Skocz do zawartości

Nie będe juz narzekał na kask.

803 odpowiedzi w tym temacie

#681 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 27 styczeń 2018 - 12:01

Myślałem, że z wiatrem to alter ego marvelo :)
Coś wspominał, że mieszka w Holandii gdzie jest zupełnie inna infrastruktura drogowa i inna kultura jazdy.
Możliwe, że dojeżdżając do pracy na miejskim rowerze, też bym nie zakładał kasku, ale u nas i na rowerze szosowym, nigdy w życiu.

Nawet jak bym miał ocalić tylko skórę na głowie. Obecnie mam bliznę w widocznym miejscu.

Co do dawania przykładu młodzieży to wystarczy pierwsze lepsze badanie z pubmeda, żeby zobaczyć skalę poprawy bezpieczeństwa.

https://www.ncbi.nlm...pubmed/29277588
https://www.ncbi.nlm...pubmed/21161881
https://www.ncbi.nlm...pubmed/28436737

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#682 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 27 styczeń 2018 - 23:34

tobo, dnia 27 Sty 2018 - 07:09, napisał:

Jeszcze ilu niewinnych i nieświadomych musi zginąć zanim ktoś odpowiedzialny i mądry wprowadzi nakaz używania kasku?...

puchaty, dnia 27 Sty 2018 - 10:45, napisał:

Nie zauważyłem, żeby ktokolwiek w tym wątku był za tym, aby wprowadzać obowiązek noszenia kasków. Rozmowa dotyczy tego, czy zwiększa bezpieczeństwo, czy nie.

puchaty, czytaj uważniej.

#683 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 28 styczeń 2018 - 00:05

Masz mnie na uwadze jako tego nakazowego?

Bo jeśli tak to nie wyczytałeś między wierszami.
Ja jestem daleki od takiego obowiązku, przymusu, nakazu.

Jestem też przeciwny temu, by Cię banować jak sugerują niektórzy.

Nadal chętnie się dowiem co wywalczyłeś do tej pory, bo przemilczasz ten aspekt swoich działań.
Podziel się swoimi zapatrywaniami w tej kwestii.

#684 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 28 styczeń 2018 - 15:46

HarveyDent, dnia 27 Sty 2018 - 10:22, napisał:

Jeden "ekspert" @marvelo głosi że to nic pewnego że kobita nie żyje w wyniku wypadku i kask pewnie nic by tu nie zmienił . 

A drugi "ekspert" @z wiatrem we włosach będzie edukował kierowców żeby nie zabijali rowerzystów. I to główny problem i droga do zwiększenia ich bezpieczeństwa.

Oczywiście, że tak. Wypadki mają swoje przyczyny i zawsze lepiej jest zapobiegać niż leczyć.

Kobita nie żyje, bo od dłuższego czasu praktykowała ryzykowne zachowania, czyli powroty z pubu na rowerze po spożyciu alkoholu, robienie zdjęć w trakcie jazdy, jazda z jedną ręką na kierownicy. Zginęła z powodu swojego błędu, a nie z powodu braku obowiązku jazdy w kasku (przecież i tak mogła go założyć, nikt jej nie bronił). Nie wiem, po co w ogóle Siara_iwj wrzucił informację o tym zdarzeniu. Chyba żeby się skompromitować.

Zderzenia samochodów z rowerzystami pochłaniają chyba najwięcej ofiar wśród rowerzystów, nawet tych w kaskach, więc ograniczenie takich wypadków poprzez zwiększanie świadomości kierowców i poprawę ich zachowania wobec uczestników ruchu na rowerach może przynieść najbardziej wymierne korzyści.

#685 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 28 styczeń 2018 - 17:48

To co dla innych jest podłogą, dla Ciebie jest sufitem. Nie potrafisz przyjąć do swojej mózgownicy faktu że kask zmniejszył by jej obrażenia i najprawdopodobniej uratował życie. Bo jechała "po bułki", prędkość mała i kask miał szansę zrobić swoją robotę. Wolisz pi#$#% farmazony że nie żyje bo zupa była za słona. Napiszesz każdą bzdurę żeby bronić.... no własnie czego ?

Kierowców trzeba koniecznie edukować, ale to nie oznacza że rowerzysta nie musi zwiększyć swoich szans na przeżycie. Jeśli myślisz że edukacja kierowców jest najbardziej skuteczna to radze się obudzić ze snu. Najbardziej skuteczne jest oddzielenie ruchu samochodowego od pozostałych uczestników ruchu. Właśnie dla tego mistrzu buduje się chodniki dla pieszych, przejścia nad/pod drogami, ścieżki rowerowe , a po autostradach nogą jeździć tylko pojazdy silnikowe. 

Z ciekawości: Zgadasz się z tym żeby piesi po zmroku nosili odblaski czy też ten sposób zwiększania bezpieczeństwa nie ma sensu i tylko kierowców należy uczulać na ten problem ? 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#686 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 28 styczeń 2018 - 18:45

Marvelo, czy jestem niegodzien odpowiedzi na moje pytanie?

Czy uznajemy obaj że moja ocena Twojej skuteczności jest prawidłowa?

#687 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 28 styczeń 2018 - 18:57

tobo, odpowiem jak Ryszard Ochódzki swojej partnerce Aleksandrze po wizycie na komendzie dzielnicowej milicji: "Co mogłem, to załatwiłem", Miś (1981).

#688 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 28 styczeń 2018 - 19:17

Kask kaskiem tylko po zderzeniu z autem można mieć uszkodzona głowę poniżej górnej części ,oczy , brodę , klatkę piersiową,krwotok,serce , ręce ,brzuch , zakrzepicę nogi .Skąd wiem ? Miesiąc jestem po zderzeniu z autem .I osobiście oprócz kasków polecam jeździć w ubraniach o jakichs intensywnych widocznych kolorach
  • ROZMIAR, Moody i Yar_Tur lubią to

#689 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 28 styczeń 2018 - 22:20

marvelo, dnia 28 Sty 2018 - 17:57, napisał:

tobo, odpowiem jak Ryszard Ochódzki swojej partnerce Aleksandrze po wizycie na komendzie dzielnicowej milicji: "Co mogłem, to załatwiłem", Miś (1981).

Odpowiadając słowami pewnej piosenki: "Mniej niż zeroo..."

#690 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 styczeń 2018 - 06:49

marvelo, dnia 28 Sty 2018 - 17:57, napisał:

Dokładnie! A w tym wątku próbujesz nas przekonać, że jak byłeś mały, to byłeś murzynem. :)
  • Prozor lubi to

#691 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 29 styczeń 2018 - 20:44

puchaty, dnia 27 Sty 2018 - 07:44, napisał:

Brak kasku zwiększa ryzyko rozbicia głowy zarówno podczas wędrówki pieszej jak i jazdy rowerem. Tyle, że podczas jazdy rowerem ryzyko upadku jest większe, jak i większe prędkości (czyli możliwe konsekwencje upadku). I tyle w temacie. Jeśli prosta logika do Ciebie nie dociera, to w zasadzie rozmowa z Tobą nie ma sensu.

A może spójrzmy na to od innej strony. Przyjmowanie obecności kasku na głowie jako punktu odniesienia można porównać do stwierdzenia, że nieprzyjmowanie Polocardu, Acardu czy innego preparatu będącego aspiryną w małej dawce w otoczce zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Jazda rowerem po spożyciu alkoholu też zwiększa ryzyko rozbicia głowy, podobnie jak jazda z jedną ręką na kierownicy czy robienie sobie selfie. Jest całe mnóstwo czynników, które podnoszą ryzyko wypadków  na rowerze i potencjalnych urazów głowy.

Nikt z Was nie występuje tu przeciwko jeżdżeniu w grupie czy w ogóle w wyścigach czy nieformalnych ustawkach, gdzie zdarzają się masowe kraksy i gdzie uczestnicy doznają często znacznych urazów. Dlaczego nikt nie potępi jazdy na lemondce w ruchu ulicznym albo kierowania samymi przedramionami opartymi o górną część kierownicy, albo tych dziwnych pozycji zjazdowych (tzw. "aero tuck"), albo jazdy zimą po oblodzonej drodze na szosowych oponach? Często takie umiejętności są wręcz przedstawiane jako wyraz profesjonalizmu, perfekcyjnego panowania nad rowerem i dla wielu z Was są powodem by się chlubić.

Tymczasem dla mnie to czysta głupota.

Nawet zakładając, że kask ma jakąś skuteczność w ograniczaniu urazów głowy, to jego wpływ na całkowity obraz poziomu ryzyka na jaki naraża się kolarz jest znikomy. 

Ja nikomu nie bronię jazdy w kasku, nawet mi nie zależy, aby kogoś od tego odwodzić. Każdy ma swój rozum. Ci młodzi też.

Ale jeśli jakiś młody po wywrotce i stwierdzeniu, że na kasku ma parę rysek zastanowi się chwilę, zanim napisze na jakimś forum czy fejsie jak to kask właśnie uratował mu życie i może zrezygnuje z aż tak kategorycznego stwierdzenia, to ja to uznam za swój sukces.

