Jakuda, dnia 11 Maj 2018 - 09:35, napisał: 
Hej,
Do mojej trylogii z kołami do szosy (wybór kół, ostatnio wybór szytki- zdecydowałem się na Tufo Elite S3 23mm) dołącza ostatnia zagwozdka: Jak kleić?
Na forum trafiłem tylko na porównanie klejów- bez konkretnej konkluzji, który najlepszy. Na YT jest tylko kilka polskich filmików i trochę więcej zagranicznych z rozbieżnymi technikami.
Czy może ktoś mi doradzić z własnego doświadczenia?
Zdecydowałem się już na continental carbon.
Z tego co udało mi się dowiedzieć, to procedura mniej więcej taka:
-zmatowić papierem ściernym (i tak już matową) obręcz
-założyć szytkę na sucho na noc, żeby się naciągnęła
-ściągnąć szytkę, nałożyć cieńką warstwę kleju na obręcz i szytkę.
-odczekać min. 12h
-nałożyć jeszcze po warstwie na szytkę i oponę? (gdzieś mówiono o 4 albo więcej warstwach).
-nałożyć szytkę i modlić się żeby było równo.
Z góry dzięki za porady
Napisze doswiadczalnie (kilkaset przyklejonych szytek/6 lat, żadnego problemu czy reklamacji na usługę, moi koledzy kleili/kleją tak szytki od kilku (nastu) lat.
- używane kleje to Mastik Vittorii i Conti
- koła nowe, używane na niektórych montowane kilka/naście sztyek czasami bez usuwania kleju (bo jeżdżący nie przywiązywali do tego wagi)
- nie matowiłem obręczy
- jedna warstwa kleju na obręcz i jedna na szytkę
- przetestuj czy szytka wchodzi ciasno- wtedy możesz zostawić żeby się faktycznie naciągnęła - jedyne ciężko wchodzące to były Conti. Modele A Dugasta, FMB, Vittorie, Bontragery wchodziły bardzo lekko.
Ilość warstw znacznie odbiegająca od metod "szkolnych" jednak nigdy żadna z zamontowanych szytek nie zeszła, nie przesunęła czy nie naderwała.
Wiele razy montowalem nowe szytki na miejsce zużytych które wcześniej montowalem i demontaż nigdy nie był łatwy co wskazywało na dobre wykonanie usługi.
Wg mnie wzorcowe procedury to nakład zbędnego czasu i kleju i nie wnoszą one nic do dobrego i bezpiecznego montażu szytek.