No i pierwsze jazdy na E500 już za mną
Skomplikowane to wszystko, ale jakoś ogarnąłem...
Mam natomiast pytanie co do Garmin Connect i FireFox'a 5.0 - niestety nowy FireFox nie chce obsługiwać wtyczki Garmina, nie bardzo chce się cofać do poprzedniej wersji, wiadomo kiedy wyjdzie wtyczka współpracująca z nowym FireFoxem ?
E tam, wcale nie skomplikowane.
Użyj innej przeglądarki np. Chrome - ta ma wtyczkę Gfix podmieniającą mapy M$ na Googla - w niektórych przypadkach jest to całkiem pożyteczne, zwłaszcza przy mapach satelitarnych. No i przy okazji ma parę udogodnień w stosunku do oryginału.
podbijam pytanie:
czy można szybko i prosto z garminconnect albo z gtc przerzucić z powrotem aktywności na edge po resecie urządzenia ?
Może dziwne pytanie zadam, ale po co?
Na wszelki wypadek warto od czasu do czasu skopiować sobie pliki Totals.fit, Device.fit, Settings.fit
Na upartego cały folder Activities, choć ja nie widzę w tym sensu.
Teoretycznie można wyeksportować z GTC lub GC aktywności do tcx'a, później wczytać w TCX Converter i eksportować do *.fit w folderze activities. Nazwa aktywności w formacie: 2011-07-17-12-12-32.fit (rok-miesiąc-dzień-godzina-minuta-sekunda.fit). Niestety - w praktyce to nie działa. Nie działa też konwersja z tcx'a w samym urządzeniu - wrzucenie do NewFiles skutkuje co prawda konwersją pliku, ale widocznie analiza jest dokonywana pod kątem szukania kursu czy też treningu, a nie aktywności.
Na przyszłość pamiętaj - unikaj polskich znaków diakrytycznych w nazwach, długość nazwy i tak zostanie ograniczona do dopuszczalnej.
A kursy ustalaj nie gpsies, a w bikeroutetoaster.com - można ustalić swoją prędkość na płaskim i szybkość pionową w m/min - program utworzy kurs z prędkościami zbliżonymi do realnych (szybciej z góry, wolniej pod górę, na płaskim tyle co podano). Na dodatek może dodać Ci punkty ostrzegawcze przed zakrętem - zakładka summary, najlepiej podawać ok. 60 m, bo informacja o zakręcie tuż przed zakrętem będzie w realu podawana jak zakręt miniesz. Ale i tak później warto zweryfikować to w GTC.
Zapisujesz kurs jako tcx i wrzucasz do new files w garminie.
Jednak przed wrzuceniem warto skompaktować tak utworzony kurs (jak również te tworzone na podstawie śladu - które mogą być baaardzo duże, te warto skompresować do zip przed wysyłką), ja robię to www.coursemapper.com - zakładka CourseCompacter - ustawiasz dokładność na 5 m (domyślnie 15, też może być) wczytujesz kurs, kompaktujesz algorytmem C, eksportujesz do tcx lub crs. Później jeszcze weryfikacja w GTC (można odpuścić, ale warto sprawdzić czy punkty ostrzegawcze o zakrętach są we właściwym miejscu) i przeniesienie do New files w garminie.
Np. kurs utworzony z trasy ok. 90 km z 11728 punktami w śladzie, po skompaktowaniu będzie miał 323 punktów. Zmniejszając dokładność śladu do 15m punktów w kursie będzie już tylko 121 lecz istnieje ryzyko, że edge częściej będzie pyskował, że zjechałeś z kursu.
Mam nadzieję, że nie muszę Ci tłumaczyć jak bardzo nadmiar informacji obciąża komputerek edge? Porówna sobie kursy tworzone na podstawie kilkunastu tysięcy punktów, z identycznym mającym sto kilkadziesiąt. Samo wyświetlanie trasy, śledzenie itd. w drugim przypadku jest błyskawiczne.