Skocz do zawartości

Zdjęcie

Polskie podjazdy szosowe - lista "top 10"

208 odpowiedzi w tym temacie

#181 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 grudzień 2011 - 18:48

Cytat

Cytat

Jest w tabeli
Chełm - Wierch Stróża szosą z Myślenic

o rzeczywiście
nie znalazłem, bo jest źle oznaczone ; ) Myślenice (i Chełm też) to ciągle Beskid Makowski ; ) w zasadzie to dopiero początek, jeszcze kawałek na południe jest Makowski ; )

No właśnie z tą granicą między Makowskim a Wyspowym od lat są spory. Według wielu geografów Beskid Makowski sięga do doliny Raby, ale budowa geologiczna wskazuje, że część gór po wschodniej stronie Raby to też Beskid Makowski. Jednak granica geologiczna jest tak niezauważalna w terenie, że z praktycznego punktu widzenia odciąłem te góry tak jak odcina znaczna część przewodników.
Do szukania podjazdów polecam Ctrl F i wpisanie w okienku początku nazwy miejscowości lub przełęczy np. "łąck" odnajdzie nam podjazd na Cisowy Dział - najpiękniejszą moim zdaniem przełęcz w Beskidzie Wyspowym.

#182 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 12 grudzień 2011 - 20:51

Cytat

Po trzech latach zbierania danych i obliczeń prezentuję dane dotyczące łącznie 585 polskich podjazdów szosowych. Zestawione w tabeli z podziałem na grupy górskie:
http://www.genetyk.c...011_update.html

Miłego oglądania :-D
Granice grup górskich są niekiedy dyskusyjne, ale nie miałem innego pomysłu jak to posortować. Wiele z tych podjazdów zna mało kto, więc sortowanie alfabetyczne całości byłoby bez sensu, układanie po wysokości też , bo sporo ma około 800 m n.p.m.

Moją szczególną uwagę zwróciła chyba kompletnie nieznana Pasierbiecka Góra z Łososiny i przełęcz Cisowy Dział. Zdaje się, że te podjazdy mają najbardziej strome kilometry w Beskidach (odpowiednio 15,9 i 15,6%)

Zaraz za tymi dwoma nowościami Nowe Światy - Suski i Międzybrodzki. Oba przejechałem. Na drugim jakby ktoś chciał to śmiało może popełnić samobójstwo. Na tym kilometrowym fragmencie w zasadzie nie ma zakrętów, a droga szeroka i w idealnym stanie :D

Z tego co widzę nie ma jednak w Polsce fragmentu 100 metrów z 30%, a szkoda...

Która wersja to Ochodzita przez Kamesznicę??

Z Milówki można policzyć 4 wersje:
przez Kamesznice i Przełęcz Koniakowską
przez Kamesznice i słynną kostkę
przez Szare
wzdłuż ekspresówki.

Pozdrawiam

#183 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 12 grudzień 2011 - 21:19

Cytat

Z tego co widzę nie ma jednak w Polsce fragmentu 100 metrów z 30%, a szkoda...

ee jaka szkoda... ja tam wolałbym coś ala Passo dello Stelvio, 26km średnio nieco ponad 7% ; )
to są podjazdy półtorej godzinki przyjemnej jazdy pod górę ; ) a i zmęczyć się można, bo są odcinki 15%

takie 30% to są cholernie niebezpieczne, w końcu jakoś wrócić trzeba, hamulce przypala się tylko

a co jest przyjemniejsze, 3km, 90km/h i nie pewność czy się wyrobi na zakręcie czy 20km przyjemnego zjazdu... ; )

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#184 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 12 grudzień 2011 - 22:34

Jedno i drugie ma swój urok :mrgreen:

#185 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 12 grudzień 2011 - 22:57

w sumie prawda ;-)

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#186 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 12 grudzień 2011 - 23:31

no to na naszych warunkach można by przytoczyć "przełęcz karkonoską" i powiedzmy taki "okraj". ;-)

#187 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 grudzień 2011 - 01:12

Cytat

Moją szczególną uwagę zwróciła chyba kompletnie nieznana Pasierbiecka Góra z Łososiny i przełęcz Cisowy Dział. Zdaje się, że te podjazdy mają najbardziej strome kilometry w Beskidach (odpowiednio 15,9 i 15,6%)

Tak, chociaż powyżej 15% jest jeszcze na Studzionkach koło Przełęczy Knurowskiej

Cytat

Która wersja to Ochodzita przez Kamesznicę??

Z Milówki można policzyć 4 wersje:
przez Kamesznice i Przełęcz Koniakowską
przez Kamesznice i słynną kostkę
przez Szare
wzdłuż ekspresówki.

Pozdrawiam

Zmierzyłem dwa warianty:
szosą z Milówki drogami wojewódzkimi - zawiera m.in. kostkę (o ile jej nie wyasfaltowali)
szosą z Milówki spod wiaduktu przez Przeł. Koniakowską (ten biegnie przez Kamesznicę)
nie zmierzyłem drogi ekspresowej (i tak nie wolno nią jeździć) oraz wariantu przez Szare. Jakbym wszystkie podjazdy tam pomierzył, to nie miałbym po co wracać w Beskid Śląski :)

#188 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 13 grudzień 2011 - 09:20

świetny ten spis, ale mapki by się jeszcze przydały żeby dało się trafić.

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#189 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 grudzień 2011 - 22:24

Cytat

Trafisz, bo jest podany początek podjazdu i miejsce, gdzie się kończy. Cała przyjemność w tym, żeby sobie odszukać gdzie jest dany podjazd :mrgreen:

#190 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 13 grudzień 2011 - 23:26

Cytat

Cytat

Ooooj tak,zjazd w drugą stronę to adrenalinowa bajka,jesli ktoś popuści wodze fantazji :)))))

Ja tam nie zjeżdżałem nigdy, dla mnie za stromo :D
To tak jakby zjeżdżać widokową... Tam jest więcej niż 23%. Sama końcówka przed zakrętem w lewo jakieś 30 metrów jadąc po wewnętrznej będzie 30%. 23% to zakładam, że na 100metrach. 300 metrów ze 20%

na RT z Kamesznicy pusciłem się prawie całkiem bez hamulców,ale była jazda i slalom miedzy bikami ;P :-P

#191 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 14 grudzień 2011 - 11:23

Cytat

Cytat

Trafisz, bo jest podany początek podjazdu i miejsce, gdzie się kończy. Cała przyjemność w tym, żeby sobie odszukać gdzie jest dany podjazd :mrgreen:

nie trafie bo część nazw jest geograficzna a na google maps nie ma :P

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#192 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 14 grudzień 2011 - 18:41

Wcale nie muszę szukac , kocham Beskidy i ich szosowe podjazdy . Serdecznie nienawidze jednego i jest to właśnie Ochodzita , niezależnie od której strony łojona . Przesadziłem , pamietam jeden podjazd na drugim maratonie Legirskiego . Od Istebnej Zaolzia pięknymi wąziutkimi dróżkami , gdzie Bóg chyba lał asfalt z konewki wedle własnego kaprysu . Poezja.
P.s .Jeżeli pojade w przyszłym roku , to będzie to mój 35 sezon w Beskidach - góral przez zasiedzenie?

#193 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 14 grudzień 2011 - 18:50

Cytat

P.s .Jeżeli pojade w przyszłym roku , to będzie to mój 35 sezon w Beskidach

widać Beskidy uzależniają silniej niż nikotyna
właściwie to w kolarstwie podjazdy/góry są najpiękniejszą częścią,
zawsze jakaś nagroda za ten włożony wysiłek

#194 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 grudzień 2011 - 22:45

Cytat

tak sobie marze czasem, żeby tam zorganizowali właśnie taką górską czasówkę

Może czas wziąć sprawy w swoje ręce i samemu zapisać w historii jako organizator ;-)

Co do beskidów, są gorsze niż nikotyna, alkohol i inne używki których próbowałem a wymieniać mi nie wolno. Wracam tam kiedy tylko mam okazję. Marny ze mnie kolarz, ale tam właśnie są takie podjazdy pod które zupełny amator podjedzie i nie zniechęcą go one do dalszych wojaży (mam na myśli te długie i bardziej płaskie).

