Skocz do zawartości

Virtual Reality Trainer Tacx Fortius / I-magic

125 odpowiedzi w tym temacie

#41 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 grudzień 2011 - 16:06

W tts 3.6 nigdzie nie moge znalezc kalibracji hamulca, a nie ukrywam, ze zalezy mi aby to zrobic jak najlepiej. Na ten moment ustawilem zgodnie z filmem instruktażowym z youtube(gdzie opona minimalnie styka sie z rolka, nalezy jeszcze 3.5 obrotu w lewo zrobic - zrobilem 3x 360 + 180, bo przez obrot rozumiem 360 :mrgreen: ). Napompowałem do 7 barow. Nie ma jakiegos standardu na ustawienie tego poprawnie?

Po pierwszej(generalnie pierwsze uzycie opony) godzinie jazdy, rolke mam uwalona w gumie z opony, narazie wiecej nie jezdzilem. Jak bardzo wplywa to na wyniki? zawsze rolka powinna byc idealnie czysta? Czy ona sie w ogole w jakis sposob zuzywa? Nigdzie nie moge znalezc info na temat konserwacji.

Asedio, w TTS mozna wybierac trenazer, nie ma tam jednak do wyboru modelu ktory mam... Ta jednostke sterujaca mam jak w fortiusie, i fortius/imagic byl standardowo zaznaczony, ale do wyboru sa jeszcze 2 opcje(bushido i vortex). Strone juz odwiedzalem, pocieszylo mnie to, ze tacxy zawyzaja w miare stabilnie, wiec mimo wszystko daje to jakies pojecie o mocy przy obserwacjach dlugoterminowych.

btw na forum sa juz trzy topici o tej tematyce, dobrze by bylo zrobic z tym porzadek :D

#42 mig29

mig29
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądGryfice

Napisano 05 marzec 2012 - 17:57

witam
na stronie http://cyclingrlv.com/index.php/rlvs
pojawiło się bardzo dużo darmowych tras do trenażerów fortius/I magic

#43 sajkor

sajkor
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Skądpolska

Napisano 17 sierpień 2012 - 11:29

Witam.

Ponowie zastanawiam się nad kupnem trenażera. Chodzi mi po głowie Fortius. Mam jednak kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi. Zwracam się więc do Was z wielką prośbą o wyjaśnienie kilku kwestii.

1. Z tego co udało mi się ustalić Fortius ma TTS 3.0 , czyli oprogramowanie pozwalające na na uruchomienie trybu Virtual Reality, czyli tego świata stworzonego komputerowo, czy tak? Dzięki opcji multiplayer i tts 3.0 można prowadzić rozgrywki z innymi użytkownikami Fortiusa przez internet, czy tak? Gdzieś wyczytałem, że przy zakupie nowego Fortiusa mamy darmową miesięczną licencję na granie przez internet, a po jej zakończeniu należy wykupić dodatkową roczną licencję, zgadza się czy nie?

2. Czy TTS 3.0 to oprogramowanie pozwalające również ustalać jakieś indywidualne treningi? Chodzi mi o to, że np. ustawiam sobie 10 km pod górkę 5 % i sobie śmigam te 10 km i automatycznie silnik dopiera odpowiedni opór?

Kolejne pytanie dotyczy Real Live Video.

3. Czy filmy które udostępnione są np. na http://cyclingrlv.com/ to zwykłe filmy czy są one jakoś "przerabiane" przez oprogramowanie Fortiusa i są odwzorowane. Czy np. gdy się zatrzymam to film też się zatrzyma? Czy podjazdy i zjazdy powodują odpowiednio cięższą/lżejszą jazdę?

Teraz rama sterująca.

4.Czy właściwie opłaca się ją dokupić? Jak właściwie działa podczas jazdy w VR i RLV? Czy jest tylko po to by trochę poruszać tymi rękami? Czy jakoś odwzorowana jest jazdą z kierownicą?

No i chyba ostanie pytanie.

5.Czy można prowadzić treningi na Fortiusie bez podłączania do komputera?

Dziękuję za pomoc.

#44 Gosc_Cyborg_*

Gosc_Cyborg_*
  • Gość

Napisano 18 sierpień 2012 - 13:11

Cześć.

Więc po kolei :-) :
1. Wszystkie pytania z tego punktu dostają odpowiedź - TAH :->
2. TAK
3. TAK, to nie są tylko filmy, ale również informacje dla trenażera jaki dobrać opór.
4. Rama sterująca pozwala na trasach w trybie VR skręcać. Jeśli jej nie masz to po prostu program robi to za Ciebie. Uwaga: to nie działa w trybie RLV. Ja próbowałem w sklepie i odpuściłem zakup ramy bo niezbyt wiernie oddawało to rzeczywistość.
5. NIE, bez kompa nie zadasz oporu. Opór zadaje centralka umieszczana na kierze a informacje uzyskuje z oprogramowania odpalonego .... na kompie ;-)

Mam nadzieję, że pomogłem.

#45 sajkor

sajkor
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Skądpolska

Napisano 19 sierpień 2012 - 08:53

Cyborg, serdeczne dzięki za pomoc :)

Jeszcze jedna kwestia mnie dręczy:

Czy przy zakupie nowego Fortiusa i wykorzystaniu tej miesięcznej licencji będę mógł tworzyć indywidualne treningi i jeździć RLV? Czy będę musiał dokupić roczną licencję? Chodzi mi o to czy ta licencja obejmuje wszystkie opcje w Fortiusie czy tylko multiplayera?

#46 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 postów
  • SkądTczew

Napisano 20 sierpień 2012 - 08:12

W razie czego możesz ściągnąć darmową wersję softu Fortiusa 2.04.
Dostępna w sieci.
Miałem Fortiusa i mam iMagic'a.
Po pierwszych zachwytach nad Fortiusem szybko ochłonąłem gdy ponownie przesiadłem się na iMagic'a.
Jeżdżąc na jednym i drugim stwierdziłem, że zalety Fortiusa nie są aż tak istotne.
Jego potężny opór wcale nie jest potrzebny a czasami wręcz bardzo kłopotliwy.
Dlaczego?
Często musiałem z przodu zrzucać na mały blat, gdyż pod stromy podjazd nie dało się jechać. Potem na zjeździe znowu na duży. Żonglowanie przednią przerzutką gdy mamy dość silny opór nie jest wcale takie proste. W realu lekko puszczasz korby i łańcuch ładnie spada lub wchodzi. Z Fortiusem kłopot bo on cały czas trzyma opór nawet jak puścisz korby.
Silnik, który niby na zjeździe ma pomagać w rzeczywistości i tak lekko hamuje, gdyż soft ze względy na bezpieczeństwo hamulca trzyma prędkość maksymalną coś chyba w okolicy 70 km/h i co byś nie robił tej prędkości nie przekroczysz.
Teraz wrócę do tego większego od iMagic'a oporu generowanego przez Fortiusa.
Jadać na Fortiusie 39x23 pod jakąś górę, po zakończeniu jazdy musiałem szufelką zamiatać okruchy opony leżące na podłodze. Tak silne jest tarcie. Stwierdziłem, że podobny efekt obciążenia daje iMagic przy pomocy swojego koła zamachowego przy przełożeniu 53 na coś tam a zużycie opony jest minimalne. Dodam, że i tak symulacja podjazdów przez Fortiusa i iMagic'a nijak się ma do realu.
IMagic (upgrade'owany Flow) jest sporo tańszy i daje równie fajny efekt jazdy.
Fortius to topowy trenażer ale za to drogi.
Fortius to chyba przyszłość ale czy warto za tę kasę?
Jedyną zaletą Fortiusa to inercja, która znakomicie działa ale na przełożeniach z dużym blatem z przodu.
Co do kierownicy.
Miałem i również sprzedałem. W/g mnie nie da się na tym jeździć. Podczas normalnych treningów i tak miałem ją usztywnioną i wyłączoną.
Teraz gdy muszę przygotować trasy do ligi (plv-team.pl) to mam własną konstrukcję kierownicy z potencjometrem i dwoma wąsami leżącymi na kierownicy i służącymi do sterowania. Używam ich tylko do tworzenia tras.
To są moje odczucia i opinie. Znam kogoś kto jeździ tylko z kierownicą.
Wydaje mi się, że wszystko zależy od tego czy jazda na trenażerze ma być przygotowaniem do sezonu - wówczas polecam iMagica (lub upgrade'owany Flow. To to samo). A jeśli jazda na trenażerze ma być podstawą to może jednak ten Fortius z kierownicą.

#47 sajkor

sajkor
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Skądpolska

Napisano 20 sierpień 2012 - 12:39

Asedio, wielkie dzięki za bardzo przydatne informacje :)

Dalej jednak nie wiem czy licencja (wersji tts 3.0) dotyczy wszystkiego co jest w Fortiusie czy tylko trybu multiplayer. Będę bardo wdzięczny za wyjaśnienie tej kwestii.

#48 Akitigra

Akitigra
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 sierpień 2012 - 14:05

Asedio, wielkie dzięki za bardzo przydatne informacje :)

Dalej jednak nie wiem czy licencja (wersji tts 3.0) dotyczy wszystkiego co jest w Fortiusie czy tylko trybu multiplayer. Będę bardo wdzięczny za wyjaśnienie tej kwestii.

Tylko multi jest płatny extra.

#49 Gosc_Cyborg_*

Gosc_Cyborg_*
  • Gość

Napisano 20 sierpień 2012 - 20:15

Potwierdzam, tylko za możliwość trenowania na necie z innymi zakręconymi trzeba płacić extra i tego właśnie dotyczy dodatkowa opłata licencyjna.

Pzdr

#50 mayor

mayor
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądSolina

Napisano 14 wrzesień 2012 - 21:03

Czytam, czytam i dochodze do wniosku, że powinienem kupic Flow'a jesli nie mam kasy na flow multiplayer/i-magic. czy jest jakas alternatywa w kwocie do 1500 zl która bedzie lepszym wyborem niż flow ? Znaczy czy bedzie miała perspektywy rozbudowy a przy starcie pomiar mocy.

#51 Gosc_Tomciox_*

Gosc_Tomciox_*
  • Gość

Napisano 15 wrzesień 2012 - 22:33

Czy na Bushido z TTS da radę ścigać się w lidze?

#52 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 wrzesień 2012 - 23:29

mayor, przecież za ok. 1615 zł (z bike24.de, 370 EUR + 15 EUR przesyłka) masz Flow Multiplayer. Właśnie u nich kupiłem w zeszłym roku, było najtaniej.

Zupełnie nie opłaca się kupować "zwykłego" Flow'a i potem go rozbudowywać, bo sam Flow jest niewiele (ok. 70 EUR) tańszy.

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#53 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 postów
  • SkądTczew

Napisano 20 wrzesień 2012 - 19:48

Czy na Bushido z TTS da radę ścigać się w lidze?

TTS nie używamy na lidze. Problemem jest format zapisu, który został zmieniony przez Tacx'a. Procedury odczytu imf mam napisane na podstawie danych z www.whitepeak.org i próbkowanie danych zapisanych w starszej wersji softu jest co 0,2 sekundy. Na lidze musi byś stary soft Fortius. Wersja zdaje się 2.04. To nie żadna wersja TTS!
Stary doft można ściągnąć z netu. VCF udostępniał ją swego czasu za darmo. Jak jakiś problem ze znalezieniem to piszczie na priva. Udostępnię. Czy Bushido z nią współpracuje to nie mam pojęcia.
Nie spotkałem nigdzie w necie, choć niespecjalnie szukałem, żeby ktoś "rozbił" binarnie pliki TTS. Gdyby był znany format zapisu TTS, można by się było na nim ścigać :) Sama konwersja pliku na jakieś czytelne formaty "obcina" próbkowanie do 1 sekundy. Jedna sekunda to nawet 15 metrów. Mógłbyś wygrać na finiszu a soft mógłby zinterpretować, że przegrałeś :) bo czasy z drugim zawodnikiem mielibyście identyczne.
Tacx sam udostępnia opcję wirtualnego ścigania stąd brak dostępu do formatu zapisu *.tts
Chociaż może się coś zmienia. Nie śledzę tematu od dawna.

#54 Gosc_Tomciox_*

Gosc_Tomciox_*
  • Gość

Napisano 21 wrzesień 2012 - 14:44

Dzięki za odpowiedz. W niedługim czasie planuje zakup trenażera i właśnie zastanawiam się nad zakupem bushido... Ten sprzęt chyba jednak pochłonie więcej kasy po doposażeniu aniżeli Fortius. W sumie nie wiem, czy warto dopłacać... Już od jakiegoś czasu (zeszły sezon) szykowałem się na ligę, ale niestety z braku czasu nie wyszło:/

Chętnie wysłucham subiektywnych rad w co warto zainwestować - Bushido, Fortius a może po prostu Flow Multiplayer?

Miałem kiedyś Tacxa Satori, nuda podczas treningów skutecznie zabijała mój wcześniejszy zapał i treningi wychodziły niestety za krótkie. Chcą to zmienić kupiłem rolki Elite (jest lepiej), a teraz napaliłem się na wirtual relity;) Może to pomoże mi zabić nudę na rowerze w pokoju. Byle tylko nie patrzeć w ścianę;)

#55 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 postów
  • SkądTczew

Napisano 23 wrzesień 2012 - 13:14

Ja nawet jak mam VR to i tak na drugim monitorze oglądam wyścigi albo jakieś filmy.
Podczas ścigania to już tylko VR.
Twoje pieniądze Twoja decyzja.
Nie wiem czy to w tym wątku czy w innym ktoś podawał stronę w Niemczech gdzie Flow upgrade'owany do iMagica, z kierownicą i softem TTS 3.0 kosztuje na nasze niecałe 1500zł.
http://www.bike24.de...000,5,69;mid=18

#56 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 wrzesień 2012 - 15:42

Tomciox, zmieniłem Satori na Flow Multiplayer, nie do porównania. Co prawda pot leje się tak samo, ale naprawdę nie jest tak nudno!
W tej chwili jest za ok. 1.600 zł na bike24 (mój też pochodzi stamtąd).
IMHO, nie odczujesz różnicy w generowanym oporze w stosunku do fortiusa czy bushido, które kosztują około dwa razy więcej. No chyba że po prostu chcesz najlepszy ;-)

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#57 sajkor

sajkor
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Skądpolska

Napisano 28 wrzesień 2012 - 15:18

Witam.

Dodam kilka groszy od siebie.

Dzięki Waszej pomocy zdecydowałem się na zakup Fortiusa. Udało mi się wyhaczyć używkę w dobrym stanie. Przejechałem dopiero kilkadziesiąt km, ale wrażenia po jeździe są bardzo bardzo super. Szczerze powiem, że spodziewałem się dużo mniej. Silnik Fortiusa zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Mam wrażenie, że w rzeczywistości jakoś mniej się męczę. Po dzisiejszym treningu pod rowerem była kałuża potu. Fortius pozwala na ostry wycisk.
Dodam, że jestem kompletnym amatorem i Fortius jest moim pierwszym trenażerem.
Posiadam oprogramowanie Fortius Software 2.04. Śmiga elegancko. Miałem problem z instalacją na Windows 7 (32-bit). Wersja 1.66, którą mam na płycie nie posiada jakichś sterowników. Pomogła instalacja oprogramowania 2.00 (ściągnąłem z jakiejś stronki norweskiej), a następnie upgrade do wersji 2.04. Dodatkowo po instalacji wersji 2.04 miałem problemy z filmami RLV. Po prostu był czarny ekran. Okazało się, że wystarczyło wyłączyć tryb aero w windowsie i wszystko śmiga aż miło.
W sieci znajduje się sporo filmów RLV, które w połączeniu z 40" telewizorem dają nieziemską frajdę. Dzięki RLV jazda nie jest w ogóle nudna. Moje odczucia są wręcz przeciwne. Chce się jechać i jechać coraz więcej. Po prostu wciąga. Jedynym mankamentem filmów RLV jest ich jakość. Większość dostępnych filmów w sieci jest słabej jakości (rozdzielczość 720x576), ale udało mi się znaleźć kilka filmów w rozdzielczości hd ready.

Póki co Fortius nie ma dla mnie minusów. Nawet pod względem hałasu zostałem mile zaskoczony. Myślałem, że będzie dużo gorzej. Jedyna rzecz do której mógłbym się przyczepić to to, że Fortius jest całkowicie zależny od prądu i komputera. No ale Fortius i tak jest wystarczająco drogi, a gdyby miałby możliwość jeżdżenia bez komputera zapewne byłby jeszcze droższy.

Nie żałuje ani grosza wydanego na Fortiusa.

Po dłuższym użytkowaniu, wyjdą być może jakieś mankamenty, ale to będę mógł napisać dopiero za jakiś czas. Dlatego podkreślam, że są to moje odczucia po dość niedługim użytkowaniu.

#58 mig29

mig29
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądGryfice

Napisano 30 wrzesień 2012 - 12:55

gdzie znalazles filmy HD ready?

#59 sajkor

sajkor
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Skądpolska

Napisano 02 październik 2012 - 11:34

Kilka filmów w rozdzielczości 1280x720 znajduje się na stronce http://cyclingrlv.com ,którą podałeś wcześniej w tym temacie ;)

Trzeba sortować według "producer" a następnie wybrać "Hans Einar".

Przykładowe filmy:
NO_Gullingen
NO_Aardal-Song
NO_Bjodnabu
NO_Lyngdal
NO_Nordbygda
NO-Vadla

Wszystkie są w formacie 1280x720. Niestety nie przejechałem jeszcze żadnej trasy w całości więc nie mogę powiedzieć jak się zachowuje silnik na trasie. Filmy prezentują się jednak bardzo dobrze no i ukazują piękno Norwegii.

Jest tylko jeden problem ze stronką. Otóż od 2 dni nie mogę na nią wejść. Czy Wy też macie ten problem?

#60 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 02 październik 2012 - 14:20

Laik sie klania :-)
Ktos moze mi wyjasnic, co jest potrzebne aby z Flow-a zrobic VR?
Czy upgrade T1915 (mam windowsa xp), to wszystko czego mi potrzeba?

Dodaj odpowiedź