywać po określonym przebiegu, ale nie koniecznie musi być to przebieg od zera ustawionego kilka lat temu...

Co do temperatury to różnie, mój akurat ma dobry termometr co do stopnia, no chyba, że podgrzewa się diodami podświetlenia i używam do biegania, to pokazuje ciut więcej, w pokoju i/lub na rowerze pokazuje tyle co być powinno. Ale z tego co zauważyłem pierwsze serie e520 miały tendencje do zaniżania temperatury.

Garmin_Edge_520_Temperature_Outdoors.jpg

Garmin_Edge_520_Backlight.jpg

Pierwsze w warunkach "zewnętrznych", drugie po włączeniu podświetlenia i po pewnym czasie - jak widać w obu przypadkach podświetlenie podgrzewa edge.

Jak widać wszystko zależy od egzemplarza. Edge 500 miały (na ogół) tendencję do zawyżania temperatury, e520 widać wręcz odwrotnie. No może w lecie będzie to Ci się równoważyć przy podgrzewaniu gorącym powietrzem z asfaltu i promieniami słońca ;)

Dyskusja na forum garmina: https://forums.garmi...ermometer-error

Być może w nowszych seriach poprawili odczyty czujnika temperatury, u mnie na rowerze na ogół zgadzają się z informacjami na tablicach zawieszonych nad szosą przy ostatnich bieganiach z włączonym podświetlaniem (80% nonstop) dodaje 3 - 4*C (edge zapięty na pasku po wewnętrznej stronie przedramienia).

• parmenides lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#3527 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 233 postów
  • SkądLublin

Napisano 17 luty 2016 - 12:49

Mój Edge1000 zaniża temp. o jakieś 2-3 stopnie, a może raczej podaje temperaturę odczuwalną ;-)

#3528 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 luty 2016 - 12:56

Hehe... dobre :D

A przy okazji wykresik zużycia energii (zapisywane dane w fit):

Garmin_Edge_520_3_Hour_32-Battery_Charge

Garmin_Edge_520_4_Hour_Battery_Charge_11

- ANT+ speed, heart rate and power sensors connected

- Course running (w drugim przypadku)

- GPS + GLONASS on

- The screen backlight was turned off

- Bluetooth was turned off.

Czyli jazda po kursie i rysowanie mapy jednak trochę energii zżera ;)

i ze zmienionymi parametrami:

Garmin_Edge_520_2_Hour_Battery_Charge_15

- ANT+ speed, heart rate and power sensors connected

- Course running with display on map screen. (The map is constantly redrawing when displayed which should use more battery if you leave it on the map)

- GPS + GLONASS on

- The screen backlight was turned to 70% always on

- Bluetooth was turned on.

(źródło)

Nie przedstawił zapisów z wyłączonym odbiornikiem Glonass, można założyć, że może zmniejszyć to zużycie energii o ok. 20%, ani też z podświetleniem na 100%. 

#3529 uve

uve
  • Użytkownik
  • 144 postów

Napisano 17 luty 2016 - 13:15

Czyli jednak lipa z tym przebiegiem w GC bo mam 3 rowery.

#3530 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 luty 2016 - 13:36

No lipa. Teoretycznie wszystko to jest zapisywane w podsumowaniu danego typu aktywności. Czyli jeśli utworzysz aktywność rower 1, rower 2, rower 3 i będziesz w stanie dokonać edycji podsumowań (prawdopodobnie umożliwia to Fit File Repair Tool), to wtedy takie coś możesz zrobić. Ale czy to ma sens?

#3531 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 17 luty 2016 - 13:39

Ja w stravie mam rowery dodane i przy eksporcie danych z licznika wskazuje do jakiego roweru dodać dany trening ze wszystkimi parametrami, również z podziałem na opony, kasety i łańcuchy

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

#3532 uve

uve
  • Użytkownik
  • 144 postów

Napisano 17 luty 2016 - 13:51

W jaki sposób wskazujesz z garmina na który rower ma być zapisany trening? 

Mam ustawiony domyślnie w Garmin Connect rower MTB i zawsze treningi zapisywane są na tym sprzęcie.

Kiedy jeżdżę na innym, muszę wejść na Strave i ręcznie zmienić rower. 

#3533 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 17 luty 2016 - 14:30

Robię podobnie, jaki mam np. na tel. info, że dodana jest nowa aktywność to wskazuje do jakiego sprzętu.

#3534 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 17 luty 2016 - 17:28

Wygląda na to, że teoretycznie nie trzeba będzie się już posiłkować serwisem zewnętrznym gniza.org do wczytania segmentów - przynajmniej dla konta premium Stravy ;-), bez konta premium raczej gniza będzie dalej używana. Dlaczego? Bo żeby segment był zsynchronizowany z urządzeniem Garmina, musi być zaznaczony jako "ulubiony" lub oznaczony jako "Set Goal" - o ile to pierwsze to prawdopodobnie (ale nie na pewno! Być może tu chodzi tylko o te segmenty, które są zapisane w urządzeniu...) to oznaczenie "gwiazdką" i dostępne dla każdego, to to drugie dostępne jest tylko dla posiadaczy konta premium. Jednak jak wynika z tłumaczeń Mateo ze Stravy, to jednak bez konta Premium się nie obejdzie.

Miałem okazję przejechać się 2 razy z Edge 520 na kierownicy - próbowałem więc co się dało ( co mnie interesowało) w tym Segmenty ze Stravy bo to dla mnie jakaś nowość. Chyba jednak robię cos  nie tak. Chodzi o wersję bez konta Premium, o kombinacje z Gniza.

Czyli :

Wyszukałem sobie kilka własnych segmentów. Skopiowałem do Gniza, zaznaczyłem tylko swój wynik ( żeby się przypadkiem nie porównywac do Contadora). Segmenty -Pliki FIT, które otrzymałem - skopiowałem do New Files w Edge 520.  Dalej  zaczyna się czarna magia.

Wszedłem już na urządzeniu w Treningi/segmenty /opcje segmentów  -dałem włącz wszystkie. Potem rzeczywiście jak wchodzę w konkretny segment to jest zaznaczone na zielono tam gdzie ,,włącz wyścig i monity''- czyli jak rozumiem Edge powinien podczas jazdy sam rozpoznawać segmenty.

Teraz jazda , zbliżam się do górki -segmentu ca 7km., włączam ekran i widzę takie coś http://zapodaj.net/f...5b0c68.bmp.html  Czemu wyskoczyła po przejechaniu  1 m segmentu jakaś przewaga , czy nie powinno byc 0  ???. Po pewnym czasie zaczęło się wyrównywać tzn traciłem przewagę dostawałem ekraniki ...... http://zapodaj.net/9...434eb7.bmp.html  ...aż w samej końcówce http://zapodaj.net/e...172fbb.bmp.html . Skończyło się na chyba +7 min straty.Kiedy Segment się skończył  , nie zmieniałem ekranu nagle znowu zacząłem .......odrabiać .Co ciekawe jak potem sprawdzałem swój czas jazdy i te +7 min to rzeczywiście było ca. siedem minut więcej  w stosunku do  czasu który wybrałem do porównania.  

Pytanie tylko czemu na starcie po kilku metrach wyskakują takie kosmiczne dane? 

(Może problem w tym że na początku jazdy kliknąłem Treningi/Kursy i wybrałem coś co zmontowałem wcześniej w Ride with Gps żeby dostać widok typu - ślad zaznaczony kolorem na mapie .( Wybrałem zielony , czemu fiolet nie wiem)

http://zapodaj.net/8...8eb3df.bmp.html

http://zapodaj.net/4...5f67c8.bmp.html

Edge  zaznacza na mapie ślad coś tam sobie kalkuluje  , nie wiem czy to nie  miesza w kwestii Segmentów?

#3535 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 luty 2016 - 18:42

Przewaga na początku - jakiś dziwoląg, chyba nigdy tak nie miałem, no chyba, że ślad źródłowy jest jakiś dziwaczny - a zdarzają się takie, nawet można porównać na stravie np. nagły skok o kilka(set) m (s), później stoi, żeby za chwilę znowu jechać. Choć to ewenementy, ale się zdarzają. 