#195 Gosc_michal.now_*

Gosc_michal.now_*
  • Gość

Napisano 21 styczeń 2012 - 15:44

Witam, wybieram się do Wałbrzycha i szukam jakiś podjazdów w okolicy 40km.

#196 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 21 styczeń 2012 - 18:39

Proponuje obadać podjazd zaczynający się od wsi zawoja (choć tak naprawde to mozna zacząc od makowa podhalańskiego) do Przełęczy Krowiarki pod Babia Górą. (jest w tym zestawieniu z linka) jak i w samej Suchej Beskidzkiej - Podksięże. Jak dla mnie top.
Jeszcze Przysłop przez Stryszawę (nie tyle przełęcz, co sama góra Przysłop aż do beskidzkiego Raju). Piękne widoki, konkretne góry, dobrze nawierzchnie (przewaznie) i super zjazdy!

#197 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 styczeń 2012 - 19:04

Ale kolega jest w Wałbrzychu...
Masz blisko np. podjazdy na Przeł. Walimską i Przeł. Jugowską, do tego Srebrna Góra - to propozycje w Górach Sowich.

#198 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 21 styczeń 2012 - 21:03

Cytat

Proponuje obadać podjazd zaczynający się od wsi zawoja (choć tak naprawde to mozna zacząc od makowa podhalańskiego) do Przełęczy Krowiarki pod Babia Górą. (jest w tym zestawieniu z linka) jak i w samej Suchej Beskidzkiej - Podksięże. Jak dla mnie top.
Jeszcze Przysłop przez Stryszawę (nie tyle przełęcz, co sama góra Przysłop aż do beskidzkiego Raju). Piękne widoki, konkretne góry, dobrze nawierzchnie (przewaznie) i super zjazdy!

oj tu w naszych okolicach jest tego multum,do wyboru do koloru. ;-)

#199 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 styczeń 2012 - 02:09

Cytat

Witam, wybieram się do Wałbrzycha i szukam jakiś podjazdów w okolicy 40km.

Grządki z Szosowych Mistrzostw Polski i odcinek Kolce-Przełęcz Sokola
Podjazd z Wałbrzycha do Przełęczy Trzech Dolin (Andrzejówka)
Przełęcz Walimska, Sokola, Jugowska z obu stron
Wałbrzych-Boguszów Gorce
to podstawowe miejscówki z zimowym utrzymaniem dróg 2 i 3 kategorii.

#200 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 postów
  • SkądWieszowa

Napisano 30 styczeń 2012 - 10:15

Zanosi się na kolejny fajny kawałek drogi pod górę.
Koszarawa - Zawoja
Prawdopodobnie już początkiem lutego zostanie podpisane porozumienie w sprawie budowy drogi, która połączy gminę Koszarawa z Zawoją. Dzięki niej dojazd z Żywca do Zakopanego skróci się o 25 km.
W piątek w Starostwie Powiatowym w Żywcu odbyło się kolejne spotkanie dotyczące budowy brakującego odcinka drogi powiatowej łączącej Koszarawę z Zawoją. Do takiej inwestycji przymierzają się władze powiatów żywieckiego oraz suskiego w Małopolsce. Odcinek będzie prowadził przez przełęcz Klekociny, znajdującą się na wysokości 864 m. To przełęcz, przez którą przebiega granica województw śląskiego i małopolskiego. Teraz znajduje się tu wąski leśny dukt pełen wybojów, który można pokonać wyłącznie dobrym samochodem terenowym. Aby mogły tędy jeździć samochody osobowe, trzeba zbudować asfaltową drogę o długości niespełna 5,5 km.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy