Skocz do zawartości

Zdjęcie

Contador na dopingu!?!?

237 odpowiedzi w tym temacie

#21 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 30 wrzesień 2010 - 09:57

prozor, analogiczna sytuacja była z naszym kajakarzem/wioslarzem na igrzyskach w Chinach, też tłumaczył się, że jadł chińskie kurczaki z clenbuterolem...

#22 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 30 wrzesień 2010 - 10:01

Cytat

Cytat

Wyjąłeś mi to z ust

Bardzo niehigieniczne, poza tym OT (stacja komercyjna = fuj??!).
A wracając do tematu, Thorian ma rację, poczekajmy na ostateczne oświadczenie, a nie od razu linczujemy faceta. Może miał astmę (jak co niektórzy biegacze/narciarze) ;-), albo chciał sobie zrzucić trochę tłuszczyku, wyrzeźbić mięśnie, pokazać kaloryferek.... No dobra, teraz kpię :-).

Astmę ma min. Otylia Jędrzejczak. Z tego co czytałem, to Otylia bierze prochy, ale ma na to zgodę "władz najwyższych"...

#23 Gosc_Rosen_*

Gosc_Rosen_*
  • Gość

Napisano 30 wrzesień 2010 - 10:09

Nie chodzi mi to, że komercyjne...

#24 mjdunker

mjdunker
  • Użytkownik
  • 123 postów
  • SkądPolska

Napisano 30 wrzesień 2010 - 10:11

Z tego co czytałem to nie napisali ze jest złapany na dopingu tylko zawieszony. Napisali że ta wartość jest 400 razy mniejsza niż wartość którą laboratorium WADA może wykryć więc ja bym się wstrzymał z oskarżeniami bo to mogą być śladowe ilości

#25 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8632 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 wrzesień 2010 - 10:14

Rzadko oglądam telepatrzałkę, jeśli już to selekcjonuję co chcę oglądać. Na dodatek uważam, że jeśli jest coś do oglądania, to właśnie w tv komercyjnej, a nie nie tzw. publicznej. Na dodatek yasiu to właśnie w tzw. publicznej leciał ten durny taniec gwiazdek na lodzie (którego podobnie jak potańcówek z gwiazdkami nie oglądałem i oglądać nie będę). Jako, że to nie wątek dotyczący wyższości jednej tv nad inną, dyskusja na ten temat nie ma najmniejszego miejsca bytu i dlatego już ani słowa tu na ten OT nie napiszę.

slaweko - mnie właśnie wkurza to, że czołowi sportowcy mogą się legalnie "wspomagać" tylko dlatego, że są "chorzy" albo po prostu mają zaświadczenie lekarskie (i potrafią oszukiwać na testach na astmę). Jeśli środek jest zabroniony, to zabroniony, jeśli ktoś tego potrzebuje, to niestety ma pecha. Powinno być to jasno określone, a nie jakieś wyjątki, które można naciągać jak gumę od majtek.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#26 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 wrzesień 2010 - 10:58

Cytat

bo to mogą być śladowe ilości

a jak sladowe ilosci to znaczy ze co??
ze przez przypadek sie dostaly do organizmu??
z tego co sie naczytalem to organizm sam nie syntezuje czegos takiego, wiec Alberto jakos to zjadl. Czy w miesie??? watpliwe mocno. Dawka podawana zwierzetom to okolo 15*10^-6 grama na kg masy ciala. Zeby miec tyle w organizmie to Alberto musialby na prawde pare kilo miesa zjesc.

#27 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 30 wrzesień 2010 - 11:17

Pamiętacie jak Landis się tłumaczył z podwyższonego poziomu "teścia"?
Wieczorem wypił 3 piwa i butelkę Whisky ;-)

