Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 28 luty 2012 - 12:17
Mam na szybko dwa pytania:
-Jak długo Edge 500 przesyła Wam aktywności do Garmin connect? Mi nawet przy jednej nowej aktywnoiści trwa to ponad 3 minuty!
-Mógłby mi ktoś potwierdzić jaka bateria wchodzi do czujnika kadancji GSC10. Wyczytałem że bateria to CR2032, ale ile ich wchodzi juz nie znalazłem.
Niestety po 3 miesiącach uzytkowania nie "łapie" prędkości więc zanim zadzwonie do garmina musze wyeliminowac problem baterii.
Z góry dzięki
Napisano 28 luty 2012 - 13:18
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
#723 Gosc_OutsideR_*
Napisano 28 luty 2012 - 15:44
Siemka,
Mam na szybko dwa pytania:
-Jak długo Edge 500 przesyła Wam aktywności do Garmin connect? Mi nawet przy jednej nowej aktywnoiści trwa to ponad 3 minuty!
-Mógłby mi ktoś potwierdzić jaka bateria wchodzi do czujnika kadancji GSC10. Wyczytałem że bateria to CR2032, ale ile ich wchodzi juz nie znalazłem.
Niestety po 3 miesiącach uzytkowania nie "łapie" prędkości więc zanim zadzwonie do garmina musze wyeliminowac problem baterii.
Z góry dzięki
Jedna wchodzi. Po tak krotkim czasie to dosc dziwne oby to byl faktycznie tylko problem z bateria.
Napisano 29 luty 2012 - 12:11
Brak naliczania spalonych kalorii. Edek nie wyświetlał kalorii, zieniłem baterię w opasce, sparowałem opaskę z Edkiem, problem zniknał. Po około 10 treningach na nowej bateryjce w opasce problem znowu się pojawił. Dzisiaj po bieganiu zauważyłem, że znowu mi nie zliczył kalorii.
Ktoś coś na ten defekt może zaradzić ? prozor, 'garniakowy' guru - masz pomysła? ;-)
Napisano 29 luty 2012 - 22:16
Wrzuć albo raport treningu (*.fit), albo link do treningu na garmin connect - sprawdzę dane źródłowe i zobaczymy w czym problem ;-)Ktoś coś na ten defekt może zaradzić ? prozor, 'garniakowy' guru - masz pomysła? ;-)
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
#729 Gosc_Domel_*
Napisano 02 marzec 2012 - 17:24
Mam dwa idiotyczne pytania, ale za cholerę nie doszedłem (w instrukcji też nie ma) do:
- odpalenia GPS O_O gdzie, jak?
- prędkość pobiera chyba z GPS a nie z czujnika (niedokładna, skoki po 1-2km/h na równej drodze), jednakże odczyt kadencji mam poprawny - można to zmienić?
Napisano 02 marzec 2012 - 18:19
Jak wyłączysz go to wtedy jedziesz na GSC10. Tak jest w 705 i podejrzewam, że w 500 jest tak samo.
#731 Gosc_Domel_*
Napisano 02 marzec 2012 - 18:59
W ustawieniach wszystko mam włączone i komputerek odbiera poprawnie trasę (sprawdziłem na Garmin Connect dzisiejszą aktywność), także GPS działa, ale bardziej chodziło mi o to jak śledzić trasę live podczas treningu. Przełączałem między ekranami i nic
I jeszcze jedno - podczas treningu zatrzymuję się kilka razy: światła, siusiu, telefon itd. i zatrzymuję stoper, a mimo wszystko na Connect zliczyło mi średnią prędkość/puls/kadencję wliczając w to postoje, jak tego uniknąć na przyszłość?
Odnośnie map - jak sprawdzić jakie mam wgrane, skąd pobrać jakieś aktualizacje etc.? Niczego nie ma w instrukcji...
#733 Gosc_Domel_*
Napisano 03 marzec 2012 - 10:09
Napisano 03 marzec 2012 - 15:55
Nie ma żadnych map wgranych do Edka 500 - to nie ten typ urządzenia.Odnośnie map - jak sprawdzić jakie mam wgrane, skąd pobrać jakieś aktualizacje etc.?
Radzę poczytać dokładnie powyższy topic na forum, bo chyba wszystko na temat Edka zostało tu juz powiedziane/napisane.
W Edge 500 nie ma takiej opcji jak śledzenie swojej aktualnej trasy, jak ma to miejsce w 'GPSach', tak popularnych teraz wśród kierowców.Raczej nie ma opcji by wysłać sobie na Garniaka kawałek mapy bez celu i wybierać alternatywne trasy podczas jazdy?
wober, a czemu chcesz wyłączyć tą opcję? Od razu napomknę, że nie wiem jak (ewentualnie) wyłączyć tą opcję; pytam z czystej ciekawości
Napisano 03 marzec 2012 - 20:13
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 03 marzec 2012 - 20:42
Bez przesady - Edek podłączony do kompa w celu zrzutu treningu/wgrania czegoś tam jest przez chwilę, max 5 minut, więc za wiele tej energii z laptopa nie wyssie.Pewnie chodzi o baterię w laptopie Tez nie słyszałem o takiej możliwości...
Musi być inny powód hm ...
Napisano 04 marzec 2012 - 16:11
Ale metoda jest - w końcu podłączenie do USB w celu zgrania/wgrania z Edka danych nie trwa długo, więc można, w chwilę po podłączeniu i zrzuceniu danych, go poprostu odłączyć. Bateria w tak krótkim czasie zbytnio się nie wyekspolatuje. A jak juz zasilanie w Edku spadnie do zbyt niskiego poziomu - podłączyć go pod sieć i nastukać do 100%. Z tym tylko, że takie rozwiązanie jest lekko ryzykowne, bo nigdy w tym momencie nie będziesz wiedział, czy Ci wystarczy baterii na trasie Więc rozsądniej, a na pewno bezpieczniej, jest ładowac na full za każdym razem, kiedy Edek podpięty jest pod USB.