Jump to content

Photo

PĘTLA BESKIDZKA 09.07.2011

• This topic is locked This topic is locked
632 replies to this topic

#521 Karol_R

Karol_R
  • Użytkownik
  • 151 posts
  • SkądKatowice

Posted 11 July 2011 - 15:39

W końcu zaczęły się pozytywne głosy na temat trasy, a nie tylko że za ciężko :) a już myślałem, że będzie trzeba zrobić strone na fb "nie dla łatwiejszych tras na pętli" :):):)
Zresztą ten sam problem był kiedyś u GG na mtb, ale tam było łatwiej odpowiedzieć gdzie można sobie jeździć :)

Co do pomocy z "samochodów technicznych".
Jeśli o mnie chodzi to skoro już ktoś ma taką potrzebę to niech sobie ma i wlecze taki samochód za sobą, choć osobiście sensu nie widzę by był taki potrzebny. Wiesiek zresztą mówił przed zawodami, że samochód to jeszcze spoko, ale nie ma podawania przez okno w trakcie jazdy...
Kwestia taka którą poruszył saint, że potem tacy uciekają na bufetach, a to już nie jest ok (jak już tacy PRO chcą być to niech obejrzą jakiś wyścig na eurosporcie i zachowanie zawodników w trakcie punktów żywieniowych). Ale do rzeczy. Skoro w regulaminie jest zakaz takiej pomocy to delikwent powinien mieć dsq, w innym wypadku wywalić od przyszłych wyścigów ten zapis i będzie po problemie.

Czy kolarz numer 124 przeprosi w końcu kolegów za wyrządzoną im krzywdę czy czeka na większy rozgłos. Chodzi mi o podjazd w Nieledwi, jedna z pierwszych grupek Giga.

Chodzi o tego który trzymał się samochodu na podjeździe i jak samochód zjechał w naszym kierunku to wjechał w kierownicę pierwszej osoby z grupy ?

Z kimś takim to chyba wiadomo co powinno się zrobić, bo z opisu wynika już całkowite przegięcie....

#522 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2,670 posts
  • SkądJary

Posted 11 July 2011 - 15:50

Najbardziej to szkoda tego potrąconego chłopaka z którym jechałem później dość długo w grupce 4-5 osobowej i który miał rozwalony łokieć i kolano i widać było że nie jedzie mu się przez to komfortowo.

#523 Karol_R

Karol_R
  • Użytkownik
  • 151 posts
  • SkądKatowice

Posted 11 July 2011 - 15:57

Toteż o bezpieczeństwo właśnie chodzi. Nie po to ekipa stara się oczyścić trasę, żeby później zagrożenie stwarzały "auta zawodników" :/

#524 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2,670 posts
  • SkądJary

Posted 11 July 2011 - 16:13

Toteż o bezpieczeństwo właśnie chodzi. Nie po to ekipa stara się oczyścić trasę, żeby później zagrożenie stwarzały "auta zawodników" :/

To był przypadkowy samochód...

#525 bicicleta

bicicleta
  • Użytkownik
  • 364 posts
  • SkądRadom

Posted 11 July 2011 - 16:44

Dz. Dobry,
Przede wszystkim dziękuję za b. dobre przygotowanie imprezy organizatorom, wyobrażam sobie ile to kosztuje wysiłku. Należą się wyrazy uznania!
Jedynym mankamentem był zbyt wysoki stopień trudności, mam na myśli, jak kilka osób, kóre o tym pisały, końcówki dystansów zarówno giga jak i mega. Przejechałem 160 km jako jeden z ostatnich a moja córka mega i znam jej relację. Wg. mnie dla dużej o ile nie dla większości uczesnitków wysiłek włożony w pokonanie końcówki maratonu był ekstremalny i mógł być nawet ndamiernie ryzykowny dla zdrowia.
Głosy w rodzaju "widziały gały co brały" nie są przekonujące do końca, bo wielu amatorów nie jeździ codziennie w górach i może sobie nie zdawać sprawy co oznaczają właśnie takie parametry trasy, nawet mimo dodatkowych ostrzeżeń, że będzie b. trudno. Szczególnie dotyczy to bankowców, którzy mieli swoje mistrzostwa - reklama na stronie RoadMaraton zachęcająca wprost ludzi "zza biurek" do udziału w imprezie wyraźnie nie zwracała uwagi na stopień trudności. Mój kolega, który w tej kategorii ukończył imprezę ma podobne jak ja zdanie.
W sobotę wieczorem miałem dość roweru, dzisiaj jest już OK.

#526 Barol

Barol
  • Użytkownik
  • 121 posts
  • SkądBochnia/Małopolska

Posted 11 July 2011 - 17:16

Witam!

