Skocz do zawartości

trasy treningowe- Świętokrzyskie

250 odpowiedzi w tym temacie

#121 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 23 wrzesień 2010 - 21:41

Cytat

Świętokrzyskie troszkę znam, skromnie powiem że na rowerze je zjechałem totalnie.

A z jakiej okazji tyle tu jeździsz, jeśli wolno spytać ?

Cytat

fajny podjazd w świętokrzyskim to droga jak się jedzie od Zagnańska w kierunku Belna.

To na granicy mojego zasięgu rowerem (z Końskich). Ktoś mi mówił chyba o tych podjazdach, ale nikt nie umiał mi wytłumaczyć jak tam dojechać. Dopiero teraz pojąłem jak tam się jedzie. Spróbuję przy najbliższej okazji.

A jechałeś trasę z Zagnańska - w Samsonowie w prawo do Odrowąża ? Też kilka fajnych górek, więcej podjazdów jest jak się jedzie w stronę przeciwną - z Odrowąża do Samsonowa.

O fajnej trasie w okolicach Grzymałkowa pisałem kilka stron wcześniej w tym temacie - tu masz mapkę: http://www.bikemap.net/route/670651 - to jedna z moich stałych tras - góra między Oblęgórem a Malmurzynem daje nieźle w kość..

#122 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 23 wrzesień 2010 - 22:41

robo, a to długa historia. Tak w skrócie to: zacząłem się uczyć na konkurs turystyczno-krajoznawczy o województwie świętokrzyskim. No i tak się zebrała 1 wycieczka, 2 wycieczka, 3 wycieczka, kolejny etap, i kolejny wycieczki. Więc we wakacje postanowiłem w końcu zobaczyć w kilka dni na rowerze to co widziałem normalnie. :-) Plan wykonałem w 95%, bo nie wjechałem na św. Krzyż ponieważ noc mnie zastała.

Nie jechałem tą drogą. Jechałem od Zagnańska na Belno (jest znak). Przecina się pasmo górskiej dlatego tyle metrów pod górę. Potem dojechałem do S7 w kierunku Czerwonej Góry.

Jak chcesz stromy podjazd do tej trasy dodać to dojedź drogą krajową nr. 74 do Mniowa. Tylko, że na obecną chwilę droga jest w remoncie, ale przejechać się da.

Z podjazdów w Twojej bliższej okolicy to:
Grębenice- Maleniec (to jest to miejsce gdzie jest ta zabytkowa Walcownia). Nie stromy, ale fajny. Droga dziurawa, ale w kierunku Rudy Malenieckiej jest równo. Na szosówie przejedziesz spokojnie. Towarzyszka w jeździe dawała radę.

Odrowąż- Niekłań Wielki/Niekłań Mały (tam gdzie zaczyna się szlak do Rezerwatu Piekło nad Niekłaniem): bodajże 3-4 konkretne pagórki. Niestety nie wiem jak doradzić powrót.

Więcej teraz nie przypomnę sobie, bardziej kojarzę centralne rejony województwa.

#123 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 26 wrzesień 2010 - 21:44

Cytat

Jak chcesz stromy podjazd do tej trasy dodać to dojedź drogą krajową nr. 74 do Mniowa

radek_3131, remonty na szczęście się skończyły - droga 74 na odcinku od Piotrkowa do Kielc nie jest obecnie nigdzie remontowana. Tylko 0,5 km frezowanej nawierzchni jest przed wiaduktem na wlocie do Kielc.

Grębenice - fajna górka - jadąc od Kielc - nie za długa, ale za to później do samego Żarnowa lekko w dół - można cały czas 45-50km/h jechać bez wysiłku.

Ta górka w okolicach Mniowa, to Raszówka - w obie strony konkretny podjazd, jakieś 2-2,5 km pod górę, nachylenia nie znam. Problem tylko w tym, że ruch na 74 spory, a na tym odcinku nie ma oddzielonego pobocza (a może jest mikroskopijne?) i dość nieprzyjemnie jedzie się pod górę wśród samochodów.

Polecam natomiast drogi w powiecie Strawczyn - okolice Oblęgorka - fajne tereny, ruch niewielki, i asfalty zaskakująco dobre.

A i w mojej okolicy można pojeździć w pięknych okolicznościach przyrody, po prawie pustych drogach, a i podjazdy się trafiają.

Ja tam daleko od domu nie jeżdżę, kręcę się raczej w okolicach Końskich.
Tu są moje przykładowe trasy - nie wszystkie - kiedyś pobawiłem się na BIKEMAP
- http://www.bikemap.net/route/670651 - tą już widziałeś
- http://www.bikemap.net/route/670552 - zaleta tej trasy - puste drogi
- http://www.bikemap.net/route/670517 - taką trasą odbywa się u nas wyścig Hubala - krótka runda, robię ją, jak mam nie więcej niż 2 godz. czasu na trening
- http://www.bikemap.net/route/670586 - jedna z moich dłuższych tras - konkretny (dość sztywny) podjazd we wsi Huta pod Szydłowcem.

Miałem zamiar zapisać wszystkie moje ulubiona trasy, ale jakoś cierpliwości nie starczyło. Może jeszcze kiedyś się pobawię, to je zaprezentuję.

A tak w ogóle, na przyszły sezon planuję zmienić charakter moich jazd i oprócz treningów w okolicy, wypuszczać się gdzieś dalej. Np w czasie weekendu robić trasy takie po 200 - 300 km.

#124 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 26 wrzesień 2010 - 21:51

Wszystkie te trasy znam oprócz tej drugiej trasy, gdzie zaletą puste drogi.

Ja na ten sezon planowałem machnąć pętelę 300-400km z Pabianic przez Żarnów, Zagnańsk, Bodzentyn, Św Katarzynę dojechać na Św. Krzyż. A potem przez Raków, Pasmo Chęcińskie, Przedbórz wrócić do domu. Niestety awaria szosy zmusiła mnie do przełożenia na przyszły rok.

#125 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 26 wrzesień 2010 - 22:25

Mnie w tym roku namówili na wyjazd do Częstochowy - i pojechałem, było to 15. 08 - niedziela.
Wyprawa nie do końca się jednak udała, jechaliśmy w 4-ch. Wyjechaliśmy o 7-mej rano przy ładnej pogodzie.

Całe tygodnie utrzymywała sie piękna pogoda, choć już zapowiadali zmianę pogody, ale na zachodzie kraju.

Niestety zmiana pogody doszła dalej na wschód i ostatnie 50 km przed Częstochową jechaliśmy w ulewnym deszczu, który później przeszedł w burzę, ale dotarliśmy na Jasną Górę. Zjedliśmy obiad w domu pielgrzyma, w międzyczasie bardzo się ochłodziło i nie zanosiło się, że deszcz ustanie. Kolega zadzwonił więc po znajomego i wróciliśmy w nasze strony samochodem (rowery na przyczepce). Później dojechaliśmy jeszcze 20km do Końskich. Tego dnia przejechałem 156 km, a miało być ok. 260.

Ale ogólnie spodobało mi się i chyba będę jeździł takie trasy.

#126 kurier

kurier
  • Użytkownik
  • 293 postów
  • Skądkatowice/kielce

Napisano 25 luty 2011 - 21:33

a spod radia kielce juz wypady sie zaczęły ??

#127 kurier

kurier
  • Użytkownik
  • 293 postów
  • Skądkatowice/kielce

Napisano 27 luty 2011 - 20:00

Krzyż w tym roku zaliczony ale na szose sie nie nada końcówka

W samym parku narodowym Gór Świetokrzyskich jeszcze śnieg leżał, naszczęście ja miałem oponki trekingowe

#128 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maj 2011 - 21:28

W najbliższy weekend będę jeździł po takiej trasie - http://www.bikemap.net/route/963347 Będzie może ktoś w okolicy?

#129 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 27 maj 2011 - 22:02

Ja jutro planuję poruszać się po takiej: http://www.bikemap.net/route/1002945
kaziklcd, niedaleko, ale nie aż tak.
Tylko u nas dzisiaj polało :shock: - zobaczymy co nowy dzień przyniesie.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#130 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 27 maj 2011 - 22:34

kaziklcd

Z przejechanie z Nowej Słupi na Św Krzyż może być problem, bo cały czas jest remont w Bartoszowinach. Da się ominąć przez Łagów, ale najlepiej lecieć przez Bodzentyn Św. Katarzynę, Kakonin.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#131 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 27 maj 2011 - 23:00

Nom miejmy nadzieję,że jutro nie będzie padać a jak ktoś chce to zbiórka o 12 Cedzyna cmentarz ;-)

#132 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 26 czerwiec 2011 - 20:26

Czy może ktoś z naszego forum ścignął mnie w Przyłogach ? - z ciekawości pytam.

Jechałem ok. 17-tej od strony Strażnicy, Miedzierzy. Dojeżdżałem do drogi podporządkowanej Adamów-Modrzewina, ja przyhamowałem, a on nie - wtedy mnie ścignął. Wysoki chłopak na białej szosówce.

Pytam, bo rzadko się spotyka w moich stronach jeżdżących na szosówce. Góralskie rowery przeważają.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#133 dzola

dzola
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipiec 2011 - 19:42

Witam wszystkich,

wybieram się w ostatnim tygodniu lipca w Góry Świętokrzyskie, pojeździć trochę po tamtejszych asfaltach.
Planuję zatrzymać się w Św. Katarzynie i stamtąd robić codziennie trasy. Szukam noclegu dla 1 osoby, i okazuje się, że stanowi to pewien problem. Wysłałam kilka zapytań na adresy znalezione w sieci, ale na razie odzew prawie żaden. Zresztą we wszystkich ofertach są proponowane pokoje 2-os. i więcej.
Może ktoś z Was ma namiary na jakiś sensowny nocleg? Albo jakieś światłe rady?

Będę wdzięczna za wskazówki :)
Pozdrawiam

#134 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 11 lipiec 2011 - 21:27

Większość tych ofert powinna zgodzić się na jedną osobę w pokoju bez dodatkowych opłat. Proponuje jeszcze poszukać w Bodzentynie lub Bielinach. Dobre miejsca wypadowe.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#135 dzola

dzola
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lipiec 2011 - 21:00

Dzięki za radę, tak zrobię :)

#136 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 13 lipiec 2011 - 18:48

jak jedziesz od strony Bodzentyna i dojeżdżasz do św Katarzyny to po prawej jest taki zielony budynek tam są zawsze wolne miejsca

#137 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 16 lipiec 2011 - 16:53

Dzisiaj widziałem 2 kolarzy na Św. Krzyżu. Jeden na zółto-czarnym Giant'cie, drugi w stroju SaxoBank. Ktoś z forum?

#138 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2011 - 18:26

Mateunio przyjeżdżasz jutro na zbiórkę ;-)

#139 kaziklcd

kaziklcd
  • Użytkownik
  • 583 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 lipiec 2011 - 13:55

Cytat

Dzisiaj widziałem 2 kolarzy na Św. Krzyżu. Jeden na zółto-czarnym Giant'cie, drugi w stroju SaxoBank. Ktoś z forum?

Byłem na Św. Krzyżu ale wczoraj :) swoją drogą super droga jest od Nowej Słupi na Św. Krzyż i dalej w stronę Górna

#140 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 17 lipiec 2011 - 19:43

Byłem w sobotę i dzisiaj z 2 kolegami. W jednakowych ciuchach byliśmy. Intel wasza grupka minęła nas chyba w Bielinach, jak staliśmy w sklepie. W ogóle sporo kolarzy kręciło się w tamtych rejonach.
Co do drogi to faktycznie poprawiło się bardzo, od Nowej Słupi jedzie się genialną drogą, dalej też jest super.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy