Jump to content

Grupy Campagnolo

254 replies to this topic

#101 Sico2

Sico2
  • Użytkownik
  • 53 posts
  • SkądWałbrzych/UK

Posted 25 September 2010 - 21:25

wicklowman, jakby co służę pomocą, siedzę w UK i mam konto na ribblecycles. sam złożyłem sobie szosę na centaurze i części min. wziąłem od nich. świetne zniżki maja. I przypadkiem nie wiem czy osobno nie wyjdzie kupienie wszystkiego taniej niż jedna grupę Centaura czy Atheny pod rząd. (a przy okazji widzę że nie maja na magazynie żadnej z grupy campy)

Moją ulubioną stroną w UK była często www.parker-international.co.uk, www.wiggle.co.uk, www.jejamescycles.co.uk (koszmarnie długa dostawa), czy www.highonbikes.com (chłopaki mieszkają blisko mnie)

#102 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 26 September 2010 - 16:31

Zapytam teoretycznie, gdyby wybór padł na Ultegrę, czy warto kupić grupę bez korb i hamulców i dokupić osobno korby FSA http://allegro.pl/ko...1240370365.html te np. i do tego hamulce Tektro (tu miałbym problem bo jest sporo modeli). Może jestem w błędzie ale byłoby chyba jakieś minimum 400 zł oszczędności, a to już jest na bardzo przyzwoite siodełko.

#103 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 September 2010 - 16:45

Łożyska zewnętrzne > ISIS.
http://www.forumszos...opic.php?t=3465

#104 Gosc_bartek86_*

Gosc_bartek86_*
  • Gość

Posted 26 September 2010 - 17:00

za 400 zł oszczedzac na korbie i hamulcach to raczej sie nie opłaci. A sztywnosc takiej korby na FSA bedzie napewno gorsza. A kupowanie w detalu ultegry pewnie wyjdzie wiecej. ultegre 6700 mozna kupic za 2,4 tys bez problemu

#105 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 26 September 2010 - 18:21

Łożyska zewnętrzne > ISIS.
http://www.forumszos...opic.php?t=3465

No tak to jest jak się jest do tyłu jeżeli chodzi o sprzęt. Ale powoli nadrabiam zaległości :-P . Poczytałem cały temat o suportach i jak dla mnie sprawa jasna. Kupowanie innych niż Ultegra szczęk nie wchodzi w takim razie już w grę kompletnie. W końcu kompletna grupa to kompletna grupa. Jeżeli chodzi o korby FSA to ładnie by się komponowały z widelcem carbonowym w Treku 2000 (kolorystycznie ofkors :-P) , ale zapomniałem, że plany się zmieniły i Trek przywita się w listopadzie z Alledrogo. (może będzie ktoś chętny na niezłego frameset-a :lol: )

#106 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 posts
  • Skądz Polski

Posted 26 September 2010 - 18:23

Daj sobie spokój z tą korbą FSA. Już lepiej ta http://cgi.ebay.pl/F...=item20b3f1f093
Mi też się nie podoba wizualnie korba nowej Ultegry, choć trzeba powiedzieć, że jest cholernie sztywna.

#107 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 posts
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Posted 30 October 2010 - 19:44

siedzę w UK

w UK to masz możliwość, super sklepy, dostępność, różnorodność, Polska to prowincja prowincji, nie tylko jeżeli chodzi o części rowerowe

#108 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 20 November 2010 - 17:10

Odświeżam temat. Wybór padł jednak na Campagonolo, prawdopodobnie Centaur lub Athena. W poniedziałek mam zamiar jechać do Wertykal-a. Jednak mam pytanie czy ktoś korzystał z tego sklepu: www.bike24.com. Ceny są bardzo dobre. Sklep w Niemczech. Dostępność od ręki.

#109 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 November 2010 - 17:23

W alexi-raco.com na pewno masz duużo taniej ;)

#110 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 20 November 2010 - 17:25

W alexi-raco.com na pewno masz duużo taniej ;)

Odpada, kasa będzie w poniedziałek i ma być wydana i koniec. Wykładam nie ja. W alexi-raco nie mają wszystkiego od ręki. Jak to się mówi kuj żelazo póki gorące :)

#111 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 20 November 2010 - 17:28

W wertykalu targuj się. Niby mieszkają blisko smoka, ale idzie się z nimi dogadać. Zakupiłem trochę ubioru i jestem zadowolony.

#112 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 posts
  • SkądKraków

Posted 20 November 2010 - 17:42

W wertykalu targuj się. Niby mieszkają blisko smoka

Widać, że stereotypy zostają :lol:

#113 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 21 November 2010 - 16:41

Zamówione :)
Centaur 2011

#114 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 posts
  • SkądKonstancin

Posted 21 November 2010 - 17:14

Słusznie - dobry sklep; czasem można utargować wysyłkę za darmo (-15 Euro, paczki są 2-3 dni od wysłania). Nie miałem nigdy problemu ze zwrotem i wymianą rzeczy (ubrania) jak przesadziłem z rozmiarówką. Parę lat temu można było pogadać z właścicielem - teraz się tak rozrośli, że to już coś innego - ale obsługę klienta mają nadal bardzo dobrą.

#115 dukez

dukez
  • Użytkownik
  • 60 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 November 2010 - 18:25

Centaur 2011

przepraszam że się wtrącam ale za tą cenę (a nawet trochę taniej) można kupić Athenę z Karbonowymi klamkami i Alu korbą, i to w POLSCE....! Sam kupiłem taką grupę do zimówki właśnie, więc to nie jest "wirtualna" oferta

Duke

#116 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 posts
  • Skąd3city

Posted 21 November 2010 - 18:34

ale po co kupować athenę za tę cenę?

#117 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 21 November 2010 - 19:31

Centaur 2011

przepraszam że się wtrącam ale za tą cenę (a nawet trochę taniej) można kupić Athenę z Karbonowymi klamkami i Alu korbą, i to w POLSCE....! Sam kupiłem taką grupę do zimówki właśnie, więc to nie jest "wirtualna" oferta

Duke

Cieszymy się razem z Tobą...tak na marginesie to jakbyś poczytał temat trochę, to wiedzialbyś co, jak i dlaczego. Wertykal drożej, Pan Poręba drożej, Alexi-Raco na pewno taniej (niestety nie ja wykładałem kasę to raz, sklep nie jest z prawdziwego zdarzenia "online" i nie mają od ręki kompletnej grupy i to jest główny powód). I wreszcie najważniejsze: miało być kupione najpóźniej w poniedziałek.
Nie jestem wszystko i najlepiej wiedzącym, ale uważam, że decyzja słuszna, sprzęt w bardzo dobrej cenie (zaznaczam bardzo dobrej i nie mylić :-P z rewelacyjną) i co ważne nie jest byle jaki.

Chciałbym jednocześnie podziękować wszystkim udzielającym się w moim temacie. Czytałem wszystko uważnie i brałem pod uwagę mnogość opcji (jak się łatwo domyśleć z przebiegu dyskusji). Przekonałem się na własnej skórze jak pomocne potrafi być forum.

p.s.I jeszcze jedno: największy problem miałem pod względem klamkomanetek. Patrzyłem na ergonomię, doszedłem do wniosku, że trzeba się będzie przyzwyczajać do Campy i tyle. Jeżeli chodzi o jakość sprzętu itp to jestem spokojny jak cholera i na pewno nie jeden podzieli moją opinię.

#118 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 21 November 2010 - 19:48

Tylko jak ten twój trek będzie wyglądał z Campą... Amerykanizna z Włoszczyzną...

Oczywiście żartuję - świetna sprawa - dobry wybór!

#119 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 21 November 2010 - 20:17

p.s.I jeszcze jedno: największy problem miałem pod względem klamkomanetek. Patrzyłem na ergonomię, doszedłem do wniosku, że trzeba się będzie przyzwyczajać do Campy i tyle. Jeżeli chodzi o jakość sprzętu itp to jestem spokojny jak cholera i na pewno nie jeden podzieli moją opinię.

Wiesz o tym, że zmienił się mechanizm działania w porównaniu z klamkami Centaur'a z roku 2010. W nowym można wrzucać i zrzucać na raz tylko o 1 koronkę. Z tego powodu kupiłem grupę z roku 2010. Ergonomia na szczęście bez zmian, czyli bardzo wygodne i duże chwyty.

#120 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 21 November 2010 - 21:13

Wiesz o tym, że zmienił się mechanizm działania w porównaniu z klamkami Centaur'a z roku 2010. W nowym można wrzucać i zrzucać na raz tylko o 1 koronkę. Z tego powodu kupiłem grupę z roku 2010. Ergonomia na szczęście bez zmian, czyli bardzo wygodne i duże chwyty.

Wiem, wiem. Z reszta była już dyskusja o tym "szczególe" na tym forum. Dla mnie nie stanowi to problemu. Stara grupa Shimano (w sumie jedyna na jakiej jeździłem) zrzucała o 1 koronkę - to raz. Dwa - nie miałem nigdy Campy, więc tak szczerze mówiąc nawet nie wiem jak to w praktyce wyglądało. Nie będę musiał się przestawiać w pewnym sensie.

EDIT: gibber nie do końca masz racje, właśnie patrze na stronę Campy, wychodzi na to, że wrzucasz o 3 koronki, zrzucasz o 1 koronkę
User friendly - 3-sprocket up shifting and 1-sprocket downshifting in a single stroke

Reply to this topic