Skocz do zawartości

Nie będe juz narzekał na kask.

803 odpowiedzi w tym temacie

#321 kryszy

kryszy
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 03 czerwiec 2015 - 12:03

A ja może podam mój sobotni argument na noszenie kasku.

Jechaliśmy 12 osobową grupą (jedna osoba nie miała kasku), po ok. 30km przy prędkości rzędu 45-50km/h z lasku wyskoczył nam lis. Wszystko działo się tak szybko, że kompletnie nie było czasu na jakąkolwiek reakcję. Pierwsza osoba która wjechała w lisa, przeleciała przez kierownicę i z całym impetem wylądowała na główce, ja jako drugi przejażdżając przez lisa uniknąłem szlifa bo wylądowałem w rowie. Leżała połowa grupy. Aż nie chcę myśleć co by było gdyby, na główce wylądował kolega bez kasku. Prawdopodobnie nie byłoby co zbierać.

#322 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 03 czerwiec 2015 - 13:44

To jest raczej argument przeciwko jeżdżeniu w grupie - typowy przykład niezachowania odpowiedniej odległości od pojazdu poprzedzającego, z wszelkimi tego konsekwencjami w przypadku nagłego zdarzenia na drodze.

• Pirx, big75 i Greek lubią to

#323 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 czerwiec 2015 - 13:46

Ty na poważnie?

#324 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 czerwiec 2015 - 13:56

Dokładnie, musimy sobie zdać sprawę, że jazda w grupie to kompletnie nieodpowiedzialne zachowanie - nie ma chyba bardziej niebezpiecznego elementu jazdy na szosie. Ale jak tu szosować bez tego? ;)

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#325 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 03 czerwiec 2015 - 13:56

Śmiertelnie poważnie. 

#326 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 czerwiec 2015 - 14:12

Należy rozwiązać peleton i wprowadzić wyłącznie jazdę indywidualną na czas! W trosce o bezpieczeństwo należy także zakazać wyprzedzania, tj. na trasie wyścigu może znajdować się tylko jeden zawodnik naraz.
  • piotrkol lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#327 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2034 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 03 czerwiec 2015 - 14:16

Szosy na tory! 

;)

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#328 jacekj

jacekj
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 czerwiec 2015 - 16:59

A co z lisem!

#329 clavdivs

clavdivs
  • Użytkownik
  • 392 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 03 czerwiec 2015 - 17:06

Lis na twitterze napisal ze przeprasza :).
  • mikroos, Senninho i Prz lubią to

#330 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 03 czerwiec 2015 - 17:35

Pozostaje czekać na oficjalne oświadczenie leśniczego i po sprawie.

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#331 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 03 czerwiec 2015 - 17:38

To zależy czy znajdzie się filmik i biednego liska chytruska zaleje fala hejtu...

#332 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 04 czerwiec 2015 - 01:25

Wystarczy, że założy tu profil i napisze kilka postów w temacie o smarze do łańcucha.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#333 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 04 czerwiec 2015 - 13:03

….  Aż nie chcę myśleć co by było gdyby, na główce wylądował kolega bez kasku. Prawdopodobnie nie byłoby co zbierać.

Jeżdżę od kilku lat zawsze w kasku, kilka miesięcy temu sam przegrałem nierówną walkę z samochodem i po niezłym salcie w powietrzu grzmotnąłem kaskiem w asfalt … i cieszę się że miałem kask.

Ale

Wiele osób (powyższy cytat to tylko przykład) pisze że gdyby nie kask, to hohoho nie byłoby co zbierać itp. itd.

Otóż koleżanki i koledzy, chciałbym Wam powiedzieć, że moje lata "świetności" na rowerze przypadały na okres, kiedy zawodowcy nie jeździli w ogóle w kaskach, amatorzy (w sensie normalni zawodnicy jak dzisiaj juniorzy czy elita z grup np. klasy continental)  używali ich WYŁĄCZNIE na wyścigach bo taki był przepis, amatorzy w rozumieniu takim jak dziś również nie używali w ogóle kasków poza wyścigami. 

Zatem poza wyścigami - nikt nie używał kasków, a te na wyścigach ograniczały się do kilku pasków skóry wypełnionych jakąś gąbką :) 

Czy to oznacza że nie było kraks na wyścigach i na treningach ? - NIE

Czy to oznacza że trup słał się gęsto ? - NIE

Czy za peletonem jechał karawan zamiast karetki ? - NIE

Więc nie popadajmy w paranoję / skrajności, że kask załatwia sprawę, a brak kasku to niemal pewna śmierć lub kalectwo przy kraksie.

