Skocz do zawartości

Zdjęcie

Polskie podjazdy szosowe - lista "top 10"

208 odpowiedzi w tym temacie

#161 Gosc_Doman_*

Gosc_Doman_*
  • Gość

Napisano 09 październik 2011 - 19:59

2.1km, 190m przewyższeń (w rzeczywistości 1.9km, 194m przewyższeń - wg. Polara), kolo mówił że jest moment 250m podobny do Gliczarowa 25-27%, bardzo fajna górka na zawody uphill, które z resztą udało mi się wygrać tego roku OPEN - poziom regionalny, ale cwaniaków widocznych na podium w maratonach MTB startujących na szosach udało się ujechać :mrgreen:
http://www.geocontex...011106065218930
http://www.mosirkrosno.pl/?&id=107
Zapraszam!

#162 piterb

piterb
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 15 listopad 2011 - 18:51

witam

podzielę się moją prywatną bazą podjazdów, staram się ją ciągle aktualizować.

Głównie podjazdy w górach Słowacji, ale możne sortować wg różnych kryteriów więc mam nadzieję że jażdy znajdzie coś dla siebie:)

http://www.dolinka.k...4&wg=typ&pocz=1

pozdrawiam

#163 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 grudzień 2011 - 22:38

Po trzech latach zbierania danych i obliczeń prezentuję dane dotyczące łącznie 585 polskich podjazdów szosowych. Zestawione w tabeli z podziałem na grupy górskie:
http://www.genetyk.c...011_update.html

Miłego oglądania :-D
Granice grup górskich są niekiedy dyskusyjne, ale nie miałem innego pomysłu jak to posortować. Wiele z tych podjazdów zna mało kto, więc sortowanie alfabetyczne całości byłoby bez sensu, układanie po wysokości też , bo sporo ma około 800 m n.p.m.

#164 Gosc_michal.now_*

Gosc_michal.now_*
  • Gość

Napisano 10 grudzień 2011 - 19:09

Jade za tydzień do Koszalina, znacie jakieś podjazdy w okolicy(do 100km od Koszalina) ?

#165 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 10 grudzień 2011 - 21:45

Jest nawet w Koszalinie :) Zainteresuj się Górą Chełmską. Np. początek od szpitala a koniec na parkingu przy bramie głównej. Chociaż jeśli się uprzeć, to możesz wjechać aż na samą górę, tzn. do wieży widokowej. Taki zabieg kończy się +300m z przewyższeniem około 10%.
W sam raz jak na finisz podjazdu, taka wisienka na torcie ;)

Blisko też masz "górkę polanowską" Jest symboliczna, zmarszczka.
Jeszcze jest krótka, około 500m górka w wiosce Cybulino blisko Bobolic. Droga numer 168

Jeśli mówisz o promieniu 100 km, to może zainteresuj się Połczynem Zdrój. W okolicy jest co najmniej 3 dłuższe podjazdy (dłuższe w rozumowaniu jak na niziny, czyli około 3-4 km).
Na moim profilu bikemap.net masz sporo tras z tamtych okolic.

Życzę powodzenia i szerokości :)

#166 Gosc_michal.now_*

Gosc_michal.now_*
  • Gość

Napisano 11 grudzień 2011 - 10:04

Mógłbyś podać więcej szczegółów tej Góry Chełmskiej. % nachylenia i czy jest tylko 1 droga wjazdu?

#167 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 11 grudzień 2011 - 10:19

podjazdy dzięki ! pełno podjazdów z mojej okolicy szczególnie te z Beskidu Makowskiego)
i ten mój ulubiony, parę kilometrów od domu :D Harbutowice-Bieńkówka szosą z Sułkowic
7,61km, max 23% hah, dokładnie tyle co pod Gliczarów :P

na stronie masz tyle wspaniałych podjazdów, a na TdP co roku te same....

masz specjalne urządzenie do liczenia nachylenia ? czy po prostu używając wysokościomierza różnica wys. i długość podjazdu ??

EDIT: cofnąłem się na Twojej stronie i już wiem wszystko ; )

#168 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 11 grudzień 2011 - 12:29

michal.now, niestety, ale nie mam konkretnych danych dotyczących podjazdu.
Jedynie mogę na wyczucie powiedzieć, że podjazd od strony Koszalina może mieć coś około 6%. Długość podjazdu to około 2 km + około 300m bonusu w postaci wyasfaltowanej ścieżki prowadzącej aż pod samą wieżę z procentem około 10%

Oczywiście podjazd można pokonać w dwie strony. Od strony wioski Kłos podjazd jest dłuższy, ale łagodniejszy.

#169 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 11 grudzień 2011 - 16:06

Cytat

podjazdy dzięki ! pełno podjazdów z mojej okolicy szczególnie te z Beskidu Makowskiego)
i ten mój ulubiony, parę kilometrów od domu :D Harbutowice-Bieńkówka szosą z Sułkowic
7,61km, max 23% hah, dokładnie tyle co pod Gliczarów :P

na stronie masz tyle wspaniałych podjazdów, a na TdP co roku te same....

masz specjalne urządzenie do liczenia nachylenia ? czy po prostu używając wysokościomierza różnica wys. i długość podjazdu ??

EDIT: cofnąłem się na Twojej stronie i już wiem wszystko ; )

no tak,końcówka fajna,ale to tylko 300m chyba,reszta to luzik.

#170 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 11 grudzień 2011 - 17:29

Cytat

no tak,końcówka fajna,ale to tylko 300m chyba,reszta to luzik.

tak tylko końcówka, ale daje dużo radości : ) poza tym widać kto ma do czynienia z rowerami, kolega który nie trenuje po prostu raz ze mną pojechał, całą drogę prowadził ; )

tak dla wtajemniczonych to nie dawno jakiemuś kretynowi ciekło z auta (olej, paliwo nie wiem( i przez całe 7km była smuga śliska jak nie wiem co, przypadkowo najechałem na nią to zaczęło mi kołem obracać :P :)

zjazd od tej strony jest dość niebezpieczny, zakręty i wąsko przy szczycie szczególnie

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#171 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 11 grudzień 2011 - 17:32

Ooooj tak,zjazd w drugą stronę to adrenalinowa bajka,jesli ktoś popuści wodze fantazji :)))))

#172 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 11 grudzień 2011 - 18:42

Cytat

Ooooj tak,zjazd w drugą stronę to adrenalinowa bajka,jesli ktoś popuści wodze fantazji :)))))

Ja tam nie zjeżdżałem nigdy, dla mnie za stromo :D
To tak jakby zjeżdżać widokową... Tam jest więcej niż 23%. Sama końcówka przed zakrętem w lewo jakieś 30 metrów jadąc po wewnętrznej będzie 30%. 23% to zakładam, że na 100metrach. 300 metrów ze 20%, ale fakt choćby Makowska góra sumarycznie jest trudniejsza. Co do tego rejonu ja mam jedno pytanie. Jadąc od Tokarni w stronę Pcimia naprzeciwko widać domy pod Ostryszem (tak mi się wydaje) położone bardzo wysoko. Czy wie ktoś gdzie to jest i jak tam dojechać?? Bo to teren kolarsko mniej znany a być może są tam ukryte jakieś podjazdowe perełki...

