Polskie podjazdy szosowe - lista "top 10"
Gosc_Doman_*
Napisano 09 październik 2011 - 19:59
http://www.geocontex...011106065218930
http://www.mosirkrosno.pl/?&id=107
Zapraszam!
Napisano 15 listopad 2011 - 18:51
podzielę się moją prywatną bazą podjazdów, staram się ją ciągle aktualizować.
Głównie podjazdy w górach Słowacji, ale możne sortować wg różnych kryteriów więc mam nadzieję że jażdy znajdzie coś dla siebie:)
http://www.dolinka.k...4&wg=typ&pocz=1
pozdrawiam
Napisano 08 grudzień 2011 - 22:38
http://www.genetyk.c...011_update.html
Miłego oglądania :-D
Granice grup górskich są niekiedy dyskusyjne, ale nie miałem innego pomysłu jak to posortować. Wiele z tych podjazdów zna mało kto, więc sortowanie alfabetyczne całości byłoby bez sensu, układanie po wysokości też , bo sporo ma około 800 m n.p.m.
Napisano 10 grudzień 2011 - 21:45

W sam raz jak na finisz podjazdu, taka wisienka na torcie

Blisko też masz "górkę polanowską" Jest symboliczna, zmarszczka.
Jeszcze jest krótka, około 500m górka w wiosce Cybulino blisko Bobolic. Droga numer 168
Jeśli mówisz o promieniu 100 km, to może zainteresuj się Połczynem Zdrój. W okolicy jest co najmniej 3 dłuższe podjazdy (dłuższe w rozumowaniu jak na niziny, czyli około 3-4 km).
Na moim profilu bikemap.net masz sporo tras z tamtych okolic.
Życzę powodzenia i szerokości

Napisano 11 grudzień 2011 - 10:19
i ten mój ulubiony, parę kilometrów od domu

7,61km, max 23% hah, dokładnie tyle co pod Gliczarów

na stronie masz tyle wspaniałych podjazdów, a na TdP co roku te same....
masz specjalne urządzenie do liczenia nachylenia ? czy po prostu używając wysokościomierza różnica wys. i długość podjazdu ??
EDIT: cofnąłem się na Twojej stronie i już wiem wszystko ; )
Napisano 11 grudzień 2011 - 12:29
Jedynie mogę na wyczucie powiedzieć, że podjazd od strony Koszalina może mieć coś około 6%. Długość podjazdu to około 2 km + około 300m bonusu w postaci wyasfaltowanej ścieżki prowadzącej aż pod samą wieżę z procentem około 10%
Oczywiście podjazd można pokonać w dwie strony. Od strony wioski Kłos podjazd jest dłuższy, ale łagodniejszy.
Napisano 11 grudzień 2011 - 16:06
Cytat
no tak,końcówka fajna,ale to tylko 300m chyba,reszta to luzik.podjazdy dzięki ! pełno podjazdów z mojej okolicy szczególnie te z Beskidu Makowskiego)
i ten mój ulubiony, parę kilometrów od domuHarbutowice-Bieńkówka szosą z Sułkowic
7,61km, max 23% hah, dokładnie tyle co pod Gliczarów![]()
na stronie masz tyle wspaniałych podjazdów, a na TdP co roku te same....
masz specjalne urządzenie do liczenia nachylenia ? czy po prostu używając wysokościomierza różnica wys. i długość podjazdu ??
EDIT: cofnąłem się na Twojej stronie i już wiem wszystko ; )
Napisano 11 grudzień 2011 - 17:29
Cytat
tak tylko końcówka, ale daje dużo radości : ) poza tym widać kto ma do czynienia z rowerami, kolega który nie trenuje po prostu raz ze mną pojechał, całą drogę prowadził ; )no tak,końcówka fajna,ale to tylko 300m chyba,reszta to luzik.
tak dla wtajemniczonych to nie dawno jakiemuś kretynowi ciekło z auta (olej, paliwo nie wiem( i przez całe 7km była smuga śliska jak nie wiem co, przypadkowo najechałem na nią to zaczęło mi kołem obracać

zjazd od tej strony jest dość niebezpieczny, zakręty i wąsko przy szczycie szczególnie
max dst:
412 km Kraków - Warszawa (2020)
Napisano 11 grudzień 2011 - 18:42
Cytat
Ooooj tak,zjazd w drugą stronę to adrenalinowa bajka,jesli ktoś popuści wodze fantazji
))))
Ja tam nie zjeżdżałem nigdy, dla mnie za stromo