#692 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 29 styczeń 2018 - 21:35

Jakiś młody na jakimś forum czy fejsie? Jesteś w stanie prześledzić w tak szerokim spektrum skuteczność swoich działań?...

Łał.

Poza tym dyskusja w tym temacie (chyba) nie dotyczyła ratowania życia przez kask...

#693 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 30 styczeń 2018 - 11:07

Marvelo: "Nawet zakładając, że kask ma jakąś skuteczność w ograniczaniu urazów głowy, to jego wpływ na całkowity obraz poziomu ryzyka na jaki naraża się kolarz jest znikomy."

Więc zdecyduj się czy kask ma wpływ w ograniczaniu urazów czy nie ma.

Może napisz konkretnie:

a. Tak. Wedlug mnie ma wpływ
b. Nie. Wedlug mnie nie ma wpływu

Czekam na konkretną odpowiedź.

I nie pisz o całkowitym "obrazie poziomu ryzyka", bo żadnych danych statstycznych na ten temat nie masz.

#694 Jacam76

Jacam76
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądŁódź/Wetlina

Napisano 01 luty 2018 - 20:29

Koledzy, nie ma się co spierać. Kask może nie zawsze uratuje, ale często na pewno minimalizuje obrażenia. Z własnego doświadczenia: spadek przy prędkości około 25km/h z wysokiego krawężnika (za późno zauważyłem) i przelot przez kierownicę "na banię". Efekt: kask mocno porysowany, przerysowany od góry licznik, a u mnie ból pleców (rower mi z tyłu przywalił), zębów (bo trzasnąłem górnymi o dolne), ale łepetyna cała. 

#695 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 04 luty 2018 - 20:55

shmoo, dnia 21 Sty 2018 - 17:19, napisał:

Szybkie auto kupuje się po to, żeby jeździć szybciej,
a nie odwrotnie, jeździ się szybko, bo ma się przypadkiem szybkie auto.

Już widzę jak Pan Franciszek szaleje wsiadając do szybkiego auta ;)

Pan Franciszek zawsze będzie miał problem z prowadzeniem auta, bo instruktor (skądinąd całkiem grzeczny, kulturalny i cierpliwy człowiek) nie skorygował jego fatalnej pozycji za kierownicą.

O tym, że w razie wypadku poduszka powietrzna wyrządzi mu więcej szkody niż pożytku chyba nawet nie muszę wspominać.

#696 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8635 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 luty 2018 - 21:38

Jacam76, dnia 01 Lut 2018 - 19:29, napisał:

Koledzy, nie ma się co spierać. Kask może nie zawsze uratuje, ale często na pewno minimalizuje obrażenia. Z własnego doświadczenia: spadek przy prędkości około 25km/h z wysokiego krawężnika (za późno zauważyłem) i przelot przez kierownicę "na banię". Efekt: kask mocno porysowany, przerysowany od góry licznik, a u mnie ból pleców (rower mi z tyłu przywalił), zębów (bo trzasnąłem górnymi o dolne), ale łepetyna cała. 

Ale zgodnie z teorią głoszoną przez marvelo mózg i tak uległ Ci uszkodzeniu, zdecydowanie bardziej niż gdybyś przywalił głową bez kasku, zęby zamortyzowały uderzenie i przez to masz zgniecioną twarzoczaszkę (ale o tym nie wiesz). Bez kasku byś się tylko otrzepał i zęby by Ciebie nie bolały!

• nico123 lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#697 Jacam76

Jacam76
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądŁódź/Wetlina

Napisano 05 luty 2018 - 20:27

Cholera, jak patrzę w lustro, to może i coś z tą zgniecioną twarzoczaszką jest :->

#698 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8635 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 09 luty 2018 - 07:36

Wczorajsza Gazeta Prawna:

Jazda na rowerze obowiązkowo w kasku

Jeszcze nie ustalono górnego limitu wieku dziecka (12 - 15 lat). Być może przepis będzie tak samo respektowany, jak obowiązek noszenia odblasków przez pieszych idących drogą poza terenem zabudowanym (niby obowiązuje, ale nie widuję takowych, no może poza biegaczami z odblaskami nadrukowanymi na spodniach/kurtkach). No to teraz się zacznie narzekanie malkontentów ;)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#699 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 postów

Napisano 09 luty 2018 - 07:47

Ciekawe, czy właściciel tego kasku od Speca marudzi, że gówniany on był i kasa się zmarnowała. Przecież miał o wiele lepsze naturalne strefy zgniotu. Zdarzenie miało miejsce w trakcie lekkiego treningu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#700 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 postów

Napisano 09 luty 2018 - 07:50

Dołączona grafika

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy