Cytat
Gdyby ludzie byli rozsądni i wszystko robili z głową, to w ogóle prawo i nakazy nie byłby potrzebne.
Wielkie słowa!
Gdyby człowiek z natury byłby grzeczny to 10 przykazań, ustalone tysiące lat temu nie byłyby koniecznością, jak widać minęły 2000 lat, a przykazania pasują jak ulał.
Gdyby w Polsce na drogach rowerzysta byłby traktowany z szacunkiem i należytą ostrożnością to może i kaski nie byłby jakąś więlką koniecznością, choć w Holandii mają wszystko, mimo to śmigają w kaskach.
Wiecie, mi nakaz jazdy nie jest specjalnie potrzebny do szczęścia, przecież ja nie będę płakać, bo ktoś napisał, że nie założy kasku kiedy jedzie po bułki. Wasze życie i wasz problem zakładać, czy nie. Jak was piźnie coś w drodze po bułki i zejdziecie, to wasi najbliżsi będą płakać, a ja co najwyżej mogę pożałować, że za mało zrobiłem by przekonać do jazdy w kasku nawet po bułki.
Róbta co chceta, tylko nie róbta ludziom wody z mózgu, próbując wcisnąć jakieś mądrości, kity, statystyki i własne domysły. Żeby uciąć wszelkie spekulacje i wywody niektórych ludzi, najlepiej byłoby wprowadzić nakaz jazdy w kasku i kropka, tak ja kto dawno temu zrobili z pasami bezpieczeństwa. Wiem, że to nie jest najlepsze rozwiązanie, ale jest ono stosunkowo proste i SKUTECZNE. Budowa infrastruktury wymaga czasu i wielkich nakładów, wpojenie kierowcom, że rowerzysta jest jak źdźbło suchej trawy jest chyba najtrudniejsze do zrealizowania, wprowadzić nakaz jazdy w kasku, dość proste i nieskomplikowane - skutki oczywiste, a od czegoś trzeba zacząć.