Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 23 październik 2020 - 19:09
Napisano 29 październik 2020 - 10:33
Po 1,5 roku używania, na osłonie czujnika tętna mojego Fenixa 5X pokazały się mikropęknięcia:
Po przeszukaniu Internetu okazało się, że nie jest to odosobniony przypadek i ta dolegliwość spotkała już wielu użytkowników zegarków Garmina. Na początku są to pojedyncze mikropęknięcia, których z czasem zaczyna przybywać (zdjęcie jedno z wielu znalezione w Internecie):
Jeszcze rok temu Garmin wymieniał felerne sztuki na inne nieuszkodzone (refurbished). Obecnie już nie.
Na moje pytanie w sprawie tego uszkodzenia serwis odpowiedział, że "... tego typu delikatne pęknięcia nie powinny powodować problemów z pomiarem tętna ani wpływać na wodoszczelność zegarka. Może Pan spokojnie użytkować ten zegarek."
Zawiodłem się. Sprzęt za niemałe pieniądze i takie "coś"...
Napisano 29 październik 2020 - 15:02
Następnym razem BARDZO się zastanowię nad zakupem czegokolwiek od Garmina.
Pytanie, jakie pozostają alternatywy. Jakość Suunto poleciała na twarz po przejęciu przez Amer Sports, więc chyba tylko Polar prezentuje jeszcze jakiś poziom.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 29 październik 2020 - 15:06
Seria Vantage Polara jest rewelacyjna i znacznie lepiej działa ich czujnik tętna od Garminowskiego. Niestety dla mnie dyskwalifikuje Polara brak sensownego komputera rowerowego, bo V650 to przeżytek, a jednak chciałbym mieć wszystkie aktywności w jednym środowisku.
Napisano 30 październik 2020 - 01:05
Ja z kombo w postaci Fenix 6X Pro + Edge 530 (teraz po zamianie już Edge 830) jestem w sumie bardzo zadowolony.
Napisano 30 październik 2020 - 06:45
Poza tym jak już jakaś funkcja w zegarku jest, to dobrze byłoby jakby działała prawidłowo.
- kaloo, Born Ready, artho i 1 inna osoba lubią to
Napisano 30 październik 2020 - 09:49
I w sumie w pełni się zgadzam, powiem więcej - zasadniczo jestem bardzo zadowolony z odczytu w Fenixie. Nie porównywałem go jeszcze 1:1, jakoś nie było czasu, zresztą DCR robił. Natomiast mając pasek, który przy okazji dodaje po prostu możliwości czy w zależności od wersji kolejnych danych i wykresików - ciężko mi z tych funkcji, za które zapłaciłem zrezygnować.
Tak, oczywiście piszę o innych aktywnościach, np. bieganiu.
Napisano 01 listopad 2020 - 22:30
dużo
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 02 listopad 2020 - 08:07
To pojęcie względne. Wystarczy, że w 520 włączy podświetlenie na maksa na stałe i przestaje dziwić takie zużycie energii.
Miernik mocy nie wpływa zauważalnie na zużycie energii Edge.
Co do aktualnej Bety Edge 1030 (być może i reszty x30) - aktualnie jedyną niedogodnością jest zauważalne od czasu do czasu gubienie łączności z czujnikami, zwłaszcza z czujnikiem mocy. Nie jest to bardzo częste, ale zdarza się do kilku razy podczas treningu. Z tego co widzę nie tylko u mnie, bo np. u GPLamy (Shane Miller) na testach (bodajże trenażerów) też to wyszło (dodał, że nie powinien używać oprogramowania testowego do testów sprzętu ).
Może być to upierdliwe w przypadku sterowania trenażerem, jeśli wyśle komendę zmiany oporu wtedy, gdy połączenia nie będzie, może do zmiany siły hamowania nie dojść. Przynajmniej tak było jak miałem Bushido, nie ma nic gorszego niż mocny, niekończący się interwał... No chyba, że to naprawili, czyli np. komenda zmiany ponawiana, jeśli urządzenie sterujące wykryje nieprawidłowy poziom mocy hamowania.
Widżet sterowania trenażerem na mały plus. Mały, bo przyciski za małe i to na dużym Edge 1030. Zwłaszcza przyciski przejścia pomiędzy trybami sterowania [<]moc, nachylenie, opór [>] (dokładnej kolejności nie pamiętam), właśnie te: [<],[>] mogłyby być większe, razem z napisem trybu. Podobnie wybór mocy hamowania, teraz skok co 5W, ale mogłoby być tak jak w apce Wahoo, czyli przyciski [+] [-] nad każdą cyfrą jedności, dziesiątek i setek mocy (tysiące można pominąć, dla ERG bez sensu), dzięki czemu ustawienie zmiany o np. 200W byłoby błyskawiczne.
Fajnie, że w Edge jest możliwość wyboru trybu oporu (moc, stopień, nachylenie), ale dobrze byłoby, gdyby uwzględniono to w edytorze Connect i była możliwość sterowania tym w pliku treningowym fit. Przydatne zwłaszcza do sprintów, choć nie tylko...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 02 listopad 2020 - 08:18
Sprawdzę co tam w środku siedzi i dodam do https://github.com/m...garmin-workouts
Napisano 02 listopad 2020 - 08:23
No właśnie jeszcze czegoś takiego nie wprowadzili, choć nowszy sprzęt (przynajmniej x30) już obsługuje
Trzeba zgłosić zapotrzebowanie na powyższe. Gdyby chociaż w samym Edge dało się to zmienić, to w pliku fit w Edge byłoby. Przyznam, że nie sprawdzałem, choć wątpię w taką możliwość.
Ps. Dzięki za link do narzędzia - jest jakieś GUI do tego czy tylko komend pytona?
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 02 listopad 2020 - 09:30
Prozor komendy tylko służą do generowania. Trening definiujesz sobie w pliku YAML i podajesz jako input. W zasadzie całą tą linijkę do generowania:
garmin-workouts % python3 -m garminworkouts -u [GARMIN_USERNAME] -p [GARMIN_PASSWORD] import --ftp [YOUR_FTP] workouts/*.yaml
możesz sobie zapisać w pliku .bat i uruchamiać kliknięciem na skrypt, którzy przemieli pliki YAML z Twoimi definicjami treningów na fit-y.
Napisano 02 listopad 2020 - 21:55
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka