Skocz do zawartości

Virtual Reality Trainer Tacx Fortius / I-magic

125 odpowiedzi w tym temacie

#101 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 28 luty 2013 - 20:31

Test wykonany. Pozabijałem wszelkie zbędne procesy, wyłączyłem masę usług i ... zwiecha! (sic!). Okazuje się, że zwiechę TTS3.10 zaliczył gdy wykresy wypełniły już całość ekranu i zaczęły się zagęszczać. Oczywiście pomogła w tym "skakana" kadencja. Od 130 do 0...60...130... Coś nie wytrzymało i się zwiesiło :((( Wykonałem więc upgrade przez 3.11 do 3.12 i jutro w ramach treningu będzie Catalyst/FC/Distance-Slope zobaczymy co się stanie.

#102 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 02 marzec 2013 - 16:55

TTS 3.12.0 zalicza zwiechy dokładnie tak samo jak w poprzednich wersjach. Wysłałem specyfikacje kompa i grafiki do TACX. Zobaczymy co odpowiedzą.

#103 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 02 marzec 2013 - 17:31

toć pisałem ;)

#104 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 03 marzec 2013 - 19:36

Wersja TTS 3.13.0 także się "wiesza".
Poniżej przykład/dowód.

29 kilometr
Dołączona grafika

67 kilometr
Dołączona grafika

Jak widać wszystkie parametry są poprawnie wyświetlane a tylko zamroziło mi wykresy :(

#105 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 07 marzec 2013 - 15:46

Przygotowałem za pomocą softu z TACX (Diagnostic Tool 1.7) całą paczkę plików i przesłałem do ich serwisu. Po dwóch dniach analiz nadeszła odpowiedź:

First start the software and go to Setup and Training settings and then disable Catalyst 3D and Save.

Then see if the catalyst free cycling works again.

If not:
Uninstall the software and then use this download to get directly to version 3.13 again.

Full download 3.13
http://www.tacxdata....FULLVERSION.zip

How does it work?
Make a directory on your harddisk (for example: C:\TTS3\
Then download this file (1,14GB) in this directory and UNZIP the file
After unzipping run the setup.exe file
The software will now be installed on the system

Also see that you can update the driver of your graphics card by downloading this via the Nvidia website.
This is the info we can find on your Dxdiag:
Card name: NVIDIA NVS 3100M
Driver Date/Size: 4/17/2010

Strona NVIDIA (JAVASCRIPT) poleciła mi:
Recommended:
Update
NVS 3100M
189.74

Quadro Notebook Driver Release 304
Version: 307.83 WHQL
Release Date: 7.3.2013

Tak więc najpierw ściągam+ładuję uaktualnineie driver'ów do karty graficznej i CATALYST 3D zmieniam na DISABLED a następnie wieczorkiem zrobię test. Jak nie zadziała, to czeka mnie pełne przeinstalowanie softu na wersji 3.13.

P.S. Poszukam także pełnej wersji softu 3.10, by zachować funkcje RLT.

#106 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 marzec 2013 - 22:10

SCRUBBY, konfiguracja kompa nie ma chyba nic do rzeczy, ja mam Win7 z Intel HD Graphics 3000 i wykres się zacina w podobny sposób.
Co ciekawe, nie zaobserwowałem usterki przy RLV dowolnej długości...

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#107 Akitigra

Akitigra
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 marzec 2013 - 20:37

Odpowiedź serwisu Tacx jest standardowa. Przeinstaluj, włącz/wyłącz, zmień sterowniki a może pomoże. Czyli sami nie wiedzą w czym jest problem i nie potrafią lub nie chcą tego naprawić.

#108 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 09 marzec 2013 - 12:16

Na forum tacxa widac jedno, soft jest skopany, tacx wydal nowa wersje i kaze placic :)
Polityka firmy jest porazajaca.

#109 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 11 marzec 2013 - 09:02

Driver'y i soft karty zaktualizowany. W CATALYST 3D zmieniłem na DISABLED i du..a.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dziś zrobię przeinstalowanie softu TTS na wersję pełną 3.13, czyli nie poprzez upgrade'y, tylko ze ściągnięto ze strony serwisowej TACX TTS'a (1,5 GB)

#110 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 marzec 2013 - 10:41

To tylko we freeride potrafi sie zaciac, i to nie zawsze. Wszystko inne smiga pieknie. Tacx ma u mnie olbrzymia kreche za wersje 4.x w cenie jedynie 500ziko... oby sploneli :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#111 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 11 marzec 2013 - 14:37

Jeżeli pełna instalka TTS 3.13 nie pomoże, to zażądam BEZPŁATNEJ wymiany oprogramowania na wersję sprawną = TTS 4.x. Na szczęście mogę sie podeprzeć rodzinnym adwokatem i kilkoma sformuowaniami dot. obsługi błędów w oprogramowaniu na terenie EU :)

#112 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 marzec 2013 - 14:53

Daj znać, co odpowiedzą, jak ich przypniesz do muru. Może pozew zbiorowy? ;-)

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#113 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 marzec 2013 - 17:19

haha, dobry pomysł!

