Obrażony za zwrócenie uwagi, żeby pisać w jednym poście? Malik daje w takich przypadkach ostrzeżenie, ja tylko posprzątałem.
Co do
Skoro jest znacznie dokładniejszy czujnik z koła to po co korzystać z gps?
Odpowiedziałem sensownie - korzystanie z gps służy do rejestracji położenia w czasie jazdy i ewentualnie do nawigacji. Jeśli jest czujnik prędkości to z gps edge nie korzysta, korzysta dopiero wtedy, gdy zweryfikuje przemieszczanie się przy braku sygnału z czujnika obrotu koła na skutek np. przesunięcia czujnika na zbyt dużą odległość od magnesu (zdarza mi się), odpadnięcia magnesu w czasie jazdy (tez mi się zdarzyło), wyczerpania baterii czujnika podczas jazdy (również miałem taki przypadek), awarii czujnika w czasie jazdy (też może się zdarzyć).
Przy ustawieniu automatycznego wyznaczania obwodu koła służy również do kalkulacji tego parametru - po rozpoczęciu jazdy, jednak jaka odległość służy jako baza do wyliczenia obwodu koła tego nie wiem (e810 informował, e520 nie), nie jestem też pewny, czy w czasie jazdy przypadkiem nie jest wykonywana weryfikacja obwodu, raczej nie powinna, ale...
Z innej beczki: BaronBiosystems (Xert) umieścił nowe pole danych, nazywa się "What's My FTP? - Xert" - co ciekawe pole jest darmowe i nie wymaga dostępu do konta Xert.
Czym różni się od wyliczenia FTP przez Edge bądź za pomocą testu 20min? Opis producenta: Never Do An FTP Test – The Sequel, bazuje na "pierwszym" podejściu do możliwości przybliżenia FTP bez konieczności wykonywania dość ciężkiego (fizycznie i psychicznie) testu FTP.
Test w smartfonowej aplikacji Xert wygląda jak w opisie (link powyżej)
Można się domyślić, że obecnie bez mocnych sprintów również się nie objedzie. I chyba faktycznie tak jest jak wynika z testów DCRainmakera: "In talking with Xert, they note that doing an all-out sprint for about 2 minutes (far longer than I did in a single go), will get you very close to your FTP value in one shot." Ponadto: "Getting Best Results: for best results, the first time you use the app, perform a Peak Power effort (i.e. obtain your highest power possible) while you are fresh and before you attempt an exhausting effort. Look for an opportunity to put out your highest wattage possible first and from then on you should be good to go."
2 minuty na sprint, to dość spory wysiłek jednak raczej nie mierzy on wydajności aerobowej...
Algorytm kalkulacji danych FTP nie ogranicza się do wykonania podstawowego testu FTP, tylko wylicza na podstawie tego co uzyskuje podczas danego treningu.
Uwaga: w domyślnej konfiguracji pola przycisk LAP kasuje wyliczoną wartość FTP. Na początku myślałem, że to trochę bez sensu, bo robiąc interwały za każdym razem kasujemy wyliczenia. Otóż może to mieć sens na przykład gdy chcemy sprawdzić jak bardzo długi trening oddziałuje na wyliczenia FTP, sprawdzić odżywianie, nawadnianie (lub ich brak), różne pozycje na rowerze. W sumie ma sens, aczkolwiek na początku zabawy chyba warto kasowanie LAP'em wyłączyć.
Po szczegóły odsyłam do opisu producenta i testu DCRainmakera.