![Zdjęcie](https://szosa.org/uploads/profile/photo-thumb-2211.jpg?_r=1573769582)
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 28 grudzień 2011 - 14:48
Napisano 29 grudzień 2011 - 23:22
Czy próbowaliście parować czujnik tętna za pomocą numeru seryjnego czujnika z Edge 500?
Pytam, ponieważ czasem trenuję w grupie i mój edge "szaleje" i wyświetla non stop informację o innych czujnikach.
Myślałem że sparowanie za pomocą numeru seryjnego pomoże,ale jest kłopot, bo numer prócz liczb posiada litery , których w Edge 500 nie da się wpisać:/
Pozdrawiam
Napisano 04 styczeń 2012 - 08:59
Najlepiej zanim pójdziesz na rower połóż włączonego Edka na parapecie i poczekaj aż złapie sygnał i wtedy jedź.
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
![u7360y2014v3.gif](http://st60.static.bikestats.pl/u7360y2014v3.gif)
Napisano 07 styczeń 2012 - 13:02
czasem trenuję w grupie i mój edge "szaleje" i wyświetla non stop informację o innych czujnikach.
Zaktualizuj oprogramowanie edka - poprzednia wersja oprogramowania miała właśnie w/w błąd. Dość szybko to poprawiono (w wersji 2.8).
Bo kupiłem Garmina z mapą City Navigator na karcie pamięci w formacie .img i nie chciało mi się bawić w instalowanie jej w Mapsource. Jak się okazuje nie jest to takie proste i trzeba się bawić w rejestrze. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że kupując sprzęt za prawie 2000 z oryginalnym oprogramowaniem trzeba się tak namęczyć, żeby je zainstalować. Trochę to śmieszne i straszne. Póki co nie mam potrzeby korzystania z jakichś wyrafinowanychh map, wystarczają mi trasy tworzone w necie, albo kopiowane od znajomych. Ostrze sobie zęby na porządną mapę Polski ze szlakami, ale na razie nie chce mi się wydawać kolejnych kilkuset zł
![]()
No chyba, że jest jakiś prosty sposób na wrzucenie mapy w formacie .img do Mapsource?
Może odgrzewam trochę kotleta, ale:
- CN w Polsce nie bardzo nadaje się do nawigacji drogowej. Ani samochodowej (choć mam dożywotnią aktualizację map CN w moim Nuvi, to i tak w RP używam UMP), ani rowerowej. Mapa jest "za bardzo" szczegółowa, jednakże te szczegóły nie zawsze zawierają informację o drogach gruntowych i zbyt często CN ma tendencję do prowadzenia drogami, które dla transportu szosowego przeznaczone nie są (np. u mnie w mieście potrafi próbować prowadzić mnie chodnikiem, ścieżką w parku itd). CN jest dobre dla rowerów MTB - przynajmniej w mojej okolicy mapa obejmuje sporo dróg gruntowych, inna sprawa, że i tak mapa, którą sam zrobiłem jest o wiele bardziej szczegółowa i dokładna.
- W Twoim przypadku (a także innych) polecam zainstalowanie map UMP (http://ump.waw.pl/ ) - zainstalujesz UMP w komputerze, zaplanujesz idealnie trasę, nie będzie prowadzenia po manowcach. CN przyda Ci się poza terenem Polski. Jeśli ktoś nie jeździ poza terenem RP to nie ma sensu kupować E800 z CN - niepotrzebny wydatek, wystarczy goły E800 z zainstalowaną mapą UMP.
ja i tak będę przez www kupować bo mieszkam teraz w uk ale chcę mieć na pl gwarancji i z pl menu (zwłaszcza to drugie)
ale warto dopłacać te 500zł bo czym się różnią po za dotykowym w 800 i tym że jest trochę mniejszy
Gwarancja jest międzynarodowa, w przypadku np. czujników prędkości/kadencji i tak przysyłają do Polski z UK.
705 jest już nie produkowana i praktycznie nie wspierana (aktualizacje oprogramowania) przez producenta.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 11 styczeń 2012 - 14:44
Szalały mi wskazania tętna w moim Edge 800 i nie była to wina opaski.
W poniedziałek rano zadzwoniłem do serwisu. Odesłałem przed południem (ok, z Raszyna na Jerozolimskie nie jest daleko, ale nie chciało mi się jechać) dziś (środa) przed południem dostałem nówkę.
Szkoda tylko, że nie jest już niebieski plastik, tylko biały - chociaż i tak wożę go w silikonowym ochraniaczu.
Chciałem go zarejestrować. I tu niespodzianka. Z mojego profilu zniknął stary numer seryjny, a pojawił się nowy z wczorajszą datą rejestracji. :shock: Wielki Brat patrzy.
![:)](https://szosa.org/public/style_emoticons/default/smile.png)
Napisano 19 styczeń 2012 - 00:54
Mianowicie po zainstalowaniu BaseCamp i podłączeniu urządzenia nawigacyjnego przez kabel USB po chwili uzyskujemy dostęp do map zainstalowanych w pamięci edge/nuvi/oregon/itd. Pozwala to zaplanować, a następnie wysłać do urządzenia dowolną trasę, bazując na danych mapowych zainstalowanych w urządzeniu.
Dostęp jest do wszystkich map, nawet tych, które są na karcie pamięci w folderze "duperele" - odbiornik tych map nie widzi, BC i owszem.
Jasne, że lepiej mieć zainstalowaną mapę na PC, bo szybciej wszystko działa, ale jeśli nie można inaczej, to warto użyć tego sposobu ;-)
Napisano 19 styczeń 2012 - 10:09
"Jeżeli masz problem podczas treningu z pomiarem tętna i posiadasz pulsometr Garmina z tzw. miękkim paskiem ( modele od 310 XT i nowsze ), oraz Twój grat jest jeszcze na gwarancji, zadzwoń na numer 00800 4412454.
Tam podasz numer seryjny pulsometru a obsługa serwisu wygeneruje dla Ciebie numer reklamacji. Następnie podadzą Ci adres pod który masz wysłać pasek. W paskach stwierdzono wadę wynikającą z użycia nieodpowiednich elektrod."
Napisano 22 styczeń 2012 - 15:21
Napisano 12 luty 2012 - 14:40
Czy alert dźwiękowy przekroczenia jakiejś tam strefy jest głośny?
Czy w kwesti pomiaru prędkości używając garminowskiego sensora coś się zmieniło, chodzi mi tu, czy jeżeli jest włączony gps i gsd-10 to prędkość jest obliczana z GPS-u?
Czy jeżeli wyłącze gps a mam włączony GSD-10 to rozumiem,że ślad GPS nie jest tworzony?
Z góry dziękuję z odpowiedzi.
Napisano 13 luty 2012 - 09:19
Pomiar prędkości - ostatnio nic się nie zmieniło. Co najmniej od wersji 2.60 (a mamy wersję 2.8). W starszych wersjach softu faktycznie było tak jak piszesz, nowsze wersje softu e500: jeśli jest gsc10 to wyświetlanie prędkości, rejestrowana prędkość (bieżąca, średnia itd), przebyta odległość, bazuje na czujniku prędkości.
Sprawdzone doświadczalnie i opisane w tym wątku (poszukaj sobie), w skrócie: ustawienie dowolnego obwodu koła, przejechanie odcinka szosy, zmiana obwodu i powtórne przejechanie tego samego odcinka. Analiza danych wykazuje niezbicie, że rejestracja danych jest ze sparowanego czujnika prędkości.
Ma to swoje plusy i minusy - minusem jest chyba to, że jeśli jest sparowany gsc-10, a padnie w nim czujnik prędkości, albo np. odleci (przesunie się itp.) magnes, to prędkość może być błędna lub nie będzie jej w ogóle, jeśli na dodatek jest włączona opcja autopauzy, to z rejestracji danych również nic nie będzie, bo pauza albo będzie nonstop włączona, albo będzie się włączać i wyłączać. No ale to zbyt często się nie zdarza, jednak warto pamiętać, żeby w przypadkach problemów z autopauzą (notorycznym jej włączaniem się) sprawdzić, czy magnes na kole jest, jeśli jest to czy jest prawidłowo zainstalowany, jeśli tak to sprawdzić czujnik lub go wyłączyć i korzystać tylko z sygnału gps.
Przy wyłączonym odbiorniku gps ślad gps nie może być tworzony, bo danych nie ma. Ale wszystkie pozostałe dostępne dane rejestrowane są (prędkość, kadencja, puls, moc - o ile odbiornik odczytuje sygnały czujników). Umożliwia to np. trening na trenażerze. W tym przypadku nawet należałoby wyłączyć odbiornik gps, żeby nie rejestrować pływającego sygnału gps, sygnał ten nie zmienia danych prędkości i drogi (tu: nakręconych km na trenażerze bez fizycznego przemieszczania się), ale np. w garmin connect na mapce otrzymuje się gęstą pajęczynę wokół miejsca treningu.
Napisano 13 luty 2012 - 10:00
Mam jeszcze pytanie w innej kwestii, przejrzałem te wątki, ale cały czas mam niejasność.
Wynika ona z braku praktyki.
Wiem, że używasz ST i jego dotyczy pytanie,
Czy w werski 2.X. transmisja z Edge 500 jest "bezproblemowa" tz. podłączam, transportuję i mogę analizować, czy do tego lepiej użyć ST3?
A i jeszcze jedno: czy przez ten program można ustawiać garmina-zmieniać w nim ustawienia, programować treningi, ustawiać alerty itd.
Do tej pory używałem Polara i moja wiedza opiera się na PPT 5.
Raz jeszcze dizękuję za pomoc.
Dodaj odpowiedź
![](http://www.gravatar.com/avatar/d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e?s=100&d=https%3A%2F%2Fszosa.org%2Fpublic%2Fstyle_images%2Fmaster%2Fprofile%2Fdefault_large.png)