Trening Na Trenażerze - Luźne Dyskusje W Temacie
Napisano 14 listopad 2019 - 15:37
Przez przeplatanie mam na myśli jeden trening (po prostu interwały). Np. 10 minut Z1, 10 minut Z2+ itd. Proporcje i długość zmieniasz sobie w zależności od potrzeb, np. jeśli chcesz żeby rosły TSSy z tygodnia na tydzień. Więc w pierwszym tygodniu robisz sobie 10 minut Z1/5 minut Z2+ itd, w drugim tygodniu już 10m Z1 / 8m Z2+ itd. Oczywiście możesz też zrobić 1 godzine Z1, 1 godzine Z2+, 1 godzine Z1. Bylebyś zachował kontrolę nad progresją z tygodnia na tydzień.
#144 Gosc_beskidbike600_*
Napisano 14 listopad 2019 - 16:06
#147 Gosc_beskidbike600_*
Napisano 14 listopad 2019 - 20:58
Napisano 14 listopad 2019 - 21:51
Ponieważ mój poprzedni wpis tchórzliwie usunąłeś (niczym Stalin niewygodnego człowieka), piszę jeszcze raz.
Twoja funkcja jako moderatora daje Ci prawo stosowania kar za działalność na forum naruszającą regulamin forum.
Nas nie interesuje gdzie Ci wlazł Grzesiek. Mógłby Ci wejść nawet do domu i nasrać na wycieraczkę. Nawet to nie dawałoby Ci prawa do stosowania wobec niego kary tu na forum.
Mam nadzieję, że zanim to usuniesz ktoś to przeczyta.
Post ponownie nie dotyczący tematu wątku. Usuwam, zgodnie z regulaminem i ostrzeżeniami niejednokrotnie już udzielonymi dostajesz ostrzenie i 3 dni odpoczynku od pisania, czy raczej wklejania filmików z YT.
Dla Twojej (i Tobie podobnych) wiadomości, bo widzę, że nie potrafisz zrozumieć:
Grzegorz najpierw dostał karę na forum, na co zareagował jak furiat wyzywając mnie od kurew, a następnie rozbujał się jeszcze innymi wpisami. Zresztą później okazało się, że nie tylko u mnie.
Przez analogię: policja wlepia mu mandat, a ten wyzywa policjanta w jego domu. Albo sędzia wydaje orzeczenie skazujące delikwenta, a ten robi mu burdę w jego mieszkaniu - jak to określiłeś - nasrywając mu na wycieraczkę. W obu przypadkach delikwent poniósłby surowe konsekwencje swoich czynów.
Podobnie tu - są osoby od pilnowania porządku, lubić ich nie musicie, ale dopóki przestrzegacie obowiązującego tu prawa (regulamin) i to nawet dość luźno jak na większość panujących standardów, dopóty nikt Was się czepiać nie będzie.
To tyle z offtopu. Więcej wyjaśniać tego nie będę.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 15 listopad 2019 - 13:18
Co więcej mam problem - wlazł mi na Strava, najpierw wpisał komentarz:
Niezła kurwa z Ciebie
Co to interenet potrafi porobić z ludżmi.
Pomimo ,że jednak wolę jazdę na przyslowiowym mrozie, w tych wszystkich paskudnych warunkach jakie można spotkać realnie, gdzie robię sobie rzeczy pod moją dyscyplinę, to wiem o czym piszecie, bo przez jakiś czas używalem roweru stacjonarnego w pomieszczeniu.
Tak , wysiłek jest zupełnie inny psychiczny jak i fizyczny, czas się dłuży, warunki związane z brakiem wentylacji cięższe. To są 2 różne światy. Moc tu, czy tu jest taka sama, różnica co najwyżej będzie w prędkościach.
Jeżeli chodzi o jazdę na dworze, człowiek na wiele rzeczy się uodparnia, jednkaże co wiele osób wspomniało robienie stricte terningów pod ściganie może być bardzo ryzykowne.
Inna rzecz, że zimą gdy okres startowy przebiega powiedzmy od maja do października, wykonuje się zupełnie co innego, pracuje się nad rytmem i techniką ( tego nie robi się z prędkości, w zupełności luźne parametry jeżeli chodzi o strefy jak i moc)), a do tego warunki jakie panują na dworze w tym okresie roztrenowania w zupelności wystarczają.
- Prozor lubi to
CykloOpole !!!
Napisano 16 listopad 2019 - 15:33
Apropo trenowania na mrozie czy tez na trenagerze . Jeśli ktoś startuje CX to czasami lepiej wykonać trening na zwifcie niż np na mrozie . Przy dużym smogu w nocy czasem lepiej też wybrać trening pod dachem . Nie mniej jednak wszystko należy robić z rozwagą bo wszystko w nadmiarze jest złe.
Użytkownik Prozor edytował ten post 16 listopad 2019 - 16:39
Usunięte wpisy poza tematem
Napisano 16 listopad 2019 - 22:28
Jeżeli chodzi o wydolność, czy moc to na pewno, natomiast technika ( bunny hopy, zachowanie w warunkach, reakcja), czy odporrność nawet na przysłowiowym lodowisku, bo jak przyjdzie w takich warunkach wystartować, to się może zrobić ciepło..
CykloOpole !!!
Napisano 16 listopad 2019 - 22:36
Za to technikę pedałowania można poprawić. Kręcenie jedną nóżką i tak dalej...
Napisano 17 listopad 2019 - 15:55
Robię takie coś przy treningach o niskiej intensywności. Pozytywnie wpływa na zmniejszenie poziomu nudy
Napisano 17 listopad 2019 - 21:48
Dobry wieczór.
Skoro Panowie tak swobodnie rozbijają treningi na atomy, to może przy okazji poproszę o poradę.
Jeżdżę sobie mało ambitnie, w tym sezonie wystartowałem dwukrotnie w wyścigach, bardziej towarzysko niż na wynik. Przede mną kolejna zima na trenażerze. Priorytetem jest kolejny sezon lepszy niż poprzedni. Jeżdżę na Zwifcie, raczej na żywioł. Mieszanina wyścigów i coffee ride'ów. Chciałbym tym razem spróbować wdrożyć jakiś trening strukturalny, dostosowany do mojego trybu życia i pracy. Widzę to jako 2 treningi trenażerze plus 1 weekendowy w realu.
Nie oczekuję rozpiski treningów na talerzu, ale wskazówkę, gdzie zaczytać i próbować wdrożyć.
Z góry dzięki.
Napisano 17 listopad 2019 - 23:13
Na zwifcie masz darmowe, gotowe plany. Jak nigdy nie próbowałeś treningów strukturalnych to będzie w sam raz. Można chyba też kupić u nich bardziej zaawansowane. TrainerRoad i plany o najniższej objętości to chyba 3 treningi w tygodniu.
Jak nie chcesz gotowych i chcesz coś się nauczyć to trzeba poczytać i spróbować ułożyć coś pod siebie wybierając z bazy (np. https://trainerday.com/) potrzebne rzeczy.
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 18 listopad 2019 - 08:40
To prawda nie wytrenujesz tego na teenagerze . Nie mniej jednak specjalistyczną jednostkę która ma zadanie interwały bardzo dobrze już wykonasz na zwifcie . Technikę trenuje się w sumie raz w tygodniu raczej nie więcej zresztą podobnie jest na MTB . Jednak nawet najlepszy zwift nie zastoi treningu w śniegu gdzie można bardzo dużo fajnych rzeczy potrenować
Jeżeli chodzi o wydolność, czy moc to na pewno, natomiast technika ( bunny hopy, zachowanie w warunkach, reakcja), czy odporrność nawet na przysłowiowym lodowisku, bo jak przyjdzie w takich warunkach wystartować, to się może zrobić ciepło..
Napisano 18 listopad 2019 - 10:21
Jednak nawet najlepszy zwift nie zastoi treningu w śniegu gdzie można bardzo dużo fajnych rzeczy potrenować
Trening w śniegu? I to może jeszcze kopnym? No daj spokój, bez fatbike nie podchodź