Skocz do zawartości

Zdjęcie

Polskie podjazdy szosowe - lista "top 10"

208 odpowiedzi w tym temacie

#141 Gosc_smoła_*

Gosc_smoła_*
  • Gość

Napisano 16 kwiecień 2011 - 22:59

planuję wyjazd na święta na 3 dni z rodzinką do kalwarii zebrzydowskiej
oczywiście rowerek biorę ze sobą :]

Moglibyście mi polecić jakieś konkretne podjazdy w tamtych okolicach (beleby nie z adaleko). Chciałbym skorzystaćz sytuacji i potrenowaćdługie podjazdy ;)

pozdrawiam

#142 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 17 kwiecień 2011 - 14:08

To tak:
Lanckorona od Skawinek
przełęcz Sanguszki z Harbutowic
Harbutowice - Hujówka z Harbutowic.
Przełęcz Szklary z obu stron (Stróży i Bieńkówki)
Zachełmna ze Stronia
Makowska Góra z Jachówki.

To takie najważniejsze w promieniu 25km. Żaden z nich nie jest jakoś specjalnie długi,ale są strasznie strome. Jak Ci na długości zależy to jednak bardziej na południe trzeba podjechać.

#143 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 17 kwiecień 2011 - 15:26

Cytat

Harbutowice - Hujówka

aż tak źle? ;P

#144 Gosc_smoła_*

Gosc_smoła_*
  • Gość

Napisano 17 kwiecień 2011 - 21:46

dzięki GRUNWALD1410, masz ode mnie +1 do skilla :]

do hujówki to muszę zagościć jak złoto :]

#145 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 17 kwiecień 2011 - 22:40

Cytat

Cytat

Harbutowice - Hujówka

aż tak źle? ;P

Sie tak przysiółek pod szczytem nazywa(ł) Dziś na mapach można znaleźć końcówka, choć tabliczka na przystanku to dalej Hujówka. Prawidłowa nazwa to:
Sołtysi dział - przełęcz miedzy Krowią a Bieńkowską górą. Ostatni kilometr ponad 11%, a pod sam koniec około 30% na 30 metrach. Nazwa więc w sumie adekwatna do trudności podjazdu ;)
Smoła Jakbyś chciał, to przez święta mogę Ci te góry pokazać ;). aa w deszczu się tam nie bierz, bo nie wyjedziesz, podobnie jak na Makowską górę

#146 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 10 maj 2011 - 13:29

Nie wiem czy juz byl podany tutaj ten link dot. listy podjazdow wg. trudnosci w Polsce.

http://www.salite.ch...vincia=&page=1

#147 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 10 maj 2011 - 13:47

co do Hujówki to nazwa została zmieniona w wyniku protestów księdza ze Sułkowic. Wszystko zaczęło się od zapowiadania kolędy w domach. Czwartek mieszkańcy... Wiem bo mieszkam wieś obok ; ) A podjazdy podane przez GRUNWALD1410 są rzeczywiście strome.
Choć Lanckorona od Skawinek jest tylko kręta i długa - lekko się jedzie.

Ale najgorszy i tak jest podjazd z Harbutowic pod górę Babicę. Do 600metrów n.p.m jest szosa, która potem jedzie w dół. W bok jest szuter i na 727.

Bardzo stromyy na moim profilu Bikestats w ostatni wpisie jest ten podjazd i profil

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#148 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 29 maj 2011 - 21:51

Cytat

co do Hujówki to nazwa została zmieniona w wyniku protestów księdza ze Sułkowic. Wszystko zaczęło się od zapowiadania kolędy w domach. Czwartek mieszkańcy... Wiem bo mieszkam wieś obok ; ) A podjazdy podane przez GRUNWALD1410 są rzeczywiście strome.
Choć Lanckorona od Skawinek jest tylko kręta i długa - lekko się jedzie.

Ale najgorszy i tak jest podjazd z Harbutowic pod górę Babicę. Do 600metrów n.p.m jest szosa, która potem jedzie w dół. W bok jest szuter i na 727.

Bardzo stromyy na moim profilu Bikestats w ostatni wpisie jest ten podjazd i profil

Pozwól, że sprostuje. Są dwie wersje Lackorony dosyć trudne. Pierwsza ( na profilu jako podjazd) od połowy jest po sześciokątnej nierównej kostce, dodatkowa trudność.
http://www.bikemap.n...&zoom=15&type=1
1300 metrów, 10%
Zjazd 2000 metrów 6,5%
Nie powala ale tak jak dziś podjeżdżałem jako piąty podjazd dnia w wersji po kostce to dało mi w kość (wytrzepało)

#149 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 01 czerwiec 2011 - 18:16

"Nowości"...
http://www.bikemap.net/route/1014520
http://www.bikemap.net/route/1014460
Jakby sie ktoś z jakimś sprzętem do mierzenia wybrał byłoby git

#150 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 02 czerwiec 2011 - 12:59

http://www.bikemap.n...&zoom=13&type=0

To położyli tam asfalt? Bo jak kiedyś tam jechałem:

http://www.gpsies.co...fvvzxttofghqyrd

to brakowało jakieś 500m w okolicy przysiółka Olszówka.

Jeśli faktycznie jest tam asfalt to w tej okolicy można nakręcić naprawdę niezłą traskę
jak chodzi o podjazdy i przewyższenia, coś w tym stylu mam na myśli:

http://www.gpsies.co...vphjvcgywngffvk

#151 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 02 czerwiec 2011 - 21:27

Tak. W miejscu gdzie do jakichś domów (stadnina koni??) prowadzi stara droga (widzę, że też trafiłeś tam omyłkowo) jedziemy prosto po nowiuteńkim asfalcie. W samym przysiółku Olszówka (może 200metrów już w zasadzie po płaskim) go nie ma ale jest dobra twarda droga, bez problemu na kolarce przejechałem.

Moja trasa tozik nie do pobicia :P :
http://www.bikemap.net/route/739194
Ostatnio jechałem 3:59 mimo, że czułem się świetnie. Choć nie spieszyłem się szczerze mówiąc (powolutku po płaskim i na zjazdach)

#152 Gosc_konradm_*

Gosc_konradm_*
  • Gość

Napisano 03 czerwiec 2011 - 20:10

Witam a czy podjazd pod Gore Kamiensk k/Bełchatowa (łódzkie), kwalifikował by się do top 50 w Polsce?? Podjazd ma 3.5 km, sr. nachylenie ok 6%, miejscami 10-12%, oraz bardzo dobrej jakości asfalt. Pozdrawiam

#153 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 03 czerwiec 2011 - 20:37

Cytat

Witam a czy podjazd pod Gore Kamiensk k/Bełchatowa (łódzkie), kwalifikował by się do top 50 w Polsce?? Podjazd ma 3.5 km, sr. nachylenie ok 6%, miejscami 10-12%, oraz bardzo dobrej jakości asfalt. Pozdrawiam

Coś mi się nie chce wierzyć te parametry. Według tego co podałeś to góra powinna mieć ponad 200m przewyższenia a z boku wygląda dość niewinnie.

#154 Gosc_konradm_*

Gosc_konradm_*
  • Gość

Napisano 03 czerwiec 2011 - 21:04

Cytat

Cytat

Coś mi się nie chce wierzyć te parametry. Według tego co podałeś to góra powinna mieć ponad 200m przewyższenia a z boku wygląda dość niewinnie.

Góra ma dokładnie 180m przewyższenia, podjazd zaś 3,5 km. Na privie dostaniesz wiecej informacji, po ich przeanalizowaniu możesz odnieść się do mojego pytania z wczesniejszego posta:)

#155 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 05 czerwiec 2011 - 20:54

Cytat

Nie ma szans. W samym powiecie Suskim jest z 15-20 wierzchołków na które są trudniejsze podjazdy, oczywiście wiele wersji mają niektóre.Dobry asfalt ułatwia a nie utrudnia podjeżdżanie tak na marginesie :P Niestety cepry muszą się pogodzić, że nawet najtrudniejsze podjazdy z nizin są łatwiejsze od choćby przeciętnych górskich :P
Wy za to macie stabilniejszą pogodę... Trzeci dzień pod rząd do*** mnie burza. Nie ma żadnych reguł, jeżeli chodzi o miejsce i czas takowego zjawiska :D

#156 guru

guru
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Skądkielce

Napisano 13 czerwiec 2011 - 12:12

Witam wszystkich mam pytanie czy jechał ktoś podjazd w czechach w msc hukvaldy odcinek na zamek , mnie z garniaka wyszło miejscami 23%, a długość podjazdu tego sytego to 1200 m początek na 350 npm a koniec na 471 npm
pozdrawiam

#157 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 13 czerwiec 2011 - 12:51

Cytat

Witam wszystkich mam pytanie czy jechał ktoś podjazd w czechach w msc hukvaldy odcinek na zamek , mnie z garniaka wyszło miejscami 23%, a długość podjazdu tego sytego to 1200 m początek na 350 npm a koniec na 471 npm
pozdrawiam

Nie wiem czy to ten sam podjazd, mianowicie jechałem kilka razy na wyścigu podjazd do msc. Hukvaldy od strony Kozlovic. Ładny podjazd, fajnie się jedzie pod takie góry gdzie zaraz przy drodze stoją jakieś kamienice, prawie jak we Włoszech. A będąc już w tych okolicach polecam podjazd do Stramberka może nie jest długi, ale wartości wizualne pierwszorzędne..

#158 guru

guru
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Skądkielce

Napisano 13 czerwiec 2011 - 13:27

no i na szczycie tego podjazdu tj połowa góry masz park do którego trzeba wjechać a na samej górze ruiny zamku podjazd jest wyasfaltowany.
Cały podjazd jechałem od strony ostravy przez bruspek podjazd zaczyna się od 245 m npm a kończy na 471 m npm z czego 8-9 km łagodnie się wznosi a kolejne 3-4 km przedzielone płaskim i trochę z górki to takie syte a już ostatnie 1200 m to dość mocne ja jechałem na stojąco na przełożeniu 34-25
pozdrawiam

#159 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 08 październik 2011 - 22:48

http://www.radio.kat...id=94&tx_ttnews[tt_news]=19177&tx_ttnews[backPid]=14&cHash=34b5adfc19
Wyjaśni ktoś lepiej obeznany, o co chodzi? Mówili to w radiu w informacjach jako pierwszą informację. Stwierdziłem, że zrobili nowy asfalt czy coś, ale może to przez ciszę wyborczą. Podjazd, że tak napiszę "strategiczny" ;)

#160 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 postów
  • SkądWieszowa

Napisano 09 październik 2011 - 18:47

Z tego artykułu wynika że powstał tylko nowy pieszy szlak.
Postawili tabliczki i tyle.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy