Znam te wszystkie tabelki Treka dotyczące dopasowania ramy. Chyba się nie zrozumieliśmy, w mojej ocenie rozmiar 56 Emondy, jest wręcz rażąco zbyt mały dla osoby o wzroście 186 cm i to jest bezdyskusyjne, ale przecież nie o tym rozmawialiśmy.
Odniosłem się do wzrostu 186 cm i na tej podstawie twierdzę, że te tabelki Treka są dalece niedoskonałe. Owszem, bez większego trudu można przy tym wzroście jeździć na ramie 60, ale na dłuższych trasach, długość ramy stanie się mecząca dla większości rowerzystów, a zakładanie w rowerze szosowym mostka krótszego niż 10 cm, uważam za niewłaściwe. Ponadto tabelki Treka sugerują dopasowanie ramy 60 dla osób już od wzrostu 184 cm, co moim zdaniem dyskwalifikuje te ich pomiary już na samym wstępie...
Zwróć również uwagę, że w temacie wypowiedziałeś się Ty mając 187 cm, oraz inna osoba mająca 188 cm wzrostu i obaj jeździcie na ramie 60 Emondy, z czym jak najbardziej mogę się zgodzić, jak też z Waszymi argumentami odnośnie wyboru takiej ramy.
Nie znam jednak osoby, która ma 184-186 cm i jeździ na Emondzie w rozmiarze 60, co zaleca tabelka Traka.
Trek w swoich pomiarach opiera się przede wszystkim na długości nogi i na krytycznej możliwości wysunięcia/wsunięcia sztycy. Natomiast długość roweru często bywa sprawą osobistych preferencji, dlatego Trek pozostawił większy margines tolerancji, ale z tym rozmiarem 60 od wzrostu 184 cm, to poszli już zupełnie po bandzie i chyba jednak tego nie przetestowali...
Nie przypominam sobie marki poza Ridley'em, która w rowerach nawet o sportowej geometrii, proponuje do wzrostu 186 cm, wirtualną długość górnej rury dłuższą niż 58,3 cm, chyba, że w rowerach aero. Zazwyczaj jest to przedział 57,5-58,3 cm. Trek proponuje jednak 58,6 cm, już od wzrostu 184 cm, co uważam za kuriozum...