Skocz do zawartości

Zdjęcie

Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria

11806 odpowiedzi w tym temacie

#1561 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 19 luty 2014 - 12:13

connect.garmin. Zmień mapę w ustawieniach. Choć zaczynam mieć co do tego wątpliwości.

Mapa to tylko podkład do wyświetlania śladu, a korekta wysokości do zupełnie inny temat. Wiem że Google daje usługę podania wysokości dla konkretnej lokalizacji zatem jest to możliwe i są serwisy które korygują dane w plikach np. gpx, a dla innych map nie słyszałem o takiej opcji (stąd moje wątpliwości).

#1562 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 19 luty 2014 - 15:13

Kolego Zawrom, możesz napisać jak 810 spisuje się z nachyleniem przy niskich prędkościach? Pływają % ?

Teraz pogoda nieodpowiednia na testy:) Ale o ile sobie przypominam to nachylenie u mnie też "pływało" dlatego nie mam na ekranie tych danych żeby niepotrzebnie się nie denerwować. Ten typ tak ma  wydaje mi się. 

#1563 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 luty 2014 - 09:13

nowy GC , nowa aplikacja do tel , nowy soft 2.90

◦ Fixed an issue causing distance to not be calculated correctly when following a course.
◦ Restored elevation zoom scale behavior to how it was in 2.70.
◦ Fixed an issue causing ANT+ sensors to become disabled when searching for a new sensor.
◦ Removed (-) sign from the descent field in ride history.
◦ Added recording of settings to activity files.

#1564 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 23 luty 2014 - 11:45

Powiedzcie mi proszę czy Garmin Edge na potrzeby wyświetlania bieżącej prędkości i przejechanego dystansu korzysta z GPSa czy też ma klasyczny czujnik na koło?

#1565 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 23 luty 2014 - 12:39

Powiedzcie mi proszę czy Garmin Edge na potrzeby wyświetlania bieżącej prędkości i przejechanego dystansu korzysta z GPSa czy też ma klasyczny czujnik na koło?

Korzysta z GPS. Dodatkowy czujnik prędkości i kadencji GSC 10 można dokupić.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#1566 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 23 luty 2014 - 16:19

Dzięki za info. Pytam dlatego, że wg mnie dokładność podawanej prędkości przez np Endomonod jest wątpliwa. Sprawdziłem dzisiaj i po tym jak się zatrzymałem dalej przez jakiś czas pokazywał mi prędkość.

Poza tym kiedyś sprawdzałem także w nawi w samochodzie i tam z kolei prędkość pokazywana była z pewnym opóźnieniem.

#1567 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 23 luty 2014 - 20:54

Czy ktoś z was korzysta w EDGE 500 (firmware 3.30) z alarmu strefy mocy. U mnie po włączeniu alarmu przekroczenia maksymalnej wartości mocy niezależnie od wybranej strefy pokazuje wartość graniczną jako 500W (działa niby dobrze, ale zastanawiam się czy to jest normalne).

#1568 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 24 luty 2014 - 06:42

Korzysta z GPS. Dodatkowy czujnik prędkości i kadencji GSC 10 można dokupić.

ja bym napisał inaczej - seria edge jest dedykowana do odczytywania prędkości z koła z pomocą czujnika no chyba, że ktoś oszczędził i kupił bez niego wtedy edge ratuje go prędkością z GPS-a ale to nie jest najlepszy pomiar bo jak wiadomo dokładność GPS jest jaka jest

generalnie edge powinien mieć czujnik koła i HR - zwłaszcza seria 5xx - inaczej to zabawka :)

#1569 bobo100

bobo100
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądNowy Tomyśl

Napisano 02 marzec 2014 - 23:22

Czy też nie możecie zmienić ustawień korekcji wysokości w garmin connect?

#1570 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 03 marzec 2014 - 13:13

Potwierdzam, jak widać ostatnio grzebią coś w GC. Ciekawe co z tego wyjdzie.

#1571 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 03 marzec 2014 - 16:49

strona poprzednia 78 tego wątku 

#1572 michal2

michal2
  • Użytkownik
  • 140 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 marzec 2014 - 17:48

Nie działa to od jakiś 2-3 tygodni, gdy były robione jakieś zmiany w serwisie, coraz mocniej mnie to wnerwia, bo chcę mieć dane z urządzenia, nie z korekty, która zaniża sumę podjazdów w sposób zauważalny, nie po to mam urządzenie z takim pomiarem, żeby mieć sumę podjazdów liczoną z szacunków mapy. A Edge 800 pod tym względem jest solidnym urządzeniem, a dane z niego wiarygodne. Przekłamania mogą wystąpić przy dość gwałtownej zmianie pogody, czy na króciutkich trasach w niskich temperaturach (gdy różnica temperatur pomiędzy domem a otoczeniem spora). Generalnie po włączeniu urządzenia warto poczekać aż się ustabilizuje wysokość (1-2min), wtedy przekłamania są malutkie. Bo jeśli od razu ruszymy - to w sumę podjazdów wliczy nam się też różnica wynikająca z autokalibracji urządzenia.

#1573 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 03 marzec 2014 - 17:50

Michał ale ja zauważyłem, że po zaimportowaniu connect nie przelicza wysokości dla mojego edga 800 - tylko źle pokazuje przycisk przeliczenia

na poprzedniej stronie więcej o tym pisałem

#1574 michal2

michal2
  • Użytkownik
  • 140 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 marzec 2014 - 17:58

U mnie po prostu wygląda tak, że nowe aktywności importują się z urządzenia już z korektą wysokościową i nie ma możliwości jej wyłączenia, guzik temu służący nie działa. Prawidłową sumę podjazdów oczywiście można dalej sprawdzić w samym urządzeniu, ale powinno to być możliwe w serwisie, jak było dotąd. Zapowiadają jakieś duże zmiany w serwisie, więc może gdy wejdą w życie to zostanie to naprawione.

#1575 zorba

zorba
  • Użytkownik
  • 289 postów
  • Skądz Będzina

Napisano 04 marzec 2014 - 21:29

Od jakiegoś czasu (zwróciłem na to uwagę dokładnie 23 lutego) Garmin Connect podaje błędne (niektóre) dane

z poszczególnych aktywności. Jest to najczęściej "czas przejazdu", "odległość" i co z tego wynika "średnia prędkość".

Dane z Garmin Training Center są takie same jak w urządzeniu (EDGE 800).

Po zaimportowaniu ich do Garmin Connect pojawiają się rozbieżności/błędy.

Mieliście takie przypadki.

Pzdr. ZORBA

ZORBA pozdrawia !!

#1576 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 marzec 2014 - 21:44

U mnie wykresy w Garmin Connect to przez cały trening nic a na koniec jedna pika w górę :) dziś i dla kadencji i prędkości. Wcześniej problem był tylko w kadencji. Kiedy zaczęły się te zmiany rozwaliło mi tak nawet treningi które miałem już zapisane.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#1577 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 16 marzec 2014 - 17:50

Problem z GSC10. Nagle wskazania aktualnej prędkości zaczęły wariować. Co kilkanaście sekund włącza i wyłącza się auto pauza. Rytm wyświetlany jest prawidłowo. Po wyłączeniu czujnika prędkości/kadencji w urządzeniu wszystko jest OK. Może to być bateria (przez kolejny tydzień nie mam możliwości jej wymiany więc nic nie sprawdzę) czy raczej czujnik do reklamacji ?

#1578 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 16 marzec 2014 - 18:45

bateria

#1579 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 17 marzec 2014 - 21:55

garmin w connect coś kombinuje z segmentami bo pojawiło się w ustawieniach > powiadomienia

Segments

Wyślij mi:

Comments on Segments I Created

Updates to My Favorite Segments

#1580 MINI-MAN

MINI-MAN
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 18 marzec 2014 - 19:58

Mam pytanko,
Kupiłem garmina edge 605 używka
Niestety do wyboru język
Angielski
Francuski
Hiszpański
Portugalski
Średnio to ogarniam, czy jest możliwość przeprogramować to w jakiś sposób ???

Mini

Dodaj odpowiedź