#114 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 21 marzec 2013 - 21:52

Wykonałem dziś ostatnią czynność z listy zaleceń TACX. Odinstalowałem starą wersję 3.13 (robioną poprzez upgrade'y kolejnych wersji) i pociągnąlem z nowej instalki 3.13 (full wersja z ich WWW). NIestety :( pomimo tego, że soft doistalował sobie DirecX 9.0C nadal dup... pupa. Catalyst zaliczył zwiechę na free cycling. Jutro przygotuję email, załaczę dane i będę ich molestować o naprawienie lub w ramach naprawy przekazanie mi wersji 4.x

#115 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 marzec 2013 - 09:25

koniecznie napisz jak sie skonczylo :]

#116 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 22 marzec 2013 - 12:51

Co to jest? ;-)

Dołączona grafika

A więc tak Moi Drodzy... . Firma TACX zaprzestaje/zaprzestała rozwoju wersji 3.13 a poziom jej stabilności jest na tyle dobry, że wszelkie oznaki na ziemi i niebie wskazują, iż TACX nie będzie już wspierał rozwiązywania błędów w tejże wersji. W związku z tym, że moja 3.13 się wiesza (jak pewnie i niektóre jej instalacje u Was), napisałem email do support'u TACX, że zakończenie developingu dla wersji 3.13 pozostawia mnie z "uszkodzoną" / niesprawną wersją ich oprogramowania i zażądałem naprawienia obecnie istniejącej sytuacji poprzez BEZPŁATNY upgrade do obecnie wspieranej przez TACX, wersji TTS4. Załączyłem do skargi/żądania poprzednią korespondencję dot. naprawy 3.8... 3.10...3.12... 3.13. Żądanie moje oparłem na przepisach EU dot. oprogramowania, jego sprzedaży i obsługi gwarancyjnej oraz pogwarancyjnej. Najwyraźniej wzmiankowane przepisy są znane w TACX, gdyż już po kilkunastu minutach otrzymałem link do TTS4 oraz licencję bazującą na mojej obecnej licencji z TTS3.

Następnie pobrałem wersję TTS4 (1,9Gb), potwierdziłem, że mój trenażer jest ODŁĄCZONY od komputera i oto oczom moim ukazało się:

Obrazek nr1 już widzieliście ;-)

Pora na kolejne, by przybliżyć i opisać, choć raz, proces instalacji TTS4:
Dołączona grafika
Tu nic ciekawego... zwykłe "łelkam"

Dołączona grafika
tu umowa licencyjna

Dołączona grafika
tutaj pola do wpisania kodu licencyjnego i danych o sobie wraz z PRAWDZIWYM email'em

Dołączona grafika
opis procesu aktywacji dla "słabszych"

Dołączona grafika
pole do wpisania klucza aktywacyjnego na który musimy po(sz)czekać

Tak więc zobaczę co warta wersja TTS4 i czy moje problemy związane z TTS3 pójdą w niepamięć. Co ciekawe, TTS4 można zainstalować obok TTS3. TACX napisał, że wersje 3 i 4 się "nie gryzą" i działają niezależnie.

P.S. Znając nasze krajowe podwórko, uprzedzam, że logi, które są wysyłane do TACX SUPPORT wyraźnie wskazują na problemy z działaniem wersji. Jeżeli ktoś mając w pełni sprawną wersję 3, wpadnie na pomysł wykorzystania ww. opisu problemu na nininejszym forum, by zorganizować sobie bezpłatnie TTS4, to nic z tego.
Potrzebę wymiany definiują błędy w oprogramowaniu a nie nasza chęć zaoszczędzenia kilkudziesięciu Euro (to zwykłe okradanie producenta, który musi utrzymać developerów, testerów, marketing i inne działy w firmie).

Wystąpienie do TACX o niezasadną wymianę wersji może skutkować sankcjami prawnymi.

#117 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marzec 2013 - 16:59

Kij im w oko, kto tu kogo okrada to nie powiem. Serio musiales testowac kazda wersje i udowadniac ze jest blad? czy tylko najnowsza?

#118 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 27 marzec 2013 - 10:34

Załączyłem korespondencję, zgłaszającą błąd z każdej wersji. Dokładniej, to załączyłem ich odpowiedzi, czyli: proszę zrobić upgrade... proszę zrobić upgrade... Gdy skończyły się możliwości upgrade'u zgodzili się na udostępnienie TTS 4.6

#119 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 16 kwiecień 2013 - 09:43

Pytanie do użytkowników TTS 4.x (najlepiej 4.6). Czy u Was w trybie RLV przełączanie z wykresów na film trwa kilkanaście sekund a nawet minut? Czy macie tak samo jak ja, że im dłużej wyświetlacie same wykresy, tym dłużej soft przełącza się na film? U mnie doszło do 5 min. czarnego ekranu (wszystko w trenażerze działało poprawnie. Podjazdy, zjazdy, opory, rejestracja HR itp.) po 5 min jazdy z samym wykresem.

P.S. Na TTS3.13 problem ten nie występuje. Przełączanie wykonuje się błyskawicznie.

#120 lotek

lotek
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądWilkszyn

Napisano 28 kwiecień 2013 - 09:43

Przeniosłem TTS 3 z jednego komputera na inny i w związku z tym mam dwa pytania.
Od której wersji program żąda licencji na korzystanie z Google Earth? Obecnie mam 3.7.0 i nie wiem do której aktualizować.
Po zrobieniu backup na jednym i restore na drugim komputerze widzę tylko kilka moich zapisanych treningów.
Cała reszta, mimo że istnieje fizycznie w katalogu TTS3/Trainings/Catalyst/Runs,
jest niewidoczna w programie.

Dodaj odpowiedź