Samo wyświetlanie kursów na mapie nie miesza w segmentach. Nic nie kalkuluje, tylko nakłada kurs na mapę. Co prawda kosztuje to trochę czasu procesorka i przy dużej ilości kursów lepiej ich wszystkich nie wyświetlać jednocześnie, a tylko ten, który ma być orientacją w terenie przy danej jeździe.

Prawdę mówiąc to w edge jest albo kurs, albo segmenty i dlatego jeśli chce się jechać jakimś kursem, a przy okazji zaliczyć segmenty z wirtualnym partnerem, to nie ma innego sposobu, niż właśnie wyświetlić sobie kurs na mapie, ale tego kursu nie wybierać. Nie będzie co prawda nawigacji zaszytej w kursie, ale chyba każdy głupi zorientuje się którędy jechać, mając taką ściągawkę przed oczami. Choć z tego co widzę, niektórzy kompletnie nie potrafią kierować się mapą i muszą mieć wspomaganie nawigacyjne. No cóż - mają pecha ;).

Przy okazji - możesz wybrać więcej niż jeden docelowy czas segmentu, określić podstawowy (czyli swój), ale w trakcie jazdy możesz zmienić cel na dowolny inny. Czasami to jest nawet praktyczne ;).

#3536 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 17 luty 2016 - 19:07

Ja włączam prawie zawsze kurs, na którym mam ustawione segmenty i wszystko działa.

#3537 piotrek1906

piotrek1906
  • Użytkownik
  • 231 postów

Napisano 17 luty 2016 - 19:43

Panowie mam pytanie odnośnie Edge: chciałbym kupić model w który mogę wklepać trasę przed jazdą, tak, żeby nawigował mi w trakcie jazdy, moje pytanie- mam kupić 500 czy 800, czy bez różnicy?

dzięki za odpowiedzi.

#3538 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 17 luty 2016 - 19:57

W tym wątku jest odpowiedź na twoje pytanie kilkanaście razy podana.

#3539 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 17 luty 2016 - 20:03

W tym wypadku kurs/ślad był utworzony w sobotę  ( plik gpx) a segment na Stravie ma już pewnie z 2 lata.

Teraz patrzę jest w ,,Opcje Kursu'' odfajkowane szczegółowa nawigacja i ostrzeżenia o zejściu z kursu. Wyłączę  tą szczegółową nawigację i tak nie będzie używana może będą zmiany na plus. 

Pamiętam tylko, że gdzieś w ustawieniach  wcześniej dałem żeby nie pokazywał komunikatów nawigacyjnych.  

Jeszcze 2 pytania ( zanim pozbędę się zgrabnej zabawki - brat mi chwilowo zostawił do poustawiania , popróbowania itp)

1.A ile tych Segmentów jest w stanie Edge 520  przetrawić---- przykładowo jakby mu wgrać 50 to czy się nie udławi/zawiesi ?

2.Na Edge jest katalog Custom Map - czyli czyta rastry, jakieś kmz czy jnx ?  Trochę miejsca jeszcze zostało - wgrałem Osm ca.Sudety Zachodnie ( Karkonosze,Izerkskie itd) i okolice Poznania -- całośc ca 60 mb zajmuje .

#3540 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 luty 2016 - 20:20

Spróbuj na innym segmencie.

W teorii przetrawi do 100 sztuk. W praktyce z taką ilością radzi sobie, jednak warto przy stravie wyłączyć wrzucanie z automatu popularnych segmentów z okolicy, bo raz ani to praktyczne (wolę wrzucić tylko te, które mnie interesują, a nie wszystko co jest w okolicy), ani mądre bo przy dużej ich ilości nie dość, że pokrywają się czasami ze sobą przez co czasami wybierany jest nie ten segment co trzeba, no i na dodatek jak zapaćka mapę segmentami, to zamula mapkę dość mocno (sprawdzone na e810).

Jak już raz pisałem NIE edge 520 nie czyta żadnych rastrów. Tylko i wyłącznie mapa wektorowa. Custom Map to raczej przenośnia, że niby można zastąpić mapkę bazową mapą użytkownika. Ot i wszystko.

Dodaj odpowiedź