Żadnej w tym reguły nie ma, sam miałem trochę, a widziałem mnóstwo kraks, również kiedy nie było kasków i w większości przypadków kończyło się na szlifach. Tak samo jak dzisiaj kiedy niemal wszyscy używają wypasionych kasków , a co któryś upadek kończy się nieciekawie, choć tak jak było kiedyś, większość jednak kończy się po prostu szlifami i tyle.

Żeby nie było - nie chcę przez to powiedzieć że kask jest zbędny i nic nie daje - zapewne w jednym na ileś tam set upadków kask rzeczywiście uratuje komuś zdrowie lub życie i dlatego jestem jak najbardziej ZA kaskami i sam używam go nawet na rozjeździe. Nikt chyba nie chciałby być tym jednym na kilkaset przypadków niefartownego upadku nie będąc akurat w kasku. 

Używajmy kasków, ale bądźmy świadomi proporcjonalności ryzyka jazdy w kasku i bez.

• robo i big75 lubią to

#334 kryszy

kryszy
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 10 czerwiec 2015 - 07:46

A co z lisem!

Lis spieprzył do lasu gdzie prawdopodobnie zdechł bo jednak paru z nas po nim przejechało :/

• vpablov lubi to

#335 Gosc_KarolinaGrabowska_*

Gosc_KarolinaGrabowska_*
  • Gość

Napisano 09 lipiec 2015 - 17:38

A gdyby miał kask...

#336 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 10 lipiec 2015 - 07:09

...oczywiście firmy Fox.

• kaloo lubi to

#337 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 02 grudzień 2017 - 12:04

Zadanie na spostrzegawczość: 

Proszę wskazać wśród tych rowerzystów na filmie choćby jedną osobę w kasku.

• Pirx lubi to

#338 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 02 grudzień 2017 - 13:03

Rzuć okiem na pewno znany Ci wątek Platformy Vs. Zatrzaski :P i popatrz na filmy (łącznie z tymi co umieściłeś sam) np. na str. 10 i wskaż ilu kolarzy (jaka jest różnica kolarzem, a rowerzystą? hę?) jechało bez kasków i potencjalnie ilu kask uratował łepetynę przed rozłupaniem?

Widzisz różnicę pomiędzy dojazdem do domu/pracy z prędkościami do kilkunastu km/h (choć i tu mogą zdarzać się upadki z uderzeniami głową o krawężnik - nawet śmiertelne), a szybką jazdą sportową? Nie? No w sumie nie dziwię się. Różnica taka jak pomiędzy platformami, a zatrzaskami. :P

• Arni lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#339 z wiatrem we włosach

z wiatrem we włosach
  • Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 02 grudzień 2017 - 14:22

Rzuć okiem na pewno znany Ci wątek Platformy Vs. Zatrzaski :P i popatrz na filmy (łącznie z tymi co umieściłeś sam) np. na str. 10 i wskaż ilu kolarzy (jaka jest różnica kolarzem, a rowerzystą? hę?) jechało bez kasków i potencjalnie ilu kask uratował łepetynę przed rozłupaniem?
Widzisz różnicę pomiędzy dojazdem do domu/pracy z prędkościami do kilkunastu km/h (choć i tu mogą zdarzać się upadki z uderzeniami głową o krawężnik - nawet śmiertelne), a szybką jazdą sportową? Nie? No w sumie nie dziwię się. Różnica taka jak pomiędzy platformami, a zatrzaskami. :P

#340 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 02 grudzień 2017 - 14:35

Pokazujesz obrazy z Utrechtu, który można nazwać rowerową utopią.

Tam praktycznie korzysta się wyłącznie z DDR z prędkościami 15-20km/h.

Kask na pewno nikomu nie zaszkodzi.

Na wiosnę znajomy w Irlandii jadąc ścieżką rowerową bez kasku wskutek upadku wylądował na oddziale.

Ludzie znaleźli go nieprzytomnego i zadzwonili po pogotowie.

Jak się okazało uderzył głową o krawężnik.

Padał deszcz i było ślisko.

Dosyć długo lezał w szpitalu. Jakiś krwiak mu się zrobił.

Wracał spokojnie z pracy.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

Dodaj odpowiedź