Już sama ilośc postów dotyczących wrażeń, problemów i uwag dotyczacych trasy i jej przebiegu, (jakkolwiek rozłoży sie opinia) jest wystarczajacym powodem do tego żeby sie cieszyc że sie w tym uczestniczyło.Ja byłem po raz trzeci, lekki progres z roku na rok, może dlatego trasa Mega w tym roku wydała się dla mnielżejsza niz rok czy 2 lata temu-poza tym lubię spiekotę.
Co do trasy. Poczatek pod Połom, gdy stratuje się w końcu ogona jest niezbyt przyjemny- wiem, mogłem ustawić się grubo wcześnie, ale przecież nie każdy może ustawić sie z przodu.
Ja osobiście także dlatego, że nie jestem doświadczonym "wyścigowcem"nie jestem zwolennikiem wspólnego startu gdy jego warunki i początek trasy nie dają mozliwości w miare bezpiecznego zbliżenia sie do czołówki nawet jak sie bardzo tego chce.
Może w przyszłym roku pierwszeństwo w ustawianiu było by na podstawie
wyników z roku poprzedniego, jeżeli nie wprowadziłoby to za duzo zamieszania.
To też pytanie do organizatorów.
Ma to dla kogoś z Was znaczenie?bardzo prosze o głosy?
Druga sprawa to potwierdzam, jak wspominaliście,jak zjeżdzałem z mety z Koczego na główną szosę w stronę Ochodzitejw kierunku mety podążał bardziej niz żwawo,prawdopodobnie pierwszy z dystansu GIGA czyli Pan Brzózka
Wydaje sie to poważnym uchybieniem,choć Saint jako jego bezpośredni
konkurent kopi nie kruszy i sam potwierdził że i tak Panu Brzózce pomimo wspomnianej zmiany należy się pochwała za jazdę.
A wie ktoś jak dokładnie wyglądał ta alternatywa z wjazdem na metęod Ochodzitej?
A co do podjazdu od Kamesznicy, proponuję jak tylko ma ktoś
taka okazję podjechać sobie przed wyścigiem Zoncolan w wersji
trudniejszej, wtedy problem nie istnieje. Byłem tam tydzien przed wyscigiem
i na Koczy wyjechałem "głową"

Pozdrawiam Wszystkich, gratuluję i do zobaczenia na kolejnych Bekidzkich Klasykach

#527 Dag

Dag
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądBielsko-Biala

Posted 11 July 2011 - 18:10

ktos pisal strone lub dwie wczesniej ze dane dotyczace przewyzszen byly niedokladne

musze sie z tym zgodzic. mam w telefonie aplikacje ktora co kilka sekund zapisuje pozycje geograficzna i wysokosc, oraz jest mozliwosc wrzucenia tak utworzonego profilu na GPSies.
trasa maratonu 100km miala wg mojego GPSu nastepujace parametry:
Różnica wysokości

532 Meter (Wysokość od 438 Meter do 970 Meter)
Całkowite wzniesienie terenu 1 852 Meter
Całkowity spadek terenu 1 566 Meter
oczywiscie powyzsze dane maja kilka/kilkanascie metrow odchylu, wiadomo ze pozycja GPS jest wyznaczana z jakas dokladnoscia, jednak jesli chodzi o przewyzszenia jest to duzo bardziej dokladne niz obliczenia GPSies. Trasa wyznaczana "z palca" wyraznie wariuje gdy mapie brakuje jakis danych. Na profilu widac taki "elektrokardiogram po zawale".
Piszac o tym nie chce wytykac bledow tylko dostarczam, mam nadzieje cennych informacji do naszych kolarskich dziennikow %-)

#528 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 posts
  • Skądz podium

Posted 11 July 2011 - 18:12

gps w telefonach strasznie przeklamuja, moj pokazal chyba ok 1400 :P

#529 Przem59

Przem59
  • Użytkownik
  • 222 posts
  • SkądKraków

Posted 11 July 2011 - 18:19

To się zgadza, że się nie zgadza - na Giga przewyższenie nie było 3600 m, ale 3340 w/g Edge 800. Odległość była o 3 km większa. Te 3 km prawie mnie zabiły...
Zaznaczam, że nie błądziłem, bo pomimo, że większość dystansu jechałem solo, to spokojnie trafiałem na trasę.
Tutaj rzeczywiście prośba, żeby albo podawać parametry precyzyjnie, albo oznaczać je jako przybliżone z dokładnością do x%

#530 szalony ¶limak1

szalony ¶limak1
  • Użytkownik
  • 385 posts
  • SkądZabrze

Posted 11 July 2011 - 18:25

A ja mam do was takie pytanko.
Piszecie że było za mało niebieskich strzałek
Gdzie takie były?
Ja nie widziałem nawet jednej.
Wszystkie były białe na niebieskim tle ;-)
Nic dziwnego że byli tacy co pojechali na skróty ;-)

#531 Dag

Dag
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądBielsko-Biala

Posted 11 July 2011 - 18:36

moze ominoles jakas gorke :P

#532 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 posts
  • Skądz podium

Posted 11 July 2011 - 18:50

moze ominoles jakas gorke :P

w murowanej u gg mialo byc 500m a mi pokazalo 150m ;) czym mniejsze gorki tym wieksze bledy robi ten moj szajsung ;) aczkolwiek jesli tu bylo 2000 to 1400 to i tak jest w granicach tolerancji szajsung+endo :D

edit: http://www.endomondo...rkouts/15657327

#533 Jakub123

Jakub123
  • Użytkownik
  • 147 posts
  • SkądKatowice

Posted 11 July 2011 - 18:54

Inna sprawa, że sama technika GPS jest trochę upośledzona w kwestii pomiarów wysokości i różnicy wzniesień. Lepiej by się zapewne sprawdził dobrze wykaliborwany altimeter ciśnieniowy.
Wiadomo, jak ktoś ma odbiornik GPS Garmina to zapewne ma też wbudowany altimeter ciśnieniowy. Ale w komórkach tego zapewne nie ma ;)

#534 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 11 July 2011 - 19:37

https://picasaweb.go...159609679262402

filmik z maratonu..
na początku jazda z ludźmi, później ITT po górach ;)

#535 arkadiomorale

arkadiomorale
  • Użytkownik
  • 55 posts
  • SkądŚLĄSK

Posted 11 July 2011 - 19:59

Jędrol1 Tak to ja jechałem w stroju Italia / kelme, i straciłem bidon BMC na dziurze, Wielkie dzięki za pożyczenie bidonu między pierwszym a drugim bufetem, gdyby nie ty pewnie musiałbym pić wodę z kałuży :D

Gratuluje wyniku i mam nadzieję że kiedyś się odwdzięczę.

#536 jacekp

jacekp
  • Użytkownik
  • 21 posts
  • SkądDebica

Posted 11 July 2011 - 20:11

Kusil start w PB bo od niedawna jezdze na szosie ale z powodu leczenia i braku czasu na jazde treningowa nie zdecydowalem sie
Ale przynajmniej zrobilem kilka fotek
zeby zrobic z dwoch miejsc +dojazd powrot przejechalem rowerem 120km :)
https://picasaweb.go...COKinLqTnNfGFw#

pozdrawiam wszystkich zawodnikow

jacek

#537 Dag

Dag
  • Użytkownik
  • 68 posts
  • SkądBielsko-Biala

Posted 11 July 2011 - 20:56

Kusil start w PB bo od niedawna jezdze na szosie ale z powodu leczenia i braku czasu na jazde treningowa nie zdecydowalem sie
Ale przynajmniej zrobilem kilka fotek
zeby zrobic z dwoch miejsc +dojazd powrot przejechalem rowerem 120km :)
https://picasaweb.go...COKinLqTnNfGFw#

pozdrawiam wszystkich zawodnikow

jacek

dzieki tobie mam super pamiatke,
wielkie dzieki i pozdrawiam :D

#538 bika

bika
  • Użytkownik
  • 1 posts
  • SkądOpole

Posted 11 July 2011 - 21:02

Ktoś tu wywołał kobiety, że nie marudzą:). Coś w tym jest...;). Trasa jak dla mnie (totalnej amatorki o żałosnym kilometrażu przed sezonem) była fantastyczna - owszem bardzo wymagająca, ale nie ścinająca z nóg. Kamesznicę wyjeżdżałam może nie ze śpiewem na ustach tylko zakosami i tempem piechura, ale bliskość mety dodawała sił, omamów nie miałam, było dużo potu, ale na szczęście obyło się bez krwi i łez (choć trochę soczystych wiązanek poleciało). Jest wszakże jeden szkopuł - jechałam tylko 106 km i to baaardzo lajtowym (nieco ponad 20 km/h) tempem, więc trudno, żebym mdlała z wysiłku. Inna kwestia to ścigający się z czasem kolarze, zwłaszcza ci którzy wybrali 160 km z okładem. W takiej sytuacji upał i mityczne ścianki robią swoje.
Wniosek? Paradoksalnie, dla takich 'turystów' jak ja ten maraton mógł być znacznie bardziej znośny:).

Pozdrawiam przy okazji wszystkich mijanych na trasie - dzięki za sympatyczną atmosferę! Plus mega (a właściwie giga) gratulacje dla wszystkich, którzy ukończyli długi dystans - jesteście wielcy:).

#539 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 posts
  • SkądSidzina

Posted 11 July 2011 - 21:27

Jędrol1 Tak to ja jechałem w stroju Italia / kelme, i straciłem bidon BMC na dziurze, Wielkie dzięki za pożyczenie bidonu między pierwszym a drugim bufetem, gdyby nie ty pewnie musiałbym pić wodę z kałuży :D

Gratuluje wyniku i mam nadzieję że kiedyś się odwdzięczę.

Daj spokój, nie ma o czym mówić. Wpadaj do Rajczy też będą fajne górki;)
pozdro i również gratulacje za wynik

#540 piatekan

piatekan
  • Użytkownik
  • 158 posts
  • SkądMysłowice

Posted 11 July 2011 - 21:34

Xubix fajny filmik. Ten gość za Kotelnicą stał na poboczu, twój tor jazdy był i tak w kolizji z rowem.
Szkoda, że w Istebnej nie dojechałeś , najlepsze cię ominęło.
W Rajczy już takich ścianek nie będzie, Nieledwię a właściwie zjazd będziesz miał szansę jeszcze raz przećwiczyć.
Do zobaczenia .
AP