Napisano 27 sierpień 2019 - 10:25
Czy jest sens zalac szytke tufo prevention sealant? Nie jest to zwykly uszczelniacz po awarii tylko niby prewencujnie zadzialac. Warto czy popsuje detke tym?
W przypadku dętek lateksowych zalanie ich mlekiem prewencyjnie uszczelnia - ale średnio na dłuższą metę. Dodatkowo uważaj przy doborze mleka aby nie zawierało ono amoniaku, bo najzwyczajniej niszczy on lateksową dętkę i z upływem czasu zaczyna przeciekać przez bok szytki (widać to zwłaszcza po jeździe w mokrym lub myciu kół kiedy na mokrej obręczy i szytce pojawiają się bąbelki z wypływającym mlekiem.
Corsy z lateksem trzeba po prostu pompować przed każdą jazdą. Teraz przerzuciłem się na model z butylem w środku i pompuje koła raz w tygodniu - natomiast co zauważyłem, to że Corsa z dętką butylową znacznie szybciej się zużywa aniżeli z lateksem. Już po 4,5 tys tylna szytka zaczyna robić się kwadratowa, gdzie na lateksowych robiłem spokojnie po 8 tys zanim nadawały się do wymiany.
- faraday lubi to
Napisano 27 sierpień 2019 - 11:05
W przypadku dętek lateksowych zalanie ich mlekiem prewencyjnie uszczelnia - ale średnio na dłuższą metę. Dodatkowo uważaj przy doborze mleka aby nie zawierało ono amoniaku, bo najzwyczajniej niszczy on lateksową dętkę i z upływem czasu zaczyna przeciekać przez bok szytki (widać to zwłaszcza po jeździe w mokrym lub myciu kół kiedy na mokrej obręczy i szytce pojawiają się bąbelki z wypływającym mlekiem.
Corsy z lateksem trzeba po prostu pompować przed każdą jazdą. Teraz przerzuciłem się na model z butylem w środku i pompuje koła raz w tygodniu - natomiast co zauważyłem, to że Corsa z dętką butylową znacznie szybciej się zużywa aniżeli z lateksem. Już po 4,5 tys tylna szytka zaczyna robić się kwadratowa, gdzie na lateksowych robiłem spokojnie po 8 tys zanim nadawały się do wymiany.
Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź!
Maciej
Napisano 14 październik 2019 - 12:41
Mi odklejał się bieżnik już po 1 tyś. kilometrów. Vittoria olała moją reklamacje.
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Napisano 14 październik 2019 - 19:49
Takiej akcji jeszcze nie widzialem, moze pare sztuk z lekko odlejajacym sie bieznikiem, ale to...?
Nie wiem od czego to zalezy, ja w sumie mialem w ciagu kilkunastu lat rozne modele open/szytki Vittorii od CX, SR, kilka Pave, G+ i Control. Zadne z nich nie mialy nawet min "odklejen".
Napisano 14 październik 2019 - 20:51
Pierwsze odklejenia pojawiły się po około 1500km.
Najpierw jedno, potem drugie i trzecie.
Na początku zaklejałem kropelką ale po kilku jazdach odklejało się.
Pewnie trzeba było użyć jakiegoś lepszego kleju.
To co widać na fotce stało się jak ściągąłem szytke z obręczy.
Puściło po całej linii
Mam nadzieję, że wersja 2.0 nie będzie miała takiej akcji.
Przejechałem prawie 2000km i na razie jest ok.
- faraday lubi to
Napisano 14 październik 2019 - 22:32
Corsa G+ 1.0
Kurcze, miałem taki sen dziś prawie dosłownie!!!
www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna
"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."
Napisano 17 październik 2019 - 05:58
Napisano 25 listopad 2019 - 11:44
Napisano 15 grudzień 2019 - 23:28
Mam Vitorrię Rubino Pro G+ i dzisiaj zobaczyłem coś takiego na ściance bocznej. W sumie nawet nie wiem od kiedy z tym jeżdżę... Wydaje mi się że to tylko zdrapana guma, ale wolałbym zapytać. Nie martwiłem sie nigdy o mikro przecięcia na środku opony, więc nie wiem czy mam tak samo temat olać z boczną ścianką.
Napisano 16 grudzień 2019 - 06:42
Oplot nie wygląda na naruszony, można jeździć. Ewentualnie, jeżeli chcesz mieć spokój, możesz nałożyć kropelkę elastycznego kleju (np. poliuretanowego do butów), żeby to dodatkowo zabezpieczyć.
Dobrze, że masz zdjęcie - będzie pamiątka, jak dziś to wygląda. Jeżeli nitki zaczną się rozłazić, będzie można myśleć o wymianie.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: vittoria, g+, graphene, grafen
Rowery oraz części →
Koła - części do kół - ogumienie →
Ogumienie →
Vittoria Rubino Pro Vs. Tufo Calibra PlusNapisany przez lina , 03 lut 2019 vittoria, tufo, calibra plus i 1 więcej |
|