#173 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 grudzień 2011 - 19:25

Cytat

Co do tego rejonu ja mam jedno pytanie. Jadąc od Tokarni w stronę Pcimia naprzeciwko widać domy pod Ostryszem (tak mi się wydaje) położone bardzo wysoko. Czy wie ktoś gdzie to jest i jak tam dojechać?? Bo to teren kolarsko mniej znany a być może są tam ukryte jakieś podjazdowe perełki...

w tabeli poszukaj
"Zawadka szosą z Pcimia przez Krzczonów"

Jedzie się z Pcima szosą do Tokarni i za Krzczonowem odbija się w prawo na Zawadkę (jest drogowskaz). Asfalt prowadzi wysoko, ale wyżej jest droga z płyt - na początku niestety nierównych, wyżej jest lepiej. Warto tam zajrzeć nawet gdyby trzeba trochę podejść (np. na kolarce), bo na końcu drogi z płyt jest jeden z najlepszych punktów widokowych w Beskidzie Makowskim, przynajmniej w kierunku wschodnim, bo na zachód stąd widoku nie ma :-P
Do domków, które są nad Ostryszem a pod Pękalówką prowadzi droga szutrowa, ale nie jechałem nią, bo zależało mi, aby jeszcze tego samego wieczoru obfocić szosę na Kudłacze. Spod domków powinien być z kolei ładny widok na południe, ale to już nijak nie jest podjazd szosowy 8-) Zjazd szosą do Krzczonowa jest bardzo szybki. Okolice Tokarni to ogólnie kopalnia podjazdów.

#174 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 11 grudzień 2011 - 21:31

O kutva,a ja bedę miał dalsze zlecenie do obrobienia w Jordanowie po Swiętach,trzeba zabrac mTB i stestować przy okazji :)

#175 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 11 grudzień 2011 - 22:23

szamanviking, a podjeżdżałeś kiedyś pod górę Chełm w Myślenicach ?
(tam gdzie jest stok narciarski)
szkoda, że nie ma go w tabeli, bo też całkiem pokaźny, jedyny minus podjazdu jest taki, że na samym szczycie trzeba zawrócić, bo dojeżdża się do szutru ; )

max dst:

#176 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 11 grudzień 2011 - 22:34

Jechałem tam czasówkę na prologu MWG w 1994 roku chyba,znam,poza tym znam stok z MTB :mrgreen:

#177 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 11 grudzień 2011 - 22:43

tak sobie marze czasem, żeby tam zorganizowali właśnie taką górską czasówkę
uwielbiam się tam męczyć, poza tym dużo ludzi chodzi tą drogą zwłaszcza w weekend i często się słyszy jak dziecko do mamy woła "kolarz" ;-) a to niewątpliwie dodaje skrzydeł... 8-)

EDIT:
poza tym w tamtych okolicach jest bardzo duża szansa spotkania pani Ani Szafraniec ; )
Ona jest z Myślenic, pisała mi, że nie często ale bywa w domu rodzinnym zresztą wiele razy widziałem jej pomarańczowego mercedesa z napisami CCC ; ) pytałem czy to jej i odpisała, że owszem ; )

#178 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 11 grudzień 2011 - 22:53

No tak,mamy to samo nazwisko,też zobowiązuje :mrgreen: a Ania często trenuje z Paulą Brzezną-Bentkowską,żoną kolegi ;-)

#179 podjazdy

podjazdy
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 grudzień 2011 - 03:10

Cytat

szamanviking, a podjeżdżałeś kiedyś pod górę Chełm w Myślenicach ?
(tam gdzie jest stok narciarski)
szkoda, że nie ma go w tabeli, bo też całkiem pokaźny, jedyny minus podjazdu jest taki, że na samym szczycie trzeba zawrócić, bo dojeżdża się do szutru ; )

Jest w tabeli
Chełm - Wierch Stróża szosą z Myślenic

Szuter przechodzi potem nowy w asfalt, który schodzi w dół i się kończy koło wieży widokowej. Można więc dojechać do wieży, ale kawałek jest po szutrze.

#180 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 12 grudzień 2011 - 17:52

Cytat

Jest w tabeli
Chełm - Wierch Stróża szosą z Myślenic

o rzeczywiście
nie znalazłem, bo jest źle oznaczone ; ) Myślenice (i Chełm też) to ciągle Beskid Makowski ; ) w zasadzie to dopiero początek, jeszcze kawałek na południe jest Makowski ; )

max dst:

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy