Z tym wrzątkiem to radzę uważać ponieważ paski HRM nie są projektowane żeby wytrzymywały takie temperatury. Mogą rozwarstwić się elementy zbierające impulsy "elektrody" oraz materiały elastyczne mogą stracić swoje właściwości. Ja piorę pasek raz na 3-5 jazd i jest ok. Nic po 2-3 jazdach nie czuć. Wiadomo, że intensywność potu to indywidualna sprawa i niektórzy muszą częściej prać a inni rzadziej.
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 14 lipiec 2017 - 06:35
Napisano 14 lipiec 2017 - 06:49
No właśnie, wrzątek może skutecznie rozwalić pasek. Nie polecam. Nie pamiętam dokładnie w jakiej temperaturze producent zaleca pranie, ale to chyba raczej będzie 30*C.
Posiadam kilka pasków, ostatnio na rower używam HRM-RUN lub HRM-Tri (ta sama konstrukcja) i tam pranie czy zwłaszcza potraktowanie wrzątkiem byłoby zabójcze dla dość drogiego urządzenia zintegrowanego z paskiem. Producent zaleca wypłukanie (czy raczej zmycie) po treningu, co któryś (chyba siódmy) zanurzenie w wodzie i wypłukanie. To wszystko. Żadnych smrodków itp.
Może jesteś przewrażliwiony i z góry zakładasz, że pot od razu śmierdzi? Rozkładany przez bakterie po pewnym czasie i owszem, ale wypłukanie potu po treningu w zupełności powinno wystarczyć, traktowanie chemikaliami, a zwłaszcza wrzątkiem nie jest dobre dla materiału z którego wykonano pasek, możesz spodziewać się, że wkrótce będziesz zmuszony szukać kolejnego.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 16 lipiec 2017 - 15:18
Ktoś ma pomysł jak obecnie wyeksportować ducha do wirtualnego partnera ze Stravy do Edge 500?
http://gniza.org/segments/nie wchodzi w grę, bo generuje plik *.fit, którego E500 nie łyka. Konwersja z różnych stron nic nie daje.
Eksport ze stravy za pomocą raceshape.com też przestał działać.
"MAMIL"
Napisano 16 lipiec 2017 - 17:43
Uzyskaj tcx/fit (ale nie fit segmentu) ostatecznie gpx (zwłaszcza z dodatkowymi danymi prędkości - pod v partnera), wtedy bez problemu można skrócić do wymaganego odcinka, a następnie używając GarminTraning Center przerób daną aktywność na kurs.
Sprawdziłem dzisiaj kurs z Connect i informacje podczas jazdy - ujdzie, fajne są strzałeczki będące przybliżeniem skrzyżowania i odległość do niego. Jednak jakość umieszczenia tychże strzałek i ich kierunek pozostawia duuuużo do życzenia.
Napisano 16 lipiec 2017 - 20:49
Jak sobie radzicie ze smierdzącym paskiem od potu?
W taki sam sposób jak ze śmierdzącymi koszulkami i spodenkami - wrzucam do pralki z odrobiną proszku po każdym użyciu na program: 20min-20 stopni.
Skuteczna metoda Polecam
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 17 lipiec 2017 - 07:47
Paaanie kochany, daj Pan spokój, instrukcje są dla mięczaków
- blazej i Frania.Bania lubią to
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 17 lipiec 2017 - 12:39
Po to jest komunikat, żeby właściwie na niego zareagować, czyli wymienić baterię w czujniku prędkości. Albo jeździć do końca, czyli do momentu gdy czujnik nie będzie nadawał sygnału. Tylko co oszczędzisz? Parę godzin? Baterię i tak trzeba kupić i wymienić, żeby na niej można byłoby jakieś krociowe oszczędności zrobić, to jeszcze mógłbym zrozumieć wstrzymanie się z wymianą, ale bateria jest dostępna bez żadnego problemu, na dodatek kosztuje pojedyncze złotówki, samą czynność wymiany i tak trzeba będzie zrobić, tak więc po co zwlekać z wymianą?
Napisano 17 lipiec 2017 - 13:00
Po to jest komunikat, żeby właściwie na niego zareagować, czyli wymienić baterię w czujniku prędkości. Albo jeździć do końca, czyli do momentu gdy czujnik nie będzie nadawał sygnału. Tylko co oszczędzisz? Parę godzin? Baterię i tak trzeba kupić i wymienić, żeby na niej można byłoby jakieś krociowe oszczędności zrobić, to jeszcze mógłbym zrozumieć wstrzymanie się z wymianą, ale bateria jest dostępna bez żadnego problemu, na dodatek kosztuje pojedyncze złotówki, samą czynność wymiany i tak trzeba będzie zrobić, tak więc po co zwlekać z wymianą?
Kupie w najbliższym czasie przy pierwszej lepszej okazji , bateria musi być taka sama jak oryginalna ?
Napisano 17 lipiec 2017 - 13:05
Typ musi być taki sam, producent niekoniecznie, ale lepiej nie wciskać najtańszych pastylek, z doświadczenia wiem, że takie długo nie popracują...
Napisano 17 lipiec 2017 - 13:12
Kupie w najbliższym czasie przy pierwszej lepszej okazji , bateria musi być taka sama jak oryginalna ?
Nie musi być tej samej firmy ale ..... model musi się zgadzać ;-)
Polecam jednak kupić baterię dobrej jakości a na pewno będzie działać dłużej niż takie "zwykłe" np. z KiK-a czy innych sieciówek ;-)
ZORBA pozdrawia !!
#5274 Gosc_kobrys_*
Napisano 17 lipiec 2017 - 15:38
Witam pojawił się mi komunikat o słabej baterii czujnika prędkości garmin 520 i mam pytanie ile jeszcze wytrzyma czy trzeba od razu zmieniać?
Bateria CR2032.
Kup pasek 10szt na allegro - ja kupuje firmy Maxwell i z przesyłką kosztuje to tyle co 2 szt w jakiś kioskach czy Empikach albo u zegarmistrza. Gwarancja producenta na przydatność takich baterii obecnie nie powinna być krótsza jak do końca 2020 roku więc będziesz miał na kilka wymian.
Uwaga - bateria CR2016 ma inną grubość i nie będzie poprawnie działać mimo takich samych parametrów - musi być CR2032.
Napisano 17 lipiec 2017 - 20:34
Mam problem z gsc-10, od jakiegoś czasu licznik zaczyna pokazywać dziwne prędkości. Tzn raz jest dobrze, żeby za chwilę spaść o jakieś 50-75% by po chwili znów wskazywać poprawnie. Próbowałem ze zmianą położenia magnesu, wymianą baterii. Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem ? Ew co jeszcze sprawdzić ?
Pozdrawiam
Napisano 18 lipiec 2017 - 18:29
Chciałem okleić ekran Edge 820. Czy mogę to zrobić szybką ?
Gdzieś, kiedyś czytałem w jakimś naszym temacie, że oklejony szybką działa niezbyt dobrze (czy wręcz źle), natomiast oklejony folią reaguje na dotyk bez problemów.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 18 lipiec 2017 - 19:32
Mam problem z gsc-10, od jakiegoś czasu licznik zaczyna pokazywać dziwne prędkości. Tzn raz jest dobrze, żeby za chwilę spaść o jakieś 50-75% by po chwili znów wskazywać poprawnie. Próbowałem ze zmianą położenia magnesu, wymianą baterii. Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem ? Ew co jeszcze sprawdzić ?
Pozdrawiam
GSC 10 słynne są z tego, że padają - może czas wymienić ale lepiej na nowy typ bo ten podobno nie pada - mi nie padł