Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
#741 Gosc_KeNaJ_*
Napisano 04 marzec 2012 - 17:39
Napisano 04 marzec 2012 - 20:40
#743 Gosc_OutsideR_*
Napisano 05 marzec 2012 - 10:39
Znalalzlem taka firme, ktora ma baterie do Garminow, wymiana wyglada tak:
http://www.newpower9...61-00019-12.htm
Za 2 tyg mam do nich napisac bo sprzedali baterie klientowi co ma E500 ponoc ich baterie powinny pasowac do kazdego Eda.
#745 Gosc_OutsideR_*
Napisano 05 marzec 2012 - 14:28
Garmin nie sprzedaje bateri osobno, w ramach gwarancji mozna wymienic jezeli znacznie spadnie efektywnosc bateri w urzadzeniu, po okresie gwarancyjnym moga wymienic urzadzenie na nowe za niewielka oplata - 488 zl.
Napisano 09 marzec 2012 - 20:33
Wymiana akumulatora w 305 jest opisana na tym blogu. albo też na
perpetum mobile (po niemiecku, ale obrazkowo ;-)).
Jak widać cała sztuka to dobranie wielkości akumulatora i odpowiednie podłączenie.
Bez rozkręcenia 500 nie sprawdzisz jaki tkwi tam akumulator i nie dopasujesz innego. Jakbyś rozkręcał/wymieniał, to zrób podobną fotorelację dla potomnych ;-)
Jednak przede wszystkim sprawdź, czy przypadkiem wszystkie styki są w należytym stanie.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 14 marzec 2012 - 10:00
Możliwości nieco tylko mniejsze niż garminowski odpowiednik, szczegóły na w/w stronie www.gs-sport.com lub w różnych testach, których trochę już się nazbierało, np. ten test, instrukcja obsługi pod tym linkiem..
W skrócie: wersja 580P posiada transmisję danych z czujników ANT+ (identycznie jak E500), oczywiście w komplecie sprzedają czujniki: tętna, prędkości, kadencji. Czujnika mocy w komplecie brak (szkoooda...), ale oczywiście podłączyć można.
Wersja 580B ANT+ nie posiada i praktycznie jest odpowiednikiem garmina e200 (IMHO lepszy od e200!).
Do komunikacji komputerek/Pc jest używany program firmowy Traning Gym Pro, aczkolwiek raczej bez polotu i działa raczej mało stabilnie (może dlatego, że testowałem bez podłączonego licznika? Aczkolwiek wątpię). Z uwagi na to, że format plików to jakiś *.act (aktywność?) to na bezpośrednie wczytanie w alternatywnym ST czy GC raczej nie ma co liczyć. Teoretycznie można importować gpx, klm, csv, txt, więc byc może istnieje możliwość eksportu do tych formatów i użycia np. w ST - zwłaszcza csv stwarza dużą nadzieję na możliwość przeniesienia danych do jakiegoś bardziej sensownego oprogramowania (np. ST).
No chyba, że opcja "Eksport" potrafi wyeksportować wczytany trening jako tcx/fit/gpx(ze ścieżką hr), ale tego sprawdzić akurat nie mogę, bo nie mam wczytanego .act...
Widzę ścieżki z 580P wgrane do gpsies.com, czyli przynajmniej ścieżkę gps da się wyeksportować. Jak z pozostałymi danymi - póki co, nie wiem.
Dla kogo 580P? Jeśli ktoś nie potrzebuje:
- zaawansowanych treningów (czyli zaprogramowania np. treningów interwałowych itd to co e500 umożliwia)
- komunikacji w języku polskim ;-) (angielski, niemiecki, francuski, włoski, chiński, japoński)
- używającego licznika głównie na 1 rowerze (jeden profil roweru)
- no i pewno coś tam jeszcze będzie ;-)
No i na koniec najważniejsze: cena. Oficjalna cena 580P to $199, a na Dealextreme można kupić z przesyłką do Polski za 179,10$ (przy zakupie 3 sztuk cena $177,40) czyli z przesyłką cena wyniesie około 570 zł - jest to cena licznika z kompletem czujników! Tak więc wychodzi prawie połowa ceny E500.
Jeśli chodzi o stosunek możliwość/cena i porównanie tego produktu do np. Polar CX200 to IMHO polar przegrywa zdecydowanie.
Napisano 15 marzec 2012 - 21:07
- używającego licznika głównie na 1 rowerze (jeden profil roweru)
Eee, w instrukcji pisze że można ustawić profile dla 5 rowerów. Pewnie gorzej z uchwytem pod licznik bo czujniki można dokupić skoro to ANT+. Naprawdę bardzo ciekawa propozycja, oby więcej taki to może Garmin przemyśli politykę cenową. Ciekawe czy i kiedy pojawi się na naszym rynku?
Napisano 17 marzec 2012 - 20:37
Porownywalem ja w aparacie, przy szybkich zdjeciach RAW (9) jest kilkusekundowe opoznienie w zapisie ale 60min....?
Napisano 17 marzec 2012 - 20:46
Całkowicie normalny.Czy czas zgrywania mapy 1.8G na 800-tke, dokladniej na karte sd, wynoszacy ok 60min jest normalny?
Karta raczej jest OK.Czy raczej karta nie grzeszy szybkoscia?
Wygeneruj mapę do czytnika kart zamiast do urządzenia to zobaczysz różnicę w czasie zgrywania (generowanie mapy trwa niestety tak samo).
Napisano 19 marzec 2012 - 14:47
Jak to jest z mapami cos jak w gps w aucie wyznacza sie trase itp?
Czy mapy w takim urządzeniu można aktualizować jakoś, czy aby miec PL to trzeba zapłacić odrazu i kupić z PL topo?
O co chodzi z mierzeniem mocy "Urządzenie Edge 705 współpracuje z licznikami mocy z funkcją ANT+Sport innych firm" trzeba coś mieć dodatkowo aby była pokazywana moc w watach?
Jesli sie nie chce korzystać z nawigacji można wyłączyć ją i wtedy są wyświetlane pozostałe opcje na całym wyświetlaczu?
#753 Gosc_mnichu91_*
Napisano 20 marzec 2012 - 17:23
Ja natomiast mam pytanie jak u Was, posiadaczy 705, wygląda zgodność danych z wysokościomierza z tymi z profesjonalnych korekt? u mnie w garmin connect pojawiają się np. nawet kilkusetmetrowe rozbieżności jeśli chodzi o całkowite przewyższenie, czy to mógłby być powód do reklamacji??? :cry:
Napisano 20 marzec 2012 - 17:46
Napisano 25 marzec 2012 - 01:03
mierzy wysokość na podstawie ciśnienia atmosferycznego, czyli zmiana pogody i kicha.
Zmiana ciśnienia o ok. 0,5 hPa i już możemy mieć ok. 10m różnicy w pionie. Dane szacunkowe na podstawie danych z ST.
Wiki, to trenażer i różnica w ciśnieniu atmosferycznym, czy faktycznie po stole jeździłeś?
Krzysiek - w ST możesz prześledzić nawet w którym miejscu miałeś te maksymalne nachylenie. Np. taki wykres (jeden z wielu):
W tym przypadku jest to wykres nachylenie/czas z dodaną linią wysokości. Ale może być też nachylenie/dystans. Albo wykres prędkości z dodanym wykresem nachylenia - i wszystko staje się jasne, czemu tak wolno było w pewnych miejscach...
Napisano 25 marzec 2012 - 06:17
Trenażer :-PWiki, to trenażer i różnica w ciśnieniu atmosferycznym, czy faktycznie po stole jeździłeś?