To tak jakby zjeżdżać widokową... Tam jest więcej niż 23%. Sama końcówka przed zakrętem w lewo jakieś 30 metrów jadąc po wewnętrznej będzie 30%. 23% to zakładam, że na 100metrach. 300 metrów ze 20%, ale fakt choćby Makowska góra sumarycznie jest trudniejsza. Co do tego rejonu ja mam jedno pytanie. Jadąc od Tokarni w stronę Pcimia naprzeciwko widać domy pod Ostryszem (tak mi się wydaje) położone bardzo wysoko. Czy wie ktoś gdzie to jest i jak tam dojechać?? Bo to teren kolarsko mniej znany a być może są tam ukryte jakieś podjazdowe perełki...
Napisano 11 grudzień 2011 - 19:25
Cytat
w tabeli poszukajCo do tego rejonu ja mam jedno pytanie. Jadąc od Tokarni w stronę Pcimia naprzeciwko widać domy pod Ostryszem (tak mi się wydaje) położone bardzo wysoko. Czy wie ktoś gdzie to jest i jak tam dojechać?? Bo to teren kolarsko mniej znany a być może są tam ukryte jakieś podjazdowe perełki...
"Zawadka szosą z Pcimia przez Krzczonów"
Jedzie się z Pcima szosą do Tokarni i za Krzczonowem odbija się w prawo na Zawadkę (jest drogowskaz). Asfalt prowadzi wysoko, ale wyżej jest droga z płyt - na początku niestety nierównych, wyżej jest lepiej. Warto tam zajrzeć nawet gdyby trzeba trochę podejść (np. na kolarce), bo na końcu drogi z płyt jest jeden z najlepszych punktów widokowych w Beskidzie Makowskim, przynajmniej w kierunku wschodnim, bo na zachód stąd widoku nie ma :-P
Do domków, które są nad Ostryszem a pod Pękalówką prowadzi droga szutrowa, ale nie jechałem nią, bo zależało mi, aby jeszcze tego samego wieczoru obfocić szosę na Kudłacze. Spod domków powinien być z kolei ładny widok na południe, ale to już nijak nie jest podjazd szosowy 8-) Zjazd szosą do Krzczonowa jest bardzo szybki. Okolice Tokarni to ogólnie kopalnia podjazdów.
Napisano 11 grudzień 2011 - 22:23
(tam gdzie jest stok narciarski)
szkoda, że nie ma go w tabeli, bo też całkiem pokaźny, jedyny minus podjazdu jest taki, że na samym szczycie trzeba zawrócić, bo dojeżdża się do szutru ; )
max dst:
Napisano 11 grudzień 2011 - 22:43
uwielbiam się tam męczyć, poza tym dużo ludzi chodzi tą drogą zwłaszcza w weekend i często się słyszy jak dziecko do mamy woła "kolarz" ;-) a to niewątpliwie dodaje skrzydeł... 8-)
EDIT:
poza tym w tamtych okolicach jest bardzo duża szansa spotkania pani Ani Szafraniec ; )
Ona jest z Myślenic, pisała mi, że nie często ale bywa w domu rodzinnym zresztą wiele razy widziałem jej pomarańczowego mercedesa z napisami CCC ; ) pytałem czy to jej i odpisała, że owszem ; )
Napisano 12 grudzień 2011 - 03:10
Cytat
szamanviking, a podjeżdżałeś kiedyś pod górę Chełm w Myślenicach ?
(tam gdzie jest stok narciarski)
szkoda, że nie ma go w tabeli, bo też całkiem pokaźny, jedyny minus podjazdu jest taki, że na samym szczycie trzeba zawrócić, bo dojeżdża się do szutru ; )
Jest w tabeli
Chełm - Wierch Stróża szosą z Myślenic
Szuter przechodzi potem nowy w asfalt, który schodzi w dół i się kończy koło wieży widokowej. Można więc dojechać do wieży, ale kawałek jest po szutrze.
Napisano 12 grudzień 2011 - 17:52
Cytat
o rzeczywiścieJest w tabeli
Chełm - Wierch Stróża szosą z Myślenic
nie znalazłem, bo jest źle oznaczone ; ) Myślenice (i Chełm też) to ciągle Beskid Makowski ; ) w zasadzie to dopiero początek, jeszcze kawałek na południe jest Makowski ; )
max dst:
Dodaj odpowiedź