#28 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 30 wrzesień 2010 - 11:22

wada nie zajmuje się ilościami. wada zajmuje się stosowaniem dopingu. w przypadku clenbuterolu nie ma różnicy z tą że niektórzy mają pozwolenie na jego stosowanie i wtedy dostajesz zgodę na stosowanie takiego specyfiku w takich i takich ilościach a jeśli je przekroczysz to dostajesz bana choćbyś miał to pozwolenie.
w przypadku Contadora dyskwalifikację najprawdopodobniej ma pewną - bo w organizmie jakby nie było znaleziono coś czego nie powinno być. Z własnegoo podwórka - Kowalczyk która wzieła coś tam bo ktoś mądry podał jej lek przeciwzapalny, Wawrzyniak (tak zdaje się jego godność) który w nieświadomy sposób zaaplikował sobie DhEa co można zrobić kupując ogólnie dostępny preparat.
Nie znam farmakokinetyki clenbuterolu i obawiam się ze nikt z nas jej nie zna chyba ze jest medykiem zajmujacym się problemem astmy. Nie wiemy wiec ile trzeba tableteczek połknąć aby we krwi znaleźć tyle a tyle i po jakim czasie. przecież wiadomo że każdy srodek podany doustnie jest metabolizowany w wątrobie i z tabletki do obiegu dostają sie niewielkie ilości substancji czynnej wiec bawienie się liczbami to po prostu gdybologia
jeśli lab ma normę wedle której ma wykrywać dawke 400razy większą niz ta wykryta u contadora to myślę że jest to wartość graniczna za którą uznano taką gdzie zaczyna się realny efektywny doping tą substancją a to ze wykrywa sie dawki nawet 400 razy mniejsze to tylko przykład na skuteczność metod danego labu.
W przypadku Bjoergen pamietam w zimie jakiś ekspert wypowiadał sie że zakładane dla astmatyków wartości graniczne są podejrzanie wysokie i tutaj mamy przykład na to jak wysokie skoro wykryli u contadora dawkę 400razy mniejsza od tej którą wymaga od laboratorium agencja WADA
A inną sprawą jest to ze to kolejny kolarz Bruynella który wpada po odejściu od niego. Nie dość ze formę tracili w sposób nieprawdopodobny to okazywało sie jeszcze ze we krwi mają to czego mieć nie powinni.
nie wiem jak na to patrzeć - może Bruynell zostawił w Astanie jakiegoś kreta w celu wiadomym?

a co do landisa to może tłumaczył się i głupio ale kładę głowę pod topór jeśłi okazałoby sie ze to testosteron pozwolił mu jechać ten etap w takim stylu solo. To bzdury - jeśłi brał to wziął coś jeszcze bo testosteron to fajny srodek ale nie z rodziny cudotwórczych. W dużych ilosciach wręcz szkodzi bardziej niż pomaga bo wywołuje w organizmie pewne reakcje obronne przed inwazją armii testosteronowych wojowników. landis podczas tego etapu wyglądał jakby jechał na jakichś dopalaczach bardziej niż na epo czy testosteronie. poprzedniego dnia miał kryzys a następnego skakał po górach jak kozica. przeciez epo nie działa z dnia na dzień ot tak wzięte przed etapem. testosteron też nie jest magicznym środkiem wiec musiało być coś co dało efekt braku czucia zmęczenia po prostu

yasiu - słabo u mnie z cyferkami ale wytłumacz mi jak krowie na rowie jak tyś to liczył ze wyszło całkiem dużo według ciebie.
dawka to 20 mikrogramów (1µg = 0,000000001 kg) znaleziono u niego 50 pikogramów (1pg = 0,000000000000001 kg). Coś mi sie tu kupy nie trzyma jeśłi załozymy ze clen wchłania się praktycznie w 100% nawet. Po mojemu to takie ilości mogą rzeczywiscie dostać się do organizmu z odżywką czy jedzeniem co nie sprawia iż sądzę że tak było w rzeczywistosci. Nikomu wśród sportowców chyba to się jeszcze nie zdarzyło o ile pamietam

#29 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 30 wrzesień 2010 - 12:10

Podkręcamy tempo!!!
http://s24.pl/gwiazd...ngu-s79631.html

#30 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 wrzesień 2010 - 12:24

Cytat

A inną sprawą jest to ze to kolejny kolarz Bruynella który wpada po odejściu od niego. Nie dość ze formę tracili w sposób nieprawdopodobny to okazywało sie jeszcze ze we krwi mają to czego mieć nie powinni.
nie wiem jak na to patrzeć - może Bruynell zostawił w Astanie jakiegoś kreta w celu wiadomym?

cos jak wyjscie z mafii ;] albo jestes z nami albo cie wydamy ;] proste
Bruynell juz w zeszlym roku odszedl z Astany, a w tym roku w radio shacku Fuyu Li w kwietniu zostal zawieszony za clenobuterol ;]

Seroczyńskiego (kajakarz) tez zlapali na clenie
oto jak bronil go adwokat

Cytat

Obrońca Seroczyńskiego, mecenas Ludwik Żukowski, dowodzi, że laboratoria posiadające akredytację Światowej Agencji Antydopingowej mają obowiązek wykrywać clenbuterol w stężeniu 2 nanogramy na mililitr. Wynik testu kajakarza wskazywał na 0,35 nanograma

tu moglo byc podobnie. Mysleli ze lab wykrywa 400x wiecej wiec jak podamy ponad 100 razy mniej niz wykrywa lab to sie uda ;]
U Contiego wykryto 0.05nano grama ;]

Cytat

yasiu - słabo u mnie z cyferkami ale wytłumacz mi jak krowie na rowie jak tyś to liczył ze wyszło całkiem dużo według ciebie.
dawka to 20 mikrogramów (1µg = 0,000000001 kg) znaleziono u niego 50 pikogramów (1pg = 0,000000000000001 kg).

z cyferkami ok ale u niego znalezli 50piko/mililitr krwi ;] a nie w calym organizmie ;]
jak zalozysz ze 1 gram krwi to 1/70 000 masy ciala, i zalozysz ze z dawki 20 mikrogramow wszystko sie wchlania rownomiernie do calego organizmu, to 1/70 000 z 20 mikro gramow to bedzie 280pikograma na mililitr. Jezeli zalozysz ze 20 micro gramow wchlania sie w calosci do krwi to bedzie 3 000 pikograma/mililitr. U Albercika znalezli 50 piko/mililitr.
A teraz jezeli dodamy to ze bral na pewno wiecej jak 20mikrogramow, ze wchlania sie tylko czesc i ze przestal brac przed TdF (bo cleana tak samo jak EPO nie trzeba brac juz w czasie wyscigu) to by wyszlo ze tyle test mogl pokazac.

#31 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 30 wrzesień 2010 - 12:44

Tego, że czołowi kolarze biorą, można się było spodziewac. I że chodzi o Contadora, żadna rewelacja. Przeciez on też był, z tego co pamiętam, zamieszany w aferę Puerto.

Jeżeli wyeliminują kolejnego koksiarza tym lepiej. Zgadzam się z Bixsem - wyścigi ogląda się ostatnio tylko dla krajobrazów i sprzętu.

A swoją drogą....Skoro już się koksują, to przynajmniej mogliby jezdzic w wielkim stylu - jak Ulrich i Armstrong. A wychodzi na to, że Contador brał ( prawdopodobnie ) a i tak na TDFie nie dawał sobie rady z anemicznym Schleckiem....

#32 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 30 wrzesień 2010 - 13:07

c.d.
http://www.pro-cycli...i&artykul=16273

#33 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 wrzesień 2010 - 13:36

Cytat

A wychodzi na to, że Contador brał ( prawdopodobnie ) a i tak na TDFie nie dawał sobie rady z anemicznym Schleckiem....

a Schleck pewnie nie bierze ;]

#34 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 30 wrzesień 2010 - 13:39

yasiu - ta teoria jakoby contador brał przed wyscigiem i coś mu tam zostało jest nieprawdopodobna. Pomijając już wspomniany wcześniej fakt że nie znamy farmakokinetyki leku to przyjmijmy że Contador był kontrolowany dość często w tym wyścigu i równie dobrze inne próby powinny dac wynik pozytywny a chyba tak nie było.
Stężenie tej substancji we krwi które jest śladowe dla znaczenia sportowego niczemu nie służy wiec niby po co miałby brać coś takiego w dniu przerwy? schudnąć? po co? Nabrać masy? z czym do ludzi. kurczaka by taką dawką nie napompował. na płuca też mu to nie pomogło. Rozumiem że złapaliby go jakby to były jakies monstrualne wartości ale tu mamy sprawę z pogranicza czarnej komedii pomyłek a nie zorganizowanego dopingu raczej. nie chcę wybielac Contadora ale wydaje mi się że tutaj po prostu zaszła jakas przypadkowa wpadka albo ktoś mu zrobił niespodziankę bo ten clenbuterol do niczego (zwłaszcza w takim stężeniu) nie był potrzebny.
a najbardziej zastanawiający jest widok zdychającego niemal na rowerze Contadora w trakcie ostatniej czasówki jadącego ponoć na dopingu. Ciekaw jestem co rok wcześniej spożywał że tak dobrze mu sie jechało? Dwa woły katalońskie skonsumował czy też wagon baskijskich krewetek dostarczonych przez bruynella? Bo ponoć teraz steka pożarł nieopatrznie upitraszonego przez hotelowego kucharza. Vino ponoć się oparł pokusie konsumpcji bo mu coś nieładnie stek wyglądał. Mamy wiec steakgate. chickengate już było pora na kolejną mięsną aferę. Ciekaw jestem czy wspólbiesianicy też byli kontrolowani

#35 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 wrzesień 2010 - 14:46

no wiec gdzies tam na wiki ang podaja ze polczas zycia tego cleana jest 36-39h, a wchlanialnosc z dawki podanej doustnie osiaga 89-98%. Czyli zeby wydalic z organizmu calosc to potrzeba kilku dni (najmarniej 3-4)
dzialanie tego leku to

Cytat

It causes an increase in aerobic capacity, central nervous system stimulation, and an increase in blood pressure and oxygen transportation.

czyli zwieksza mozliwy wysilek z duzym zapotrzebowaniem tlenu, zwieksza transport tlenu we krwi. Mozna tez przyjac inna teze. Alberto wzial procha niedlugo po poprzednim tescie w nadzieji ze wydali sie przed kolejnym testem.
A to ze mial we krwi 50p.gram/ml moze swiadczyc o tym ze terst byl zrobiony 3-4 dni po zjedzeniu procha.

Cytat

Ciekaw jestem co rok wcześniej spożywał że tak dobrze mu sie jechało?

przy takich proszkach magicznych wazne jest odpowiednie dawkowanie, jedzenie prochow wspomagajacych itp. Moze Alberto zrezygnowal z uslug lekarza bo stwierdzil ze sam umie??

IMO jedyna opcja na pozbycie sie dopingu ze sportu to dozywotnie dyskwalifikacje i olbrzymie kary pieniezne (na przyklad zarobki zawodnika ze sportu (wyscigi, sponsorzy) z ostatnich 2 lat)

#36 czegevara

czegevara
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądKobyłka

Napisano 30 wrzesień 2010 - 15:43

Jak już brać to po co clenbuterol?? Środek ten miewa działanie anaboliczne (a raczej antykataboliczne) i podnosi temp ciała (termogenik) ale NIE ZAWSZE. Zjawisko anaboliczne może wystapić ale nie musi. Z tego co wiem to nie ma badań jasno udowadniających jego jakikolwiek pozytywny wpływ na osiągi. Wiem, bo za starych siłownianych czasów sam brałem... Chłopak tłucze pewnie teścia, dekę, IGF-1, EPO i somatotorpinę a wpadł na gównianym clenbuterolu... Jeśli go naprawdę brał to brał na bank całą resztę. A na astmę są teraz dużo lepsze środki...

#37 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 30 wrzesień 2010 - 15:53

http://www.sport.pl/...t_niewinny.html

Jeśli to ma takie "działanie" to trzeba być nie lada idiotą żeby to badziewie brać.

#38 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 30 wrzesień 2010 - 15:56

moim zdaniem nic nie wziął, a już na pewno to ten clebadziew - dawka 400x mniejsza niż normalnie wykrywalna? I co mu niby to miało dać? Chyba jedynie zwiększyć szansę na "wpadkę".

#39 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 30 wrzesień 2010 - 16:14

To jest efekt karmienia jakimiś sterydami mięsa w europie - i tyle. Jakby ktokolwiek nażarł się świniaka a później zrobiono by mu test to też wyszłoby, że brał lepiej nie wiedzieć nawet co...

#40 czegevara

czegevara
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądKobyłka

Napisano 30 wrzesień 2010 - 16:25

Clenbiterol to nie steryd i nie karmi się nim trzódki...

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy