Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery Wahoo Kickr, Core, Snap

367 odpowiedzi w tym temacie

#81 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 04 listopad 2019 - 05:22

Te 3 błędy, to było praktycznie to samo, bo te 3 suwaki nie działały.

Błędny spindown zrobić np. przez przyhamowanie koła zamachowego?

Poza tym Speed Simulation i Power Smoothing zostawić włączone?

Harvey, w czym porównanie robiłeś? Czy trza bulić DC Rainmaker’owi za jego narzędzie? 

#82 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 listopad 2019 - 08:01

Fakt, ktoś pewno "zapomniał" o możliwości zmiany pozycji suwaka ;)

Tak, przez przyhamowanie (albo dokręcenie ręczne), ważne, żeby się dość znacznie rozjechało. 

Porównanie proste: rejestrujesz dane na dwóch różnych urządzeniach np. Edge miernik mocy w korbie, Zwift/TR (czy cokolwiek innego) pomiar z Core. Jak puścisz w tym samym momencie, to średnie powinny być identyczne. A nawet dwa pomiary i na Edge możesz zrobić, jest pole IQ do pobierania danych z dodatkowego miernika mocy, dzięki czemu rejestrujesz jednocześnie pomiar z dwóch mierników. Plus taki, że można porównać w miarę od ręki , dodatkowe dane są zapisywane w polu deweloperskim, dostępne z np. GoldenCheetah. Co prawda zapomniałem nazwy, bo używałem tego dość dawno temu, jak sobie przypomnę to dam link ;)

Narzędzie DCR jest chyba przez jakiś czas darmowe do wypróbowania, później się płaci. Ale porównać można równie dobrze w/w GC. Albo arkuszem kalkulacyjnym - w końcu to tylko cyferki ;)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#83 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 04 listopad 2019 - 08:11

Za DC płaci się od razu, 5$ z dzień. 

Ale spróbuję 2 mierniki pod Edge podłączyć. Ewentualnie jednocześnie będę rejestrował na Fenix i Edge. 

Co do Excela nie bardzo wiem jak to wyeksportować, ale się dowiem w takim razie :D

#84 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 listopad 2019 - 08:50

Na początku był okres próbny. 

Pole do jednoczesnej rejestracji to było ANT+ Power Meter, ale już się zmyło. Szkoda. W takim razie może być Fenix/Edge. Porównasz odczyty na tych dwóch urządzeniach, a średnie (czy nawet średnie chwilowe) będą do porównania czy moce się różnią. Test oczywiście bez podłączenia i z podłączaniem miernika mocy do trenażera. Jeśli w drugim przypadku będą minimalne odchyłki, to ok.

Dane najłatwiej wyeksportować z Golden Cheetah (zakładka edycja -> skopiować kolumnę z mocą -> wkleić do arkusza), albo po prostu tam porównać dwie aktywności.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#85 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 04 listopad 2019 - 20:01

Ok, porobiłem testy. Na krótkich odcinkach czasu, więc może nie do końca dokładne, ale widać czy działa czy nie działa. 

Porównanie Kickr Core podpięty pod Edge 820 i Quarq podpięty pod Fenix 5. 

1. Prawidłowy spindown, wyłączony zewnętrzny pomiar mocy - czas 2:00 min.

- Core: średnia moc 157W, max moc 481W;

- Quarq: średnia moc 166W, max moc 536W.

2.  Nieprawidłowy spindown, wyłączony zewnętrzny pomiar mocy - czas 1:14 min.

- Core: średnia moc 251W, max moc 410W;

- Quarq: średnia moc 195W, max moc 365W.

3.  Nieprawidłowy spindown, włączony zewnętrzny pomiar mocy - czas 1:13 min.

- Core: średnia moc 197W, max moc 550W;

- Quarq: średnia moc 189W, max moc 500W.

Tak więc opcja ta na pewno działa. Bardziej mnie zastanawia rozjazd wartości, szczególnie w 3. przypadku, bo moc była brana z tego samego pomiaru. 

#86 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 04 listopad 2019 - 21:33

Zauważyłem dziś ta aktualizację, ale już po treningu więc nie sprawdzałem co i jak.  W wolnej chwili porobię testy. Pozostałe opcje mam wyłączone od początku.

Oczywiście naprawili tylko w apce japkowej.

IMHO coś duże masz te różnice. Wręcz coś jest nie tak bo w 3 powinieneś mieć identyczny pomiar. Zrób wykres i pokaż jak to wygląda.

Instrukcja : https://www.youtube....w&index=35&t=0s

Ja rejestruje aktywność z pedałów za pomocą Garmina, a z trenażera kompem (zwift, trainerroad czy to tam używasz) .

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#87 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 04 listopad 2019 - 21:47

No właśnie, też wydaje mi się, że powinno być to samo.
Jutro kręcę godzinę na trenażerze, to zarejestruję cały trening. Tylko nie mam Golden Cheetah i nigdy tego na oczy nie widziałem. Jak Ci się chce, to mogę pliki.
Treningi steruję z Edge, ale mogę równolegle zrobić zapis na Fenixie. Albo TrainerRoad.
Ale nie mam pojęcia skąd może brać się ta różnica, skoro dane źródłowe idą z tego samego pomiaru.
A

#88 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 04 listopad 2019 - 21:52

Zrób krótkie trening bez ERG z jakimiś mocniejszymi akcentami ~1min w różnych zakresach mocy i podeślij to się porówna 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#89 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 04 listopad 2019 - 21:58

Ok, dzięki.
Tylko teraz jeszcze pytanie w jakiej konfiguracji. Tak, żeby Core czytał moc z zewnętrznego pomiaru i bez robienia spindown, nie?

#90 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 04 listopad 2019 - 22:24

Poparuj jedno do Edge a drugie do Feniksa. Ja dla rozróżnienia żeby mi się pary nie pomerdały  paruje jeszcze HR tam gdzie rejestruje moc z trenażera. 

Żeby to miało ręce i nogi to pasuje 3 scenariusze

1. Pomiar i trenażer skalibrowany apką producenta 

2. Rozkalibrowany trenażer i skalibrowany pomiar. 

3. Rozkalibrowany trenażer sprzężony z miernikiem w apce wahoo

1 i 3 powinny dać te same wyniki jeśli to działa jak twierdzi wahoo.

Rozgrzej najpierw trenażer z 10 min i jechał bym za każdym razem krótki trening w stylu 1min@60W, 1 min@100W, 1min@150W, 1 min@100W, 1 min@250W, 1 min@100W, 1min@350W , jakiś sprint ~30s.

W godzinę z odpoczynkami się wyrobisz. Opór możesz zwiększać manualnie przez apkę wahoo

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#91 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 05 listopad 2019 - 18:34

Już Harvey nie będę Ci tyłka zawracał, ale dzięki. 

Zrobiłem normalny trening. Core bez spindown i korzystający z zewnętrznego miernika. Podpięty pod Edge 820. Natomiast pod Fenixa podpięty Quarq.

Po 1:10h treningu:

Core - średnia moc 162W, maks. 852W

Quarq - średnia 158W, maks. 833W. 

Jeszcze jutro robię godzinny rozjazd w terenie jak będzie sucho i będę rejestrował treningu na Edge i Fenix, oba połączone z Quraqiem. Może te urządzenia jakoś rejestrują po swojemu. Mam jakieś inne ustawienia czy kij wie. Jutro się okaże. 

#92 Przemcio

Przemcio
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 09 listopad 2019 - 16:55

Siemka.

Używa ktoś Wahoo Core pod Iphonem lub/i Macbookiem??

Jak się spisuje pod urządzeniami z pod znaku nadgryzionego jabłka ??

Kliknąłem już wiec odwrotu nie ma ale czy żeby używać na w/w urządzeniach potrzebuje dongle ANT+ czy bo BT sobie poradzi ?? Pytam żeby w razie konieczności kliknąć tego pierdułka, ale może zbędny wydatek.

Bo z tego co doczytałem to adaptery na sztywne ośki 12mm są w kpl ??

#93 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 09 listopad 2019 - 17:03

Działa z iPhone, iPad i MacBook bez problemu. Co do Maca dongle się przyda jak masz pasek HR po ANT+.

#94 Przemcio

Przemcio
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 09 listopad 2019 - 17:27

Dzięki za szybki odzew

HR mam tez Wahoo działa po BT bez problemu.

Czyli w takim wypadku ANT+ nie potrzebny.

Chyba ze będę chaciał Stagesa użyć dodatkowo. Czy stages łączy się z trenazerem bezpośrednio a do Maka czy Iphona już nie musi ??

#95 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 09 listopad 2019 - 17:32

Wróć o jedną stronę ;)

#96 Przemcio

Przemcio
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 09 listopad 2019 - 17:45

Czytałem ale nadal nie wiem czy wpisanie Id stagesa do apki wahoo robi to na stałe w trenażerze i już inne programy korzystają z tego bo sam trenażer automatycznie z tego korzysta czy w każdej apce czy programie trzeba osobno wbijać.

Rozkminki robiliście dlatego wprost pytałem czy styka w apce wahoo dodać te id i po kłopocie nie potrzebuje wtedy ant+ dongle?

Czy jednak każdy program oddzielnie zaczytuje bezpośrednio ze stagesa moc — i wtedy jednak będzie potrzebny dongle? Może nie od razu ale będzie

Teoretycznie bez Stagesa tez można śmigać bo wskazania w miarę dokładne widać Wahoo daje wiec nie jest to obowiązek.

#97 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 09 listopad 2019 - 18:05

Tak, inne aplikacje też czytają wtedy z zewnętrznego pomiaru. O tym właśnie jest film Lamy i cała dyskusja.

#98 Przemcio

Przemcio
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 09 listopad 2019 - 18:55

Spoko. Dzięki.

Ważne ze zacząć można bez ant+.

A w między czasie jakiś MyFriend mi dośle

#99 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 09 listopad 2019 - 21:50

Zrobiłem dziś na szybko testy jak GPLama i to działa - rozkalibrowany Kick Core sprzężony z miernikiem melduje taką samą moc. Nie ma żadnych opóźnień, trenażer reaguje identycznie jak by był sterowany z "wbudowanego" miernika. Piękna spawa. Mega plus dla Wahoo za tą funkcjonalność. 

• Bzyk i Przemcio lubią to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

#100 Przemcio

Przemcio
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 10 listopad 2019 - 12:23

Przez ant+ miernik i kompa czy bezpośrednie do trenażera??

Dodaj odpowiedź